Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze "ciepło grające" kable na świecie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Sylwek, a przypomnij pokrótce na czym słuchałeś wtedy 0,8 a na czym teraz 0,8EX? Ja miałem u siebie na testach zarówno starą jak i nową wersję, ale żaden z nich nie został w systemie, choć to dobre kable. Ja wybrałem tańsze ale bardziej wyrafinowane XLO Limited. Acrolink 6300 owszem lepszy, ale wątek jest o ciepło grających kablach;-) Więc on się tu znaleźć w ogóle nie powinien.

Kiedyś słuchałem u siebie tej starszej wersji na Krellu FBI, ale też u kogoś na Accuphase. Do Accuphase zupełnie nie pasują ciepłe kable i taki Acrolink jest idealny. Teraz gram z Burmesterem i jest super. Co do XLO Limited to chętnie bym spróbował ale one też chyba jednak ciepłe nie są choć bardzo dobre. Nie wiadomo co będzie dalej z XLO. Nie reagują na maile, nie realizują dostaw do dystrybutorów a na stronie nie ma już ani serii Unlimited ani Limited. Niższe modele są w wersji mk3 a wyższe były w wersji mk2. Teraz nie ma ich wcale. Sugeruje to że powinny się ukazać nowe wersje mk3 modeli Limited i Unlimited ale nie wiadomo co się tam dzieje. Albo coś ruszy i pojawią się nowości albo firma upadnie jeśli już nie przestała istnieć.

Nowa wersja Acrolinka DA6300 oznaczona jako mkII jest ponoć znacznie cieplejsza niż poprzednia, więc może już tu pasować.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

W rzeczy samej do Accuphase Tara 0,8 ABSOLUTNIE NIE:-) Z Accu najlepiej próbować Kimbera Selekta, PAD, Acoustic Zen Absolute, Nordosta, Siltecha no i może Acrolinków. Jak chodzi o XLO LE to; wbrew części opinii; ja bym go nie nazwał ocieplonym, dla mnie jest wzorcowo neutralny.

Edytowane przez tomkly

Z tego co mi wiadomo XLO szuka inwestora. Na ten moment działalność jest zawieszona i firma jest w limbo. Wiadomo jak inwsestor się nie pojawi to będzie oficjalny koniec. Ogólnie niczego nie produkują oczywiście już od jakiegoś czasu.

Pozdrawiam

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

XLO to jedne z najciekawszych kabli. I co ciekawe, raczej nie mają zdeklarowanych przeciwników, a to też o czymś stanowi. Choć ich banalny slogan reklamowy "the best cables in the world" wielu rozśmieszał.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

W sensie technologicznym zapewne tak. XLO to dobry materiał, dobra geometria ale nic z hi-tech. Już nawet porównywalny klasą Acoustic Zen ma swoją technologię zero-crystal i to jest wyższa półka inżynierii.

W sensie brzmieniowych różnice nie są już tak oczywiste jak mogło by wynikać z porównania potencjału technologicznego. Są różne filozofie podejścia do tematu okablowania. Niektórzy stawiają na innowacyjność technologii przygotowania samego przewodnika (np Acoustic Zen), inni na rozwój układów korekcyjnych (MIT, Transparent), jeszcze inni na optymalizację geometrii (Kimber). Trudno jednoznacznie ocenić, która ścieżka jest optymalna.

Edytowane przez tomkly

W rzeczy samej do Accuphase Tara 0,8 ABSOLUTNIE NIE:-) Z Accu najlepiej próbować Kimbera Selekta, PAD, Acoustic Zen Absolute, Nordosta, Siltecha no i może Acrolinków. Jak chodzi o XLO LE to; wbrew części opinii; ja bym go nie nazwał ocieplonym, dla mnie jest wzorcowo neutralny.

ta wyliczanka kabli którą wymieniłeś to raczej teoretyczna zabawa

miałem Nordosta SPM, Heimdal i Valkirye nawet nie próbuj tych kabli dać do Accu...

niskie modele Siltecha też możesz sobie odpuścić

Tara 0.8 EX to dobry kabel u mnie z Accu fajnie grało ....do chwili kiedy nie podpiąłem Acrolinka 6300-wspaniały IC

<br /> Acrolinka 6300-wspaniały IC <br />

+1

Trzeba spróbować nowego Acrolinka. Tylko tam cena jest…schładzająca emocje… :-)

No chyba, ze sie wymieni 6300 na mkII, to moze da sie przelknac doplate , jak sie dobrze popije:)

Konto w trakcie usuwania

Na pewno wydadza sie mniejsze , w koncu to hiend, tu nie ma nic sprawdzalnego, same ulotnosci, jak nie przymierzajac alkohol:)

Konto w trakcie usuwania

Nie pamiętam, to było kilka lat temu...,może wtedy miałem system źle spasowany?

To była Tara 0.8 nie EX, głośnikowe Tary nr.1 było dużo powietrza, szczegółów, a mało muzykalności!

Panowie nie ma wyjścia ;) trzeba spróbować tych nowych kabli High Fidelity Cables.

Na pewno ktoś się skusi na jakiś teścik i nam tu napisze coś o nich. Czego mam przeczucie, że to będę ja hehe...

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

W rzeczy samej do Accuphase Tara 0,8 ABSOLUTNIE NIE:-)

Takie stwierdzenia to chyba z przymrużeniem oka :) Mam możliwość słuchania systemu Accu ( niestety nie mój ) , w którym IC to Tara 0.8 , głośnikowe to też wysoki model tary , a dżwięk w pełni referencyjny ( przez duże R ) i jednocześnie czarujący i muzykalny . Faktem jest , że pre jest lampowe ...

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Takie stwierdzenia to chyba z przymrużeniem oka :) Mam możliwość słuchania systemu Accu ( niestety nie mój ) , w którym IC to Tara 0.8 , głośnikowe to też wysoki model tary , a dżwięk w pełni referencyjny ( przez duże R ) i jednocześnie czarujący i muzykalny . Faktem jest , że pre jest lampowe ...

Za ciepło, za ciepło, za ciepło i ... za masywnie:-) Wychodzą po prostu różnice w gustach, każdy dąży do innego ideału.

ta wyliczanka kabli którą wymieniłeś to raczej teoretyczna zabawa

Generalnie mnie się najbardziej podoba zestawienie Accuphase z Kimberem Selektem. Nie zgadzam się z oceną że Nordost nie pasuje, tak jak pisałem powyżej, wszystko zależy od oczekiwań. Ja osobiście nie toleruję rozlazłego dźwięku. Nordost nie ma w Polsce dobrej prasy, a to są jedne z lepszych kabli na rynku.

Edytowane przez tomkly

No cóż, każdy jak wiesz lubi coś innego. Podobnie jak ty uważam, że Tara Labs The 0.8 nie bardzo pasuje do Accuphase ale może być taki system, w którym grają chłodne, analityczne kolumny i jeszcze na dodatek równie chłodny kabel głośnikowy. I wtedy taki system potrzebuje aż nadmiar ciepła żeby ożywić chudo grające, chłodne kolumny. Tak więc, nic nie jest takie oczywiste. Podobnie jest z Nordostami. Generalnie zawsze, w każdym systemie grały u mnie chudo i chłodno choć super szybkość, powietrze, kontrola basu. Ale to samo dają Acrolinki przy czym są bardziej wypełnione, soczyste i jednak bardziej muzykalne. Ponoć nowa Valhalla teź jest zbliżona i odchodzi od mega analitycznego, chudego grania, ale tak samo czyni nowy Acrolink DA6300 II, czyli znów Acrolink odskoczył Nordostowi.

Co do gustów to trudno dyskutować ale jeśli lubisz super kontrolowany dżwiek to po co tobie lampy. One są głównie po to by ten dźwięk nieco poluzować, ocieplić, dosycić i trochę poczarować.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Co do gustów to trudno dyskutować ale jeśli lubisz super kontrolowany dżwiek to po co tobie lampy. One są głównie po to by ten dźwięk nieco poluzować, ocieplić, dosycić i trochę poczarować.

Niekoniecznie. Osłodzić, ocieplić, dosycić i poczarować to może inne lampy niż KT120. Ta wali prosto w ryj:-) Ale w stosunku do najlepszych tranzystorów wychodzi przewaga gładkości, jedwabistości dźwięku. ARC ma super kontrolę, ale daje trochę więcej subtelności niż przykładowo Mark Levinson czy Spectral. A obie wymienione marki uważam za absolutnie wiodące jak chodzi o tranzystorowe amplifikacje.

I tu znów jestem odmiennego zdania, zarówno jeśli chodzi o lampy KT jak i o tranzystory. Miałem topowe Spectrale i grały bardzo dobrze ale topowe Burmestery i Jeff Rowland zagrały wyraźnie lepiej, gładko i subtelniej, jednocześnie z lepszym basem(Burmester) i soczystością(Jeff) niż większość lamp Push Pull. Z tych lamp KT, które dane było mi posłuchać żadne nie zagrały lepiej niż właśnie te tranzystory. Zgadzam się w jednym, że KT gra na twarz, są szybkie, takie właśnie tranzystorowe i w ogóle nie mają czaru lampy, z wyjątkiem Jadis. Dla mnie to wada, a nie zaleta ale jak to z gustami. Każdy coś innego lubi. Zgadzam się że ARC gra przyjemniej niż ML, który dla mnie nie jest specjalnie muzykalny.

Edytowane przez sly30

Niekoniecznie. Osłodzić, ocieplić, dosycić i poczarować to może inne lampy niż KT120. Ta wali prosto w ryj:-) Ale w stosunku do najlepszych tranzystorów wychodzi przewaga gładkości, jedwabistości dźwięku. ARC ma super kontrolę, ale daje trochę więcej subtelności niż przykładowo Mark Levinson czy Spectral. A obie wymienione marki uważam za absolutnie wiodące jak chodzi o tranzystorowe amplifikacje.

Chińskie KT120 i subtelność? Czy kolega raczy żartować. Subtelność to jest na 300B i 2A3. Wiele oczywiście zależy od aplikacji ale o wyrafinowaniu udanych konstrukcji opartych o lampy NOS można zapomnieć. Miałem na testach większego brata czyli monobloki 250 oraz przez dwa lata "wypas" na 6550 VTLa czyli 450 signature. Cieszę się, że je sprzedałem. Jak podłączyliśmy nowe WM300, których używam obecnie to na twarzach pojawił się tylko uśmiech. Nieporównywalna gładkość, wybrzmienia, naturalna barwa i pięknie rysowana scena. Wszystkie KT brzmią przy porządnej lampce NOS jak nie przymierzając "nędzny" tranzystor.

Proszę się tylko nie obrażać. Takie są moje spostrzeżenia.

Czy sprawdzałeś 6n30p-dr ze starych zapasów czy słuchasz na fabrycznych?

Jeżeli zamierzasz z tą końcówką zostać na dłużej to pomyśl o wymianie kondensatorów sprzęgających. Warte każdej wydanej złotówki.

Jak lubisz wyczynowe granie z lampy to niedługo pojawi się mocny 150W SET na słoiczkach "833". To Ci się powinno spodobać.

Edytowane przez Szymon

Nordost to chyba ostatni kabel który dałbym do Accu.....on jest szczupło i raczej jasno grający

przy długim słuchaniu muzyka staje się męcząca.....natomiast Accu potrzebuje czegoś przeciwnego....

temat kabli dość mocno przerabiałem z Accu....wielokrotnie do Sylwka w tej sprawie pisałem aby się poradzić

.....to jest kwestia tego co kto lubi i niema co się za bardzo rozpisywać.....natomiast co do lamp

obecnie mam KT120....na tle poprzednich (6550) które miałem w Jadisie lepiej się prezentują

6550 to granie bardziej....jakby to powiedzieć delikatnie aby nie przesadzić.....bardziej rozlazłe

pewnie przyjdzie czas aby popróbować innych lamp.....wtedy zapytam kolegów co proponują:)

Jak byłem złomiarzem to kabel wkładaliśmy do ogniska aby wypalic otulinę-która niesamowicie skwierczała niczym jakaś kiełbasa z rożna.

Wydawała przy tym niepowtarzalne dżwieki................to były najbardziej ciepło grające kable w moim zyciu.

pozdrawiam

Żeby posłuchać XLO trzeba mieć tor.

Przeźroczysty jak kryształ.

O najlepszej możliwej przewodności /żadnego aluminium w cewkach głośników, najlepsze możliwe druty w wszelkich transformatorach/

Te, w których są najczęściej używane, nie służą im.

Te kable są bardzo wymagające, nie tolerują błędów w zestawieniu.

Nie rozwijają dźwięku jak niektóre inne wybitne czy drogie, lecz doskonale, rozsądnie, niosą to co jest.

Kiedy użytkownik podniesie jakość, adekwatnie odpowiedzą.

• Pokaż nowe odpowiedzi