Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe kable zasilające ?

Rekomendowane odpowiedzi

Co ciekawe Magic Gate jest drugim od góry, ale mnie najbardziej odpowiada. Daje większą masę w dźwięku, jest bardziej muzykalny ale co ciekawe ma twardy, szybki i rozdzielczy bas.

... Chciałbym dociążyć brzmienie ale zachować rozdzielczość i przestrzeń

Tak sobie pomyślałem, że na początek możesz spróbować MITa bez złotych wtyczek, bo może być za mało detalicznie

Chciałbym dociążyć brzmienie ale zachować rozdzielczość i przestrzeń

jesli system dobrze dół prowadzi to moze harmonix studio master m2r, starszy 350 był bardziej powiedzmy wiedeński:) ewentualnie kable nie bedace tak bogate w barwy bo trovhe inny kierunek to rozdzielczo i gładko np cos z acrolinków tylko cena niestety zaporowa,

w moim systemie starszy 350 był troche za wolny, za bardzo ukazywał pierwszy plan zapominając o reszcie. M2r jest bardziej rozdzielczy, zwinniejszy ale nie kosztem analitycznosci a raczej swobody rysowania. Co ciekawe jestem własnie na etapie doboru źródła i m2r jest swietny w tej roli, a miałem juz nie kupywać kabli :/. Fenomenalnie różnicuje barwy, jest bardzo plastyczny na srednicy i daje to coś ze chce sie słuchać godzinami

Dzięki za odpowiedź. Ja na razie M2R mam przed listwą, natomiast we wzmacniaczu i odtwarzaczu XDC2, ale w przyszłości będę chciał je wymienić na tego "żółtego węża". Pzdr.

• 2 tygodnie później...

Nie baw się w Z-Trapy. Kabel MIT Oracle ZIII ma jako uźywka na tyle rozsądną cenę, że nie ma sensu bawić się w gorsze rozwiązania.

Z-Trap ma 2 wersje, jest Shotgun i Magnum. To są niższe serie niż Oracle. Poza tym to jest dopinanie kolejnego elementu, na kolejnych kiepskich wtykach i na bazie gorszego kabla. Dla mnie to bez sensu. Lepiej mieć połączenie lepszym kablem i to bez przejściówek. Sam fakt uźycia przejściówki, gdzie jest słabszy kabel oraz kolejne i to kiepskie wtyki to już jest degradacja. Poza tym mam wątpliwości co do filtrów, które były projektowane na inny prąd w USA, a mają być uźywane na naszym prądzie.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

MIT Oracle ZIII na pewno nie do źródła. Niestety nie znam brzmienia najnowszej serii Heavens Gate, nie była oferowana w Polsce. Jeśli prezentuje conajmniej ten sam poziom co Mk I na Furutechach, to jest zdecydowanie lepszą sieciówką niż wspomniany MIT i to zarówno na końcówce jak i CD. AC-10 i Audionova Volcano nie dorównują mu klasą. Ja bym szukał Electraglide Epiphany X, lub X.3 na źródło, do preampu zostawił HG a na końcówkę mocy ewentualnie wspomnianego MITa.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ale wcześniej cały czas pada wspomniany MIT Oracle ZIII. Ostatnio i tak jego cena w stosunku do wartości sonicznej bardziej się urealniła, używkę na bazowych wtykach można kupić za 1.500zł i to jest maksimum tego co on jest wart. Pomijam aspekt typu marka, wykonanie. Analizuję po prostu klasę dźwięku.

Edytowane przez tomkly

1500zł za taki kabel to jest ogromna okazja! - miałem swego czasu 3szt. - teraz został jeden który zasila Berkeley DACa.

To jest kabel przemyślany i opracowany od podstaw, podejrzewam że wszystkie sieciówki Oracle są oparte o ten kabel + puszki w wyższych modelach.

Niestety kopiowanie, czy DIY na przykładzie będzie trudne - to niestety nie jest skręcanie i lutowanie przewodów ot tak jak niektórzy myślą...

swego czasu dobrałem się do niego :-)

1500zł za taki kabel to jest ogromna okazja! - miałem swego czasu 3szt.

Oracle ZIII za 1500 PLN to i moim zdaniem super okazja. Ja mam 2 sztuki i za 1500 bym nie sprzedał tych kabli bo nie wierzę, że można kupić coś lepszego do mojego systemu w cenie i do 2500 PLN. (oczywiście mówimy o cenach z rynku wtórnego).

Próbowałem różnych sieciówek, w tym Acrolinków z przedziału 10 tyś PLN (za nowe), Transparentów z serii Reference i akurat u mnie Oracle ZIII sprawdził się najlepiej.

moreno1973,

czy mógłbyś opisać jakie zmiany wprowadza zastosowanie MIT Z-trap.

Mógłbym...

W Polsce Z-trap jest chyba mało znany. Ja na niego trafiłem trochę przypadkiem w salonie dystrybutora. Kupiłem Oracle ZIII i przy okazji polecali wypożyczenie owego Z-trapa. Co do jego efektów działania to...wszystko zależy jak zwykle od systemu. Teoretycznie dołączanie tego filtra pogarsza jakość, bo to kolejny element na drodze, ale kiedyś słynny Kondo San powiedział, że nie ma głupich eksperymentów w Audio i że tylko próbowanie wszelkich rozwiązań może nas zbliżyć do upragnionego celu.

Ja posiadam filtr Z-Trap o nazwie Shotgun. W połączeniu z jednym ZIII Shotgun wniósł ogólną poprawę, w tym w zakresie basu nastąpiło jeszcze lepsze wypełnienie. Z Z-Trapem było po prostu lepiej. Natomiast gdy wypożyczyłem Z-Trap Magnum i podłączyłem do drugiego ZIII to już było za dużo ,,dobrego";-). Bas był przesadzony w swojej potędze i dominował nad całym przekazem.

Robiłem też porównania na jednym tylko kablu po kolei wpinając Shotgun a potem Magnum. I stwierdziłem, że u mnie lepiej wypadł tańszy Shotgun. Znów zdecydowała kwestia basu. U mnie wystarczyła jego lekka korekcja oferowana przez Shotgun.

Wszystkie te wrażenia dotyczą kompletu CD+Wzmak Krella.do którego był podłączony Z-trap.

W obecnym systemie Z-trap mam podłączony do CD bowiem posiadany wzmak/dac gra tak, że nie potrzebuje pomocy w jakiejkolwiek poprawie kontroli basu. Natomiast w CD Z-trap poprawia przejrzystość i wypełnienie.

Ale zapewne wiele zależy od preferencji i systemu, szczególnie od tego jak mamy odtwarzany obecnie bas bowiem te ustrojstwa wyraźnie wpływają na ilość basu i na jego kontrolę. Dla osób chcących zwiększyć jego ilość - Magnum może być lepszy IMHO.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Generalnie Moreno dobrze opisał sygnaturę dźwiękową i różnice pomiędzy kablami serii Shotgun a Magnum. Wnioski są takie, że analizowane Z-Trapy dokładnie odtwarzają to co prezentują sobą obie serie. Jeśli mogę dodać swoje dwa grosze, to w tej sytuacji do ZIII która ma na starcie za dużo basu nadaje się jedynie Shotgun. Magnum byłby dobry do sieciówek o szczupłym, wręcz lekkim brzmieniu, ale MIT takich nie produkuje. A odnośnie generalnych uwag co do sieciówek to za 1.500zł można kupić do źródła 1.5m Electraglide Epiphany X.3. Polecam wszystkim bezpośredni test we własnym systemie. Problem z X.3 polega na słabej dostępności, to znaczy ten kto ją ma nie chce sprzedać:-) Pomijam kwestię małej uniwersalności, bo to kabel wyłącznie do niskoprądowych urządzeń. Większy problem stanowi zakup dobrego kabla za 1,5 tys. zł do wzmacniacza, tu faktycznie MIT może być rozsądnym wyborem.

Edytowane przez tomkly

Realna cena używki Z3 w 3-ciej RP w doskonałym stanie to 2kzł w górę. To doskonałe kable w tym przedziale cenowym. Miałem sporo róznych i zostałem z sześcioma Oracle.

1500zł za taki kabel to jest ogromna okazja! - miałem swego czasu 3szt. - teraz został jeden który zasila Berkeley DACa.

To jest kabel przemyślany i opracowany od podstaw, podejrzewam że wszystkie sieciówki Oracle są oparte o ten kabel + puszki w wyższych modelach.

Niestety kopiowanie, czy DIY na przykładzie będzie trudne - to niestety nie jest skręcanie i lutowanie przewodów ot tak jak niektórzy myślą...

swego czasu dobrałem się do niego :-)

Masz rację.

Jak poszła praca związana z wymianą wtyczek? Z z3 nie jest łatwo.... Grubość przewodu przekracza standart otworów wiekszości wtyków. Allllle polak potrafi...

Edytowane przez johny

johny do źródła też masz ZIII ? jeżeli tak napisz proszę na jakich wtykach.

ja ZIII na rodowanych Furutech'ach przy wzmacniaczu ćwiczę od kilku tygodni i uważam, że to kabel wart zainteresowania i sprawdzenia w swoim systemie.

----------------------------------------------------

johny do źródła też masz ZIII ? jeżeli tak napisz proszę na jakich wtykach.

ja ZIII na rodowanych Furutech'ach przy wzmacniaczu ćwiczę od kilku tygodni i uważam, że to kabel wart zainteresowania i sprawdzenia w swoim systemie.

Wszystkie na wtykach Oyadie. 3 szt na P-004e/C-004 , 2 szt na P-079, C 079 a jeden na nędznych oryginalnych...

Jak poszła praca związana z wymianą wtyczek? Z z3 nie jest łatwo....

zrobiłem 1 szt. na rodowanym Oyaide - od podstaw ze swoim zarobieniem przewodów na nowo, zeszło parę godzin - jak bym wcześniej wiedział to bym nie ruszał ;-)

ps

a tak w ogóle konfekcja kabli to jest naprawdę bardzo ważny temat, niepoprawnie zrobiona może popsuć cały efekt, w szczególności kable typu Kondo, AN i inne typu litz.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Z puszkami P-004e/C-004 jest ciekawa rzecz. Założone na Electraglide Epiphany X.3 zagrały bardzo źle, ostro, technicznie, sucho podczas gdy tańsza złota puszka P-079/C-079 wybitnie. Ale już na analizowanym MIT ZIII jestem sobie w stanie wyobrazić jak zbawienne dla tego kabla mogą być właśnie P-004e/C-004. Opisywałem już kiedyś różnice pomiędzy złotymi wtykami Furutecha i Neotecha, a także doświadczenia z porównania HG Ultra Silence na Furutechu z tym na Oyaide. Różnice są rzekłbym zasadnicze. Czyli oprócz dopasowania kabla do konkretnego urządzenia, dochodzi nam jeszcze problem odpowiedniej puszki.

Edytowane przez tomkly

Wtyki rodowane do miedziaków zwykle się sprawdzają. Kiedyś robiłem porównania łeb w łeb z Oyaide rodowanymi i złotymi na Oyaide Tunami i rodowane wypadły dużo lepiej. Ciepła sygnatura brzmienia Tunami plus złoto to było za dużo i za gęsto. Tunami to porządny kabel do tranzystora pod warunkiem zastosowania dobrych wtyczek.

Generalnie Moreno dobrze opisał sygnaturę dźwiękową i różnice pomiędzy kablami serii Shotgun a Magnum. Wnioski są takie, że analizowane Z-Trapy dokładnie odtwarzają to co prezentują sobą obie serie. Jeśli mogę dodać swoje dwa grosze, to w tej sytuacji do ZIII która ma na starcie za dużo basu nadaje się jedynie Shotgun. Magnum byłby dobry do sieciówek o szczupłym, wręcz lekkim brzmieniu, ale MIT takich nie produkuje. A odnośnie generalnych uwag co do sieciówek to za 1.500zł można kupić do źródła 1.5m Electraglide Epiphany X.3. Polecam wszystkim bezpośredni test we własnym systemie. Problem z X.3 polega na słabej dostępności, to znaczy ten kto ją ma nie chce sprzedać:-) Pomijam kwestię małej uniwersalności, bo to kabel wyłącznie do niskoprądowych urządzeń. Większy problem stanowi zakup dobrego kabla za 1,5 tys. zł do wzmacniacza, tu faktycznie MIT może być rozsądnym wyborem.

ZIII ma moim zdaniem całkiem dobrą ilośc basu to wiele urządzeń ma za dużo basu w sobie stąd takie efekty przebasowienia. Szczególnie z wieloma lampami będzie problem. Trzeba połączyć ZIII z neutralnym tranzystorem o naturalnej barwie i wtedy wszystko jest ok. Naturalny dźwięk jest dla wielu ludzi nudny tak samo jak bas o naturalnym wybrzmieniu. Dopiero długi odsłuch pozwala docenić ów spokój tej wyrównanej naturalności i po dłuższym czasie doceniamy poszczególne wybrzmienia. Tutaj efekt Wow następuje po godzinie a nie po dwóch minutach:-)

A odnośnie generalnych uwag co do sieciówek to za 1.500zł można kupić do źródła 1.5m Electraglide Epiphany X.3. Polecam wszystkim bezpośredni test we własnym systemie. Problem z X.3 polega na słabej dostępności, to znaczy ten kto ją ma nie chce sprzedać:-) Pomijam kwestię małej uniwersalności, bo to kabel wyłącznie do niskoprądowych urządzeń.

Trudno się z tym nie zgodzić;-)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Trudno się z tym nie zgodzić;-)

Kiedyś ściągnąłem ich więcej od Johana Grissena (Hi-End Broker) z Holandii jak wychodził z marki EG, z powodu jak to określił niemożności współpracy z Scotem Hallem:-) Do dziś udało mi się utrzymać w systemie jedną na źródle, resztę dosłownie wyszarpali mi moi koledzy z całej Polski;-) I jakoś nikt z nich nie chce się pozbyć żadnej X.3.

Edytowane przez tomkly
  • Pokaż nowe odpowiedzi