Skocz do zawartości
IGNORED

4k czy jest nam potrzebne?

Gummo

Rekomendowane odpowiedzi

to jest jakaś wielka tajemnica - co oni tak naprawdę puszczają...

niby telewizor dekoduje 1080i - ale pojawiały się info że to jest 720p - przerabiane procesorem na 1080i...

Nie tak.

TVP ma niektóre materiały w HD 1080i 50 FPS (i w tym formacie nadają), mają też materiały 1080p 24FPS ( filmy pełnometrażowe ... które przyspieszają do 25 FPS/s i rozbijają każdą klatkę na dwie, robiąc 1080i 50 FPS), mają materiały 4K (dowiedziałem się od pracownika TVP, że Stawka Większa Niż Życie była skanowana do tej rozdzielczości), które skalują w dół do 1080 i rozbijają klatki dla przeplotu i mają oczywiście multum materiałów i programów 576i 50 FPS, które skalują w górę do 1080i 50 FPS.

• 2 tygodnie później...

Ceny 4K lecą na łeb. Dziś w Euro RTV AGD widziałem 49" LG za 2990 zł.

Szkoda tylko, że niczego nieświadomych klientów znów robi się z bambuko. Standard emisji 4K został niedawno zatwierdzony przez ITU i jest oparty o kodowanie MPEG-4/H.265 (HEVC). Takie dekodery mają się pokazać dopiero pod sam koniec tego roku. Żaden z obecnie sprzedawanych telewizorów 4K nie ma H.265, wszystkie są wyposażone w dotychczasowy H.264. Dlatego może służyć wyłącznie jako ekran 4K, do odbioru emisji w tym standardzie będzie potrzebował zewnętrznego tunera lub STB. Modele z H.265 pojawią się najwcześniej w I kwartale 2015.

Aktualnie odbywa się więc polowanie na jeleni (nie mylić z polowaniem na jelenie).

Była podana gdzieś na tym Forum informacja o zatwierdzeniu przez ITU standardów emisji UHD. Tam właśnie był link do źródłowego materiału brytyjskiego. Przeczytałem w nim to, co podałem. Jest więc pewna kontradykcja pomiędzy tamtym materiałem, a tym co piszesz. Kto podaje prawdę?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Bzdura, wszystkie modele UHD Samsunga radzą sobie z H.265.

Coś takiego znalazłem:

http://forum.satkurier.pl/viewtopic.php?f=5&t=37176

I wypowiedź samsunga na zapytanie klienta o Samsunga 55" F9000 Smart 3D 4K UHD LED

,,,,Szanowny Panie ...........

Telewizor UE55F9000 jest przygotowany do obsługi standardu UHD.

Oznacza to, że posiada on matrycę w tym standardzie, oraz w najbliższym czasie

zostanie do niego udostępniona przystawka w spierająca w pełni tą technologię.

W obecnej formie TV F9000 wyłącznie konwertuje sygnał HD do UHD.

Nie posiada HDMI 2,0, oraz obsługi kodeków.

Niemniej jednak w najbliższym czasie zostanie udostępniona na rynek przystawka SEK2500.

Ona da możliwość obsługi podanego kodeku, HDMI 2.0.

Proszę więc oczekiwać na pojawienie się w sprzedaży podanego elementu.

Mam nadzieję, że przekazane informacje będą dla Pana przydatne.

Z chęcią udzielę odpowiedzi na ewentualne następne pytania.

W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości, uprzejmie proszę o kontakt pod numerem telefonu

801 172 678*, pon.-pt. 8-20, sob. 8-17, skorzystania z czatu na żywo, formularza kontaktowego: e-mail lub bezpośrednią odpowiedź na ten e-mail.

Zachęcam również do odwiedzenia naszej witryny internetowej samsung.pl, gdzie znajdzie Pan najnowsze informacje o produktach Samsung oraz wsparcie techniczne. ,,

Sorki, zapomniałem sprecyzować. Miałem na myśli wszystkie tegoroczne Samsungi, czyli serię "H".

A co z wejściami HDMI 2.0? Zgodnie z tym, co sam pisałeś - jedynym modelem wyposażonym (jak na razie) w wejścia spełniające wymogi tej normy jest najnowszy Panasonic 4K.

A co z wejściami HDMI 2.0? Zgodnie z tym, co sam pisałeś - jedynym modelem wyposażonym (jak na razie) w wejścia spełniające wymogi tej normy jest najnowszy Panasonic 4K.

W Samsungach też jest przynajmniej jedno HDMI 2.0

JAki polecacie dobry ale tani kabel HDMI Category 2 (High Speed)? Chodiz mi tu o jakość wykonania, solidność. I co oznacza kabel high speed hdmi with Ethernet?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ok.

A jeżeli mam odtwarzacz blu-ray podlaczony do routera, to podlaczajac go z TV za pomocą kabla z opcją Ethernet, to uzyskam tez aplikacje sieciowe na telewizorze? Czy TV i tak musi być osobno podlaczony do routera?

Jeżeli tak to chyba ta opcja Ethernet większego zastosowania nie ma.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

W takim razie spróbuj ściągnąć plik ze strony producenta, zgrać go na pendrive'a i dokonać aktualizacji firmware przez USB. W instrukcji powinno być opisane jak to zrobić.

No to jeszcze nowe złącza posiadacze blu-ray już się cieszą znów będzie trzeba kupić nowy model odtwarzacza a i amplitunery wszystkie stają się przestarzałe jakieś 1,4 zaledwie obsługują...

Na szczęście nie ma jeszcze odtwarzaczy i płyt 4K.

no to właściciele oppo się cieszą :P

DP

Resolution (up to 4K x 2K at 60 FPS and 24 bpp)

Refresh rate (up to 240 FPS for 1080p at 24 bpp)

Color Depth (up to 48 bpp, even at 2560 x 1600 at 60 FPS)

January 10, 2011

HDMI to syf i marketing, ciągle łatany na bieżąco. Lata temu jak kupiłem mój pierwszy PRO sprzęt to miałem tylko DP... wtedy miałem problem by podłączyć monitor bo w Polsce nie było można kupić nawet kabla PD.

No to jeszcze nowe złącza posiadacze blu-ray już się cieszą znów będzie trzeba kupić nowy model odtwarzacza a i amplitunery wszystkie stają się przestarzałe jakieś 1,4 zaledwie obsługują...

Na szczęście nie ma jeszcze odtwarzaczy i płyt 4K.

Nie musisz gdyz to cale 4k mozna o d... roztrzaskac. Moze kiedyś będzie to mialo sens przy duzych ekranach i powszechnym materiale a dzisiaj to tylko łowienie jeleni.

chwilowy brak działalności w audio.

Nie musisz gdyz to cale 4k mozna o d... roztrzaskac. Moze kiedyś będzie to mialo sens przy duzych ekranach i powszechnym materiale a dzisiaj to tylko łowienie jeleni.

Trend na duże ekrany akurat jest dobry, co do materiałów to problemu nie widzę filmy które dzisiaj są w kinach i tak są "robione" w UHD.

Ja liczę że w końcu h.265 zrobi się popularny :)

Trend na duże ekrany akurat jest dobry, co do materiałów to problemu nie widzę filmy które dzisiaj są w kinach i tak są "robione" w UHD.

Ja liczę że w końcu h.265 zrobi się popularny :)

Filmow nie ma w uhd.

H.265 i format uhd nie jest jeszcze przesadzony tzn jest zatwierdzony juz ale obstawiam ze będą jeszcze zmiany w uhd i obecne telewizory nie odtworza uhd.

Jedyna nadzieja na przyszlosc uhd to ze beda taniec ekrany duze... a wiec > 55 cali obecnie do 50 - 55 cali jest w cenie akceptowalnej dla przeciętnego użytkownika.

chwilowy brak działalności w audio.

.... robione != publikowane !

Każdy film "Mastered in 4K" jest masterowny w UHD (nie koniecznie 4k, a np 8k), czyli UHD jest materiał źródłowy a nie końcowy produkt. Czemu nie trafia jako 4k do sklepów i kin... może przez brak nośników, nie do końca znanej standaryzacji albo zwykłego widzi mi się menadżera. Na pewno nie będzie to tak raczkowało jak w przypadku DVD -> BLU RAY, a prawdziwy marketing się dopiero zacznie.

Jak ktoś da zielone światło nagle mamy wysyp filmów 4k i każdy kupuje to drugi raz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odpowiedź ode mnie na pytanie postawione w temacie.

4k nie jest nam potrzebne - w przypadku filmów, gry na PC już bardziej ma to sens, pomijając kwestię ekonomiczną (wymagane trzy topowe gtxy do full detali)

Z full hd nie zostało wyciśnięte 100% możliwości. Sporo filmów na BD to lipa pod względem obrazu. Dopiero nowsze pozycje (kilka lat wstecz) oferują przyzwoitą jakość ale nadal daleko im do szczytu możliwości technicznych tego nośnika.

Jeden przykład. Niepamięć. Gdyby wszystkie filmy były w takiej jakości (jak dla mnie najlepszy technicznie film na BD) to 4k jeszcze długo nie byłoby potrzebne.

Tymczasem wpycha się wyższą rozdzielczość na siłę (tak samo jak krzywe ekrany), którą mało kto będzie w stanie realnie wykorzystać w domowych warunkach. (odległość/cale). Filmów na fizycznych nośnikach nie będzie jeszcze długo i tak, a tylko one pokażą pełnię jakości uhd, żadne śmieszne netflixy czy inne striming z bitrejtem 15mbit, nawet w Hevcu.

Mając odpowiedniej wielkości ekran, niech będzie nawet projektor 4k z ekranem 130", uwzględniając wytyczne co do odległości widza od ekranu to nikt normalny nie będzie z takiego dystansu oglądał, np. sony 4k 85" producent zalecał odległość od ekranu o ile się nie mylę 150cm. O komforcie oglądania mowy być nie może przy tak wielkim panelu i nosie w ekranie ale detale pewnie będą widoczne. Ale czy o to nam chodzi aby kręcić głową na wszystkie strony próbując ogarnąć obraz? Do tego "kąty" na matrycach VA będą tworzyć się same siedząc tak blisko dużego kranu.

Dla mnie bezsens.

Co do netflix nas to nie dotyczy

Co do youtube tam to tylko pseudo 4k i jakies pseudomaterialy

Abstrahując od jakości to na Youtube filmów fabularnych ani dokumentalnych nie ma. Są jakieś materiały demonstracyjne 4K. Jako ciekawostka da się pooglądać ale żeby zaraz telewizor 4K kupować?

Kupowanie telewizora 4K jeśli się nie ma materiałów własnych 4K jest na razie na wyrost.

Co prawda telewizja polska uruchomiła materiały 4K z hbbTv

Ukryta Zawartość

Ale dalej jest tego mało.

Oczywiście przy dobrym bitrate telewizor 4K radzi sobie i z kompresją i upscalingiem.

Problem jest tylko cen tych telewizorów.

I może być jedyna przeszkoda w zakupie.

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Kupowanie telewizora 4K jeśli się nie ma materiałów własnych 4K jest na razie na wyrost.

Jak dla mnie kupowanie TV 4K dla przeglądania własnych filmików i zdjęć z wakacji, też jest na wyrost.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.