Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki przetwornik audio z bardzo dobrą dynamiką?

nikifor

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie planuje zbudować jakiś niezbyt skomplikowany przetwornik audio diy ale musi mieć jeden warunek ,dzwięk z niego musi być z mocną dynamiką i szybkim punktowym basem,jakie układy dają taki dzwięk? słucham głównie na słuchawkach i wzmacniaczu słuchawkowym lubię bardzo efektowne i muzykalne granie nie lubię jak gra mi ostro i precyzyjnie z płaskim dzwiękiem lubię impakt.

Brzmienie DACów zależy w bardzo dużym stopniu od analogówki, proste analogówki, np. tylko konwersja I/V na rezystorze są interesujące, mają realistyczną średnicę, ale jednak właśnie problemy z dynamiką, czy niskimi tonami są duże.

Stosunkowo łatwo jest zrobić dobrą analogówkę na lampach, jest dużo dobrych projektów na forum. Jestem obecnie zadowolony z dźwięków jakie produkuje mój system, mam DAC na TDA 1543 i na jego wyjściu wtórnik katodowy na ECC88, dynamikę ma świetną, oprócz tego gra przyjemnie.

Oczywiście ciekawi mnie zrobienie DACa na nowych układach, jak np. PCM 1796, czy napięciowe Wolfsony, obserwuję projekty DACów na forum, jest już kilka ciekawych.

a czy mógł byś podać jakieś namiary na tą lampową analogówkę na ecc88 bym był bardzo wdzięczny bo tak się składa że mam takiego małego chińskiego daca na tda1543 który to nie ma wogóle toru analogowego,jedynie na wyjściu audio są 2szt kondensatorów polipropylenowych 22uf.

Dac ten gra bardzo przyjemnym wokalem dość fajną barwą ale brak mu właśnie dynamiki dzwięk jest trochę bez życia,myślałem już nad tym aby dodaćjeszcze ze 2szt układów tda1543 i dolutowaćna na kanapkę aby poprawić dynamikę.

nie obraź się ale może lepiej jakikolwiek inny dac ten TDA1543 to raczej powstał do miniwież i jamników

Nie prawda! TDA 1543 nie powstał do mini wież i jamników. TDA to następca słynnego TDA 1541, radzę poczytać forum :) Dobrze zaaplikowany może zagrać magicznie.

TDA + lampa to jest dynamika ?? hahahahahaha chyba ciepła klucha.... TDA1541 gra mega muzykalnie ale niedokładnie i wolno, a TDA1543 jest do jamników.

Proponuję kupić Behringera SRC i już po wyjęcia z pudełka cieszyć się dynamiką łamiącą klatę. Potem zrobić moda i mieć baaardzo dobry DAC za śmieszne pieniądze.

Można też kupić Thetę gen. III za 3000 zł i mieć bardzo zbliżony dzwięk.

najlepsza dynamika, mikro, smaczki, szczególiki ale również dobry basik i nienaganna reszta jaką miałem to obecny dac na es9018 + analog na 6n30p i desymetryzacja na trafach SAC. Ważne b dobre zasilanie. Odpowiednie dobrane trafo i masz od razu wzmacniacz słuchawkowy

Poczytaj o TPA Buffalo DAC.

Nie wszystko high-end co się świeci......

TDA + lampa to jest dynamika ?? hahahahahaha chyba ciepła klucha.... TDA1541 gra mega muzykalnie ale niedokładnie i wolno, a TDA1543 jest do jamników.

Proponuję kupić Behringera SRC i już po wyjęcia z pudełka cieszyć się dynamiką łamiącą klatę. Potem zrobić moda i mieć baaardzo dobry DAC za śmieszne pieniądze.

Można też kupić Thetę gen. III za 3000 zł i mieć bardzo zbliżony dzwięk.

Oba TDA ten starszy i nowszy powstały kiedy nikt jeszcze o jamnikach z CD jeszcze nie słyszał, miniwież w dzisiejszym rozumieniu też nie było. Oba prezentują podobną szkołę brzmienia. Pewnie ,że na dzisiejsze standardy są archaiczne, ale jakoś częściej słucham tego TDA niż Wolfsona, którego też mam.

Oba TDA ten starszy i nowszy powstały kiedy nikt jeszcze o jamnikach z CD jeszcze nie słyszał, miniwież w dzisiejszym rozumieniu też nie było. Oba prezentują podobną szkołę brzmienia. Pewnie ,że na dzisiejsze standardy są archaiczne, ale jakoś częściej słucham tego TDA niż Wolfsona, którego też mam.

Przeczytaj sobie co pisze na pierwszej stronie noty katalogowej TDA1543. 1543 jest tańszą, okrojoną wersją 1541, z przede wszystkim mniej skomplikowaną aplikacją ( 1 zamiast 3 zasilań). Porównaj sobie także parametry obydwu układów, a nie będziesz miał wątpliwości. TDA1543 może nie był robiony do jamników, ale do tańszych CDków, wszystkie flagowce miały 1541.

TDA + lampa to jest dynamika ?? hahahahahaha chyba ciepła klucha....

Jakieś mity i legendy kreujesz tu kolego. Robiłeś kiedykolwiek analogówkę do TDA1543 ?

I to nie raz, i wiem że nie ważne jak dobry układ analogowy zrobisz - jak przetwornik nie da to analog nie wyczaruje. Analogicznie (to do autora) nie ważne jak dobry będzie DAC - jak nie dostanie na wejście dobrego sygnału cyfrowego to też będzie dupa a nie dobry dzwięk.

A co do parametrów to gratuluję, bo ja na przykład słyszę muzykę, a nie parametry...

A co do TDA to sam mam w systemie Soniaka na TDA1541 przegrzebanego, i mam go tylko dlatego, że jest przepotwornie muzykalny. Na wieczorki z żonką przy winku poprostu idealny :) Ale do dobrego DACa to mu brakuje 10 lat świetlnych.

Przeczytaj sobie co pisze na pierwszej stronie noty katalogowej TDA1543. 1543 jest tańszą, okrojoną wersją 1541, z przede wszystkim mniej skomplikowaną aplikacją ( 1 zamiast 3 zasilań). Porównaj sobie także parametry obydwu układów, a nie będziesz miał wątpliwości. TDA1543 może nie był robiony do jamników, ale do tańszych CDków, wszystkie flagowce miały 1541.

Zgoda. Wiem o tym. Tylko ,że koledzy Wovo i Makgajwer wyrazili się dość niepochlebnie o TDA 1543, a z doświadczenia wiem, że TDA na taki ton nie zasługuje.

I to nie raz, i wiem że nie ważne jak dobry układ analogowy zrobisz - jak przetwornik nie da to analog nie wyczaruje. Analogicznie (to do autora) nie ważne jak dobry będzie DAC - jak nie dostanie na wejście dobrego sygnału cyfrowego to też będzie dupa a nie dobry dzwięk.

A co do parametrów to gratuluję, bo ja na przykład słyszę muzykę, a nie parametry...

A co do TDA to sam mam w systemie Soniaka na TDA1541 przegrzebanego, i mam go tylko dlatego, że jest przepotwornie muzykalny. Na wieczorki z żonką przy winku poprostu idealny :) Ale do dobrego DACa to mu brakuje 10 lat świetlnych.

TDA1543 jest trudny w aplikacji. Przede wszystkim trzeba znaleźć odpowiednią lampę. Pole manewru jest niewielkie. Ja obecnie gram na 12b4a ale myślałem nawet o 6V6 w triodzie. Wszystkie wynalazki typu SRPP i WK-WA u mnie się nie sprawdziły. Obowiązkowy odpowiedni filtr jak poniżej oraz możliwie jak najlepszej jakości kondensator wyjściowy. BGN na wyjściu TDA to kompletna porażka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja z dynamiki jestem zadowolony, ale może dlatego że słucham głównie jazzu.

Słuchałem trochę AMR-77 na TDA1541 i jakoś mnie nie powalił no chyba, że ceną :-)

Ukryta Zawartość

no i tak naprawdę dalej nie wiadomo jak z tym daciem? może jakaś kostka AKM np taka jak w karcie prodigi-HD2

powstało kilka forumowych konstrukcji głównie zaprojektowanych przez Waldi_06, zamów, zbuduj i oceń jak sam widzisz ile słuchających tyle opini więc nie oczekuj gotowej recepty.

Małe porównanie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wszystko high-end co się świeci......

nie chce projektów waldiegio bo to cholernie drogi gips i skomplikowane konstrukcje chce coś prostego,wydaje mi się że będę szykałpotata schitach i tak bedzie najlepiej,poprostu ponad 100db dynamic range i można coś wybrać

AKM - to Ci mówię o Behringerze. Tam masz AKMa. Dajesz 800 zł i masz gotowego i nowego DACa... a potem można siębawić, ale na pewno zagra to lepiej od jakiś TDA.

AKM - to Ci mówię o Behringerze. Tam masz AKMa. Dajesz 800 zł i masz gotowego i nowego DACa... a potem można siębawić, ale na pewno zagra to lepiej od jakiś TDA.

nie chce projektów waldiegio bo to cholernie drogi gips i skomplikowane konstrukcje chce coś prostego,wydaje mi się że będę szykałpotata schitach i tak bedzie najlepiej,poprostu ponad 100db dynamic range i można coś wybrać

to zainteresuj sie dac`iem robertusa jesli zrobisz go na wm8742 to bedziesz mial 126db a na mw8741 128db

sam go teraz uzywam i wszystkie moje poprzednie to epoka do tyłu. a TDA1541 urzeka tylko dlatego ze 80% sprzetu jest dosc ostra szczegolnie na wysokich (nie chodzi efektywnosc ale o wybrzmienia) a ta kostka wrecz wszystko łagodzi, co odbija sie na prawdziwym przekazie, słyszalem około 5 dac`ow zbudowanych o te kostke i kazdy troche inaczej, ale zaden nie budował seny dzwiekowej w tył.

@ wovo dobrze prawi :) - AKM !!!\

pzdr

to zainteresuj sie dac`iem robertusa jesli zrobisz go na wm8742 to bedziesz mial 126db a na mw8741 128db

sam go teraz uzywam i wszystkie moje poprzednie to epoka do tyłu. a TDA1541 urzeka tylko dlatego ze 80% sprzetu jest dosc ostra szczegolnie na wysokich (nie chodzi efektywnosc ale o wybrzmienia) a ta kostka wrecz wszystko łagodzi, co odbija sie na prawdziwym przekazie, słyszalem około 5 dac`ow zbudowanych o te kostke i kazdy troche inaczej, ale zaden nie budował seny dzwiekowej w tył.

Dobry DAC to nie tylko kosmiczna kostka te 126db można łatwo skaszanić. Zasilanie musi kosztować stąd takie ceny za projekty Waldka. Projekt kol Robertusa jest tańszy- nie wierzę.

kol. Wovo - mój świat nie kończy się na TDA bo mam DACa Waldka- WM8742-dual z upsamplerem na SRC.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.