Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe kable zasilające ?

Rekomendowane odpowiedzi

Ech Wy kablarze brzydcy.

Spróbujcie wpiąć w swój system same kable transparenta co najmniej reference-bezlitośnie obnażą niedoskonałości systemu............każdego

Stary...jakie kable Transparenta byś polecił do...Jadis+Harbeth+Accu dp78

domyślam się że im wyżej tym lepiej ale w umiarkowanych cenach....

Mirek....żadne....ponieważ, albowiem, dlatego że...:-) ... twój system jest bardzo ocieplony, a Transparent doda tobie więcej tego co już masz. Do twojego systemu potrzebujesz Argento albo Acrolinki.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ultra Kahan jeszcze ujdzie ale Synapses to porażka,, takie słowa usłyszałem

Synapses jako następca Epiphany X.3 okazał się niestety dużo słabszym i co tu ukrywać nieudanym kablem. Analogicznie, odchudzona wersja Ultra Khana Mk II czy "R" Statement jest istotnie słabsza od pierwowzoru. Rozumiem, że oba te kable mogły się nie spodobać. Tak jak pisał Sylwek, system Accuphase potrzebuje kabli o wyraźnym, konturowym rysunku oraz dużej motoryce. Rozumiem, że Acrolink spełnia te oczekiwania w Twoim systemie, widać japońskie produkty pasują do siebie. U mnie na ARC set EG Epiphany X.3 na źródle oraz Ultra Khan Mk I gra po prostu lepiej. Może inaczej, bardziej pasuje do moich oczekiwań. Odnośnie Transparenta Reference XL Powerlink to mam jedną sztukę, leży sobie na strychu i czeka na chętnego;-) Wymieniłem jej wtyczki na wysoki model Oyaide, ale nawet i to jej nie pomogło:-)

Edytowane przez tomkly

Stary...jakie kable Transparenta byś polecił do...Jadis+Harbeth+Accu dp78

domyślam się że im wyżej tym lepiej ale w umiarkowanych cenach....

A masz bądż miałeś chociaż ze cztery naraz wpięte w swój system najwyższe zasilające?

Bo jak tego nie doswiadczyłeś to nie mamy o czym dyskutować-nie miałes to nie wiesz i tyle.

Dobrze byłoby także w swoim systemie mieć i konekty i cyfrówkę i głośnikowy-wtedy można polemizować głębiej i dosadniej.

W innym przypadku jest tp beż sensu

Kurcze nie potraficie tego zrozumieć że same kable to nie wszystko -należy mieć system dopracowany,a w nim wszystko referencyjne-wtedy działa.

Wszystkie porządne prezentacje to tylko transparent i mit...........ile razy już to mówiłem,ale co tam każdy wie najlepiej.

Z tymi prezentacjami to nie ja wymysliłem tylko nauczylem sie od najlepszych-zresztą wystarczy popatrzeć na foty w necie.

Nikogo nie mam zamiaru przekonywać-mialem kolegę co miał kiedys syrenkę bosto i to był dla niego najlepszy samochód pod słońcem-ponieważ

na trzech kolejnych światłach wygrał z mercedesem,a jak coś wygrywa z mercedesem i to trzykrotnie-to musi być najlepsze na swiecie.

Co najmniej referencyjny set kabli transparenta kosztuje,ale to jest zakup praktycznie dożywotni-nie wierzycie?

Chociaż pożyczcie to sie sami przekonacie-bardziej wpływaja na całokształt przekazu niż sie niektórym wydaje,ale jest jeden warunek podstawowy.

Trzeba mieć pozostałe elementy toru referencyjne..........oczywiście brzmieniowo.Bo jazgot króluje,a nie dla mnie sznur samochodow)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Mirosławie, w takim razie musisz wszystko w pizdu sprzedać, kupić set kabli Transparenta i zbudować system wokół nich. To znaczy znaleźć im towarzystwo w którym dobrze zagrają;-) Powodzenia;-)

Mirosławie, w takim razie musisz wszystko w pizdu sprzedać, kupić set kabli Transparenta i zbudować system wokół nich. To znaczy znaleźć im towarzystwo w którym dobrze zagrają;-) Powodzenia;-)

Ale z Ciebie jest prostaczek-sam na allegro handlowałeś swoje wyszukane elementy toru i to wielokrotnie a tu potrafisz tylko ujadać.i to złośliwie.

W pizdu zaraz ..........jestes za nerwowy,a myslisz ,ze ja mam zamiar kogoś uszczęśliwiać i doradzać...po co mi to.

Masz w ogóle pojęcie dotyczące składania systemu co by zagrał jak najbardziej prawdziwie?........masz o tym jakąś wiedzę?

Męczysz się nad tymi kablami jak jakaś niezdrowa d u p a.

Nie jestem jakiś bazodutek,albo koles od ruchańców.....także chłopie folguj,folguj-tylko bez pisku.

Edytowane przez stary audiofil

jakbym dostał lukrowaną odpowiedz od Starego to bardzo by mnie to zdziwiło:)..szczerze powiedziane

zdaję sobie sprawę ze mój sprzęt to średniak i wiele jeszcze muszę poprawić

powiem tak....jeżeli chodzi o wzmacniacz to Jadis DA88 na lampach KT120 to koniec poszukiwań

ma wszystko co lubię i potrzebuję a przy tym jest cholernie mocny!!

natomiast co do kolumn...mam Harbetha SHL5 i zostanę przy tej firmie bardzo mi pasuje te granie

ale SHL5 muszą być zastąpione m40.1....planuje to zrobić jeszcze w tym roku...

na koniec zostanie wymiana CD...akurat tu nie wiem w co uderzyć....

Ale młodzież w dzisiejszych czasach nerwowa (również ta starsza;-)

Myślę, że kol. Tomkly napisał to pół żartem...

A co do kabli Transparenta, nie chciałbym się mądrzyć, bo nie mam takiego doświadczenia, ani tak wysokich modeli jak Stary, to jednak moim zdaniem prawdą jest, że nie sprawdzą się one w niewłaściwie skonfigurowanym systemie, gdyż grają moim zdaniem bardzo prawdziwie. Nie powodują cudownych efektów, jak inne kable, co czasem może się wpasować w system, a wpięte w system z wadami podkreśla je....

I chyba najlepiej się czują w rodzinie;-)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ale z Ciebie jest prostaczek

Prostak to jest z Ciebie, chamski i zadufany w sobie. Szczerze, to w życiu nie spotkałem większego buca od Ciebie, nie sądziłem że w ogóle tacy istnieją. Ja rzadko kiedy używam takich określeń, ale sorry tego się nie da inaczej napisać.

To było na serio:-) Komentarz do dobrych rad Starego Audiofila. Po prostu żenada. Mentalność kupca z bazaru Różyckiego.

akurat tu nie wiem w co uderzyć....

Uderz najpierw do banku ;)

Przepraszam ale ta zabawa jest coraz bardziej kosztowna i coraz mniej liniowa w uzyskiwaniu założonych rezultatów.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Prostak to jest z Ciebie, chamski i zadufany w sobie. Szczerze, to w życiu nie spotkałem większego buca od Ciebie, nie sądziłem że w ogóle tacy istnieją. Ja rzadko kiedy używam takich określeń, ale sorry tego się nie da inaczej napisać.

Smędzisz w tym wątku od początku jak się tu pojawiłeś.........taka opowieść na tropach Smętka-czytałeś za młodu chociaż?

Prostaczek-jak najbardziej prostolinijny a nie taki jak stary polski motocykl WFM-ka............czytaj wuefmęka,podobnie sie Ty tu męczysz .

Ale młodzież w dzisiejszych czasach nerwowa (również ta starsza;-)

A co do kabli Transparenta, nie chciałbym się mądrzyć, bo nie mam takiego doświadczenia, ani tak wysokich modeli jak Stary, to jednak moim zdaniem prawdą jest, że nie sprawdzą się one w niewłaściwie skonfigurowanym systemie, gdyż grają moim zdaniem bardzo prawdziwie. Nie powodują cudownych efektów, jak inne kable, co czasem może się wpasować w system, a wpięte w system z wadami podkreśla je....

I chyba najlepiej się czują w rodzinie;-)

Tomuś nie bądż czeresniaczek

Poczytaj co napisał mądry i rozsądny człowiek ..............przeczytaj to przynajmniej ze dwieście razy dziś.

ps.

określasz mnie prostakiem i bucem.........nie znasz mnie to raz,a dwa zbyt szybko wyciągasz wnioski.

Teraz u mnie nie gra nic-bo wszystkie niemalże kable pożyczyłem kolegom z forum za free i jeszcze koszty przesyłki

poniosłem-taki ze mnie buc-nic nie sprzedaje-to tak na marginesie,a sorry słucham se teraz na słuchawkach.

Chcecie to ich poiproszę aby sie odezwali w tym temacie-sa to znane osoby z dużym doświadczeniem audiofilskim.

Edytowane przez stary audiofil
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Smędzisz w tym wątku od początku jak się tu pojawiłeś.........taka opowieść na tropach Smętka-czytałeś za młodu chociaż?

Prostaczek-jak najbardziej prostolinijny a nie taki jak stary polski motocykl WFM-ka............czytaj wuefmęka,podobnie sie Ty tu męczysz .

Widzę, że to jest wszystko co masz do powiedzenia w temacie wątku. Gratulacje. Idź na spacer, piękna pogoda, szare komórki potrzebują tlenu. A wiesz, że wraz z wiekiem ich ilość dramatycznie spada?

Przepraszam resztę kolegów za moje nerwy, ale to co wypisuje kolega Stary Audiofil nawet świętego wyprowadziłoby z równowagi. Zwłaszcza w kontekście mojego handlowania na allegro... W życiu niczego tam nie sprzedawałem... To tyle w kwestii wiarygodności usera o nazwie Stary Audiofil.

określasz mnie prostakiem i bucem.........nie znasz mnie to raz,a dwa zbyt szybko wyciągasz wnioski.

Oceniam jedynie Twoje wpisy, one mówią same za siebie... Poczytaj w jaki sposób formułują swoje przemyślenie choćby Wit-told, Miroslav, Marslo i kilku innych kolegów, może Cię to skłoni do pewnych przemyśleń. Ale nie jest moją rolą uczenie Ciebie kindersztuby, jeśli w domu Cię jej nie nauczyli. Natomiast będę piętnował zarówno kłamstwa o mnie czy innych userach, jak i absurdalne tezy, które wygłaszasz tu ex-cathedra...

Edytowane przez tomkly

Tomciu

Nie powiedziałem,żeś jest handlarz,a tylko,ze sprzedawałeś tam swoje klamoty.

Masz nicka z imieniem i nazwiskiem-więc daj sie do cholery wreszcie lubić,ale farmakologii swoich o kablach już nie rozwijaj-wszyscy będą zdrowsi.

W życiu nie sprzedawałeś..............TY DOWCIPASKU-WODOLEJCO,TY BRZYDKI KŁAMCZUSZKU-OSZUKAŃCZYKU NASZ MAŁY)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Masz nicka z imieniem i nazwiskiem-więc daj sie do cholery wreszcie lubić

Nie ukrywam się pod pseudonimem, bo biorę odpowiedzialność za swoje słowa. I o ile wiem, to nie mam problemów z brakiem sympatii innych userów. A na Twojej niespecjalnie mi zależy...

Edytowane przez tomkly

Nie ukrywam się pod pseudonimem, bo biorę odpowiedzialność za swoje słowa. I o ile wiem, to nie mam problemów z brakiem sympatii innych userów. A na Twojej niespecjalnie mi zależy...

I V-CE VERSA.

Kindersztuba?............już Ci się pierdzieli w główce znowu?

Sympatia -powiadasz-to pierdoły są jakieś,bo tu zazdrość na pierwszy plan wyskakuje-życia nie znasz?dziecko jesteś?wierzysz w bajki?.śmiechu warte

Panowie,

proponowałabym krótką przerwę w gorącej dyskusji i powrót do tematu wątku.

Czy macie jakieś doświadczenia z kablami Jorma?

Chodzi mi głównie o Unity i Origo

Są bardzo cenione (dosłownie i w przenośni) w Skandynawii i w USA.

W Skandynawii są cenione bo też pochodzą ze Szwecji. W USA raczej nie znane. Gdzieś tam czasem się pojawiają ale rynek USA jest bardzo trudny dla firm nawet rodzimych a co dopiero dla "obcych". Ponoć są to bardzo dobre, łagodne kable ale mają tą podstawową wadę kabli mało uznanych tzn późniejsza odsprzedawalność. Bo jaki dobry by kabel nie był to po kilku latach pojawi się coś lepszego albo tylko innego i będziemy chcieli go wymienić. Bywa też, że międzyczasie zmieniamy któryś z klocków w naszym systemie i od razu zmuszeni jesteśmy do zmiany części okablowania. I wtedy zaczyna się problem bo kabel takiej firmy na wtórnym rynku jest nie do sprzedania. Ale sam bym chętnie posłuchał Prime XLR.

Dzięki Sly za odpowiedź.

To prawda z odsprzedażą może być problem, gdyż tak jak napisałeś są to mało znane kable.

W internecie brak praktycznie jakichkolwiek recenzji.

Znalazłem tylko dwie poważne

Pierwsza:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tutaj jeden Pan uważa Origo za lepszy interkonekt od Prime

Ukryta Zawartość

Nie mam zbyt dużego doświadczenia ( jestem na początku drogi) w tym temacie, ale Origo AC, którego miałem przyjemność słuchać przez 2 miesiące jest najlepszym mi znanym kablem AC (porównywałem go MIT ZIII -wtyki Oyaide, Acro 7300)

Unity też jest świetny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Origo podłączałem do źródła i końcówki.

Przy źródle Origo porównywałem z Acro i z Harmonixem 350M2R (zapomniałem o tym napisać w poprzednim mail'u)

Przy końcówce z Mit'em i Harmonix'em

W podobnej konfiguracji porównywałem Unity

CEC Cd3n, końcówka Modwright KWA100SE.

Nie jestem specjalistą od opisów, ale spróbuję.

Origo z cd zagrał dynamiczniej, wyciągnął więcej szczegółów, a wszystko to podane było w bardzo przyjemny dla ucha "pastelowy" sposób.

Świetnie kontroluje bas, urzeka średnicą

W moim odczuciu jest trochę lepszy od Acro ( na tym poziomie już chyba nie ma dużych różnic), natomiast w porównaniu z Harmonix'em gra równiej, nie preferuje w tak mocny sposób średnicy.

Harmonix najlepiej wypadł u mnie przy połączenie ściana - listwa/kondycjoner.

W przypadku końcówki wszystko podobnie jak powyżej tylko w zdecydowanie mniejszym stopniu.

Tutaj dzielnie wałczył Mit, który wypadł tylko nieco gorzej.

Oba kable mają takie samy wtyki Oyaide P04

Natomiast Unity to taki młodszy brat Origo.

Prime'a nie słuchałem

Spróbuj wypożyczyć i posłuchać.

• 3 tygodnie później...

Witam. Nie chce zakładać specjalnie nowego tematu dlatego pytam tutaj, miał ktoś przyjemność przetestować urządzenie Synergistic Research Tesla PowerCell 4 SE

Ukryta Zawartość

jeśli tak to proszę napisać kilka słów jaki wpływ na dzwięk i z jaka listwą ( kondycjonerem) było porównywane

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez falek77

tego akurat modelu może nikt na forum nie mieć (jest nowy).

ale bazując na doświadczeniach z Teslą Powercell 6 (stara wersja bez bulletów) - jest to coś, co warto polecić - sądzę więc, że z nową wersją powinno być podobnie.

najogólniej - rośnie swoboda dynamiczna i bezpośredniość dźwięku - ale w jego pozytywnych aspektach, o co na ogół dość trudno w kondycjonerach, które wygładzają za mocno, ukulturalniają - ale za często w stronę osłabienia realizmu. Tutaj nie ma o tym mowy. Dźwięk jest naturalny, relaksujący, całkowicie "dopasowujący" się do charakteru nagrania. Z ciekawości kiedyś wypiąłem go z systemu. Nie chciało się słuchać bez :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Tak czytam czytam i kurde czegoś nie rozumiem . Mam u mnie w domu 30 letnią instalację elektryczną . Czy jak podepnę "audiofilską" listwę / sieciówkę to prąd który przez nią popłynie staniie się raptem "Audiofilski" i tak nasyci mój dźwięk jak co niektórzy tu opisują? . Ja to myślę że najpierw to by trzeba było wymienić instalacje elektryczną włacznie z poprowadzeniem dobrego kabla do słupa :D .

no to instalację masz wygrzaną :)

próbuj dalszych rozwiązań

chyba, że wolisz robić podśmiechujki - bo to najprostsze i nic nie kosztuje.

ale też i nic nie wnosi

to o czym piszemy - działa

być może nie usłyszysz - ale nie zwalaj wszystkiego na prąd w ścianie :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

to o czym piszemy - działa

być może nie usłyszysz - ale nie zwalaj wszystkiego na prąd w ścianie :)

Nie robię żadnych podśmiechujek , chciałem z czystej ciekawości zapytać jak to mozliwe że prąd płynacy przez "zwykły" kabel w ścianie staje się raptem "audiofilski" po przejsciu przez audiofilską listwe / sieciówkę . Jeżeli to działa to OK pozostaje mi wam uwierzyć bo mój cały zestaw nie jest wart tyle co ta "topowa" listwa i pewnie nigdy nie bedę miał okazji posłuchać - czy to naprawdę działa .

nigdy nie mów nigdy :)

Było to juź setki razy. To nie jest wątek na te pytania. Tu opisujemy kable AC i doświadczenia osób, które je testowały. Są innę wątki na dywagacje czy kable AC coś wnoszą do systemu czy nie. Tam proszę kierować swoje pytania i wątpliwości.

• Pokaż nowe odpowiedzi