Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Były tańsze ???

2006 rok

plazma LG 50PY2R -25.000 zł

plazma PIONEER PDP-50-6XDE -22.000 zł

LCD PANASONIC TX-42LX500P - 8.000 zł

Fakt, plazmy miały trochę większą przekątną ale cena porażała.

Odsyłam do specjalistycznej prasy skoro pamięć zawodzi lub nie dociera.

Bezczelny jesteś z tym końcowym komentarzem. A co do reszty ... 42" vs. 50" to nie jest "trochę". Nawet obecnie większe TV kosztują nieproporcjonalnie więcej. Poza tym nie wiem czy te TV są z tych samych półek "klasowych" - czyli topowa rodzina LCD vs. topowa plazm.

Podaj ceny modeli o tej samej przekątnej (ew. do 2" różnicy) a nie strugaj kozaka z "dobrą pamięcią".

Co do "działania na zielonych Kowalskich by wybierali LCD", sądzę że istotne są tylko dwa argumenty dla nich:

- pobór energii

- "powidoki"/wypalanie

szczególnie kowalscy technicy pomierzą pobór prądu i będą z lupą patrzyli na wypalanie którego nie widać

ale ok mają prawo tak kupować! dla mnie takie argumenty są śmieszne czyli szukanie dziury w calym zamiast skupić się na obrazie ale widać fanatycy lcd są ?"techniczni" skoro tak wymiatają teoretycznymi wyszukanymi problemami gdzie użytkownicy pdp nie mają pojęcia o co im chodzi , tu moim zdaniem może być problem że szukanie obrazu bo danych papierowych jest błędem.

Focal + Naim

Z Skąd jednemu z moich Przedmówców wzięło się 50:50 dalibóg nie wiem.

a z naocznych obserwacji kolego, sam widziałem jak wygląda sklep w niemczech a mój znajomy w londynie też powiedział że na półkach jest zdecydowanie więcej pdp obok lcd, więc z tąd się wzieło nie liczylem przyznam, się i napisałem w skrócie myślowym ale proporacja jest praktycznie większa pdp do lcd za granicą niż na naszym zaszytym technologicznie rejonem gdzie kowalski boi podejść się do pdp z "wyciekiem plazmy"!

Były tańsze ???

2006 rok

plazma LG 50PY2R -25.000 zł

plazma PIONEER PDP-50-6XDE -22.000 zł

Fakt, plazmy miały trochę większą przekątną ale cena porażała.

Odsyłam do specjalistycznej prasy skoro pamięć zawodzi lub nie dociera.

dokładnie każdy stał kilka lat temu i na widok obrazu plazmy się onanizowal ale usprawidliwiał zakup lcd bo obraz co prawda gorszy ale nie na tyle żeby placić 2x, tak to wyglądalo wtedy a teraz jest podobnie z tym że plazma nie możliwe żeby taka tania była dobra musi być jakiś "wyciek plazmy" że tak tanio to sprzedają i się zaczyna szukanie dziury w calym od technicznego punktu widzenia,

Focal + Naim

szczególnie kowalscy technicy pomierzą pobór prądu i będą z lupą patrzyli na wypalanie którego nie widać

ale ok mają prawo tak kupować! dla mnie takie argumenty są śmieszne czyli szukanie dziury w calym zamiast skupić się na obrazie ale widać fanatycy lcd są ?"techniczni" skoro tak wymiatają teoretycznymi wyszukanymi problemami gdzie użytkownicy pdp nie mają pojęcia o co im chodzi , tu moim zdaniem może być problem że szukanie obrazu bo danych papierowych jest błędem.

bajki o zelaznym wilku... gdzies dzwonia ale ni chu chu nie wiadomo gdzie...

Mówię na co patrzą "Kowalscy" podczas kupna - nie wnikam w to tylko stwierdzam fakt. Myślenie WAS boli widzę.

a z naocznych obserwacji kolego, sam widziałem jak wygląda sklep w niemczech a mój znajomy w londynie też powiedział że na półkach jest zdecydowanie więcej pdp obok lcd, więc z tąd się wzieło nie liczylem przyznam, się i napisałem w skrócie myślowym ale proporacja jest praktycznie większa pdp do lcd za granicą niż na naszym zaszytym technologicznie rejonem gdzie kowalski boi podejść się do pdp z "wyciekiem plazmy"!

dokładnie każdy stał kilka lat temu i na widok obrazu plazmy się onanizowal ale usprawidliwiał zakup lcd bo obraz co prawda gorszy ale nie na tyle żeby placić 2x, tak to wyglądalo wtedy a teraz jest podobnie z tym że plazma nie możliwe żeby taka tania była dobra musi być jakiś "wyciek plazmy" że tak tanio to sprzedają i się zaczyna szukanie dziury w calym od technicznego punktu widzenia,

Akurat mieszkam w Niemczech. Stosunek LCD do PDP to mniej więcej 5:1.

Akurat mieszkam w Niemczech. Stosunek LCD do PDP to mniej więcej 5:1.

ja byłem w tamtym roku w berlinie i przechodząc ulica wskoczyłem do sklepy av jakiś ichni salonik i tak wyglądało na półce z tv że nie było dominacji lcd prawie 1:1 nie liczyłem dokładnie być może trafiłem taki salonik normalniejszy a nie MM typowe.

jak znasz dobrze niemiecki to może wyciągniesz jakąś ichnią statystykę z MM

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

ja byłem w tamtym roku w berlinie i przechodząc ulica wskoczyłem do sklepy av jakiś ichni salonik i tak wyglądało na półce z tv że nie było dominacji lcd prawie 1:1 nie liczyłem dokładnie być może trafiłem taki salonik normalniejszy a nie MM typowe.

Ja mówię o MM i Saturnie.

Mówię na co patrzą "Kowalscy" podczas kupna - nie wnikam w to tylko stwierdzam fakt. Myślenie WAS boli widzę.

patrzac na Twe pytanie o P65VT30 wmosze, ze nie lubisz bolu...

Z jakiej odległości oglądasz i czy filmy Full HD są dla Ciebie istotne?

nie ogladam na nim nic poza zwykla TV, wiadomosci i inne pierdoly... nie uswiadamiaj mnie w tych tematach.... do kina mam w domu profesjonalne kino i 113"... za calosc moglbym kupic swietny samochod wiec wiem o czym pisze

Po około 2 latach użytkowania plazmy Panasonica G10 42" jestem zadowolony. Wybór technologi zdeterminowany był;

1. Max 3kPLN

2. Obraz "kinowy"

3. Szybkość reakcji w dynamicznych scenach.

4. Odległość od ekranu- 4,5m więc min 50

W tej cenie tylko plazma 42" spełniła moje preferencje(do dziś żałuje, że nie wyskrobałem więcej kasy i nie kupiłem 50".!)

Telewizor stoi w sypialni, oglądam tylko wieczorem przed snem a po..(nigdy w trakcie!!) Nie mam TV w saloonie ale gdyby miał tam być to wybrałbym LCD ze względu na większą jasność.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Pytanie ankietowe było jasno sprecyzowane (Która z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.), nie rozumię dlaczego teraz niektórzy zaczynają przekształcać to pytanie na inne czyli "czy wolisz LCD czy plazmą" lub "która technologia mi bardziej odpowiada"

Myślałem też że po iluś tam stronach wspólnie "wypracujemy" który z wyświetlaczy jest lepszy, a wychodzi na to że faktycznie niektórzy piszą co jemu w danym momencie się podoba a nie co jest generalnie lepsze.

Bezczelny jesteś z tym końcowym komentarzem. A co do reszty ... 42" vs. 50" to nie jest "trochę". Nawet obecnie większe TV kosztują nieproporcjonalnie więcej. Poza tym nie wiem czy te TV są z tych samych półek "klasowych" - czyli topowa rodzina LCD vs. topowa plazm.

Podaj ceny modeli o tej samej przekątnej (ew. do 2" różnicy) a nie strugaj kozaka z "dobrą pamięcią".

Gdybyś miał elementarną wiedzę i się nie zaperzał, to wiedziałbyś, że 5-6 lat temu było zdecydowanie mniej rodzajów płaskiego sprzętu.

Plazmy były bardzo drogie i sprzęt ten przeznaczony był dla najbogatszej części społeczeństwa. Z uwagi na specyfikę budowy matryc poniżej 50 cali plazm praktycznie nie sprzedawano. Ten rozmiar był optymalny. Z kolei telewizory LCD były niedopracowane przy czym bardzo rzadko osiągały rozmiar większy niż 42 cale. Postęp nastąpił niedawno. Wyraźnie zaznaczyłem co ile miało cali i ile kosztowało. I nie wiem co byś wymyślał i kombinował 5 lat temu plazmy były zdecydowanie droższe od LCD.

I nie wymyślaj oburzenia. W naszych dyskusjach w swoich wypowiedziach do najgrzeczniejszych nie należysz.

Na koniec :

Po co rzeźbić w pytaniach ?

Jesli coś jest dla mnie lepsze -wolę to , czyli wybieram. Proste?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gdybyś miał elementarną wiedzę i się nie zaperzał, to wiedziałbyś, że 5-6 lat temu było zdecydowanie mniej rodzajów płaskiego sprzętu.

Plazmy były bardzo drogie i sprzęt ten przeznaczony był dla najbogatszej części społeczeństwa. Z uwagi na specyfikę budowy matryc poniżej 50 cali plazm praktycznie nie sprzedawano. Ten rozmiar był optymalny. Z kolei telewizory LCD były niedopracowane przy czym bardzo rzadko osiągały rozmiar większy niż 42 cale. Postęp nastąpił niedawno. Wyraźnie zaznaczyłem co ile miało cali i ile kosztowało. I nie wiem co byś wymyślał i kombinował 5 lat temu plazmy były zdecydowanie droższe od LCD.

I nie wymyślaj oburzenia. W naszych dyskusjach w swoich wypowiedziach do najgrzeczniejszych nie należysz.

Na koniec :

Po co rzeźbić w pytaniach ?

Jesli coś jest dla mnie lepsze -wolę to , czyli wybieram. Proste?

Jak skomentujesz to co znalazłem w magazynie AUDIO numer 10/2006 na stronach :

- str 88 , LCD SONY KDL-40V2000 cena 10500 zł, przekątna 40"

- str 86 , plazma Panasonic TH-42PV600E cena 10000 zł, przekątna 42"

- str 84 , LCD Loewe Individual 40 Selection cena 17500 zł, przekątna 40"

- str 82 , plazma Hitachi 42PD9700 cena 13500, przekątna 42"

... jestem oburzony kiedy tacy jak Ty piszą bzdurne farmazony z bezsensownymi docinkami i w ten czas mam problemy z grzecznością ;)

I znowu kolego kombinujesz.

LCD Loewe sobie może darujmy. Jest to zawsze droższy sprzęt, ponadprzeciętny, oparty o ulepszoną ścieżkę audio czy dedykowane układy wideo. Tak samo nie ma sensu z innymi markami porównywać produktów Bang & Olufsen.

Marka SONY również onegdaj miała ceny wyższe od konkurencji.

Dlatego specjalnie tych marek nie brałem ich pod uwagę.

I na koniec zadanie :

Panasonic TH-42PV600E - 10000 zł

Kyle? Co z tych dwóch TV jest droższe?

Kyle. To nie ja wyróżniłem grubą czcionką o niższej przekątnej dwukrotnie droższe LCD Loewe . Samo się zrobiło?

Wiadomo o co chodziło. Ot, taka mała niewinna manipulka. Jak ta cała twoja dotychczasowa argumentacja-manipulacja LCD. Sorry, ale ja się na te numerki nie dam nabrać.

Szkoda że Kyle nie podał ceny ówczesnych plazm Pioneera, których ceny mocno przeskakiwały wszystkie elcedeki, w tym wymienione Loewe.

A wracając do ankiety, to biorąc pod uwagę falandyzowanie i zagadywanie rzeczywistości przez fanów "przegranej" technologii, można by niniejszą dyskusję podsumować tak:

1. Forumowicze "Kina domowego" zainteresowani jakością obrazu zdecydowanie preferują obraz z plazmy

2. Przeciętny Kowalski preferuje natomiast LCD, podobnie jak McDonalda, all-in-one, polskie komedie romantyczne i Edytę Górniak - tak pokazują statystyki sprzedaży - najbardziej wiarygodny wskaźnik tego, co (wg niektórych fanów LCD) jest dobre

Szkoda że Kyle nie podał ceny ówczesnych plazm Pioneera, których ceny mocno przeskakiwały wszystkie elcedeki, w tym wymienione Loewe.

A wracając do ankiety, to biorąc pod uwagę falandyzowanie i zagadywanie rzeczywistości przez fanów "przegranej" technologii, można by niniejszą dyskusję podsumować tak:

1. Forumowicze "Kina domowego" zainteresowani jakością obrazu zdecydowanie preferują obraz z plazmy

2. Przeciętny Kowalski preferuje natomiast LCD, podobnie jak McDonalda, all-in-one, polskie komedie romantyczne i Edytę Górniak - tak pokazują statystyki sprzedaży - najbardziej wiarygodny wskaźnik tego, co (wg niektórych fanów LCD) jest dobre

Chyba trochę przegiąłeś z tą Edytą Górniak. Ja nie specjalnie przepadam za tą osobą, ale jest to jedna z najlepszych wokalistek polskich, obdarzona wybitnym głosem, jedna z niewielu polskich wokalistek, która osiągnęła coś za granicą (druga to Basia Trzetrzelewska). Związanie jakości wokalizy Edyty Górniak z LCD to niewątpliwy komplement dla tej technologii i oczywiście dla "Kowalskich", którzy preferują LCD. No ale cóż złośliwa krytyka to polska specjalność gorzej jak trzeba coś na wysokim poziomie zrobić (wyprodukować) "własnymi rękoma" (np dobry TV, samochód, autostradę itd) wtedy z naszymi mówcami i pisarzami (myślę o naszych forach internetowych) nie jest już tak dobrze (jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Pozwolę sobie wkleić kilka zdjęć z telewizora LCD. Od razu zaznaczam że aparat przekłamuje kolory bardzo je zubożając. W żaden sposób nie udało mi się uzyskać tego samego co na ekranie telewizora. Ostatnie zdjęcie czarnego tła żeby pokazać że przy normalnym oglądaniu nie widać żadnego cloding pomijając oczywiście moje odbicie w ekranie telewizora. Jakość obrazu jest o wiele lepsza niż jakość obrazu na zdjęciach. Ale to powinno być chyba oczywista. Niestety nie mam lustrzanki. Oczywiście zdjęcia nie oddają jakości ruchu.

Teraz proponował wklejeni kilku zdjęć obrazu telewizora plazmowego.

Ukryta Zawartość

post-13669-0-51455100-1313833679_thumb.jpg

post-13669-0-63122600-1313833689_thumb.jpg

post-13669-0-57079300-1313833701_thumb.jpg

post-13669-0-18156900-1313833708_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozwolę sobie wkleić kilka zdjęć z telewizora LCD. Od razu zaznaczam że aparat przekłamuje kolory bardzo je zubożając. W żaden sposób nie udało mi się uzyskać tego samego co na ekranie telewizora. Ostatnie zdjęcie czarnego tła żeby pokazać że przy normalnym oglądaniu nie widać żadnego cloding pomijając oczywiście moje odbicie w ekranie telewizora. Jakość obrazu jest o wiele lepsza niż jakość obrazu na zdjęciach. Ale to powinno być chyba oczywista. Niestety nie mam lustrzanki. Oczywiście zdjęcia nie oddają jakości ruchu.

Teraz proponował wklejeni kilku zdjęć obrazu telewizora plazmowego.

Te zdjęcia to antyreklama. Są fatalne. Po co się podkładasz na strzał. Pozdrawiam.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

To proponował bym wkleić lepsze z plazmy a później pogadamy. Czekam

Jeśli masz jakość obrazu jak na tych zdjęciach to niestety współczuję. Już widziałem sporo lepsze efekty uzyskane z LCD. Co do zdjęć to jest to jakiś pomysł. Wreszcie jakiś konkret. Ale jak zdjęcia z plazmy wrzuciś na ekran monitora LCD to w efekcie uzyskasz znowu obraz z LCD. Dobrze rozumuję czy się mylę?

Jeśli masz jakość obrazu jak na tych zdjęciach to niestety współczuję. Już widziałem sporo lepsze efekty uzyskane z LCD. Co do zdjęć to jest to jakiś pomysł. Wreszcie jakiś konkret. Ale jak zdjęcia z plazmy wrzuciś na ekran monitora LCD to w efekcie uzyskasz znowu obraz z LCD. Dobrze rozumuję czy się mylę?

Dobrze. :)

Miłośnicy kina domowego wybrali plazmę, taka prawda.

Miłośnik koncertów i kina domowego ale oglądanego w dyskretnie oświetlonym pokoju (tak lubię) wybał dobrego LCD. Zwracam uwagę, że piszę tylko za siebie (l. pojedyncza).

Niestety ma taki aparat jaki mam. Widać to po jakości realu dookoła telewizora.

W pewnym sensie to nawet zdjęć nie da się porównywać bo jeżeli ktoś będzie robił lustrzanką to wyjdą o wiele lepsze. Proponował bym po prostu poczekać na inne zdjęcia najlepiej z plazmy. Ten co będzie robił przekona się że nie jest to wcale takie łatwe.

Ale na podstawie zdjęć jedno można powiedzieć. Coś takiego jak brak szczegółów w cieniach czy przepalanie świateł wynika jedynie ze złego ustawienia telewizora. Na zdjęciach coś takiego nie występuje. Dotyczy to również cloudingu.

Dobrze. :)

Witku czekamy na zdjęcia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.