Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe kable zasilające ?

Rekomendowane odpowiedzi

dobre gniazdo w ścianie

dobre bezpieczniki w sprzęcie

lepszy interkonekt (najlepszy na jaki cię nie stać :) )

słuchasz na słuchawkach - więc usłyszysz od razu zmiany w informacji

relaks

potem zasilanie do żródła

chwila odpoczynku :) i do ampa

tak będzie dobrze.

na razie sprzęt ci się trochę marnuje :)

tzn podejrzewam, że go nie znasz chyba :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Gość brodacz

(Konto usunięte)

Czemu nuwazasz ,ze nie znam swoje sprzetu ?

A zmiany w sieciowkach slysze wyrazne.Mialem ostatnio u siebie Bazodruta MK1 oraz Shunyate Cobra Z-Tron i ich wplywy i toznice miedzy nimi byly dla mnie dosc wyrazne.

I na wzmaku do dynamikow i na wzmaku do elektrostatow jak i na zrodle.Wszedzie odnosilem bardzo podobne odczucia co do tych kabli.

A sprzet co to to nie ,nie marnuje sie :).Zyczylbym kazdemu aby sluchal tak czesto jak ja :)

Czemu nuwazasz ,ze nie znam swoje sprzetu ?

taki dżok :) ale poważny

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Gość brodacz

(Konto usunięte)

Najpierw pozyczylem dwa Bazodruty MK1 od kolegi gdyz chcialem sie przygotowac na przyjscie Cobry Z-Tron.Chcialem miec odniesienie do czegos lepszego niz tylko kabel komputerowy.

Pierwsze testu dwa komputerowe vs dwa Bazodruty.

Roznice ogromne.Wyrazistosc brzmienia ,wszystko bardziej precyzyjne.Dluzej wybrzmiewajace.Jak by mi ktos do SR-Omegi troche 009 dorzucil:).Po kilku dniach nie bylem pewien czy takie zmiany chce wprowadzic do systemu z SR-Omega.Zastanawialem sie czy te zmainy nie potrzebowalyby wiekszej glebi dla rownowagi.

Gdy przyszla Cobra zaczalem porownywac Cobra vs jeden Bazodrut w drugim urzadzeniu zostawialem komputerowy.

Shunyata to zupelnie inne brzmienie.Stonowane,bardzo gladkie,delikatniejsze.Najwieksze zmiany jakie wprowadzila wzgledem Bazy to glebia zrodel,wieksza holografia i 3D.Muzyka mnie pochlaniala jak czarna dziura.Przekaz zdecyfowanie bardziej wyrafinowany i bardziej kulturalny.

Bazodrut przy Shunyacie Z-Tron teraz pokazal ,ze gra duzo mocniej stawiajac akcent raczej na perwszy plan gdzie Cobra na glebie kuture i delikatnosc/gladkosc.

Z Cobra nie mialem watpliwosci ze cos probuje mi robic Zerozerodziewiatki z Omegi.

Zdecydowanie bardziej podobala mi sie Cobra.

Audiograde cce mi chyba dopiec :) ale ja sie nie przejmuje bo jutro piatek :).

Z Cobra odnioslem wrazenie ,ze wydarzenie moge tez bardziej widzec a nie tylko slyszec przez ta jej glebie i holografie.

Edytowane przez brodacz

no i bardzo dobrze

:)

pomyśl nad interkonektem - jak napisałem :)

Gość brodacz

(Konto usunięte)

Myslisz ,ze jest slaby.Chce zaznaczyc ,ze to oryginalny Sky nie podroba jakich jest wiekszosc Sky-ow na naszym rynku wtornym.

Sluchales tego SKY? Co polecasz do takiego systemu ?

Audiograde czemu ten interconnect Ci tak utwmw oku jak ja o zasilanie pytam.

Pewnie jam bym zapytal o interconnect to bys powiedzial ze kblami komputerowymi nie wypada zasilac :) .

Sly pewnie ,ze we wtorek a nie w poniedzialek :)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Co polecasz do takiego systemu ?

W/g moich skromnych testów to uważam, że do żródła dobry kabel ze srebra a do pre/amp to jakiś miedziany.

Ale ja jestem już troche przygłuchy więc sam nie wiem.

Może to miało być odwrotnie? gwizdze.gif

Edytowane przez jarek&ania

Tu chyba nie ma reguły. W każdym systemie będzie inaczej. U mnie ostatnio najlepiej grały zestawy, czyli do cd i końcówki taka sama sieciówka. "Mieszanki" się nie sprawdzały. Listwy nie używam - zawsze było jakoś gorzej z listwą, ew.nic nie wnosiła więc w ścianie mam podwójnego topowego Furutecha FT-SWS-D ®.

Gość brodacz

(Konto usunięte)

Użytkownik brodacz dnia 27.06.2013 - 22:38 napisał

Co polecasz do takiego systemu ?

Jarek&Ania to pytalem tak troche aby Audiograde sie wypowiedzial bardziej konkretnie a nie tylko sobie ze mnie zartowal.

Konkretnego kabla do takiego systemu ani kombinacji przeciez nikt nie poleci gdyz zaden z forumowiczow nie slyszal takiego zestawu ktory mam pod Omege, tego jestem pewien.A niektorzy jeszcze twierdza ze go nie znam.Pewnie znaja go lepien ode mnie :)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Tu chyba nie ma reguły.

Nie ma reguły dlatego napisałem "....w/g moich doświadczeń..." .

Dobra miedż i dobre srebro wnoszą do systemu zawsze cos od siebie.

W każdym systemie będą miały inny wpływ na dżwięk.

Raz lepiej raz gorzej.

Konkretnego kabla do takiego systemu ani kombinacji przeciez nikt nie poleci

Dlatego najlepsza rada to : nie ma takiej rady ;)

Należy próbować różnych konfiguracji.

Wielokrotnie spotykałem się ze skrajnymi wypowiedziami na temat dżwięku różnych osób pomimo ,że miały identyczny sprzęt i b.podobne kable wpięte w obu systemach.

Gość brodacz

(Konto usunięte)

Dlatedo pytam nie o konkretne okablowanie do konkretnego systemu lecz o ......wlasnie prosze przeczytaj moje zapytanie.Chcialbym poznac tylko wasze opinie na temat jak rozlozyc sily w systemie zasilania.

Ale to we wtorek..... :-)

Sly - kolega może nie mieć ochoty na żarty, jak widzisz ze sposobu odbierana moich treści :). Wydawało mi się, że pomagam - a okazuje się, że ....wtorek to nie jest dobra propozycja :) . Środa chyba zajęta przez miszcza K, więc sam rozumiesz.... :) . Brodacz - nie stresuj się, wszystko jest ok..... :) i naprawdę nikt na nic nie nastaje... jakbyś miał dłuższą historię na forum, byłoby ci łatwiej. Dużo czytaj

Brodacz,

Ja Ci nie powiem , jakie proporcje wydac na listwe/kable.

POwiem za to , jak to bylo u mnie.

1. Najpierw kable do sprzetu bezposrednio z gniazdka - trwalo ze dwa lata , bo to odsluchy, kasa itp. Nadal zreszta mieszam kablami, jak mnie najdzie taki humor. Kable dobre , ale nie najdrozsze . Dlaczego ? Bo sie nie mozna dac zwariowac tymi cenami . Do mojego systemu nie kupuje drozszych , niz ok 10 k pln ( z 10 % rezerwa). Jak ktos ma jeszcze drozszy tor ,niz moj , to moze sie rzucac na Siltechy. Jakos nie wierze w sens rozwiazania " kable zasilajace za 50 k do systemu za 100k "

2. Potem listwa - najlepsza z mozliwych, bo listwami sie tak nie miesza latwo , dobre kosztuja duzo.

Poza tym listwa tez wymaga dobrego zasilajacego, u mnie komplet Acoutsic Revive.

3. Na koncu gniazdo -topowy Furutech.

Mam jeszcze w planie bezpieczniki , glownie do wzmaka, ale nie wiem czy to nie wplnie na gwarancje.

Mysle ze mozna smialo zmienic kolejnosci i zrobi kable z dobrymi gniazdami , a na koncu listwe.

Ta opcja powoduje jendak, ze bedziemy mieli pozniej niewykorzystane dobre gniazad, no bo do listwy wystarczy jedno. A listwy maja zazwyczaj 4 lub 6 wejsc, zasadniczo to wystarcza.

Ogolnie mysle , ze limit na cale zasilanie to tak max 20 - 25 % wartosci toru.

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Gość brodacz

(Konto usunięte)

Bo ja na powaznie a Audiograde mnie tu stresuje:) Zasilanie wazna rzecz,chcesz zebym przez to osiwial :) .Choc pewnie nie jeden juz tak skonczyl :).

Dzieki za rade ,wnioskuje z nich ,ze jedynie matoda prob i bledow jest odpowiednia.

Czy te wczesniejsze serie Shunyaty tez byly tak fajnie gietkie i tak swietnie sie ukladaly ?

Z Bazodrutem to byla prawdziwa walka.Jak dwa podlaczylem do scieny to mi prawie gniazdo wyrwalo :)

Tak, wcześniejsze serie Shunyaty też był giętkie i łatwe w ułożeniu i to też były bardzo dobre kable choć seria Z-Tron jest najlepsza.

Z Bazodrutem to byla prawdziwa walka.Jak dwa podlaczylem do scieny to mi prawie gniazdo wyrwalo :)

bo to słaby kabel musi jest..... :) gniazda wyrwać nie umie :) jaki chcesz mieć wirtualny, lewitujący sprzęt, to postaw wszystko na rollerblockach sympozium i podłącz takim dajmy na to SR D3 :)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Witam ponownie.

Wracam tak jak obiecałem do wątku kabi AC Siltech Double Crown.

Po dwóch tygodniach grania muszę przyznać , że szczena opada na glebę.

Po wpięciu pierwszy raz tych kabli było jak ze wszystkimi nowymi nie wygrzanymi sprzetami słabiej niż RM II.

Po kilkunastu godzinach grania dżwęk otworzył się na górze i nabrał więcej "powietrza".

Po 2 tygodniach grania mogę stwierdzić ,że jednak pomiędzy RMII a DC jest znaczna różnica w barwie dżwięku z głosników.

Obecnie dostałem również nowe lampy Mullarda do Pre bo poprzednie były uzywki i szumiały jak moja pralka.

Nowe lampy wygrzały się i jest "piknie".

Ponadto kupiłem kilka płyt a między innymi płytę BLISS "They made history".

Jest to najlepiej nagrana płyta CD jaką miałem w rękach i chyba pierwszy raz udało mi się porządnie "rozbujać" basowce w kolumnach nie kręcąc na pre powyżej godz 10.

Słuchałem dzisiaj tej płyty 3 razy i po ostanich zmianach mogę powiedzieć 23_134_5.gif

Na zakończenie chciałbym pozdrowić wszystkich malkontentów i sceptyków płyt CD.

Sieciówki Jorma są przede wszystkim bardzo nasycone tonalnie. Czy ocieplone? Raczej nie. Odebrałem je jako dość neutralne. Mają ładne skraje pasma. Nie porównywałem ich bezpośrednio do topowych kabli, o których tu piszecie, ale w bezpośrednim porównaniu zdruzgotały MIT Oracle III (bezpuszkowca).

Bezpuszkowiec MIT Oracle ZIII nabiera blasku i klasy po wymianie jego "wspaniałych" wtyków na lepsze np. Furutechy. Sprawdziłem i zmiany są znaczne, zdecydowanie warto wydac troche kasy na taki upgrade :)

Swoją drogą, gdy ktoś przy wymianie tych wtyków zobaczy jak "pięknie" zostały wewnatrz zrobione połączenia przewodów to zacznie się zastanawiać, czy aby na pewno cena jest adekwatna do jakości wykonania :>

Ale dźwiękowo - zwłaszcza po wymianie wtyczek - kabel jest zacny

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

po wymianie jego "wspaniałych" wtyków na lepsze np. Furutechy

Hahaha..... wiem co przeżywasz. Miałem też te kable i wtyki to po prostu żenada. Jak można sprzedawać takie kable z takimi wtykami klientowi i nie mieć za grosz wstydu.

Może po prostu MIT myśli ,że jak ma już wyrobianą pozycję na rynku to nie musi się już za bardzo starać bo klient i tak kupi?

Dołóż do tego jeszcze te puszki na kablach AC1 lub AC2 i spróbuj to wpiąć w urządzenie bez wyrywania gniazda ze sprzętu albo ze ściany.

Mission Impossible ;(

Z resztą pomimo,że MIT robi dobre kable (szczególnie glosnikowe i IC) to we wszystkich kablach wtyki są powiedzmy "średniej " jakości.

Do TaraLabs czy Siltecha wtyków nawet nie ma co prównywać.

Co do brzmienia systemu na kablach Ac MIT-a to u mnie lepiej jest z Shunyatą Anacondą Z-Tron ale i cena jest wyższa.

Na tą półkę cenową MIT jest dobrą alternatywą.

Chociaż jak ze wszystkim należy spróbować w konkretnej konfiguracji.

Ja moje kable kupiłem za granicą.

Jak napisałem do polskiego dealera z prośbą o wypożyczenie dostałem taką odpowiedż:

"Kabli nie wypożyczamy. Ale może Pan mi wierzyć na słowo ,że to dobry kabel i warto go kupić (w ciemno) " laie_67.gif

I to by było na tyle

Już dawno pisałem że ZIII to świetny kabel w swojej cenie ale koniecznie wtyki do wymiany bo fabryczne to żenada.

Natomiast IC i głośnikowe Oracle mają b.dobre wtyki i nie zauważyłem żeby Tara Labs miała lepsze.

Ale prawdą jest że to wstyd żeby dawać takie wtyki do zasilającego ZIII.

Co do porównania ZIII z Anacondą Z-Tron to podzielam pogląd że Anaconda jest jeszcze lepsza ale 2x droższa od ZIII z wymienionymi

wtykami. Coś za coś.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Natomiast IC i głośnikowe Oracle mają b.dobre wtyki

Napewno lepsze niż w kablach AC ale żadna rewelacja. W końcu kable do tanich nie należą więc mogli by się bardziej postarać.

Co do IC MIt-a (MA-X) to wtyki są wykonane chyba ze srebra bo zachodzą takim ciemniejszym nalotem na zewnątrz (utleniają się).

Jak wypniesz kabel z gniazda to porównaj co masz w środku a co na zewnątrz.

Ten nalot schodzi oczywiście (można zetrzeć palcem albo szmatką) ale wygląda to mniej zachęcająco.

Edytowane przez jarek&ania
  • Pokaż nowe odpowiedzi