Skocz do zawartości
IGNORED

Czy w erze kapitalizmu przecietny kowalski bedzie mial kiedykolwiek dobrze?

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

innymi słowo skoro nie masz cech charaktery aby zostac milionerem to nim nie będziesz

skoro nie masz cech charakteru aby zostac gwiazdą filmową to nia nie będziesz

czy sie mylę ?

Tylko różnej maści JKMy widzą gospodarkę, jako zbiór wielu małych przedsiębiorstw nieustannie ze sobą konkurujących. To, jakby kazać znacznej grupie ludzi zostać gwiazdami filmowymi...

Prawdopodobnie w najblizszym czasie nalezy spodziewac sie bankructwa Grecji.

Panstwa Europy bogatej chca ratowac Grecje , chca im dawac pieniadze , ale Grecy widocznie to lenie smierdzace i nieroby , wolacy nic nie robic i wygodnie zyc.

Jak do tej pory prawie nic nie zrobili w tym kierunku zeby oszczedzac!!

Tak wiec jak Grecja bedzie bankrutem to wowczas nastapia kolejne wielkie problemy na swiecie.

Problemem USA i to dość poważnym jest w obecnej dobie brak fachowców amerykańskich. Właśnie takie uczelnie

jak North-Western University, Columbia, Harvard, Chicago jak i cała reszta technicznych uczelni kształci

w większości Azjatów, w przeważającej części z Chin i Indii. Mowię to całkiem serio

A do tego mozna dodać, że na doktoraty i wiele prac naukowych Amerykańskich profesorów tak naprawdę najczęściej zapracowywują zdolni studenci z azji itp biedniejszych krajów a potem taki Amerykański prof się tylko pod tym podpisuje że to niby on jest taki mądry (no ale to przecież on wyznacza kierunek badań). Słyszałem to od ludzi mających bezpośrednie kontakty ze środowiskiem naukowców w USA. Tak nawiasem mówiąc to chciałbym zobaczyć dane ile procent >samodzielnego< wkładu w myśl w opracowaniach wysokich technologii mają rdzenni amerykanie a ile azjaci i inni zdolni emigranci. Ciekawe też ile z tych nowoczesnych opracowań broni i technologii kosmicznych jest samodzielnym dziełem rdzennych amerykanów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A do tego mozna dodać, że na doktoraty i wiele prac naukowych Amerykańskich profesorów tak naprawdę najczęściej zapracowywują zdolni studenci z azji itp biedniejszych krajów

To tak jak w pilce noznej , reprezentacja Francji ale biegaja sami czarni , mozna pomyslec ze Francja lezy w Afryce , albo reprezentacja Niemiec z paroma Niemcami :)

To tak jak w pilce noznej , reprezentacja Francji ale biegaja sami czarni , mozna pomyslec ze Francja lezy w Afryce , albo reprezentacja Niemiec z paroma Niemcami :)

zgadza sie to kolejna wada kapitalizmu falszowanie rzeczywistosci a wiec slyszysz opinie materialy rekalmy oraz rady jak masz postepowac zyc co ma sie pojawic w sprzedazy a co ma zostac zlikwidowane ZALEZNE TYLKO OD POZYCJI I KASY a nie rzeczywistych korzysci oraz osiagniec

dlatego najwiecej sie slyszy ze hamerykanscy naukowcy osiagneli xxx wynalezli yyy (bo maja najwiekszy dostep do wladzy i kasy - oczywiscie mowie o kapitalistach i rzadzacych z hameryki) wiec najbardziej decyduja o ksztalcie swiata

ale co z tego jak na ten ksztalt swiata caly czas robia najzdolniejsi - a hamerykanow tam nie widac... ale slychac

precz z hamerykanami i ich oszukanczymi zagrywkami przez nich juz nie wiem kto co wynalazl na prawde bo sobie przypisuja co wazniejsze osiagniecia - a to wszystko wina rozwarstwienia a hameryka jest liderem w kreowaniu rozwarstwienia wiec najwiecej z najwieksza iloscia $$$ jest wlasnie tam

chwilowy brak działalności w audio.

dlatego najwiecej sie slyszy ze hamerykanscy naukowcy osiagneli xxx wynalezli yyy (bo maja najwiekszy dostep do wladzy i kasy - ...

... no a zwłaszcza maja najwiekszy dostep do najzdolniejszych ludzi wynajdowanych (przez agentów) najczęściej poza ameryką, no ale jak to mówi amerykańskia zasada, nie ważne czy to ty jesteś ekspertem albo czy to ty się naprawdę na tym znasz, ale najważniejsze jest abyś wiedział gdzie szukać i jak to zastosować/zorganizować w praktyce, no a od tego też są przecież fachowcy i doradcy, często też z poza ameryki, no a zasoby ludzkie są na świecie wręcz nieprzebrane. No i tym właśnie sposobem często tzw miernoty pod względem wiedzy (no ale z kasą i układami no i oczywiście z jakimś tam talentem organizacyjnym) stają się naukowcami z tytułami, wynalazcami, projektantami itp. To się nazywa właśnie jako drenaż obcych umysłów. Tylko ja tak się zastanawiam co to będzie jak kiedyś ta zdolna większość (w ameryce) z biedniejszych krajów jak się już dorobi, to zacznie mieć coraz większą chęć aby teraz ich wiedza mogła uczynić ich kraje pochodzenia potężnymi gospodarkami.

A na potwierdzenie tezy o niskim poziomie intelektualnym ówczesnej młodzieży amerykańskiej chyba najlepiej świadczą znane nam wszystkim niezliczone wręcz opowieści matek młodzieży Polskiej, która już po niedługim czasie po przybyciu do USA zostaje przenoszona do klasy nauczania o conajmniej rok do przodu przed ich amerykańskimi rówieśnikami.

Ale jedno w Ameryce trzeba przyznać, mają najbardziej na świecie posunięte realne badania i opracowywane działania w kierunku ochrony ziemi i ludzkości przed potencjalnymi zagrożeniami z kosmosu, no a gdyby trzeba by się było przenieść w kosmos, to też raczej bez ich pomocy by się nie obyło.

Trochę zchodząc na ziemie, przeciętny Kowalski musi sie przygotować na podatek katastralny i 50% podwyżkę energii elktrycznej.

Składniki bezposrednio zwiazane z każda dzidziną życia przeciętnego Kowalskiego od żarcia, używek po szpital i pogrzeb.

To program minimum na 2011 lub 2012 rok. Zapewne dalszy ciąg nastąpi czyli "dezintegracja" przeciętnego kowalskiego z zycia ekonomicznego a może w ogóle z życia.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Trochę zchodząc na ziemie, przeciętny Kowalski musi sie przygotować na podatek katastralny i 50% podwyżkę energii elktrycznej.

Składniki bezposrednio zwiazane z każda dzidziną życia przeciętnego Kowalskiego od żarcia, używek po szpital i pogrzeb.

To program minimum na 2011 lub 2012 rok. Zapewne dalszy ciąg nastąpi czyli "dezintegracja" przeciętnego kowalskiego z zycia ekonomicznego a może w ogóle z życia.

no tego sie obawiam ze za energie elektryczna kowalski w przyszlosci bedzie bulil jak za zboze bo jest to medium konieczne i obecnie niekonkurencyjne (zazwyczaj nie da sie wybrac dostawcow energii) jak paliwo do jezdzenia...

ale ja uwazam ze kapitalizm bedzie szedl w strone taka zeby przecietnemu z pracy na pelen etat wystarczylo na jedzenie plus oplaty w tym paliwo energia mieszkanie tv tel + jakies splacanie kredytu - oraz tak to zostanie rozwiazane ze jesli kowalski bedzie chcial cos wiecej jak jedzenie + oplaty i jakies drobne kilkuzlotowe zachcianki to bedzie musial skorzystac z kredytu - to da kapitalistom i gospodarce rozwoj - kowalski bedzie dazyl do pracy na rzecz kapitalistow zeby miec mozliwosc oplacic za mieszkanie i jedzenie (juz praktycznie takich czasow czesc kowalskich doczekala ale uwazam ze to bedzie w przyszlosci zjawisko na szeroka skale - niemal skale calego spoleczenstwa) a 5% kapitalistow i innych typkow zgarnie reszte

niestety... chyba ze rozpadnie sie system

A na potwierdzenie tezy o niskim poziomie intelektualnym ówczesnej młodzieży amerykańskiej chyba najlepiej świadczą znane nam wszystkim niezliczone wręcz opowieści matek młodzieży Polskiej, która już po niedługim czasie po przybyciu do USA zostaje przenoszona do klasy nauczania o conajmniej rok do przodu przed ich amerykańskimi rówieśnikami.

Dlatego, my Polacy jesteśmy wybitnym narodem niemal w każdej dziedzinie i osiągamy sukces za sukcesem na każdym szczeblu drabiny ewolucyjnej.W Ameryce to same głupki żyją i gdyby nie nasza genialna populacja Stasków i Ceśków, to ten kraj stałby na granicy katastrofy intelektualnej.

Tylko ja tak się zastanawiam co to będzie jak kiedyś ta zdolna większość (w ameryce) z biedniejszych krajów jak się już dorobi, to zacznie mieć coraz większą chęć aby teraz ich wiedza mogła uczynić ich kraje pochodzenia potężnymi gospodarkami.

Tak !!! Ta myśl jest genialna !!! Idealnie oddaje istotę problemu. Zdolna większość wyjedzie z tego kraju i Ameryka

się zawali. Pozostanie chaos i ciemnota. Wiem, że się na mnie obrazisz, ale przeanalizuj swój tekst jeszcze raz

i zastanów się co napisałeś.

Parker's Mood

Tak !!! Ta myśl jest genialna !!! Idealnie oddaje istotę problemu. Zdolna większość wyjedzie z tego kraju i Ameryka

się zawali. Pozostanie chaos i ciemnota. Wiem, że się na mnie obrazisz, ale przeanalizuj swój tekst jeszcze raz

i zastanów się co napisałeś.

To może być bardzo powolny proces w sumie trudny na 100% do przewidzenia w skutkach ale można pospekulować że kiedyś tam w przyszłości jak ta zdolna większość będzie czuła że nadal nie jest traktowana na równi pomimo ich wkładu to powoli sobie zaczną przypominać skąd przybyli a te ich byłe kraje (lub nowe wschodzące gospodarki) na pewno przyjmą ich wtedy z otwartymi rękami, a amerykanie z pokolenia na pokolenie są coraz mniej pracowici a coraz bardziej konsumpcyjni.

ale ja uwazam ze kapitalizm bedzie szedl w strone taka zeby przecietnemu z pracy na pelen etat wystarczylo

Fajnie, pod warunkiem, że państwo z podatkami nie zamieni tego w błędne koło.

Mnożenie podatków pośrednich jest raczej zabójcze i obosieczne.

Zabójcze podatki oraz rozrost strukturalny związkow zawodowych chamują na potęgę wzrost gospodarczy.

Jakikolwiek pomysł biznesowy, inicjatywa produkcyjna, nowe miejsca pracy, popyt na produkt i szereg

związanych z tym zalet, jest natychmiast chamowana poprzez nałożenie wysokich podatków i negatywną

działalność związków zawodowych, które są dosłownie plagą i hamulcem wzrostu gospodarczego w danym

regionie. Kapitalizm jest zdrowym systemem, lecz w połączeniu z niezdrowym socjalistycznym podejściem

do kwestii bogacenia się, co w konsekwencji prowadzi do oddania darmozjadom wypracowanego zysku firmy,

staje się karykaturą systemu. Rozrost biurokracji, tysiące niepotrzebnych inspektorów do wywoływania

deszczu, potężna ilośc nikomu niepotrzebnych pracowników socjalnych, brak kompetencji i cały szereg

związanego z tym syfu, doprowadza biznes i jego próby ekspansji do zamknięcia działalności.

Niepotrzebne mi są funkcje, wykresy, parabole i analizy wszechwiedzących pracowników rządu, miasta

czy innego kołchozu. Wiem, że jak mam chodowlę ziemniaków i ze stu kartofli muszę państwu oddać 10, 15%

to mi się biznes opłaca, ale jak mam oddać 60%, to niestety przenoszę uprawę do Chin czy jakiejś innej

Mongolii. To tak w skrócie mniej więcej wygląda. Przykładów można sypać z rękawa, ale co z tego, jak

ludzie są tylko ludzmi i niejednokrotnie zapominają gdzie jeszcze tak niedawno byli. Pierwsze co trzeba

zrobić, to powymieniać mózgi. Serio !!!

Pozdr, M.

Parker's Mood

Jakikolwiek pomysł biznesowy, inicjatywa produkcyjna, nowe miejsca pracy, popyt na produkt i szereg

związanych z tym zalet, jest natychmiast chamowana poprzez nałożenie wysokich podatków i negatywną

działalność związków zawodowych, które są dosłownie plagą i hamulcem wzrostu gospodarczego w danym

regionie.

podaj jeden przykład produkcji, gdzie problemem nie jest zakup technologii/urządzeń, a podatki.

Jak ja lubię słuchać takich bzdur typu: co to ja bym był za wielkim przedsiębiorcą, gdyby nie podatki.

rozrost strukturalny związkow zawodowych

Zapomniałeś o rozroście administracji państwowej i biurokracji.

podaj jeden przykład produkcji, gdzie problemem nie jest zakup technologii/urządzeń, a podatki.

Jak ja lubię słuchać takich bzdur typu: co to ja bym był za wielkim przedsiębiorcą, gdyby nie podatki.

Niecelny strzał. Wraz ze wzrostem gospodarczym, pomysłem na biznes, obliczonym zyskiem, uruchomiona zostaje

automatycznie linia kredytowa. Podatki w tej machinie są najważniejsze. Pierwszy przykład z brzegu to

uruchomiona nowa linia produkcyjna Boeninga Dreamlinera. Wszystko przeniesione do stanów gdzie jest najmniejsza

ingerencja związków zawodowych i najmniejszy procent podatków. Poza tym mówię o małym biznesie - podstawą tego

co nazywamy kapitalizmem, czyli o kartoflach.

Parker's Mood

aha, czyli po prostu myślenie życzeniowe. A mi się wydaje, że były ostatnio pewne problemy spowodowane zbyt łatwym udzielaniem pożyczek. Czy to aby nie w tych stanach?

zbyt łatwym udzielaniem pożyczek

Też ale również lokowanie powierzonych pieniędzy i udziałów w trefne interesy przez banki i inne instytucje finansowe.

aha, czyli po prostu myślenie życzeniowe. A mi się wydaje, że były ostatnio pewne problemy spowodowane zbyt łatwym udzielaniem pożyczek. Czy to aby nie w tych stanach?

Proszę przeczytać mój tekst jeszcze raz, tylko uważnie i ze zrozumieniem. Istotą problemu nie są wypatrzenia

i błędy ludzkiej pazerności, tylko co zrobić żeby machina gospodarcza gospodarki kapitalistycznej nabrała

rozpędu. No !!! Ale najpierw modernizacja lub wymiana mózgów !!!

Parker's Mood

Ukryta Zawartość

co z tego jesli on nie dostanie sie do koryta, bo tam jest zlodziejska klika i trzeba z nia trzymac zeby miec szanse...

a po drugie nawet gdyby sie kiedys ten cud stal to i tak nie zlikwiduje rozwarstwienia ktore jest glownym powodem wszystkich obecnych problemow ""czyli jak mowil"nic nie odbierzemy ale i nic nie damy" "" (o niektorych w sumie mowil) a co za tym idzie nic sie nie zmieni...

Ukryta Zawartość

""czyli jak mowil"nic nie odbierzemy ale i nic nie damy" "" (o niektorych w sumie mowil) a co za tym idzie nic sie nie zmieni...

Widzę, że nie zrozumiałeś jego słów.

Muzyka muzyka muzyka!

Jar1 w erze kapitalismu to jest ograniczane do minimum a zdzicgha sie oblicza i normuje tak zeby wykorzystac do maximum wiec nie jest to zgodne

Ale jak porownamy urzednikow panstwowych to jak najbardziej sie zgadza ale tovjest wlasnie problem bo o tym decyduje rzad a im sie jak widac nie spieszy do zmian bo to klika do odstrzalu w wiekszosci a nie do powaznych decyzji...

Nie zrozumiałeś przesłania tego zdjęcia. Właśnie w odniesieniu do dzisiajszych czasów, gdzie jeden robi a 10 zarządza.

Nie zrozumiałeś przesłania tego zdjęcia. Właśnie w odniesieniu do dzisiajszych czasów, gdzie jeden robi a 10 zarządza.

zrozumialem tylko ze przecietny kapitalista robi jak mowilem - ogranicza do minumum a kowalskiego wykorzysta do maximum wiec jak zarzadza tzn ze przykladowo optymalizuje prace kowalskiego zeby jeszcze wiecej mogl zrobic albo optymalizuje porace narzedzi czy maszyn zeby byly jeszcze wydajniejsze czy tansze w utrzymaniu czy zarzadza jakoscia zeby kowalski jak najmniej bubli produkowal itd itd a to wszystko w jednym celu - jeszcze wiecej jeszcze taniej - ale to jest ograniczone wsrod kapitalistow do minimum a wiec kazda taka osoba powoduje zysk(poza prezesami i ich prawymi czy lewymi rekami itp - ale to sa ludzie kapitalisty)

a problem jest w urzedniakach panstwowych i tej biurokracji panstwowej tam siedzi cala armia darmozjadow ale tutaj rzad zarzadza nie kapitalista i dlatego jest tak a nie inaczej...

Dokładnie!Zatrudnienie w administracjach urzędników w Unii to na jeden 1000 pracujących przypada 22 urzędników(to średnia razem z Polską) w Polsce ta liczba na jeden 1000 to 64 urzędasów.Wnioski można wyciągnąć przed wyborami...jeszcze.Tusek oficjalnie przyznaje się do tej porażki(zwiększył dobitnie tą średnią Polską)ale nic z nią nie zrobił poza......bleblaniem.

w Polsce ta liczba na jeden 1000 to 64 urzędasów.

Gdzies trzeba upychac produkty naszych uczelni, co ?

Za komuny dostawiano dodatkowe krzeslo i bylo kolejne miejsce pracy :)

modrzew47

Zapomniałeś wspomnieć,że znaczny odsetek tych urzędasów to dzieło samorządów.

Kapitalizm jest zdrowym systemem, lecz w połączeniu z niezdrowym socjalistycznym podejściem

do kwestii bogacenia się, co w konsekwencji prowadzi do oddania darmozjadom wypracowanego zysku firmy,

staje się karykaturą systemu.

Mark, chciałem właśnie napisać rzecz dokładnie przeciwną. Zgadzamy się co do punkty wyjścia: Kapitalizm może być/jest zdrowym w swym założeniu systemem. Problem w tym, że w wersji neoliberalnej (zw. także wolnorynkową) jest sytemem prowadzącym do skrajnego wyzysku i nierówności. Z tego co piszesz, jesteś zwolennikiem maksymalnej wolności działań gospodarczych, czy tak? Jeśli przyjmiemy to za punkt wyjścia, chętnie możemy podyskutować, co to tak naprawdę znaczy i do czego prowadzi.

Powrót po dłuższej przerwie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.