Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze "ciepło grające" kable na świecie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Do zestawu BATa nie lekceważyłbym Nordosta. Nawet tani Blue Heaven znakomicie się wpasował z BATem VK 75SE i preampem VK 50SE. Wiem co mówię, bo miałem taki zestaw. Uważam, że powinieneś spróbować jakiegoś zbalansowanego Nordosta razem z kablami głośnikowymi i zobaczyć/posłuchać co się dzieje. Red Down czy też stare Blue Heaven, to entry level i im dalej w las, tym lepiej. Sugerowałbym głośnikowe SPM i zbalansowane Quattro Fil, które obecnie można dostać za niewielkie pieniądze.

Parker's Mood

Ja również przepraszam za zbyt agresywny wpis na pw.

Wiem że to niełatwa rola, doradzać komuś na odległość przy tak wielu zmiennych.

Z drugiej strony w mojej obecnej sytuacji (myśle że i wielu innych) jeżdżenie po sklepach i sugerowanie się podpowiedziami "fachowców" w sklepach i pożyczanie np. kabli to też porażka. Zapewne wiesz o tym doskonale. Załóżmy że chce kupić sieciówke MIT Z III której nie ma w sklepie (np. w Bielsku) to myślisz że gość ściągnie ją do sklepu żebyś mógł ją odsłuchać z możliwością oddania...... (pomijam że będzie niewygrzana)

Wejdziesz do sklepu i gość Ci powie że zestaw masz do d..py i kup u niego wszystko. Bo on przecież ma klocki które prężą sutki na pierwszych stronach kolorowych gazetek.

Także liczę na przychylność i zrozumienie Kolegów którzy znają realia naszego rynku. Nie liczę oczywiście że wskazany mi zostanie konkretny kabel z firmy X, ale że Wasze podpowiedzi zawężą mi obszar poszukiwań do kilku. Z ust Kolegów padły już konkretne przykłady Kimber, Equilibrium ( sugestie żeby zmienić Red Dawna) i na to liczę.

Nawet Sly zszedł z "nieboskłonu" cen w których się obraca i doradził coś dla zwykłego "szaraczka"

Na dzisiaj wystarczy bo już późno.......

P.S. a co do sieciówki nie podałej kwoty licząc że pisząc jaki mam sprzęt będzie to wystarczającym aby coś zasugerować z kabli zasilających.

Edytowane przez zoller12
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

moim zdaniem Nordost to nie jest dobry wybór do lampy....

Może się pojawić problem wysokiej pojemności tego kabla. Niektóre lampy słabo sobie z tym radzą i dźwięk faktycznie nie zachwyca. Przerabiałem to kiedyś przy podłączeniu SPM Reference do Lorelei. Ale już z mocnymi piecami lampowymi o lepszej wydajności prądowej ten problem znika. Jak już zestawiać Nordosta to właśnie z takimi mocnymi lampami, do tranzystora może być zbyt dosłowny, czy też jak to określił Lucky, zbyt suchy.

Zacznij od zera i zmień Zollera.

To rzeczywiście jest fantastyczna rada, właśnie taka była mu potrzebna...

No comments.

Do zestawu BATa nie lekceważyłbym Nordosta.

Ale na naszym forum większość bardzo lekceważy Nordosta, podobnie zresztą jak Kimbera. A to jedne z najbardziej poważanych na macierzystym rynku amerykańskich marek.

Wg.mnie Nordost jest w Polsce bardzo znany i popularny. Sam byłem kiedyś fanem tych kabli i nawet do dziś mam IC Frey. Całkiem dobry. Ale kable te mają swoje wady. Nie nadają się do wszystkich sprzętów. Międzyczasie na rynku pojawiły się inne firmy oferujące kable lepsze, posiadające te same pozytywne cechy co Nordosty ale bez ich wad. Takie są właśnie Acrolinki ale teź nowsze Fadelarty. Nordost rok temu pokazał nowe wydanie słynnej niegdyś Valhalli i tym razem zalety pozostały, a wady ponoć znacznie zmniejszono, ale przy okazji podniesiono ceny o 100%. Teraz ceny są tak kosmiczne, że Valhalli 2 można pomachać łapką i zrobić....pa pa

Zresztą z tego co wiem to sprzedaż idzie fatalnie i dwukrotnym podniesieniem ceny Nordost strzelił sobie w nogę. Kimber jest popularny w tańszych kablach. Ale w tych z górnej półki faktycznie nie jest zbyt ceniony nawet w USA, choć oczywiście tam jako firma rodzima duźo bardziej znany i poważany niż u nas. Ale to czy coś jest cenione na danym rynku nie zawsze jest miarodajne w kwestii jakości brzmienia jaką oferuje. Częściej pozycja firmy na danym rynku zależna jest bardziej od operatywności i kreatywności dystrybutora niż od faktycznych cech i wartości sonicznych.

Wczoraj przeczytałem ciekawy artykuł, opis (jak zwał tak zwał) okraszony fajnymi zdjęciami .....,,Wróg Publiczny nr1,, :)

po takim tytule poważnie bym się zastanowił czy nie zmienić ksywki na Jesse James:):)....szczerze gratuluję!

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Zresztą z tego co wiem to sprzedaż idzie fatalnie i dwukrotnym podniesieniem ceny Nordost strzelił sobie w nogę.

Zdecydowanie. To samo spotkało kiedyś nowego dystrybutora kabli Kimbera w Polsce, który z dnia na dzień podniósł ceny w praktyce blisko dwukrotnie. Więc kable po prostu przestały się sprzedawać.

Ale w tych z górnej półki faktycznie nie jest zbyt ceniony nawet w USA

Z tą opinią byłbym bardziej ostrożny. Nawet jeśli w USA bardziej cenią MIT i Transparent to już Europa zachodnia a zwłaszcza Niemcy i Wielka Brytania to niejako mekka wyznawców Kimbera. W praktyce kable serii Select osiągają bardzo wysokie ceny na aukcjach, jeśli już w ogóle się na nich pojawiają. Przy czym jeszcze raz podkreślę, ich kable z serii Select; zwłaszcza głośnikowe; zdecydowanie lepiej wypadają w systemach lampowych. Ja nie spotkałem dotychczas lepszego kabla niż KS 3038.

Edytowane przez tomkly

Witam ponownie Kolegów.

Dzięki Wam obszar poszukiwań okablowania do mojego zestawu znacznie się zmniejszył. Na początek do przesłuchania pójdzie głośnikowy Equilibrium Moonlight. Może uda mi się też załatwić MIT matrix 12 proline XLR do posłuchania i zobaczymy co z tego wyjdzie.

pozdrawiam

Zoller12

Generalnie jeśli budżet jest mocno ograniczony to szukałbym polskich kabli. Są dobre i rozsądnie wycenione. No może z wyjątkiem Audiomici. Ponoć też dobre(nie słuchałem) ale ceny z kosmosu. Dla porównania np topowy IC Equilibrium Turbine (bardzo dobry, używam) cena za 1m ok 2800zł, topowy IC Audiomica Consequence - 20000zł !!!! Komuś się chyb zgubił przecinek przed ostatnim zerem!! Co do kabli MIT to owszem ale od średnich do wysokich modeli. Niskie modele bym sobie odpuścił.Chińszczyzna i nic specjalnego. Jest jeszcze kilku innych producentów. Też można sprawdzić ich ofertę.

Edytowane przez sly30

MIT matrix 12 proline XLR kosztuję około 1500 $ ( u nas grubo ponad 5 kzł za nowy) więc dla mnie przynajmniej to jest po prostu drogo. Być może będę mógł go pożyczyć więc pewnie posłuchać nie zaszkodzi. Piszesz że to chińszczyzna - czyli mam rozumieć że niskie modele są robione w Chinach a wysokie w US ?

Napisałeś Sly30 że są jeszcze inni producennci czy chodziło Ci również o polskie firmy ?

Tak, tak. Myślałem o polskich firmach. Możesz też pogadać z forumowym kolegą Rafaell-em. Robi rozsądnie wycenione kable, dogadacie się co do opcji wypróbowania. Jest też Polska firma Sevenrods i kilka innych. Co do kabli zachodnich to nie tylko MIT ale większość innych firm z tego przedziału cenowego to chińszczyzna. Juź tego nawet nie kryją.

ma ktoś kable Raffaela?...mile widziane kilka słów opinii....może faktycznie trzeba się zainteresować kablami kolegi z forum....

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

http://earstream.eu

Sygnatura kabla podobna do Taralabs (czyli lekko ocieplona) ale kable polskie i wielokrotnie tańsze od amerykanów.

Warte spróbowania.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

ma ktoś kable Raffaela?...mile widziane kilka słów opinii....może faktycznie trzeba się zainteresować kablami kolegi z forum....

Mirosławie, miałem na testach i nawet pozwoliłem sobie napisać opinię:-) Gdybyś tylko zechciał zajrzeć do zakładki OPINIE.

w wątku Auralic Vega-dac nie mogę pisać bo dostałem bana

dlatego muszę tu sprostować....na niestrawność to pieprzówka

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

na niestrawność to pieprzówka

Mirku, tu przynajmniej Sylwek nas nie zbanuje, więc możemy pisać. Ja też dostałem bana i Sylwek zapewne też:-) Widać kolega Johny niepijący, bo nas zbanował. Ciekawe czy Magnepana i jamówię też:-) W sumie to oni najbardziej zasłużyli, a nam się oberwało rykoszetem. Ech, niesprawiedliwe życie:-)

Edytowane przez tomkly

Bana za pieprzówkę? Nigdy w życiu! O zdrowie trzeba dbać.... :-)

Edytowane przez sly30
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ja też i nie wiem za co bo tam ostatnio jest chyba tylko jeden mój wpis!?

Ale nie o Auralicu a orzechówce:-) Kolega J. się wkurzył, w sumie to ja go nawet rozumiem. Tylko chyba nie tę trójkę którą powinien zbanował:-)

Hehehe....pij na wesoło. Widać Johny nie zna smaku orzechówki ani innych trunków. Bo co tu można jeszcze pisać o Auralicu? Wygląda na to, że dobry DAC w średnim high endzie i fajnie. Jest przynajmniej wybór.

W temacie ciepło grających kabli może podrzucę kilka pomysłów z wyższej półki.

Generalnie z kabli głośnikowych to chyba wszyscy się zgodzą na Fadel Art StreamLine, StreamFlex i Stream Special. Wszystko co ma w nazwie "stream".

No i ciepło grają kable Straight Wire - nie tylko Serenade ale też tańsze Stage czy Octave.

Co jeszcze mamy ? Monster Cable M 2.2S, MIT Exp 1 i 2, ViaBlue Air i zbyt drogie Goertz Boa Hybrid. Na absurdalnie drogie Kimber'y KS 6063 nikt się raczej nie skusi.

No i oczywiście jak zawsze Van Den Hul np. Revelation Hybrid.

Z interkonektów w ciemno można brać ciepło grające Transparenty - czyli każdy Music Link : Ultra, Super czy Plus. Poza Transparentem jeszcze WireWorld Gold Eclipse, Polaris czy Oasis. Z tanich - Furutech Alpha Line 1, Audioquest Coral i G-Snake, Straight Wire Chorus, AIV Deep Blue, VdHul The Source Hybrid.

I tyle w temacie ...

Edytowane przez justas32

Witam,

Panowie posiadam zestaw:

CD Electrocompaniet EMC-1

PRE BAT VK-30

końcówka BAT VK-500

kolumny Zoller temptation 2000

Kable głośnikowe Nordost RED Dawn

Szukam interkonektów XLR do połączenie CD-PRE-końcówka

Ponieważ ( w moim odczuciu) połaczenie Nordostów z Zollerami daje efekt szybkości detaliczności, powietrza,przestrzenności chciałbym to zachować. Jednakże chciałbym dodać trochę ciepła, słodkości ale jednocześnie żeby bas był nadal zwarty i szybki.

Proszę zaproponujcie jakieś IC ale w pieniądzach powiedzmy do 2 kzł za sztukę ( myślę o kablach używanych)

Również prosze o jakieś sugestie co do kabli zasilających w podobnych kwotach.

Mam nadzieję że Koledzy mają jakieś doświadczenia z poziomu cen mniej "galaktycznych"

Ja ci zaproponuje odsluch IC Albedo Geo, natomiast glosnikowy Albedo Air II.

Dzięki Marcin za podpowiedź. Jak będę miał okazję, przesłucham również tych kabli.

Zoller12

Edytowane przez zoller12
  • 2 tygodnie później...

a co gra pastelowo? chodzi o głośnikowe w normalnej cenie :)

Zależy,co znaczy w normalnej cenie ;).

Nie znam lepszych od TMR Ramses w "dobrej" cenie,na Audio Markcie,ok.4000-5000zł,u polskich dealerów ok.8000-8500zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez stefek

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

• 4 tygodnie później...

Dzięki uprzejmości firmy Livingsound z Krakowa mam możliwość testować najnowsze wydanie topowego IC firmy Purist Audio Design, model 25th Anniversary, Luminist Revision, którego premiera będzie za 10 dni w Monachium. Jeszcze za wcześnie na ostateczne wnioski ale dla mnie rewelacja i co ciekawe jest to kabel ze…srebra, którego generalnie unikam w audio. A jednak można ze srebra zrobić fenomenalne okablowanie. Kabel daje rozdzielczość i blask bez mgiełki częstej w ciepłych, miedzianych kablach, a jednocześnie daje ciepłe, pastelowe brzmienie jak najlepsze miedziane kable. A przestrzeń, wybrzmienia, selektywność i barwy pokazuje bajecznie!

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi