Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe kable zasilające ?

Rekomendowane odpowiedzi

Już raz takiemu jednemu pożyczyłem to do dzisiaj mi doopsko obrabia :)

Zaraz się dowiem, że Ci chciałem sprzedać a nawet zmusiłem do odsłuchu. Nauczony doświadczeniem polecam odsłuch u dystrybutora.

O , i mądrze i politycznie. Swoją drogą , przyczyną tego niezadowolenia pożyczających był fakt że co byś nie pożyczył to trafiało w system delikwenta idealnie. I rodził się problem bo, pasowało by zostawić , ale najlepiej za pół darmo. he,he.

Już raz takiemu jednemu pożyczyłem to do dzisiaj mi doopsko obrabia :)

Zaraz się dowiem, że Ci chciałem sprzedać a nawet zmusiłem do odsłuchu. Nauczony doświadczeniem polecam odsłuch u dystrybutora.

Różnie się zdarza, niestety; do niczego mnie nie zmuszałeś, ale lubię produkty tej firmy i byłem ciekawy....

Dalej jestem i posłucham sobie tego kabelka w domu;-)

i mądrze i politycznie

Chwilowo mam wrażenie, że te określenia się troszkę wykluczają;-(

Ja się nie znam spytaj chłopców z południa. Mam tylko 8 tych sieciówek od kilku lat więc jakie mogę mieć pojęcie w tej kwestii :)

akurat zapytałem o Twoje zdanie a nie chłopaków z południa

ale te 8 sztuk które posiadasz są odpowiedzią na moje pytanie i to bez upiększeń

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Co chcesz od chłopaków z " południa" ?;)

Przecież napisali prawdę.

W kwestii Transparenta uważam , że temat okablowania zostaw jak skończysz akustykę... będziesz wtedy wiedział w którą stronę iść, skorygujesz sobie wtedy to czego nie uda się zrobić " pomieszczeniem"

Kable zasilające i nie tylko... Transparenta to żadne cuda...są lepsze:)) np.Wile;))

Edytowane przez Diogenes

Kable zasilające i nie tylko... Transparenta to żadne cuda...są lepsze:))

A tak ... bardziej konkretnie :-) ?

Pozdrawiam

Pygar

P.s. Chodzi mi o te inne poza jedynie słuszną marką "Wile" :-).

Edytowane przez Pygar

Dziękuję Ci za tak obszerną i jednocześnie trafną odpowiedź.

Z pewnością będą z niej czerpać pełnymi garściami ... następne pokolenia audiofilii :-).

Pozdrawiam

Pygar

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Dziękuję Ci za tak obszerną i jednocześnie trafną odpowiedź.

Z pewnością będą z niej czerpać pełnymi garściami ... następne pokolenia audiofilii :-).

Pozdrawiam

Pygar

Jezuuuuu, przecież trzeba słuchać w systemie...to hiend jest...

Proszę bardzo ...dobre kable zasilające Shunyata, Transparent z serii Reference , Oyaide , Electraglide , Siltech ...każdy inny .

Mirek ma tak specyficzny system , ciepłe CD , ciepły wzmak i przesłodzone Harbethy , że co można mu doradzić ?

Lubi lukier i miód ;)) to musi sobie sam kable dobrać.

Ja do jego systemu wpinałbym wszędzie Siltecha , żeby mi nie było mdło od tych słodkości ..:))

Mirek ma tak specyficzny system

Słuchałeś u Mirka, czy ta opinia jest oparta o przewidywania wynikające z obiegowych opinii nt. poszczególnych urządzeń?

System już jest fajny - a po zrobieniu akustyki i dobraniu drutów będzie jeszcze lepiej, o czym mam nadzieję nausznie się przekonać, choć oczywiście był, jest i będzie po muzykalnej stronie mocy;-)

W kwestii Transparenta uważam , że temat okablowania zostaw jak skończysz akustykę... będziesz wtedy wiedział w którą stronę iść, skorygujesz sobie wtedy to czego nie uda się zrobić " pomieszczeniem"

Kable zasilające i nie tylko... Transparenta to żadne cuda...są lepsze:)) np.Wile;))

ad.1 Są trzy prowdy; Prowda, Tys prowda i Gówno prowda. Oni przedstawili tom ostatniom.

ad.2 W kwestii Transparenta , piszesz na podstawie własnego doświadczenia, czy tylko dywagujesz.

...jeżeli to było do mnie...aby była jasność nie mam nic do chłopaków z południa

zadałem pytanie Szymonowi odnośnie sieciówki Transparenta i w pokrętny sposób odpowiedział

ale tu nie ma co się doszukiwać, trochę się wygłupiłem tym pytaniem ale jest OK

jakbym wiedział że ma 8 sztuk na stanie to bym nie zapytał ''czy są dobre''

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Słuchałeś u Mirka, czy ta opinia jest oparta o przewidywania wynikające z obiegowych opinii nt. poszczególnych urządzeń?

System już jest fajny - a po zrobieniu akustyki i dobraniu drutów będzie jeszcze lepiej, o czym mam nadzieję nausznie się przekonać, choć oczywiście był, jest i będzie po muzykalnej stronie mocy;-)

U Mirka nie słuchałem , ale słuchałem i Jadisów i Harbethów ;)) nawet miałem u siebie :))

No i wątpię coby to połączenie to " krew z uszu " była:)) to se ne da....

Witek, wiesz dokładnie że zawsze jesteś u mnie mile widziany....to mamy juz ustalone ;-)

ostatnio jak byłeś to zauważyłeś że Yoachima trudno dzwiękiem zadowolić

czasami mam wrażenie że z Yoachimem zgadzamy się tylko w tym co pijemy ;-)

zanim zajmę się kablami to jeszcze długa droga przede mną

.....akustyka, lampy do CD, standy, podstawki antywibracyjne..

zorganizuję odsłuch jak będę miał w dużej mierze ogarniętą akustyka....reszta może zaczekać

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

ad.1 Są trzy prowdy; Prowda, Tys prowda i Gówno prowda. Oni przedstawili tom ostatniom.

ad.2 W kwestii Transparenta , piszesz na podstawie własnego doświadczenia, czy tylko dywagujesz.

Ad.1 tom ostatniom jus nie godamy;)

Ad. 2 ...skąd takie podejrzenia ? Ktoś wie lepiej co grało u mnie w systemie?

Apropos Transparenta ...se kupiłem Transparenta Ref. Phono ...do gramiaka ...i chętnie sprzedam:))

No i wątpię coby to połączenie to " krew z uszu " była:)) to se ne da....

tys prowda;-)

.akustyka, lampy do CD, standy, podstawki antywibracyjne..

zorganizuję odsłuch jak będę miał w dużej mierze ogarniętą akustyka....reszta może zaczekać

Spoko, będzie mi b. miło, jakieś zabaweczki mogę przytaszczyć;-)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Szymek , Rafał ... złośliwość przez Was przemawia...:(( boli, boli , co?;)

Wracając do tematu kabli to wg. mnie nie ma kabli uniwersalnych " najlepszych" ...

Kable mają uzupełniać system ...muszą pasować do systemu i gustu właściciela :)

Mirek , sorry nie miałem nic zdrożnego na myśli pisząc , że lubisz słodkie granie ...możesz sprawdzić u siebie AZ Absoluta , może to być strzał w dziesiątkę .

Mam takiego , ale nie sprzedaję:))

Edytowane przez Diogenes

..możesz sprawdzić u siebie AZ Absoluta , może to być strzał w dziesiątkę .

Mam takiego , ale nie sprzedaję:))

...jak przyjdzie czas to wypróbuję ten kabel

... pożyczysz ? ;-)

Wracając do tematu kabli to wg. mnie nie ma kabli uniwersalnych " najlepszych" ...

Kable mają uzupełniać system ...muszą pasować do systemu i gustu właściciela :)

Święta prawda, choć oczywiście są druty lepsze i gorsze;-)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Święta prawda, choć oczywiście są druty lepsze i gorsze;-)

Oczywista oczywistość .

Choć niekoniecznie wszystkie droższe są lepsze ...

Kable powinno dobierać do systemu dopiero na koniec, po zestawieniu systemu i zrobieniu akustyki ...moim zdaniem;)

A dalej to już" te " podkładki , półeczki ....no i na koniec voo doo ;))) czyli audiofilskie świece...rezonatory czy naklejki;)))

Aha no i trzeba koniecznie zrobić pomiary ;))))

półeczki .

To można od początku;-) I warto mieć dobry podkład, nie wiem czy połóweczka wystarczy;-)

audiofilskie świece

A co się tym robi???

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

To można od początku;-) I warto mieć dobry podkład, nie wiem czy połóweczka wystarczy;-)

A co się tym robi???

Kadzi ;))

Oczywiście kolegom ...podczas odsłuchów :)))

• 3 miesiące później...

Reasumując trochę ten wątek tak się zastanawiam - czy jest na świecie firma - produkująca kable zasilające najwyższej klasy ( mówię tutaj zarówno o brzmieniu jak i jakości wykonania ), która nie żąda za swoje produkty absurdalnych cen ( jak to robi tzw"mainstream" hi-end'owy ). Myślę także w kontekście firmy mającej know how, zaplecze technologiczne, itd.

Oczywiście nie mówię o firemkach garażowych, szamanach i ślusarzo-kablarzach.

Znacie taką firmę ?

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Reasumując trochę ten wątek tak się zastanawiam - czy jest na świecie firma - produkująca kable zasilające najwyższej klasy ( mówię tutaj zarówno o brzmieniu jak i jakości wykonania ), która nie żąda za swoje produkty absurdalnych cen ( jak to robi tzw"mainstream" hi-end'owy ). Myślę także w kontekście firmy mającej know how, zaplecze technologiczne, itd.

Oczywiście nie mówię o firemkach garażowych, szamanach i ślusarzo-kablarzach.

Znacie taką firmę ?

Nie .

Przemysł kablarski to największa ściema w świecie audio..

Jak ktoś ma wątpliwości , proponuję kupić sobie topowego Neotecha z metra do tego ich wtyki , polutować samemu i porównać do topowych Acrolinków i innych hajendów ..

Ja swoje Mity Oracle i Magnumy szybciutko sprzedałem po podpięciu takiego kabelka za tysiaka;)

Rozumiem , że trudno samemu zrobić wzmacniacz czy źródło , ale wymiana koła w samochodzie jest

" technologicznie " trudniejsza od wykonania " topowego" kabla .

A między bajki można włożyć opowieści , że ktoś nad kablem , pracował kilka miesięcy ...i dlatego tak gra...

Kablarze to naciągacze , nic więcej ...

Różnice w graniu pomiędzy kablami biorą się wyłącznie z różnicy w ich budowie , jakości materiału oraz geometrii , ekranowania lub nieekranowana nic wiecej ...reszta to ściema.

Nawet specjalna cyna ze srebrem to " legenda " audio.

Zapraszam do polemiki" kablarzy ściemniaczy " .

Edytowane przez Diogenes

Diogenes...nie żebym był oficerem śledczym ale mam kilka pytań ;-)

- gdzie w Polsce mozna kupic topowego Neotecha ?....(z metra)

Mit Magnum i Acrolink to trochę inne ''granie'' ....

- do którego z tych kabli bliżej Neotechowi ?

- masz tylko sieciówki ?

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Diogenes...nie żebym był oficerem śledczym ale mam kilka pytań ;-)

- gdzie w Polsce mozna kupic topowego Neotecha ?....(z metra)

Mit Magnum i Acrolink to trochę inne ''granie'' ....

- do którego z tych kabli bliżej Neotechowi ?

- masz tylko sieciówki ?

Tak masz rację , że MIT i Acrolink to dwie odmienne szkoły grania , jak Focal i Harbeth;)

Kabel można cyknąć taki jaki chcesz trzeba tylko wiedzieć jak ...hi, hi .

Dlaczego koniecznie chcesz cos kupować w Polsce ...przecież jesteśmy w UE , więc raczej nie jest problemem zakup gdzieś ..

Przesyłki kosztują jakieś 10-12 Euro i ludziska w Niemczech , Francji czy Anglii tacy jacyś solidniejsi niż tutaj .

Na razie rozkminiłem ;) IC i głośnikowe , ale zasilające w przygotowaniu ...AZ Absolute ( mam 2 sztuki ) pewnie też polegnie za chwilę ;)

Zestaw " mały Adam Słodowy " ...cena 79 tys zł ....oczywiście w cenach producentów kabli , hi, hi...

post-59766-0-50291100-1480055735_thumb.jpeg

Edytowane przez Diogenes

Tak masz rację , że MIT i Acrolink to dwie odmienne szkoły grania , jak Focal i Harbeth;)

Kabel można cyknąć taki jaki chcesz trzeba tylko wiedzieć jak ...hi, hi .

Dlaczego koniecznie chcesz cos kupować w Polsce ...przecież jesteśmy w UE , więc raczej nie jest problemem zakup gdzieś ..

Przesyłki kosztują jakieś 10-12 Euro i ludziska w Niemczech , Francji czy Anglii tacy jacyś solidniejsi niż tutaj .

Na razie rozkminiłem ;) IC i głośnikowe , ale zasilające w przygotowaniu ...AZ Absolute ( mam 2 sztuki ) pewnie też polegnie za chwilę ;)

.....no nie mam cierpliwości na Ciebie ;-)....,,kabel można cyknąć jaki chcesz tylko trzeba wiedzieć....,,

a co ma zrobić ktoś kto nie potrafi cykać? :-)

...gdzie kupujesz...daj jakiegoś linka...może być na PW

proponuję kupić sobie topowego Neotecha z metra

To, że ten drut sprawdził się świetnie do któregoś twojego klocka to nie znaczy, że u kogoś innego będzie też dobrze.

Przeprowadziłeś doświadczenie z nim w innym zestawie u kogoś jeszcze? Bo silnie uogólniasz jak niejaki bum. Dla mnie każdy kabel to filtr i w zależności jakie elementy łączy zachowa się inaczej. Dla mnie to oczywiste, że drogie kable potrafią w wielu zestawach kaszanić bardziej niż tańsze odpowiedniki. Dlatego należy ciągle eksperymentować. Ja robię to stale nie tylko z kablami. Ostatnio powymieniałem XLRy Neutrika na Furutechy, gniazdo prądowe no name na Furutechy też rodowane, fuse holder też na wyższej klasy srebrzony, a typ bezpiecznika to już jakiś 7 model, a różne duelundy to stały numer wymian. Każdy z tych elementów to inny rodzaj materiałowego nośnika zawsze wnoszący inny rodzaj dźwięku niż dotychczas, tu nie ma ściemy drogi kolego. Bardziej się zabawiaj a sam to stwierdzisz:)

Różnice w graniu pomiędzy kablami biorą się wyłącznie z różnicy w ich budowie , jakości materiału oraz geometrii , ekranowania lub nieekranowana nic wiecej ...reszta to ściema.

To, co tu wypisałeś, to oczywista oczywistość, która właśnie różnicuje brzmienie kabli. A co się kryje pod tą ściemnioną resztą?

Kolega doprecyzuje mam nadzieję:)

Co do cyny? Tu bym tak kategorycznych sądów jak Ty nie przedstawiał. Ilość srebra w cynie jest istotna.Ja stosuję cynę Mundorfa. Sposób i technika polutowania też jest bardzo istotna. Niewielu robi to dobrze a głównie na odwal.

Prawda i fakty w całej rozciągłości.

W kabelkach, wtykach, cynach a najlepiej jej braku, ukryty jest każdy drobiazg który robi różnicę, a w domowych warunkach nie mamy dostępu do pewnych materiałów, maszyn i urządzeń które zapewniają jednolitość i jednorodność wykonania na całej długości kabla, tak by zmiany były powtarzalne i identyczne na każdym cm długości. Można użyć gotowego kabla z metra ale by móc wycisnąć z niego "czary" trzeba potraktować go dodatkowo pewnymi specyfikami, dodatkowymi ekranami, wtykami, nakładkami na kable, zaciskami, tulejkami, płynami, nawet siła tzn. moment z jakim się dokręca robi różnicę , dzięki odpowiedniej jego wartości osiąga się wartość naprężeń, które też przekładają się na zachowanie materiału i jego współpracę z prądem i całym jego otoczeniem itd.

Pozdrawiam

Pygar

Edytowane przez Pygar
  • Pokaż nowe odpowiedzi