Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe kable zasilające ?

Rekomendowane odpowiedzi

No tak bo sam oczywiście jesteś mega wiarygodny i zawsze wszystkim tłumaczysz co wiesz i jak tą wiedzę stosujesz! Ciebie Audio voodoo przecież nie dotyczy....tylko fachowa wiedza podparta latami doświadczeń.... :-)

Rafaell jesli juz powiedziales A na temat swoich kabli i zjawisk 'fizycznych' to powiedz i B. Podaj konkretne badania naukowe podpierajac swoje tezy o wygrzewaniu kabli czy tez tunelowaniu sygnalu. W innym przypadku bede zmuszony stwierdzic ze zmyslasz i oszukujesz swoich klientow.

Kolego jesteś bardzo wygodny polecam zabrać się do roboty co już wcześniej Ci sugerował kolego Sly!

Mam okazję pracować z młodymi absolwentami AGH są przeciętni, zdolni i tacy pasjonaci co nie nadążysz za nimi! Do której grupy się zaliczasz?

Jak byś zauważył nie pisałem o swoich kablach tylko ze klientowi nie mówi się tego co jest istotą sprawy! Tunelowanie jest stosowane w najlepszych kablach i opiera się na wielu opracowaniach właśnie z fizyki kwantowej. Spytaj kolegi 747 on Ci też nie poda wszystkiego na tacy ale przyjemnie się go czyta jak się rozumie co jest miedzy wierszami :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Tak, wszystko oczym pisze jest wytlumaczalne w oparciu o klasyczna wiedze fizyczna i nic wiecej, a tutaj Rafaell podal jakies materialy o teleportacji hmmm... Nie twierdze ze zjawisk nie ma, ale doszukiwac sie takich zjawisk w zwyklych kablach to na moj gust sieganie duzo za daleko. Ale moze sie nie znam - powaznie, swiat i jego zjawiska maja w sobie z pewnoscia duzo zagadek. Ale konstrukcja kabli to zwykla klasyczna elektronika i nic wiecej - ja tak uwazam, na ten moment.

Stasiop nie znam się, nie widziałem ale bardzo prawdopodobne że może się na chwilę pojawić i zniknąć sto słoni i nie jest to kwestia wiary tylko efekt obserwacji zjawisk fizycznych przez wielu ludzi pracujących naukowo a nie w DIY.

Jak byś zauważył nie pisałem o swoich kablach tylko ze klientowi nie mówi się tego co jest istotą sprawy! Tunelowanie jest stosowane w najlepszych kablach i opiera się na wielu opracowaniach właśnie z fizyki kwantowej. Spytaj kolegi 747 on Ci też nie poda wszystkiego na tacy ale przyjemnie się go czyta jak się rozumie co jest miedzy wierszami :)

No ale piszesz na forum publicznym gdzie tocza sie publiczne dyskusje, a tu piszesz o jakies wiedzy tajemnej, wiec pytam o co chodzi o Ty wykrecasz sie przyslowiowym sianem. Tunelowanie to ja znam z technologii polprzewodnikow ktore sa mocno domieszkowane aby uzyskac ujemna rezystancje i stworzyc polprzewodnik ultra szybki. No ale tu mamy przewodnik wiec zjawisko nie wystepuje, z tego co mnie uczono ;) Wiec to jakies voo-doo jesli piszesz jakies hasla a wytlumaczenia brak. Przeciez to oczywiste.;)
<br />ktore sa mocno domieszkowane aby uzyskac ujemna rezystancje i stworzyc polprzewodnik ultra szybki<br />

No widzisz zaczynasz jednak mimo nawalonej do głowy teorii Maxwellowskiej główkować, zmiany są przez topowych producentów kabli przeprowadzane nie w samym przewodniku mimo że dla zmyły 747 to rozpowiada :) Pójdź także z materiałem zastosowanym do budowy CAŁEGO KABLA dalej niż półprzewodnik a też zaczniesz kombinować z tunelowaniem.

Dobranoc

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Panowie galopujecie jak suchoty, jedyny efekt tunelowy jaki został odkryty przez naukę (przez Leo Esaki w 1958r za co dostał nagrodę Nobla w 1973r, wraz ze współpracownikami) a dotyczył tunelowania elektronów w silnie domieszkowanych złączach p-n, co dało początek produkcji diod tunelowych które charakteryzują odcinkiem ujemnej rezystancji na charakterystyce prądowo-napięciowej.

Ażeby nie było niedomówień to gdyby którykolwiek z Was usiłował zastosować efekt tunelowania elektronów w odniesieniu do kabli (czy to zasilających czy sygnałowych) to po pierwsze musiałby w tych kablach wytworzyć silnie domieszkowane (w fizyce półprzewodników nazywa się je zdegenerowanymi) złącza półprzewodnikowe a jeśli by się Wam to udało to i tak taki kabel nie nadawałby się do użytku gdyż natychmiast po doprowadzeniu do niego sygnału ze źródła (min co jest potrzebne to ok 90 mV sygnału, zależne od materiału półprzewodnikowego)) następowałby proces pokonywania przez elektrony bariery potencjału pomiędzy niższą powłoką elektronową a wyższą (co jest właśnie istotą tunelowania elektronów), dla obwodów zewnętrznych objawiałoby się to poziomem zniekształceń nieliniowych bliskim 100%, ze względu na generowanie częstotliwości idącej w zależności od parametrów kabla w dziesiątki czy nawet setki MHz modulowanej sygnałem małej częstotliwości.

Tak więc Panowie o zjawisku tunelowania to raczej nie wspominajcie więcej dodam tylko, że "tunelowanie sygnału" jest pojęciem całkowicie obcym znanej na naszej planecie fizyce.

Oj Stasiu, ostre słowa. Uważaj żebyś się nie skaleczył.

Ma wzmacniacz scalpela i się nie skaleczył jeszcze,ale jestem ciekaw czy porażenie już nastąpiło-bo ja tego doświadczyłem na AS ad.2012..

Stasiu po prostu napisz i wklej foty swoich aktualnych kabli zasilających-to tak w temacie watku.

Zrobisz to i masz foty mojego zasiania-jak chcesz z trzema różnymi kondycjonerami.i z trzema różnymi systemami w trzech pomieszczeniach.tzn.

mcintosh mpc 1500 controller

shunyata hydra v-ray

audio power wedge enhancer

Napisałem tak celowo i umyslnie-bo chciałbym abyś zrozumiał w jakim punkcie w audio jesteś teraz-nie udowadniaj NAM kim chciałbyś być w audio

Każdy kondycjoner co innego wnosi do systemu jesli używam tych samych kabli zasilających-to słychać-tak mi się wydaje i tego nie przeczę.

Stasiu Twoje doświadczenie w kwestii porównań bierze sie czysto z Twojej wybujałej wyobrażni.......jest to cecha której Ci naprawdę zazdroszczę.

Po tak długim pobycie na forum pod wielkim znakiem zapytania jest Twoja wiedza praktyczna........Ty jej po prostu nie posiadasz i koniec.

Zastanawiający jest Twój tupet i parcie tylko do zakładki h-end.........taki stan rzeczy mnie drażni jak diabli-taka przywarę posiadasz nie tylko Ty.

Dlatego proponuje Ci zanim coś napiszesz to po prostu pomyśl kilka razy-wtedy bedziesz sam siebie kontrolował-zgodzisz się ze mną?

Chcesz być postacią barwną-to wyczuwam,rozpoznawalną-niech Ci bedzie,ale gdzie Twoje doświadczenie audio sie znajduje,w jakim punkcie?

Stasiu pisz do rzeczy daj się lubić..........kurde flak)

zwykla klasyczna elektronika

Sterowanie energią kabla, to też jest klasyczna elektronika?

Jaki dział?

Gdzie odnajdę literaturę na ten temat?

A magnetyzm trójbiegunowy, gdzie poszukiwać wiedzy źródłowej?

W tematach Elberotha, dotyczących nowości w hi end, przecież to antykwariat.

Przesył energii przewodnikiem metalowym, z punktu a do punktu b, aby odbył się maxymalnie bezstratnie oraz nie został zakłócony, pomimo nawet niewielkich odległości transmisji, takich jakie używa się w domowym audio, jest bardzo skomplikowanym procesem.

Proszę przy tej okazji nie sugerować się aktualną produkcją rynkową sektora, stan techniki w tych kablach, to nie jest wszystko co da się zrobić, w zestawieniu z wiedzą jaka już istnieje i dotyczy transmisji szeroko pasmowej, tu wymaganej, to kilka procent możliwości.

W świecie, nieustannie trwa wyścig technologiczny, co jakiś czas dochodzą nowe możliwości.

Proszę nie podpierać się zbyt mocno historią, tym są de facto podręczniki akademickie w swej zawartości.

galopujecie

Pozdrawiam

Audiosystem wziął w dystrybucję firmę Verastarr, która słynie z wybitnych kabli zasilających. Mają 2 wersje tzn miedzianą i srebrną i każda może być w wersji normalnej i w wersji HC do wzmaków i kondycjonerów. Nie znam tych kabli i jakoś nigdy na mojej drodze się nie pojawiły. Ponoć są rewelacyjne i co ciekawe mają wyjątkową budowę jak na kable AC bo są w postaci grubych, szerokich taśm, które zwężają się tylko przy wtykach. Może ktoś z W-wy weźmie to na testy i porówna np z Acrolinkiem PC-9500. Stefek liczę na ciebie, albo milimetr, a najlepiej…oba…ma… :-)

Chwilowo mam ten tańszy Grand Illusion,ale zachęcony wstępnymi wrażeniami,postaram się pożyczyć najwyższy model.

Próbowałem w transporcie i listwie zasilającej,pierwsze wrażenia,to dużo powietrza wokół dźwięków i fajna namacalność wszelkiego rodzaju "przeszkadzajek" perkusyjnych.

Edytowane przez stefek

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Chwilowo mam ten tańszy Grand Illusion,ale zachęcony wstępnymi wrażeniami,postaram się pożyczyć najwyższy model.

Próbowałem w transporcie i listwie zasilającej,pierwsze wrażenia,to dużo powietrza wokół dźwięków i fajna namacalność wszelkiego rodzaju "przeszkadzajek" perkusyjnych.

To znaczy ze wcześniej nie było powietrza i namacalności ?

Sprecyzuj Swoje spostrzeżenia, bo z nich wynika ze wcześniej system nie grał muzyki.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Sprecyzuj Swoje spostrzeżenia, bo z nich wynika ze wcześniej system nie grał muzyki.

Nie czepiaj się. Zawsze coś może być w jakimś aspekcie jeszcze lepsze.

Wcześniej nie grał,teraz już gra :).

Nie czepiaj się. Zawsze coś może być w jakimś aspekcie jeszcze lepsze.

Tak jest.

W porównaniu na przykład,do najwyższych Transparenta,Harmonixa,i Tary Labs,których słuchałem w tych samych warunkach,Verastarr daje trochę więcej przestrzeni i powietrza wokół instrumentów.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ja ostatnio dostałem do przesłuchania polskie kable firmy DC Components, a mianowicie Taurus Reference oraz Draco Reference. Niezłe kable za rozsądne pieniądze. Opiszę je niebawem.

Edytowane przez tomkly

Dawno temu miałem okazję porównania kabli, jeden kosztował 1,5 DM, a drugi powyżej 30 tys DM.

Na tanim grała muzyka całkiem przyjemnie, było powietrze, wybrzmienia, oraz przestrzeń, na drogim wszystko minimalnie się poprawiło, ale nie tak, żeby nie można było powrócić do budżetowego. Myślę że jeśli jest inaczej, to coś musi być nie tak z konstrukcją od strony elektrycznej.

Rozumiem że kable mogą i wnoszą końcowe doszlifowanie w systemie, ale nie spowodują drastycznej poprawy ;-)) tak jak co niektórzy sądzą.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Miałeśkabel zasilający za 30000 DM?

Takiego kabla wtedy nie było............chyba,że z pól kilometra na wielkiej szpuli.

Jak kabel zasilający jest wysokiej klasy-to zrobi z przecietnego sprzetu karykaturę brzmienia.

Miałeśkabel zasilający za 30000 DM?

Takiego kabla wtedy nie było............chyba,że z pól kilometra na wielkiej szpuli.

Jak kabel zasilający jest wysokiej klasy-to zrobi z przecietnego sprzetu karykaturę brzmienia.

Przepraszam!

Były to głośnikowe.

15 DM,a 3000 DM..........takie proporcje wydają mi się bardziej prawdopodobne i realne -gdy jeszcze niemieckie marki były w obiegu.

Było to moje spotkanie z pierwszym kablem głośnikowym wykonanym w technologi węglowej. Chciałbym go mieć, ale cena wtedy powalała.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Niestety, ale w dobrze skonfigurowanym systemie różnice są znacznie większe. Na pewnym pułapie nie ma sensu dalsze inwestowanie w droższe klocki, jeśli nie zapewni się im odpowiedniego okablowania. Podłączenie mojego systemu byle czym odbiera mu około 50% umownej klasy dźwięku...

Niestety, ale w dobrze skonfigurowanym systemie różnice są znacznie większe. Na pewnym pułapie nie ma sensu dalsze inwestowanie w droższe klocki, jeśli nie zapewni się im odpowiedniego okablowania. Podłączenie mojego systemu byle czym odbiera mu około 50% umownej klasy dźwięku...

Pięknie napisane,ale nie wiadomo jak te 50 procent obliczyłeś............możesz jakieś dać wskazówki dotyczące Twego wyliczenia?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Pięknie napisane,ale nie wiadomo jak te 50 procent obliczyłeś............możesz jakieś dać wskazówki dotyczące Twego wyliczenia?

A tak całkiem subiektywnie, żeby opisać skalę różnic:-)

Mówiąc prościej, bez dobrych kabli dźwięk jest typu CDD czyli całkiem do ..... niczego:-)

Edytowane przez tomkly

U mnie mozna juz sluchac jak pod listwa jest valhalla to reszta kabli moze byc zwykla i jest bardzo dobrze, ale oczywiscie kazdy kolejny, dobrze dobrany kable to poprawa.

Zwlaszcza w kwestii czystosci dzwieku.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

panowie czytał ktos?

:))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konik123

Ukryta Zawartość

panowie czytał ktos?

:))

Spokojnie,to się zdarza :).

Ukryta Zawartość

Nie znam tej sieciówki,więc nie będę się do niej odnosił.

Ale zdarzało mi się już nie raz,zmieniać okablowanie na dużo tańsze,bo po prostu grało lepiej,i tyle.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ale zdarzało mi się już nie raz,zmieniać okablowanie na dużo tańsze,bo po prostu grało lepiej,i tyle.

Oczywiście masz rację . U mnie jest podobnie i właśnie zmieniłem sieciówki na tańsze bo jest zdecydowanie lepiej.

Nic w tym nie ma dziwnego.

• Pokaż nowe odpowiedzi