Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe kable zasilające ?

Rekomendowane odpowiedzi

Elektryk nic tu nie pomoże, prąd płynący w przewodniku wytwarza pole, które to odbija się od ekranu wraca do przewodnika i zakłóca przepływ prądu - jakoś tak to szło...

Właśnie zasięgnąłem rady u fachowca .......i pleciesz TOTALNE BZDURY. Po to się zakłada ekran aby zniwelować wpływ zakłóceń w przewodzie do minimum a wręcz do 0.

Po za tym nawet nie wiesz że ekran należy uziemnić bo w ten sposób żadne zniekształcenia [ jeśli takie się pojawią ] nie będą miały wpływ na przepływ prądu.

W przewodach bez ekranu to dopiero się dzieje - odbicia,zniekształcenia,pole magnetyczne i inne farfocle.Zachęcam do lektury o ekranowanych przewodach

lub porady u fachowca który się na tym zna. Takich osób w PL jest niewiele.

Może jednak jest coś na rzeczy. Dla przykładu topowy kabel zasilajacy Argento Flow Master Reference ponoć właśnie celowo nie ma ekranowania. Tak samo topowy interkonekt Shunyaty. Celowo jest pozbawiony ekranowania. Nie jestem elektrykiem ale musiał być jakiś powód dla którego zdecydowano się na taki krok.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Dla przykładu topowy kabel zasilajacy Argento Flow Master Reference ponoć właśnie celowo nie ma ekranowania.

I może dlatego po podłączeniu jest szaro,buro i nudno jak w listopadowy wieczór na cmentarzu. ;)

Przewód ekranowany z samego założenia został wyprodukowany właśnie po to aby zniwelować zakłócenia przepływu prądu do minimum.

Wielu elektryków[ z aktualnymi uprawnieniami ] z którymi rozmawiałem na temat kabli ekranowanych i wpływie na dżwięk na początku parskało śmiechem, natomiast

póżniej w trakcie trwania rozmowy i użycia argumentów drapało się po głowie a po 5 min.już sami czuli się niekomfortowo z uwagi na totalny brak wiedzy w/w aspektach.

Jak zapytasz elektryka gdzie w pojedyńczym gniazdku z uziemieniem na górze powinna być faza, to odpowie w sekundzie ze to nie ma znaczenia: czy w lewej dziurce czy w prawej po chwili jednak koryguje swoją wypowiedż kiedy pytasz o normy.............he,he to wszystko ma ogromne znaczenie dla systemu i dżwięku a podchodzi się do tematu

w sposób totalnie nieprofesjonalny.

Edytowane przez Magnepan

trzeba jednak pamiętać że 90% płyt cd jest nagrana słabo.

Gdzie Ty kupujesz te płyty?

Chyba,że mówisz o jakimś popie,metalu czy rocku.

Jazz,klasyka,muzyka dawna,itp

90% płyt jest świetnie nagranych,i nie mówię tutaj o płytach typu xrcd.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Elektryk nic tu nie pomoże, prąd płynący w przewodniku wytwarza pole, które to odbija się od ekranu wraca do przewodnika i zakłóca przepływ prądu - jakoś tak to szło

Jacek, kolejka ode mnie, dłubałeś w kablach? :) Metalowy ekran potrafi nieźle kaszanić i tutaj pomagają inne materiały, ale lepiej się nie wychylać z historiami zahaczającymi o voodoo, bo zadziobią.

Celowo jest pozbawiony ekranowania. Nie jestem elektrykiem ale musiał być jakiś powód dla którego zdecydowano się na taki krok.

Ekranowanie EMI RFI może być realizowane przy pomocy koszulek z karbonizowanego nylonu, na przykład i nie tylko ;) niby nic nie widać a jednak działa.

>>Magnepan, nie wypada Jackowi wytykać ignorancji, gdy samemu się nie odrobiło praktycznej (w szczególności) lekcji w temacie.

>>Stefek, 90% płyt Mary Halvorson jest tak sobie zrealizowana, a trudno tej muzyce odmówić walorów innowacyjności na polu progresywnego jazzu.

Niemniej jednak polecam Ci jej rzeczy, np trio z Tomem Rainey i Ingrid Laubrock (Pool School)

Edytowane przez blacksaint

Nordost, Furutech, FMR, i pewnie inni... nie maja bladego pojęcia o kablach pewnie takich " amatorów " jest dużo więcej!

Edytowane przez Jacek.

gdy samemu się nie odrobiło praktycznej (w szczególności) lekcji w temacie.

Blacksaint, ja nie muszę udowadniać swojej wiedzy w temacie ekranów, przepływu prądu,zaśmieceń itd. gdyż znam temat od strony użytkownika i to mi wystarczy.

Ale są specjaliści którzy znają temat ekranu w przewodach na wciągnięcie nosem. Kto chce mieć dobry prąd w swoim systemie na pewno dotrze do takich ludzi.

Edytowane przez Magnepan

Stefek, 90% płyt Mary Halvorson jest tak sobie zrealizowana, a trudno tej muzyce odmówić walorów innowacyjności na polu progresywnego jazzu.

Niemniej jednak polecam Ci jej rzeczy, np trio z Tomem Rainey i Ingrid Laubrock (Pool School)

Ok.

Wymieniasz jedną Panią,ale można wymienić 50 innych,których płyty są zrealizowane bardzo dobrze.

Kable do sprzętu militarnego i szpitalnego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

,a Pan Elektryk zna się najlepiej bo jest profesjonalistą a nie amatorem.

Tak masz rację że pan elektryk zna się najlepiej na wymianie jarzeniówek,gniazd elektrycznych i kontaktów w zakładzie pracy.

Na przewodach z ekranem już niekoniecznie. Jako nowicjusz na AS masz sporo lektury do poczytania w wątkach o zasilaniu prądowym.

Edytowane przez Magnepan

Zajmuję się audio około 15lat, nie twierdzę, że kable ekranowane są złe, tylko zadaję pytanie dlaczego są ekranowane i nieekranowane.

, a co do jakości nagrań miałem na myśli wszystkie gatunki muzyki.

Jak zapytasz elektryka gdzie w pojedyńczym gniazdku z uziemieniem na górze powinna być faza, to odpowie w sekundzie ze to nie ma znaczenia: czy w lewej dziurce czy w prawej po chwili jednak koryguje swoją wypowiedż kiedy pytasz o normy.............he

No cóż u nas akurat na to nie ma normy, zwyczajowo przyjęło się że przy pojedynczym gniazdku przewód gorący (L) jest z lewej strony bolca (jak ten jest na górze). Przy podwójnym gniazdku wszystko to się wali bo producenci poszli na skróty i wygodnie jest spinać to krótkimi blaszkami co objawia się że każde gniazdko ma odwróconą polaryzację.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ok.

Wymieniasz jedną Panią,ale można wymienić 50 innych,których płyty są zrealizowane bardzo dobrze.

Owszem. Czytuję pewien wątek, piszesz tamże: "Ja Milesa naliczyłem ponad 80 płyt,ale nie mam tylu w tak dobrych wydaniach." Jeśli Miles był Twoim zdaniem słabo wydawany, to co powiedzieć o innych? Jeśli tak jest, to dlaczego Japończycy ciągle wydają Davisa, Coltrane'a i innych mainstreamowych artystów w niezliczonej ilości audiofilskich wznowień? Jeśli mainstream stanowi clou wydań jakościowych i kolekcjonerskich to czego oczekiwać po wydawnictwach niszowych?

Nie słucham popu i rocka, więc nie wiem jak wygląda sprawa realizacji, ale na pewno nie zakwalifikowałbym 90% nagrań z klasyki i jazzu jako super zrealizowanych. Pewne wytwórnie wyjątkowo o to dbają lub dbały, to fakt, ale trudno to jakoś procentowo określić. Pozdrawiam

Edytowane przez blacksaint

W PL stosowane są normy niemieckie i tak jak podałem i Ty również piszesz, faza w gniazdku pojedyńczym przy uziemieniu na górze zawsze po L

Elektryk nic tu nie pomoże, prąd płynący w przewodniku wytwarza pole, które to odbija się od ekranu wraca do przewodnika i zakłóca przepływ prądu - jakoś tak to szło...

Właśnie zasięgnąłem rady u fachowca .......i pleciesz TOTALNE BZDURY. Po to się zakłada ekran aby zniwelować wpływ zakłóceń w przewodzie do minimum a wręcz do 0.

Po za tym nawet nie wiesz że ekran należy uziemnić bo w ten sposób żadne zniekształcenia [ jeśli takie się pojawią ] nie będą miały wpływ na przepływ prądu.

W przewodach bez ekranu to dopiero się dzieje - odbicia,zniekształcenia,pole magnetyczne i inne farfocle.Zachęcam do lektury o ekranowanych przewodach

lub porady u fachowca który się na tym zna. Takich osób w PL jest niewiele.

Metalowy ekran potrafi nieźle kaszanić

Magnepan ma rację: ekran działa na zasadzie pochłaniania, a nie odbijania!

Również proponuję niektórym osobom wpierw może coś doczytać, poduczyć się, zasięgnąć informacji, zanim napisze się takie herezje.

tylko zadaję pytanie dlaczego są ekranowane i nieekranowane.

Odpowiedź jest banalna: bo niektóre firmy uznają, że nie ma takiej konieczności.

Analogicznie, jakbyś zapytał, dlaczego jedne kolumny mają podwójne terminale (bi-wire/bi-amp), a inne nie...

Odpowiedź jest banalna: bo niektóre firmy uznają, że nie ma takiej konieczności.

Tak, tylko zakłócenia występują już praktycznie wszędzie.

Edytowane przez Jacek.

No cóż u nas akurat na to nie ma normy, zwyczajowo przyjęło się że przy pojedynczym gniazdku przewód gorący (L) jest z lewej strony bolca (jak ten jest na górze). Przy podwójnym gniazdku wszystko to się wali bo producenci poszli na skróty i wygodnie jest spinać to krótkimi blaszkami co objawia się że każde gniazdko ma odwróconą polaryzację.

W PL stosowane są normy niemieckie i tak jak podałem i Ty również piszesz, faza w gniazdku pojedyńczym przy uziemieniu na górze zawsze po L

Zgadza się - w Polsce nie jest to unormowane żadnymi przepisami, polaryzacja jest umowna, zwyczajowa.

A z tego, co pamiętam ze szkoły, to nawet w Niemczech nie ma takiej normy, a jedynie we Francji i Belgii.

Owszem. Czytuję pewien wątek, piszesz tamże: "Ja Milesa naliczyłem ponad 80 płyt,ale nie mam tylu w tak dobrych wydaniach." Jeśli Miles był Twoim zdaniem słabo wydawany, to co powiedzieć o innych? Jeśli tak jest, to dlaczego Japończycy ciągle wydają Davisa, Coltrane'a i innych mainstreamowych artystów w niezliczonej ilości audiofilskich wznowień? Jeśli mainstream stanowi clou wydań jakościowych i kolekcjonerskich to czego oczekiwać po wydawnictwach niszowych?

Nie słucham popu i rocka, więc nie wiem jak wygląda sprawa realizacji, ale na pewno nie zakwalifikowałbym 90% nagrań z klasyki i jazzu jako super zrealizowanych. Pewne wytwórnie wyjątkowo o to dbają lub dbały, to fakt, ale trudno to jakoś procentowo określić. Pozdrawiam

Widocznie nie doczytałeś dokładnie wpisu o Milesie.

To było porównanie moich wydań do tych,które posiada kolega papageno :).

Japończycy wydają płyty żeby zarobić to oczywiste :).

W mojej kolekcji kilku tysięcy pozycji,90% na moim systemie gra świetnie.

Jeśli ktoś twierdzi,że 90% płyt CD gra słabo,to czas na zmiany :).

P.S.

Wystarczy już w tym wątku o tym,jeśli chcesz dalej ,to wiesz,gdzie można pogadać ;).

Pozdrawiam

Edytowane przez stefek

Blacksaint, ja nie muszę udowadniać swojej wiedzy w temacie ekranów, przepływu prądu,zaśmieceń itd. gdyż znam temat od strony użytkownika i to mi wystarczy.

Ale są specjaliści którzy znają temat ekranu w przewodach na wciągnięcie nosem. Kto chce mieć dobry prąd w swoim systemie na pewno dotrze do takich ludzi.

Są pewne rozwiązania alternatywne i skuteczne, które nie wyglądają jak kolczatka z cynowanej miedzi lub alufolia podpięta do uziomu w schuko.

Poeksperymentuj w wolnym czasie z ekranami i materiałami, zdziwisz się. Polecam

A z tego, co pamiętam ze szkoły, to nawet w Niemczech nie ma takiej normy, a jedynie we Francji i Belgii.

Normy obowiązujące od kilku lat w Niemczech podają że faza jest zawsze po lewej patrząc na gniazdko.

Są pewne rozwiązania alternatywne i skuteczne, które nie wyglądają jak kolczatka z cynowanej miedzi lub alufolia podpięta do uziomu w schuko.

Poeksperymentuj w wolnym czasie z ekranami i materiałami, zdziwisz się. Polecam

Eksperymenty z prądem już mam za sobą i nie zastanawiam się nad rodzajem ekranu bo rozdział nowej linii do systemu już mam zamknięty.Na zdrowy rozsądek jeśli gotowy

kabel ekranowany jest w zasięgu ręki to absurdem jest podważać ten aspekt.Zastanawianie się czy Namysłowianka niegazowana lepiej smakuje od Żywca bez gazu nie leży w moich zainteresowaniach, więc zdziwienia nie będzie.

O ekranach dla przypomnienia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Podzielam ten pogląd przy czym dla mnie jest the best obok Anacondy Z-Tron. Te 2 kable u mnie wypadły najlepiej.

Tak Anaconda z pewnoscia zagra bardzo dobrze ale ze taka jest roznica w 9500 a 9300 Acrolinka to mnie to troche zaskakuje - nie rozumiem zjawiska do konca :(

Zamiast przeznaczać fundusze na dobry kondycjoner który i tak będzie średni w efekcie, proponuję pociągnięcie nowej lini trafo do salonu odsłuchowego

specjalnym kablem w ekranie o przekroju minimum 3 x 4mm albo najlepiej 3 x 6 mm [ przy tej grubości może pojawić się problem wpięcia do gniazda sciennego ].

W tym wariancie zasilania mamy najlepszy i najczystszy prąd do naszego systemu i ' najlepszy z możliwych kondycjoner najwyższych lotów '.Polecam.Sprawdzone.

Tak to oczywiste :) ale i dobry kondycjoner swoje zrobi...ale przyznam ze wiele z nich moze rowniez degradowac dzwiek

Normy obowiązujące od kilku lat w Niemczech podają że faza jest zawsze po lewej patrząc na gniazdko.

Niemcy zawsze były do przodu z techniką, każde gniazdko ma czujnik patrzenia+obrotowe serwo i nawet jak patrzymy z boku to gniazdko się obraca i faza znów jet po lewej stronie ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi