Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe kable zasilające ?

Rekomendowane odpowiedzi

Jarek , jak szukasz miedzi, sproboj Entreq Challenger 2010, dla mnie lepszy od Acro 7300, Bartek z GFmod ma egzemplarz odsluchowy. Ja akurat szukam srebra, wiec Siltech i Fadel sa na liscie, ale nie wykluczam nowego Acro 7500. A ten SR jaki ma detal ?

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek , jak szukasz miedzi, sproboj Entreq Challenger 2010, dla mnie lepszy od Acro 7300, Bartek z GFmod ma egzemplarz odsluchowy. Ja akurat szukam srebra, wiec Siltech i Fadel sa na liscie, ale nie wykluczam nowego Acro 7500. A ten SR jaki ma detal ?

HGW ale chyba jakieś 14-16.000 pln.

Jeżeli o to pytasz?

Fajny kabel tylko góra za ostra.

Jak możesz to daj namiary na tego Entreq-a

Edytowane przez jarek&ania

Kable z miedzi są przeznaczone dla dalszego toru zbudowanego z tego materiału, analogicznie kable srebrne czyste bądź domieszkowane, najlepiej odnajdą się w układzie z transformatorem również tak uzwojonym, to oczywiste.

Mieszanie metali w szeregu, owszem daje jakieś wyniki, nie mniej trudno o argumentacje w tym wypadku dotyczącą uzyskania harmonii, gdyż trudne do akceptacji będą proporcje.

Oczywiście można podjąć się obrony teorii, że to co w pudełku i przed pudełkiem, to dwa rozdzielne światy, lecz mimo że to prawda, to od innych zależności uciec się nie da.

Posiadając zasilacz w technice impulsowej, jest nieco większe pole do popisu dla doświadczeń, choć i tam są elementy indukcyjne i warto wiedzieć czym uzwojone i dlaczego tak słabo.

747

Jesli Cie dobrze rozumiem, sklad kabla ac powinien byc taki jak np w trafach wzmaka lampowego.

Jednak doswiadczenie wskazuje, ze mieszanie kablami i innymi tweakami o roznym skladzie ( miedz/srebro) pozwala osiagnac harmonijnie uzupelniajacy sie dzwiek. A moze po prostu nie trafilem jeszcze na wlasciwe kable?:)

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Tak było tylko w twoim systemie.U mnie Anaconda złagodziła system, nasyciła, uwypukliła barwy, żadnych ostrości.

A do czego wpiąłeś ten kabel?

Odpowiedź wyczerpująca byłaby zbyt obszerna, zajęłaby kilka stron tekstu.

Można wszystko, doświadczenie jest ważne, lecz jeszcze są uwarunkowania ściśle fizyczne.

Pole pracy, tryb pracy, srebrnego kabla nijak się ma do możliwości miedzi etc.

To że brak jakiegoś elementu, można uzupełnić cechami innego, też trudno bronić, w kategoriach pełnych, gdyż brak, to brak, czego kabel ma posiadać zbyt dużo, aby to uzupełnić?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Do Burmestera, do DAC Metronome, do Esoteric-a, do DAC Accustic Arts.

Największy wpływ na set Burmestera.

Hmmm..... no to dziwna sprawa.

Może jednak zamiast do PRE kabel powinien powędrować do końcówek mocy.

Pobawię się jeszcze z innymi kablami i zobaczymy.

U mnie tyko MIT i o dziwo jego przeciwieństwo Siltech zagrały odpowiednio "na górze".

Ale tak jak pisałem wcześniej SR jest i tak w pozostałych pasmach lepszy od Shunyaty.

Tak było przynajmniej u mnie.

Ale miałeś też chyba tego Argento FMR a to podobno b.dobry kabel.

Więc dlaczego sprzedałeś?

Był za ostry?

Ostatnio słucham Synergistic Research Hologram D AC wpietego do Maitnera ma1 i jestem pod wrażeniem. Swietny przewód, w zasadzie lepszego nie słyszałem jak dotąd lecz cena :-(

kapitalna dynamika, kontrola pasma, świetna przejrzystosć, piekna scena, wypełnienie na bardzo dobrym poziomie, naturalnosć itd itd...

szukam wad i są dwie : cena i sztywnosć kabla a w zasadzie trzy : niebieska, paląca dioda. Reszta to myzyka i tylko muzyka.

Bardzo bardzo dobry kabel!

Jarek...to jest tak. Ty masz fajny pokój i duży ale nie masz adaptacji akustycznej.

Ja mam też duży pokój ale teraz mam już dość poważną adaptację akustyczną robioną

w kilku etapach więc widziałem a raczej słyszałem zmiany jakie za każdym razem były

w brzmieniu systemu.

Normalnie jak nie ma adaptacji to do słuchacza dociera dźwięk z kolumn wymieszany z dźwiękiem

odbitym od wielu ścian, mebli, szkła, kamienia itd.

A jak jest duża adaptacja akustyczna to udział dźwięku odbitego jest kilka razy mniejszy i nagle okazuje się

że niby ten sam czy prawie ten sam system a gra zupełnie inaczej.

Jak dźwięk składa się z tego z kolumn+tego z odbić to wszystko się nakłada i trochę może kotłować,

czasem dudnić, może być za tłusto, za ostro itd. Wtedy kablami staramy się to trochę porozdzielać,

zwiększyć selektywność, jakby oczyścić z nadmiarów, podbić i podbarwień.

Gdy dźwięk w większości jest z kolumn a dużo mniej z odbić(bo zawsze i tak część jest z odbić) to nie ma podbarwień,

nic się nie nakłada, wszystko jest czystsze i bardziej selektywne.

I wtedy oczekiwania od kabli są zupełnie inne. To co u ciebie robi AC Siltech czy AC Synergistic to u mnie zrobiła

już adaptacja akustyczna. A Anaconda u mnie nasyca bardziej cały przekaz, czyni go ciemniejszym, spokojniejszym,

łagodniejszym itd ale dlatego że nie ma podbarwień i podbić.

Przypuszczam, że u ciebie Anaconda dołożyła coś czego i tak miałeś za dużo z powodu braku adaptacji akustyki i zrobiła

się kaszana.

Dlatego ocena kabli zawsze ma związek z danym systemem w określonym pomieszczeniu.

Ja nadal mam jeszcze Argento FMR ale mam mniej bo do wzmacniacza i preampa najlepiej wypadła nowa Anaconda Z-Tron.

Argento też grało super ale u mnie był problem z ułożeniem tych kabli w szafce audio bo one są strasznie nie "układalne".

Sam zobaczysz. Nawet nie jest problemem, że gruby i sztywny ale ma przekrój eliptyczny i wygina się tylko np w górę lub dół ale już

nie na boki tak jak można wyginać w każdą stronę jeszcze grubszą Anaconde.

Jeśli trzeba np odwrócić wtyczkę w Argento bo gniazdo w sprzęcie jest inaczej to nie wygniesz go tak jak być chciał.

Musisz robić wielkie pętle żeby wtyk odwrócił się o 90 stopni. To jest najtrudniejszy do ułożenia kabel jaki znam!

Ale brzmieniowo rewelacja.

Bardzo bardzo dobry kabel!

Owszem Synergistic Research seria Tesla w której są zasilające Hologram to udana seria ale nowa Element to dużo

lepsza seria i duży sukces rynkowy. Na tyle lepsza, że teraz seria Tesla przestała się sprzedawać i mają ją wycofać z oferty.

Oznacza to że Hologramy na wtórnym rynku spadną z ceny i powinno się udać dostać w znacznie lepszej cenie.

Jarek posłucha jeszcze raz tych wszystkich kabli po adaptacji i zredefiniuje swe wypowiedźi na nowo...

:-)

Ja też musiałem zredefiniować wiele swoich poglądów na audio.

Tak to już jest.

I wtedy oczekiwania od kabli są zupełnie inne.

Sporo w tym racji.

Choć już wcześniej testowałem parę kabli, to wynikało to bardziej z ciekawości, bo w głębi jestem przekonany, że kable sieciowe, to i owszem, ale dopiero w końcowej fazie składania systemu w tym po przeprowadzonej uprzednio adaptacji akustycznej.

Te ostatnią już mam, więc teoretycznie mógłbym wziąć na warsztat parę drutów i w spokoju ocenić czy warto i jeśli tak, to do jakiego poziomu cenowego.

Mimo tego i tak uwazam, że przy określonym budżecie, lepiej mi będzie skupić się na np. zmianie źródła, niż inwestycje związane z zakupem nie tanich AC.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Adaptacja akustyczna zapewne jakaś tam powinna być.

Problem w tym ,że ciężko pogodzić wystrój wnętrza z ustrojami akustycznymi.

To zawsze jest jakiś większy lub mniejszy kompromis z obu stron.

Tak więc wszystko zależy od stylu wnętrza pomieszczenia , które wymusza pewne rozwiązania.

Jeżeli ktoś nie przywiązuje większej uwagi do estetyki i konkretnego stylu ma na pewno znacznie łatwiej.

Drugi aspekt to nowa konfiguracja sprzętu, która obecnie ma u mnie miejsce.

Poprzednie głośniki grały inaczej niż obecne tak więc i okablowanie i zapewne inne elementy na nowo należy odpowiednio dobrać.

Nigdy nie jest tak ,że kable są uniwersalne i pasują do każdego systemu a wymiana kolumn to jakby budowa jego od początku.

Kable jak to kable u każdego grają inaczej i to ,że u was akurat Shunyata wpasowała się w system nie oznacza ,że u mnie też powinna się wpasować bo jest "taka dobra".

MIT chociaż uważany jest za gorszy kabel u mnie zagrał nieporównywalnie lepiej od Shunyaty i trochę lepiej od SR.

Każdy system gra inaczej i widocznie u mnie wysokie rejestry są bardziej wyeksponowane "z natury" a wspomniany kabel jeszcze to bardziej uwypuklił.

Inne kable zagrały też lepiej tak więc akustyka , akustyką ale system i jego charakter to podstawa.

Oczywiście można również próbować udowodnić, że można pogodzić w 100% akustykę z wystrojem wnętrza ale jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje ;)

Adaptacja akustyczna zapewne jakaś tam powinna być.

Problem w tym ,że ciężko pogodzić wystrój wnętrza z ustrojami akustycznymi.

To zawsze jest jakiś większy lub mniejszy kompromis z obu stron.

Tak więc wszystko zależy od stylu wnętrza pomieszczenia , które wymusza pewne rozwiązania.

Jeżeli ktoś nie przywiązuje większej uwagi do estetyki i konkretnego stylu ma na pewno znacznie łatwiej.

Drugi aspekt to nowa konfiguracja sprzętu, która obecnie ma u mnie miejsce.

Poprzednie głośniki grały inaczej niż obecne tak więc i okablowanie i zapewne inne elementy na nowo należy odpowiednio dobrać.

Nigdy nie jest tak ,że kable są uniwersalne i pasują do każdego systemu a wymiana kolumn to jakby budowa jego od początku.

Kable jak to kable u każdego grają inaczej i to ,że u was akurat Shunyata wpasowała się w system nie oznacza ,że u mnie też powinna się wpasować bo jest "taka dobra".

MIT chociaż uważany jest za gorszy kabel u mnie zagrał nieporównywalnie lepiej od Shunyaty i trochę lepiej od SR.

Każdy system gra inaczej i widocznie u mnie wysokie rejestry są bardziej wyeksponowane "z natury" a wspomniany kabel jeszcze to bardziej uwypuklił.

Inne kable zagrały też lepiej tak więc akustyka , akustyką ale system i jego charakter to podstawa.

Oczywiście można również próbować udowodnić, że można pogodzić w 100% akustykę z wystrojem wnętrza ale jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje ;)

I właśnie wtedy gdy nie chcemy zagrać wnętrza ustrojami , przydaje się aktywna korekta akustyki.

ALe niestety jak z większością kabli problem jest z wyostrzeniem góry.

Jedyna nadzieja w Argento FMR ;)

Jarek.....nie mam pewności czy Argento FMR spełni twoje oczekiwania....ale tego wyostrzenia

z Argento FMR nie powinieneś usłyszysz...góra jest gładka wręcz jedwabista i bardzo delikatna o żadnej ostrości mowy być nie może

Ale co system to inaczej...jestem ciekaw czy Argento się sprawdzi u ciebie

Mając takiego fachowca przy boku jak Piano (niedaleko siebie mieszkacie) to problem akustyki i zachowania pięknego

wnętrza powinieneś mieć bez problemu rozwiązany.

jarek&ania

Masz rację z akustyką jest wielki problem - skuteczność kontra estetyka - trudno pogodzić te elementy ale będąc zdeterminowany ( także finansowo) mozna to osiągnąć

A co do kabli zasilających to mi Shunyata Anaconda Z-Tron średnio pasowała. Natomiast warto posłuchać sieciówki Moonlight i/lub Coherence III - Fadela - zapomnisz o wyostrzeniu a zaczniesz słuchać muzyki.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

jarek&ania

Masz rację z akustyką jest wielki problem - skuteczność kontra estetyka - trudno pogodzić te elementy ale będąc zdeterminowany ( także finansowo) mozna to osiągnąć

A co do kabli zasilających to mi Shunyata Anaconda Z-Tron średnio pasowała. Natomiast warto posłuchać sieciówki Moonlight i/lub Coherence III - Fadela - zapomnisz o wyostrzeniu a zaczniesz słuchać muzyki.

O.K dzieki za podpowiedż na razie na ten tydzień mam już załatwione kilka kabli na raz, a są to Argento FMR i Purist Audio Design.

Wezmę po parze i pokombinuję z końcówkami i pre.

Na nastepny raz chciałbym ew. spróbować Acrolinka 9300 ale ....... brak u dealera ;(

Może ktoś wie gdzie można 2 kable wypożyczyć / kupić?

Może ktoś wie gdzie można 2 kable wypożyczyć / kupić?

Wiem......Sly30 ma na pewno.....zagadaj...gorzałka na stół,może sprawę załatwi:)

Nie mam już. Świetne kable do źródła ale u mnie do wzmacniaczy były za ostre,

zbyt analityczne ze zbyt wyeksponowaną górą.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

No właśnie , taką opinię słyszałem więc nie jestem taki "napalony" na te Acrolinki.

A tego Fadela to ma dealer na półce czy tylko na zdjęciu?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Witam.

Dostałem na testy kilka kabli AC.

Jest to Argento FMR i Purist Audio Design (topowy model).

W weekend i w przyszłym tygodniu potestuję trochę konfiguracje (amp/preamp) i napiszę moje spostrzeżenia.

Będą też może kable głośnikowe Siltecha (jak dojadą).

Na majówkę wezmę też chyba IC (RCA +XLR) Crown Siltecha aby wypróbować w miejsce MIT-a Oracle MA-X.Tutaj jestem najbardziej ciekawy porównania.

Wczoraj w rozmowie z moim znajomym dealerem usłyszałem ciekawą anegdotkę jak to przedstawiciel MIT-a (w pewnym kraju) przyjechał na prezentację swoich kabli do niego i jak po wymianie MIT-a na Siltecha powiedział "This is a fucking good thing" ;)

Sam jestem ciekawy jak będzie u mnie.

pozdarwiam

Bardzo jestem ciekaw tego kabla. sly, w Tobie nadzieja.

Na majówkę wezmę też chyba IC (RCA +XLR) Crown Siltecha aby wypróbować w miejsce MIT-a Oracle MA-X.Tutaj jestem najbardziej ciekawy porównania.

a jednak Cię korci. A szkoda. bo "wieszczki" to kawał dobrego drutu.

A jakiej długości masz te xlry MIT-a? i nie pytaj, czemu pytam..

Bo te topowe głośnikowe i IC Siltecha są super.

Co nie znaczy że są lepsze od topowych MIT-ów.

Są nieco inne.

Pięknie uprościłeś.

Jedne super, drugie super..no to super. (a ile przy tym emocji)

Bede mial Fadela Coherence III na odsluch na dlugi weekend. Szukam nowego kabla do wzmaka, Juz sluchalem Acro 7300, Entreq Challenger 2010 i Argentum Nokaut. Jak tam Jarek z tym Ruby Mountain , o ktorym mi pisales? Chetnie bym go porownal z Fadelem face to face.

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Bede mial Fadela Coherence III na odsluch na dlugi weekend. Szukam nowego kabla do wzmaka, Juz sluchalem Acro 7300, Entreq Challenger 2010 i Argentum Nokaut. Jak tam Jarek z tym Ruby Mountain , o ktorym mi pisales? Chetnie bym go porownal z Fadelem face to face.

Odpisałem na priv. :)

Jak wyslę tobie to się tylko nie uzależnij bo potem na głodzie ciężko jest funkcjonować ;)

To najlepsza długość właśnie ze względu na ciężkie puszki.

Łatwiej ułożyć za sprzętem.

Te puchy to po prostu porażka .

Wczoraj jedna mi wypadła z półki i jak jebła o podłogę to myslałem , że szafka mi się rozpada ;)

Ale te przy IC to i tak małe miki przy tych cegłach na kablach głośnikowych.

Te to waża chyba z 6,00 - 8,00 kg.

• Pokaż nowe odpowiedzi