Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe kable zasilające ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Audio Forte?

Chyba tak. Musiałbym przeszukać maile.

Ale nie wiem czy już nie wywaliłem z kompa.

Pierwszy raz mnie coś takiego spotkało (z kablami) bo z kolumnami to nawet nie zliczę ;)

O.K. Zerknąłem na ich stronę i potwierdzam. To był ten sklep.

Edytowane przez jarek&ania
Gość brodacz

(Konto usunięte)

Audiofast chyba nie robi problemu z wypozyczeniem Shunyatay.Jak z nimi rozmawialem kilka razy to zawsze wspominali ze ten czy tamten mabel jest u klienta.

A ze strony Audioforte to bardzo nieladnie.

Zaraz,przeciez Audioforte nie handluja Shunyata a przynajmniej na stronie nic o tym nie ma.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Audiofast chyba nie robi problemu z wypozyczeniem Shunyatay.Jak z nimi rozmawialem kilka razy to zawsze wspominali ze ten czy tamten mabel jest u klienta.

A ze strony Audioforte to bardzo nieladnie.

Audiofast to wypożyczał mi (za kaucją a potem nawet bez) różne kable.

Z resztą Piotr jest umnie w nastęny poniedziałek z DCS-em i różnymi kablami.

Sympatyczny facet , konkretny i uczynny.

To samo Koris z Poznania i Kamil.

Nawet nie będę pisał co mi pozyczali bez kaucji ( na tzw. "krzywy ryj") bo jeszcze któryś wylewu dostanie ;)

Gość brodacz

(Konto usunięte)

Mialem doczynienia z Panem Piotrem w sprawie Cobry i musze przyznac ze fajnie sie z nim wspolpracuje.Bezproblemowy czlowiek,na pewno do niego wroce.

"Nawet nie będę pisał co mi pozyczali bez kaucji ( na tzw. "krzywy ryj") bo jeszcze któryś wylewu dostanie ;) "

Dbaja o klienta a klient wraca.To jest wlasciwa postawa.Nie wiele takich.

Panowie, AudioForte też jest ok.

Ja mam z nimi dobre doświadczenia.

Ale to jest mała firma i nie trzymają na stanie topowych

kabli za kosmiczne pieniądze. I ja to rozumiem.

Nie pożyczyli bo po prostu ich nie mieli na stanie a pewnie

nie chcieli napisać, że zwyczajnie nie mają.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Panowie, AudioForte też jest ok.

Ja mam z nimi dobre doświadczenia.

A ja wręcz przeciwnie.

I co z tego wynika?

To nie lepiej jak inni (np.Eteraudio) powiedzieć / napisać prawdę ; " Nie mam będę miał za......." ?

Brzmi zrozumiale i bez ściemniania.

Będę zdecydowanie bronił honoru sklepu Audio Forte. Dla mnie to sklep z dobrą obsługą... nie liżą tyłka i prawdopodobnie wielu to zraża, bo jak się chce wydac 50 tyś na kable to zapewne oczekuje się traktowania w sposób taki jak to lubią nowobogackie milionery...;-)

Miałem okazję kupić w Audio Forte dwie sieciówki Oracle ZIII... była możliwość wypożyczenia za kaucją pomimo tego, że kabel był w promocjnej cenie. Poza tym miałem okazję wypożyczać z tego sklepu wiele innych ,,zabawek" i nigdy nie było kręcenia nosem jeśli sprzęt zwracałem a nie kupowałem. Ludzie tam pracujący zachowują dystans do tego co oferują i do samego klienta. Mi to odpowiada, choć wielu zapewne irytuje.

Tak, lepiej.

Nie mogli jednak powiedzieć, że nie mają ale będą mieć za....bo nie będą mieć.

To są za drogie kable żeby przy tak małej firmie brać je na własne ryzyko a potem

z nimi zostać bo np ktoś posłucha ale nie kupi.Taki mamy rynek.

Ale zgadzam się, że powinni powiedzieć jak jest.

Paradoks polega na tym, że czym droższy sprzęt tym chętniej wypożyczają bez kaucji lub wręcz przywożą do domu. Jak poruszałem się w strefie budżetowej do dyrdałem z kaską:) Najwięcej wpłaciłem o ile pamiętam za Marantza S11 (coś ze 20k) i wtedy obiecałem sobie never again. Rynek jest klienta a nie konsumenta.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Rynek jest klienta a nie konsumenta.

Nie kumam? ;)

Będę zdecydowanie bronił honoru sklepu Audio Forte.

A przed kim lub przed czym będziesz bronił?

ale w bezpośrednim porównaniu zdruzgotały MIT Oracle III (bezpuszkowca).

U mnie podobnie, miałem ten kabel dwa razy i za każdym razem był lepszy zawodnik, mianowicie Acoustic Revive Power Reference. Może MIT Oracle III i jest dobry... ale tylko do wzmacniaczy tranzystorowych, do lamp nie polecam. Oferuje dźwięk bardzo skupiony i zwarty, a Acoustic Revive jest niesamowicie otwarty, głęboki, delikatny i zachwyca rozdzielczością.

Przy Acoustic Revive , MIT jest jakiś taki stłumiony, brak mu życia, nawet koloryt o wiele lepszy z Acoustic Revive...

W mojej opinii jest to genialny kabel... którym planuję zasilić cały system.

...swoją drogą, a pro pos tego MIT'a to nie wyobrażam sobie go wpiętego do DAC'a, a Acoustic Revive wpinasz gdzie chcesz i zawsze jest świetnie.

...OYAIDE GPX-re, którego też mam, wydał mi się również lepszy, choć w tym przypadku różnice były już nie tak duże, ale nadal lepiej niż ZIII.

pozdr.

joa.

Po 1-ZIII wymaga zmiany wtyków. Po zmianie jest znacznie lepszy.

Po 2-to faktycznie nie jest kabel do DAC czy do transportu.Za to świetnie pasuje do do końcówek mocy i preampów.

Po 3-być może bardziej sprawdzi się z tranzystorami.Jego działanie to uspokojenie i dociążenie dźwięku oraz podkreślenie pastelowości żeby nic nie męczyło.Tranzystory często tego potrzebują i tam się sprawdzi idealnie.Nie jest to kabel jak Acrolink czy Nordost który ma podkreślać rozdzielczość, wysokie tony i precyzję.On jest do sprzętów które już to mają i więcej nie potrzebują.

Po 4-nikt nie twierdzi że to najlepszy kabel na świecie. To kabel za relatywnie rozsądne pieniądze.Nawet po zmianie wtyków na bardzo dobre jego cena nie przekroczy 7000zł. Pewnie że są inne, lepsze kable ale za jaką kasę?

...a ja pisałem o kablach, które zmian wtyków nie potrzebują i są dużo tańsze. Za 7000 to mogę sobie kupić 2 wyżej wymienione.

...poza tym, rozdzielczości należy szukać w całym paśmie, nie tylko w wysokich tonach, a MIT zdecydowanie ogranicza rozdzielczość średnicy, zbyt mało ją różnicuje, jakby po prostu ujednolicał.

Edytowane przez yoachim

On po prostu uspokaja przekaz wzmacniacza który już ma dużą rozdzielczość.

Jeśli ktoś ma jak napisałeś lampy i pod wpływem innego kabla rozdzielczość się zwiększa to pewnie

sam wzmacniacz nie miał jej w nadmiarze. Acoustic Revive to też świetne kable i akcesoria.

Jeśli szukasz ożywienia, rozdzielczości, szybkości to spróbuj Acrolinka 7500 albo 9300 tyle że tam

ceny są wyższe.

Edytowane przez sly30
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Po 1-ZIII wymaga zmiany wtyków. Po zmianie jest znacznie lepszy.

Po 2-to faktycznie nie jest kabel do DAC czy do transportu.Za to świetnie pasuje do do końcówek mocy i preampów.

Po 3-być może bardziej sprawdzi się z tranzystorami.Jego działanie to uspokojenie i dociążenie dźwięku oraz podkreślenie pastelowości żeby nic nie męczyło.Tranzystory często tego potrzebują i tam się sprawdzi idealnie.Nie jest to kabel jak Acrolink czy Nordost który ma podkreślać rozdzielczość, wysokie tony i precyzję.On jest do sprzętów które już to mają i więcej nie potrzebują.

Po 4-nikt nie twierdzi że to najlepszy kabel na świecie. To kabel za relatywnie rozsądne pieniądze.Nawet po zmianie wtyków na bardzo dobre jego cena nie przekroczy 7000zł. Pewnie że są inne, lepsze kable ale za jaką kasę?

U mnie było dokładnie tak samo z wyłączeniem pkt.2.

MIT na pewno do pre się nie nadaje bo za bardzo wygładza (filtuje) dżwięk i brakuje wyrażnie detali i powietrza.

Do końcówek jest ok ale bez fajerwerków.

Są ciekawsze propozycje np. TaraLabs.

Z-III jest przykładem kabla, na którego wydanie dużej kasy nie gwarantuje sukcesu...

A wydanie kasy na jaki kabel gwarantuje sukces?

Bez przetestowania to nie ma takiego kabla.

Z kablami jak z przyprawami...do każdego dania trzeba zastosowac inne...nie ma jednego najlepszego...

Miałem w domu Acoustic Revivie...ten kabel to typowy japoński czaruś w dobrym i miłym wydaniu...jak ktoś lubie słuchać lamp to nie dziwne, że mu się podoba ten kabel...mi też się podobał bo jest przyjemny w słuchaniu ale przyjemność to jedno a drugie to zachowanie pewnej wierności dźwięku i rzetelnej muzykalności...i do tego dodanie odpowiedniej przestrzeni, dociążenie brzmienia aby było podobne do tego co mamy w realu...to wszystko i więcej oferuje ZIII... w połączeniu z mocnym i przejrzystym tranzystorem takim jak Krell... ZIII to wybitny kabel w cenie do 3000 PLN...a za takie pieniądze można go kupić jako nowiutki i od dystrybutora... ja kupiłem po 2500 PLN uważam to za okazję... ten kabel oferuje muzykalność i odpowiednią moc... jeśli ktoś ma mocny tranzystor to powinien koniecznie go wypróbować...

A co do Oyaide Tunami to świetny kabel... taki trochę tańszy i odrobinkę gorszy niż AR ale to ta sama szkoła dźwięku...barwy i przyjemność słuchania... jednak nie ma szans w porównaniu do ZIII jeśli chodzi o dynamikę i przejrzystość oraz pełnię wybrzmień... przynajmniej w zestawieniu z mocnym tranzystorem...

To prawda z tym wyjątkiem że MIT podniósł ceny i nie ma już ZIII w tak dobrej cenie.

Teraz detal to 6000zł a trzeba jeszcze doliczyć jakieś porządne wtyki na wymianę.

Miałem Oyaide GPX-Re i Acoustic Revive Power Reference - ten pierwszy był nudny jak flaki z olejem,zupełnie to u mnie nie grało. AR - super! To nie jest najlepszy kabel na świecie, wysokie Acrolinki zjadają go rozdzielczością i dynamiką, ale bardzo dobrze się na nim słucha bo ma wszystko na swoim miejscu, rozdzielczą górę, nasyconą i gładką średnicę i bardzo dobry bas. AR sprawdził się u mnie zarówno ze źródłem jak i końcówką (tranzystorową dla jasności ;-) ). Aha... i polecam ich filtr sieciowy RAS-14, drogi jak cholera, ale działa nawet z drogimi sieciówkami, nie tylko AR.

To prawda z tym wyjątkiem że MIT podniósł ceny i nie ma już ZIII w tak dobrej cenie.

Teraz detal to 6000zł a trzeba jeszcze doliczyć jakieś porządne wtyki na wymianę.

A w Audio Forte była oferta za 2500 a poten za 3000 PLN za nówki?! Już się nie kupi za taką cenę?

Nie już się nie kupi. Wykupiłeś wszystko.... :-)

MIT w USA podniósł ceny jakiś miesiąc temu a i dolar podrożał

wiec teraz ZIII jest po 5999zł....niestety.

No to lepiej kupić w USA...i tak trzeba wyminić wtyczki;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No to lepiej kupić w USA...i tak trzeba wyminić wtyczki;-)

Ukryta Zawartość

No tak ale podajesz cenę na rynku wtórnym.U nas też używkę kupisz taniej.

Ukryta Zawartość

No tak ale podajesz cenę na rynku wtórnym.U nas też używkę kupisz taniej.

No co Ty...przecież to NOWY kabel... gosciu mam MITów cały kontener..nowy i z gwarancją

A co do Oyaide Tunami to świetny kabel... taki trochę tańszy i odrobinkę gorszy niż AR ale to ta sama szkoła dźwięku...barwy i przyjemność słuchania... jednak nie ma szans w porównaniu do ZIII jeśli chodzi o dynamikę i przejrzystość oraz pełnię wybrzmień... przynajmniej w zestawieniu z mocnym tranzystorem...

... GPX-re i Power Ref. to kable zrobione z tego samego materiału, jednak całkiem od siebie różne i wg. mnie to nie jest ta sama szkoła dźwięku, różnią się i to znacząco.

...zaś w połączeniu z lampą Acoustic Revive tak bardzo zdystansował MIT'a że nie miałem absolutnie żadnych wątpliwości... i to właśnie dynamiką, kontrolą i wielobarwnością basu, głębią i szerokością sceny, czyli wszystkim tym czym zachwycił Cię MIT.

Z resztą jedni wolą amerykańskie tranzystory, a inni japońskie lampy... i z tego wszystkiego wynika to że dla każdego ucha i do każdego systemu potrzebny jest inny zestaw kabli. ot co! ;)

Sly30... mam w planach wypróbować wreszcie Acrolinki, ale jakoś trochę boję się tych kabli, byłem blisko ostatnio 7300 ale jakoś tak wyszło że kupiłem kolejnego AR Power Ref.

pozdr.

joa.

ps. swoją drogą nie przekonują mnie kable za 5000zł detal w których trzeba wymieniać wtyki, patrzcie na choćby takie LessLoss'y, tanie kable jak barszcz i wtyki na poziomie.

ps. swoją drogą nie przekonują mnie kable za 5000zł detal w których trzeba wymieniać wtyki, patrzcie na choćby takie LessLoss'y, tanie kable jak barszcz i wtyki na poziomie.

+

0

Yoachim , LessLoss Original kosztuje 600$ a Signature 1200 $ -niedługo będą dostępne w Polsce tak że każdy będzie

mógł je przetestować w swoim systemie.

Yoachim , LessLoss Original kosztuje 600$ a Signature 1200 $ -niedługo będą dostępne w Polsce tak że każdy będzie

mógł je przetestować w swoim systemie.

...ja akurat mam Original, używam go zazwyczaj do DAC'a i uważam że są to w swojej cenie świetne kable, ale nie wszystkim i nie wszędzie się wpasują. Cena 600$, a cena wtyków to ok. połowa ceny kabla, można? - można!

• Pokaż nowe odpowiedzi