Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe kable zasilające ?

Rekomendowane odpowiedzi

właśnie do mnie takie jadą, zobaczymy jak u mnie zagra legenda AS :)

DO czego będziesz podłączał ZIII?

MIałem takie same siecówki jakie Ty masz wymienione w swoim profilu. Furutech szybko sprzedałem jak sobie kupiłem Oyaide Tunami, który bardzo mi się spodobał i został na dłużej. Sądzę, że możesz teraz podłączyć ORACLE do wzmaka a Tunami do CD. Ciekaw jestem Twoich wrażeń. U mnie dodatkową poprawę przyniosło zastosowanie w jednym z Oracle takiego wynalazku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oracle ZIII kupiony w cenie 2500 PLN lub nawet taniej za nowy kabel, jest po prostu wystarczający dla wielu systemów kosztujących do 50 tyś PLN. Szczególnie w których grają mocne amerykańskie tranzystory.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

moreno1973,

Będzie dokładnie tak jak piszesz, Z III najprawdopodobniej wyląduje przy wzmacniaczu, Oyaide chwilowo przy CD.

Choć Oyaide bardzo lubię na wzmacniaczu to zadecydowałem spróbować MITa i zobaczymy co z tego wyjdzie.

----------------------------------------------------

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Do systemow grających spod koca jest dobry-bo sam jest ostry jak brzytew.

No właśnie że w większości systemów nie jest. Jedyne co można mu zarzucić to pewna doza szorstkości na średnicy, co wynika też z tego, że środka ma bardzo dużo. Całościowo określiłbym ten kabel jako całkiem ciepły i nasycony i pozbawiony jakiegokolwiek rozjaśnienia. Naprawdę wypada świetnie w relacji do ceny, czy to z Passem X-350, czy z ARC VT 100. Oczywiście są jeszcze lepsze kable, ale odczuwalna poprawa brzmienia zaczyna się przy 3-4 krotnym przyroście ceny. I to tylko w wybranych aspektach, takich jak gładkość. Jak chodzi o dynamikę, to oprócz Valhalli, NBS Monitor Zero jest to jeden z wzorców. Ważna rzecz Piotrek, on MUSI mieć założone wtyczki Furutecha. Próby z Oyaide czy to 079 czy 037, które podejmował Kramer dają dokładnie taki efekt jak opisałeś, czyli ostrość. Jest to przykład klinicznego wręcz niedopasowania.

Elektraglizda to taki deklasator)

A Elektraglizdy to takie śmieszne kabelki, każdy na swój sposób inny. Też nie są to najlepsze na świecie kable, ale mają w sobie coś magicznego, przynajmniej dla mnie. Przerzuciłem chyba wszystkie dostępne, no może poza S.O.T.U. i nie mogę się od nich uwolnić.

Edytowane przez tomkly

dzięki za podpowiedzi , skrócicie trochę czasu nad testami ...

widze że trzeba troche wiecej zainwestować w jakość ale na szczęście nie ma problemu!! jeśli jeszcze macie jakies sprawdzone konstrukcje z miłą chęcią posłucham , Pozdr

• 3 tygodnie później...

Gdy Jarek pochwalił się, że dostał z WOD Audio z Niemiec kable AC Kubala-Sosna Elation ogarnęła mnie straszliwa zazdrość i ciekawość…. :-) Postanowiłem złożyć CV z petycją o wypożyczenie i ku mojemu zaskoczeniu Ania zaopiniowała wniosek pozytywnie i Jarek przysłał mi 3 sztuki… :-) Tak na serio to rozmawiałem z WOD w Monachium i poleciłem im nasz rynek zachęcając do elastyczności w traktowaniu polskich audiofilów. Jarek przełamał kolejne lody i kable otrzymał. A że użyczył je też mnie, to bardzo miło z jego strony. Jarek bardzo zachwalał ale ja jestem z zasady sceptyczny. Nauczyłem się, że w kablach 50% to jego cechy "osobnicze" zawsze takie same ale druga "połówka" to jego zachowanie się w danym systemie i to za każdym razem może i najczęściej jest inne. Dlatego z jednej strony pewne wrażenia z odsłuchów po zmianach kabli są zbieżne ale znów finalne oceny bywają skrajnie różne. Kable są wpięte już 24h, były wcześniej wygrzane, jeden mam od ściany do listwy, a drugi od listwy do wzmacniacza.

Coś można już powiedzieć. To topowy model tej firmy i na pewno jest bardzo dobry. W tej klasie trudno mówić o wadach ale można o cechach.

W moim systemie zalet jest masa. Kabel choć gruby to wyjątkowo elastyczny.To ważne przy układaniu kabli za sprzętem czy w szafce audio.

Jest to kabel po cieplejszej "stronie mocy". Nie jest podobny do Acrolinków, Nordostów, Audioquestów, Siltechów czy Fadeli. Jest zbliżony do Shunyat, Harmonixów, MIT-ów, Puristów itd. Ale ma swoje cechy i różni się nawet od tych po swojej "stronie mocy".

U mnie dał brzmienie soczyste, barwne, z dobrym midbasem, świetną średnicą, zaskakująco dobrą przestrzenią, pięknymi wokalami i gładkością.

Ale rozdzielczość i blask "góry" były mniejsze niż np w Acrolinku 9500. Jarek napisał, że u niego te kable pokazują dużo muzycznego planktonu, ale u mnie było to jednak lekko przygaszone. Anaconda pokazuje u mnie więcej pogłosów i detali w tle, a u Jarka odwrotnie. Zacząłem robić eksperymenty i zostawiając Kubalę do listwy, zmieniałem ostatni kabel do wzmacniacza. I to dało najlepsze rezultaty łącząc plusy Kubali z plusami innych kabli.

Wtedy było to wszystko co fajnego daje Elation plus rozdzielczość, selektywność i dużo powietrza, bez utraty barwności przekazu. Wg.mnie świetny kabel do wzmacniaczy lub kondycjonerów/listew. Nie nadaje się do źródeł, no chyba, że bardzo jasnych i jazgotliwych.

Wg.mnie nie jest ani lepszy ani gorszy niż Anaconda. To zbliżona klasa ale jest inny i to komuś może się podobać bardziej. Jeśli u Jarka na początku toru są wysokie Siltechy to z tymi Kubalami na końcu toru może być super i wierzę mu, że gra rewelacyjnie. Wadą jest brak dystrybutora w Polsce i trudna odsprzedawalność. Na Hi Fi Giełdzie są chyba 2 i trudny temat. Właściciel jednego z nich uważa, że to najlepszy kabel jaki miał ale….przesiadł się na Anacondy. Jak widać w każdym systemie może być inaczej, a poza tym każdy lubi coś innego.

Edytowane przez sly30

Tak sobie słucham tej Kubali i to świetny kabel jest. Szkoda, że nie ma u nas dystrybucji. W zestawieniu z innymi, bardziej rozdzielczymi kablami AC stanowi super układ okablowania systemu audio.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Pozwolę sobie dodać : "a nie mówiłem ..." ;)

U mnie z Siltechami wypadł rewelacyjnie.

A skoro nie ma dystrybutora to tylko szkoda dla fanów audio w Polsce.

Pozostaje dać zarobić kolegom za granicą ;)

A cena kabla w miarę przyzwoita jak na to co sobą prezentuje.

Edytowane przez jarek&ania

Kabel jest wyśmienity ale też w tej topowej lidze jest wiele świetnych kabli i reszta zależy od systemu. W jednym systemie wypadnie lepiej Kubala, w innym Anaconda a w jeszcze innym Harmonix. Wiele zależy nie tylko od samych klocków audio ale też od interkonektów czy kabli głośnikowych w systemie.

Czyli dalej należy próbować i robić odsłuchy w domu na własnym sprzęcie i doszliśmy do punktu wyjściowego :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

No tak, ale zawsze można wcześniej dowiedzieć się więcej o danym kablu i wstępnie wyselekcjonować kandydatów do testów.

No tak, ale zawsze można wcześniej dowiedzieć się więcej o danym kablu i wstępnie wyselekcjonować kandydatów do testów.

No ja tak już mam wyselekcjonowany prawie cały własny set, kurcze tylko czemu nie mam lampy tam jest jeszcze lepiej :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W tym wątku nie było jeszcze antykablarzy?

Czy może są zbanowani? ;-)

Chociaż przyznam, że jak czytam tu o kablu za 48 tys., który zabrzmiał tak, że szczęka komuś tam opadła,

to ja wymiękam... chociaż różnicę w kablach słyszę, ale takich za 1 tys. zł w stosunku do DIY za 30 zł...

... i to na korzyść tych drugich.

Edytowane przez soundchaser
  • 3 tygodnie później...

Jaką sieciówke polecacie do koncowki Mark Levinson 332, lub ogolnie do koncowek Levinsona. Zalezy mi jeszcze na podkresleniu cech Levinsona - scena, dynamika, kontrola basu, powietrze w dźwięku itp. Nie chcialbym zeby sieciowka uspokajala badz zamulala przekaz. Z gory dziekuje za wskazowki.

Jaką sieciówke polecacie do koncowki Mark Levinson 332, lub ogolnie do koncowek Levinsona. Zalezy mi jeszcze na podkresleniu cech Levinsona - scena, dynamika, kontrola basu, powietrze w dźwięku itp. Nie chcialbym zeby sieciowka uspokajala badz zamulala przekaz. Z gory dziekuje za wskazowki.

Jednoznacznie Bazodrut, Edmund lub Velum to są tuzy polskiej sceny audio :) Nic nie zamulą a uszy mogą nawet krwawić z nadmiaru szczegółów!
Gość jamówię

(Konto usunięte)

Jednoznacznie Bazodrut, Edmund lub Velum to są tuzy polskiej sceny audio :) Nic nie zamulą a uszy mogą nawet krwawić z nadmiaru szczegółów!

Szymon gdzie się podział Twój wątek o paczkach za 200 koła?

Szymon gdzie się podział Twój wątek o paczkach za 200 koła?

Też jestem ciekaw ale Batman, który go posłał w niebyt nie chce się ujawnić. Pewnie to koleżka Elbika.
Gość jamówię

(Konto usunięte)

Też jestem ciekaw ale Batman, który go posłał w niebyt nie chce się ujawnić. Pewnie to koleżka Elbika.

No ale k mać!czy to tak może być?ludzie coś piszą a potem wątek znika i ani be ani me , ja chyba niespecjalnie się mylę twierdząc,że właścicielem as jest putin...

Nie ma czegoś takiego jak topowe kable zasilające.

Tzn. są, ale wystarczy na nie przeznaczyć ok. 30 zł i zrobić z drutów z Castoramy, albo Praktikera 3X2,5mm (opcjonalnie 3X1,5mm)

ale z drutu, nie z linki. To jest klucz do dobrych kabli.

Zagrają lepiej niż te audiofilskie. Sprawdzałem.

Nie dajcie się zwariować i nie słuchajcie Sly'a.

To branżowy pachołek, którego zdaniem jest napędzanie klientów... w każdym wątku. :)

A teraz spodziewam się zbanowania. To naturalna kolej rzeczy. ;-)

Weź sobie "pachołku" drut z castoramy, porównaj z drutem od Acoustic Revive a potem wróć i ładnie przeproś za swój durny wpis !!!

----------------------------------------------------

Nie ma czegoś takiego jak topowe kable zasilające.

Tzn. są, ale wystarczy na nie przeznaczyć ok. 30 zł i zrobić z drutów z Castoramy, albo Praktikera 3X2,5mm (opcjonalnie 3X1,5mm)

ale z drutu, nie z linki. To jest klucz do dobrych kabli.

Zagrają lepiej niż te audiofilskie. Sprawdzałem.

Nie dajcie się zwariować i nie słuchajcie Sly'a.

To branżowy pachołek, którego zdaniem jest napędzanie klientów... w każdym wątku. :)

A teraz spodziewam się zbanowania. To naturalna kolej rzeczy. ;-)

Wypraszam sobie śmieciu!!!

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Wątek został wysprzątany z offtopu o personalnym charakterze. Przypominamy, że jeśli ktoś ma wątpliwości co do zgodności wpisów adwersarza z regulaminem forum, powinien skorzystać z właściwej formy, to jest ze zgłoszenia na panel. A nie prowadzić publicznie krucjatę w formie personalnej pyskówki, zaśmiecając tym samym wątek wpisami nie związanymi z tematyką tytułową.

Jaki polecalibyście kabel zasilający do lekko jasnego, rozdzielczego źródła (eximus dp-1)?

Edytowane przez LTJ Sonic

A chcesz przyciemnić?....MIT Oracle ZIII. Bardzo dobry jest polski Enerr Magic Gate Hybrid. Ponoć dobry i nie aż tak drogi jest Van Den Hul.

W poprzednim systemie miałem lampy i całość okablowania dość jasnego. Sprzęt zmieniłem a połączenia zostały. Niestety niezbyt się sprawdzają z pełni tranzystorowym torem. Teraz dorzuciłem bezpieczniki SR-20 i okazało się że można wycisnąć jeszcze więcej ale nie z posiadanymi kablami (raczej średnia półka; ac-10, HG Ultrasilence mk2, Audionova Volcano). Coś co podświetlało brzmienie lamp obecnie razi w uszy. Znalazłem w szafie dawno nieużywany Shunyata Diamondback i barwa jest poprawna ale sterofonia i scena skurczyły się strasznie. Chciałbym dociążyć brzmienie ale zachować rozdzielczość i przestrzeń

Jaki polecalibyście kabel zasilający do lekko jasnego, rozdzielczego źródła (eximus dp-1)?

A chcesz przyciemnić?....MIT Oracle ZIII. Bardzo dobry jest polski Enerr Magic Gate Hybrid.

Popieram Sly

Spróbuj Oracle ze złotymi wtyczkami , albo (taniej) MIT Magnum, też z takimi wtykami.

Oracle doda masy dźwięku ale i dynamiki. Magnum dodaje tylko mięska

Moja przygoda z Enerrem skończyła się na modelu Holograph Hybrid, więc nie wiem, jak gra Magic Gate, a chętnie posłuchałbym

• Pokaż nowe odpowiedzi