Skocz do zawartości
IGNORED

Jak usmażyć jajko z klasą (A)?

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 1 Lipca 2011 - offtop/na prosbe autora watku
Ukryte przez Yamnick, 1 Lipca 2011 - offtop/na prosbe autora watku

to na sucho tylko było podpięte - do zdjęcia

nigdy nie podłączam wzmaka do prądu bez dokładnego sprawdzenia

on najpierw postał w domowej temperaturze, potem sprawdziłem kable - i znalazłem ten błąd! :)

i dopiero wówczas podłączyłem

Co do Meridiana 506 to dziękuję - postoję.

Słuchałem najnowszego Meridiana Signature Reference ostatnio i na ten, owszem, bym się nie pogniewał. Tyle że cena nie pozwala nawet myśleć o tym.

Ale z realnie wycenionych to albo Lector albo Opus 21

W związku z dzisiejszą duchotą proponuję zimny prysznic.

Panowie ... dajcie się człowiekowi cieszyć tym bardziej że z odsłuchów ma masę satysfakcji.

Jeśli twierdzicie że można lepszego kupić w cenie 400 funciaków czyli około 1800 pln chętnie posłucham bo sam szukam :)

Pozdrawiam

ps. a prysznic każdemu się przyda - przynajmniej raz w tygodniu :)

Pełna zgoda co do opinii Kyle'a z recenzjami(entuzjastycznymi)z np HiFi World.Znam jednako osoby,które etap Sugdena przeszły i dziś np jadą na końcówce Ushera i pre Audioneta. Bratowa ma kilka piecyków po bracie w tym Sugden Optima,bodaj,80,ale nie chce się go pozbyć,taka jedna.Rzeczywiście fajnie to grało ale jak dla mnie,gra to za słodziutko.Fikus raczej niepochlebnie wyrażął się o cedeku Sugdena i przyznaję,powstrzymal mnie przed kupnem.

Polecam kolejną perełkę Brytoli - LFD. Sam mam już 2gą końcówkę a 3ci piecyk w ogóle. Dynamit,przejrzystość,barwa.

Zero reklamy,zero promocji a sprzedaje się bardzo dobrze mimo wysokich cen i w UK i za Oceanem. Niedawno jeden z gości ze Stereophile uznał ich integrę za best integrated ever ! Zresztą poczytajcie sami.

Firma w końcu lat 90tych zawiesiła działalność,aby po namowie pewnych ludków wznowić "produkcję" ok 2006r, w 100% ręczną. Za firmą stoją znany prof Hawksford i dr Bews(cholernie apodyktyczni w kontaktach-sam musiałem tego doświadczyć...

Cóż - chłopaki uzywają sobie, jakoś trzeba odreagować... Rzecz ludzka. :)

...nie 506 a 206

Aaaa... myślałem że o stary 506 ci biega a tu jeszcze takie wykopaliska!

Nieeee... Ja szukam CD Playera, nie organizuję filii Muzeum Techniki. Przecież 206 to prehistoria. Wycofany z rynku pomiędzy triasem a jurą, gdyż był przestarzały.

Z ręką na sercu - kupiłbyś z górą dwudziestoletni CD-Player?

Wzmacniacz ok - tam nie ma części mechanicznych, ale CD? Nie przesadzajmy.

Nie jestem kolekcjonerem staroci. Zaproponuj jeśli potrafisz porządny współczesny CD Player.

Jeśli nie Lector Strumenti, jeśli nie Opusik 21 to niby co?

Z góry informuję że Linn odpada, Meridian odpada, Naim odpada.

C.E.C. TL51XR jak nowy jest do kupienia za 850 jurków - ale nie znam tej firmy, znaczy znam ale nigdy nie słuchałem. Wewnątrz wygląda dość poważnie. Słuchał ktoś tego CEC'A?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Arcam CD33 - 3,5 roku, 695 jurków - słuchał ktoś?

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość Arek__45

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 1 Lipca 2011 - offtop/na prosbe autora watku

..przestarzaly...ja mam juz ponad pol roku i radzi sobie coraz lepiej...a wzmacnacz coz LFD to klasa ale ten ponizej nie obawia sie Sugdena ,Lavardina...a nawet Passa...

http://cgi.ebay.co.uk/NVA-AP30-Integrated-amplifier-/220806121715?pt=UK_AudioTVElectronics_HomeAudioHiFi_Amplifiers&hash=item33691208f3

Cóż, słyszałem o nich... Sądząc po wielkości czcionki i ilości wykrzykników w ogłoszeniu to nie idzie im najlepiej sprzedaż tego "najlepszego audio na świecie". :) Jak zwykle - decyduje rynek.

A co powiedzieć o firmie, która istnieje i w najlepsze rozwija się od niemal 50 lat bez żadnej reklamy, wielkiej czcionki i wykrzykników? :)

Il Dottore

To o kompletnym zlewie reklamy to nieprawda.Najnowsza wersja A21 jak również serie Bijou i Masterclass pojawiały się w reklamach. A przy okazji, przedwzmacniacz słuchawkowy/liniowy to,przynajmniej u mnie,wpadka.Pogonił go Vincent KHV-1.

Na audiomarkt.de jest Sugden CD-21SE za 1200 euro.

Utilising the same CD transport as the CD21, the SE version has been further enhanced by a more sophisticated analogue output stage and further discrimination in the regulated power supplies.

This output stage ensures absolute compatibility with the very special line amplifier of the A21SE to develop the extremely low noise, high speed and low distortion characteristics. The careful consideration of the high frequency registers in the CD and amplifier interstages allows the Sugden units to maintain superb details and clarity without any trace of hardness.

Z ciekawości ... jak ten wzmacniacz ma się np. do Alchemist Krakena ?? Założenia konstrukcji są chyba podobne .

Myślę że to urządzenia z tej samej ligi. Nigdy nie słuchałem Alchemista ale ludzie go chwalili. Bardzo bym chciał kiedyś trafić na ten sprzęt, bo wygląda obłędnie.

Na audiomarkt.de jest Sugden CD-21SE za 1200 euro.

Utilising the same CD transport as the CD21, the SE version has been further enhanced by a more sophisticated analogue output stage and further discrimination in the regulated power supplies.

/.../

Jakoś tak CD z lampowym wyjściem za mną chodzi, stąd ten Lektor, bo na E.A.R. mnie nie stać...

Z Lectorem może być syrop, może Ayon CD-07s (tez lampy). Tym bardziej, że będziesz mógł wykorzystać dwa poziomy wysterowania wzmacniacza, Ayon ma wybór "gain", a i komputer będziesz mógł podłączyć ;).

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

...moze i cos tam piszesz ale czytaj....nie 506 a 206 no i trzeba wiedziec ktory...206...tyle lat uzywasz niewyszukanego zrodla a myslisz o gwiazdach...a i cos jeszcze sa lepsze tansze wzmacniacze niz...Lavardin czy Leben...

Arek ostatnio robisz za guru?Jeśli piszesz,że są lepsze wzmaki i do tego tańsze,to trzeba napisać jakie to są wzmaki,bo równie dobrze można napisać odwrotnie,że są gorsze tylko to nic nie znaczy ani w jedną ani w drugą strone.Wiadomo też jest,ze NVA jest najlepszy i tego akurat pisać nie musisz.Ciekawi mnie natomiast dlaczego nie zainteresował się tą firmą żaden dystrybutor z naszego kochanego kraju...wiesz może?

Wiadomo też jest,ze NVA jest najlepszy i tego akurat pisać nie musisz.Ciekawi mnie natomiast dlaczego nie zainteresował się tą firmą żaden dystrybutor z naszego kochanego kraju...wiesz może?

NVA - to jest podejście do tematu projektowania sprzętu audio

znFwcy się pochlastają

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

...ciagle o to samo pytasz...kiedys byly w dystrybucji ale od kilku lat tylko sam producent sprzedaje...to nie sa wzmacniacze najlepsze pod kazdy wzgledem , bynajmniej ale w przekazywaniu emocji to absolutna czolowka, niestety trzeba spelnic pewne zalozenia w stosunku do kolumn, kabli a to wymaga pewnego wysilku i nie jest mile widziane przez zwyklych odbiorcow stad pewnie klopoty poserednikow ktorzy wola sprzedac i miec klienta z glowy a moze cos kupi jeszcze ...ale jak posiadzie NVA to juz nic nie bedzie smakowac...ile masz kolumn bez zwrotnicy na sredniotonowym na rynku...?

NVA - posłuchałbym tego cholerstwa:)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

W moim odczuciu NVA to wzmacniacze pokazujace prawde o nagraniu jota w jote, o ile kolumny im pozwola.

A prawda okazuje sie jest piekniejsza niz mozna by przypuszczac i zadne upiekszacze nie moga jej dorownac.

Dla mnie strzal w dziesiatke. Wszystkie pozytywne opinie o tych wzmacniaczach sa prawdziwe.

Co do dystrybucji w Polsce, to jest mala manufaktura realizujaca pojedyncze zamowienia.

Il Dottore

To o kompletnym zlewie reklamy to nieprawda.Najnowsza wersja A21 jak również serie Bijou i Masterclass pojawiały się w reklamach./.../

Yep, pojawiały się.

Ale za reklamę płacił dystrybutor a nie firma, programowo niechętna takim akcjom.

Z Lectorem może być syrop, może Ayon CD-07s (tez lampy). Tym bardziej, że będziesz mógł wykorzystać dwa poziomy wysterowania wzmacniacza, Ayon ma wybór "gain", a i komputer będziesz mógł podłączyć ;).

Bardzo dziękuję Ci za podpowiedź. Tej firmy w ogóle nie brałem pod uwagę. Takie forum lubię! Dzięki raz jeszcze. Ale te Ayony drogie... 2000 euro a używanych brak.

Tymczasem znalazłem Lectora CDP-06 używkę za 600 funta... to hiba niedrogo?

Co do syropu to... dobrze kombinujesz! Ja nie szukam dźwięku "prawdziwego" ale "przyjemnego". Jakieś tam "dopalenie" na średnicy już dyskwalifikuje sprzęt w oczach (znaczy uszach) wielu. A dla mnie to sam miodek! :)

NVA - posłuchałbym tego cholerstwa:)

widać, że NVA osobiście sprzedaje przez eBay AP30 za 249 GBP

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

>>il Dottore

A teraz ile czasu potrzeba, od włączenia, by zaczęła grać swoim pełnym dźwiękiem? Czy słuchałeś tego wzmaka z jakimś lepszym źródłem?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

...ciagle o to samo pytasz...kiedys byly w dystrybucji ale od kilku lat tylko sam producent sprzedaje...to nie sa wzmacniacze najlepsze pod kazdy wzgledem , bynajmniej ale w przekazywaniu emocji to absolutna czolowka, niestety trzeba spelnic pewne zalozenia w stosunku do kolumn, kabli a to wymaga pewnego wysilku i nie jest mile widziane przez zwyklych odbiorcow stad pewnie klopoty poserednikow ktorzy wola sprzedac i miec klienta z glowy a moze cos kupi jeszcze ...ale jak posiadzie NVA to juz nic nie bedzie smakowac...ile masz kolumn bez zwrotnicy na sredniotonowym na rynku...?

Żeby kulturalnie ci odpowiedzieć i cie nie urazić...dziwna to polityka jest!!Tajemnicza i nie mająca wiele wspólnego z normalnie funkcjonującą na rynku firmą,która posiada sieć sprzedaży,udziela gwarancji itd.To dla mnie trochę firma-UFO.Nie wyobrażam sobie stworzenia systemu w takich warunkach.

>>il Dottore

A teraz ile czasu potrzeba, od włączenia, by zaczęła grać swoim pełnym dźwiękiem? Czy słuchałeś tego wzmaka z jakimś lepszym źródłem?

1/ Ogólna opinia jest że 30 minut. Potwierdzam. Jak już się da dotknąć radiatora - to gra. :)

Jednak pierwszego dnia, gdy sprzęt nie był używany od wielu dni, to prawie godzina zeszła na stabilizację. 45 minut na bank.

2/Co to jest lepsze źródło? Lepsze od czego? Moje źródło jest bardzo dobre.

Jeśli masz na myśli droższe źródło, to nie. A to może być ciekawe doświadczenie.

Być może na dniach uda mi się podłączyć Yamahę 2000 należącą do jednego z Forumowiczów. Uważasz ją za lepsze źródło od mojego Filipka? Na pewno jest droższa. Wrażeniemi nie omieszkam się podzielić.

Jest też w Dublinie na sprzedaż używany Arcam FMJ 23 z ringDAC - mogę pożyczyć od właściciela. Ten też chyba powinien zagrać lepiej od - było nie było - DVD.

Uważam, że powinieneś posłuchać parę dni z lepszym źródłem. DVD to jednak Tylko DVD...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Teraz właśnie Filip stoi w kolejce do wymiany.

Upieram się, że gra przyzwoicie, ale nie da się ukryć że jest wiele obiektywnie lepszych odtwarzaczy.

Poza tym - w takim towarzystwie po prostu już nie wypada... jakby się nazywał Accuphase czy Esoteric czy T+A to mógłby sobie grać dalej, choćby i czytał DVD. Ale nazywa się Filipek, więc raczej pora na niego... ;)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

DVD muli dźwięk. Ciekawe jak w tym wszystkim znalazłby się francuski chińczyk Advance Acoustic MAP 306, który potrafi pracować w klasie A ( ma przełącznik klasa A/klasa AB), też można jajko usmażyć (jednak, szczególnie teraz latem, zimą był luz), też potrzebuje pół godziny- 45 minut, żeby zagrać, a jak z prądu go wyłączyłem przed burzami na weekend to dwie godziny chłopak nie mógł dojść do siebie :)

Dodatkowo firma ta posiada w ofercie CD z wyjściem lampowym, który jest dość wrażliwy na zmiany lamp, przez co można sobie nieco regulować dźwięk. Cieplej- zimniej.

Ciekawe jakby wypadła konfrontacja z legendami szkoły brytyjskiej.

Myślę, że Klasa A to Klasa A... każdy się zgodzi, że ma pewne cechy specyficzne. Dźwiękowo i użytkowo.

Nie to, że każde urządzenie Pure Class A będzie grało jednakowo ale jest to jakaś szkoła dźwięku z własnymi cechami.

Ja bym teraz chętnie się wybrał do Kronos AV posłuchać jak zasuwa Musical Fidelity AMS35i na Focalach Diablo Utopia.

Nie moja liga, bo to 16000 funta plus jeszcze kable i CD, ale sprzedają na raty... :P

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Żeby kulturalnie ci odpowiedzieć i cie nie urazić...dziwna to polityka jest!!Tajemnicza i nie mająca wiele wspólnego z normalnie funkcjonującą na rynku firmą,która posiada sieć sprzedaży,udziela gwarancji itd.To dla mnie trochę firma-UFO.Nie wyobrażam sobie stworzenia systemu w takich warunkach.

..smiecimy tu koledze w watku...ale nie wiadomo po co powstal...jest dzial recenzje przeciez...rozumie Cie zupelnie....ja tez mozliwe ze nigdy bym nie zwrocil na ta firme uwage ale zyciem rzadzi przypadek ..tak sie stalo ze czytalem tylko relacje z wystaw a tu kolega przynosi AP 30 mowi ze jest do kupienia ....posluchalem i musial zostac...tak z eBay nie wiem czy bym kupil...ale zastanow sie , to nie sa szalone chore pieniadze ..najdrozsze monobloki z czarnej serii pudelek to ...ok 5000 zl...to dwa tygodnie sredniej placy tutaj...mozesz zamowic posluchac miesiac i odeslac...kurier tylko 20 funtow...ja nie skupuje tych wzmacniaczy i nie sprzedaje nawet kabli nie sprzedaje na eBay czy Allegro.. ja wcale nie musze robic tych kabli to tylko moja dodatkowa pasja i odkrycia ktorymi chcialbym sie podzielic z innym jak zechca...facet jest juz z pewnoscia starszy niz ja wiec robi sobie cos tam i cieszmy ze jeszcze mu sie chce...mozna sie z nim nie zgadzac , osmieszac go ale zanim to zrobicie najpierw posluchajcie....

a ja klasę A uwielbiam :)

lubię tę przejrzystość i czystość dzwięku - to (wiem, że to nadużywane twierdzenie) połączenie lampowej klasy/barwy/muzykalności z tranzystorową dynamiką i energią oraz brakiem ograniczeń na basie,

miałem tranzystory w klasie B, AB, D (czy to w ogóle "tranzystor"?!), potem przeszedłem fascynację lampami, a teraz wróciłem do tranzystora, ale właśnie w czystej klasie A

ten Sugden A21 to świetna maszynka - aż wierzyć się nie chce, że tak znakomity piecyk można kupić tak tanio! podobnie jest z innym wzmakiem w klasie A, czyli Cairn 4808 A,

w przypadku obu klocków można dopatrzeć się wielu analogii - zarówno w dźwięku, jak i w fakcie, że oba są lekko niedoceniane w PL, ale nadzwyczaj cenione u siebie w domu (zresztą zazwyczaj Angole i Francuzi cenią najbardziej to co ich rodzime),

no i - co chyba najważniejsze - oba można kupić sporo poniżej 3k zł co sprawia, że w budżetowej kwocie dostajemy produkt zdecydowanie nie budżetowy :)

a dla kogoś, kto lubi wydać więcej tu Sugden też ma wiele do powiedzenia ze swoim Masterclass - to już rzecz wybitna...

Wbrew pozorom tu na forum klasa A jest dość popularna.

Są Luxmany, Accuphasy, Alektrokompaniety, Sudeny, Musicale wreszcie Passy ;) i oczywiście lampowe klasy A.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.