Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

No i pytania o "programowalny LUT".

Co oznacza w praktyce "programowalny "LUT" podany w tym dziale?

W praktyce oznacza to tyle że kupując NEC P462 jako wyświetlacz do telewizji i kina, możesz go bardzo dokładnie skalibrować np. spektrofotometrem. Manipulując ustawieniami każdego zwykłego TV ( zwykłego czyli np. takiego jaki masz w domu - czyli zabawa manualna w menu, nawet przy posiłkowaniu się spektrofotometrem) nie uzyskasz tak dokładnych efektów (nie skalibrujesz tak precyzyjnie do parametrów obrazu określonych normą REC. 709.

Czyli na zwykłych, przeciętnych TV zawsze będziesz miał większe przekłamania koloru.

Skąd ten podział zaczerpnąłeś (na LCD zwykłe i niezwykłe ze względu na "LUT")?

Jak wejdziesz do media-market to każdy TV jest >zwykły< (bez programowalnego LUT). Jedynie profesjonalne wyświetlacze z tego co wiem są kalibrowalne sprzętowo do wewn. LUT (czyli nie takie zwykłe/pospolite/powszechne).

ps. to pytanie jest infantyle na mój gust

Ps - jak się ma sprawa w praktyce z 3D w tym TV?

(zgodne z tym -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). ma być nieźle, ale w 3D mam znikoma praktykę (znajomy podpowiedzi szuka, bo chce model 40")?

Też mam model 40" . Podobno 3D w EX720 jest kiepskie - osobiście nie sprawdzałem (jeśli chodzi o 3D z okularami to jestem na NIE). Kupowałem ten TV by wyświetlał 2D, a okularowe 3D to taki zbędny dodatek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czyli nie ma podziału w LCD (wg. Twoich kryteriów) - już myślałem że coś przegapiłem (a w moim wieku to możliwe).

(czytałem kiedyś że praktycznie każda nowa karta graficzna ma "LUT", więc po co dublować, do tego jeszcze w TV...., ale ja omylny jestem)

Co do pytania na temat 3D - Twoja odpowiedz (a właściwie wstęp) jest po prostu niegrzeczna.

Nie jesteś w stanie udzielić odpowiedzi - wystarczy tak napisać.

(lub masz tak spaczony gust)

Dorabiasz (nie tylko Ty ) teorię do wszystkiego - może skomentuj wyniki ankiety?

(będzie więcej warte niż to o "zwykłych i niezwykłych" LCD)

Dla ułatwienia dodam mój komentarz do ankiety:

- pokazuje co pokazuje na tym forum i wszelkie próby dezawuowania wyników są daremne (chciałbym by np. wyniki za miesiąc się odwróciły o 180% - to dopiero komentujący by "zagwozdkę" mieli z ...sobą)

KrzysiekA - możesz się wreszcie wstrzymać od aroganckich komentarzy (na pytania do innych zawsze masz coś do powiedzenia).

Chcesz powiedzieć coś na temat TV LCD "zwykłych i niezwykłych" - zrób nowy wątek, bo takowy chyba jeszcze w światowym internecie nie istnieje

Ciekaw jestem w którym miejscu poniższy komentarz jest arogancki.

Cytuję.

No cóż, czasami trzeba tylko trochę dobrej woli żeby zrozumieć co piszący miał na myśli. Akurat punkt nr. 3 był dla mnie oczywisty. Dziwię się że dla ciebie nie.

Już ci raz napisałem że masz problemy z agresją.

Co do pytania na temat 3D - Twoja odpowiedz (a właściwie wstęp) jest po prostu niegrzeczna.

Napisałem:

Też mam model 40" . Podobno 3D w EX720 jest kiepskie - osobiście nie sprawdzałem (jeśli chodzi o 3D z okularami to jestem na NIE). Kupowałem ten TV by wyświetlał 2D, a okularowe 3D to taki zbędny dodatek.

- tyle odnośnie odpowiedzi nt. 3D. Nie widzę tu nic niegrzecznego.

KrzysiekA - omów ten pkt3 (przypomnę):

3. Można wyjaśnić ten podział LCD(na zwykłe i 'niezwykłe")?

Podaj linki że istnieje taki podział.

Ja spotykam się pierwszy raz z tą wiadomością - więc proszę mnie "oświecić" (bo coś przespałem).

(mogą być nawet strony niemieckie)

KrzysiekA - omów ten pkt3 (przypomnę):

Podaj linki że istnieje taki podział.

Ja spotykam się pierwszy raz z tą wiadomością - więc proszę mnie "oświecić" (bo coś przespałem).

(mogą być nawet strony niemieckie)

Nie istnieje taki podział tylko tyś sobie wymyślił że ktoś twierdzi że taki podział istnieje.

Z wypowiedzi Kyle nic takiego nie wynika.

- na plazmie z powodu pompowania nie otrzymasz tak naturalnego obrazu jak na skalibrowanym sprzętowo do wewn. LUT monitorze LCD

Naturalny obraz w LCD........ Skąd ty chłopie czerpiesz swą tajemną wiedzę? Zastanawiam się jak daleko posuniesz się w swoich tezach?

Zapewne zaraz dowiemy się, że obecne LCD mają zdecydowanie lepsze czasy reakcji niż pdp, mają bardziej naturalne barwy od plazm ( jak widzę obraz jest już bardziej naturalny),charakteryzują się oszałamiającą głębią no i oczywiście mają zdecydowanie lepszy kontrast statyczny i dynamiczny.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Sittku (chyba tak się to odmienia?) postaraj się zrozumieć, że są ludzie o gustach odmiennych od Twoich. Najtrudniejsza dyskusja jest w tedy, gdy jedna strona jest przekonana, że racja z definicji jest po jej stronie.

Sittku (chyba tak się to odmienia?) postaraj się zrozumieć, że są ludzie o gustach odmiennych od Twoich. Najtrudniejsza dyskusja jest w tedy, gdy jedna strona jest przekonana, że racja z definicji jest po jej stronie.

Wlasnie :D

Czyli np. także Sittek np. nie rozumie tej "nowomowy".

Mamy: konkretne forum, konkretny temat i konkretnych użytkowników z konkretnym sprzętem i praktyką.

Naraz dowiaduję się np:

- na plazmie z powodu pompowania nie otrzymasz tak naturalnego obrazu jak na skalibrowanym sprzętowo do wewn. LUT monitorze LCD

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

Następnie w tym dziale znowu czytam:

Jak wejdziesz do media-market to każdy TV jest >zwykły< (bez programowalnego LUT). Jedynie profesjonalne wyświetlacze z tego co wiem są kalibrowalne sprzętowo do wewn. LUT (czyli nie takie zwykłe/pospolite/powszechne).

Źródło:

Ukryta Zawartość

Te dwie informacje w praktyce wykluczają każdy TV LCD z konkurencji(bo nie jest "profesjonalnym monitorem LCD")

Tu się muszę zgodzić - bo tak nawet z ankiety wynika.

Dziwi mnie że na koniec sugerowane jest że to ja podział tworzę.

(to nie są moje cytaty)

Przypomnę (dla ułatwienia):

Mamy: konkretne forum, konkretny temat i konkretnych użytkowników z konkretnym sprzętem i praktyką.

(to tak - by nie brnąć...cytuję w "czyli nie takie zwykłe/pospolite/powszechne")

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Alez wcale nie chodzi mi o gusta, gdyż o nich podobno się nie rozmawia. Nie neguję osób, którzy dokonali zakupu LCD, ponieważ to wolny kraj i każdy może kupić co mu się podoba. Nie lubię jednak i mnie odrzuca gdy ktoś przekracza dobry smak i na podstawie mniejszej lub większej wiedzy dorabia własne wybujałe teorie.

To czyni od dawna Kyle. Nie wiem jaki ma w tym interes, ale niech nie mąci w głowach tym mniej zorientowanym, gdyż na podstawie jego fantazji z zakresu elektroniki powstają zgoła nowe teorie publikowane wyłącznie w tym temacie.

Mysle, ze ta ankieta to strzal w kolano zwolennikow LCD.

Teraz ktos bedacy mniej w temacie na podstawie ankiety bedzie mial poglad co do tego co wybrac... oszczedzi to czasu na tworzenie nowych watkow w stylu "co kupic PDP czy LCD" :)

Czyli np. także Sittek np. nie rozumie tej "nowomowy".

Jakiej nowomowy? Że przeciętne LCD nazwałem zwykłe, a profesjonalne niezwykłe? Jesteś śmieszny i szukasz dziury w całym. Jak jakaś baba w ciąży czepiająca się byle czego. Ale dobra.

Naturalny obraz w LCD........ Skąd ty chłopie czerpiesz swą tajemną wiedzę?

A widziałeś kiedyś by w poligrafii stosowano plazmy? Nawet gdyby mogli to by tego nie stosowali, bo wyświetlany obraz jest za bardzo przekłamywany.

Zapewne zaraz dowiemy się, że obecne LCD mają zdecydowanie lepsze czasy reakcji niż pdp, mają bardziej naturalne barwy od plazm ( jak widzę obraz jest już bardziej naturalny),charakteryzują się oszałamiającą głębią no i oczywiście mają zdecydowanie lepszy kontrast statyczny i dynamiczny.

Niektóre LCD mają lepszy czas reakcji (nie ma zielonych duchów jak na niektórych plazmach), mają lepszy kontrast (mogę podać kilka takich modeli) ... i tak samo jest trochę modeli z bardziej naturalnym obrazem.

Alez wcale nie chodzi mi o gusta, gdyż o nich podobno się nie rozmawia. Nie neguję osób, którzy dokonali zakupu LCD, ponieważ to wolny kraj i każdy może kupić co mu się podoba. Nie lubię jednak i mnie odrzuca gdy ktoś przekracza dobry smak i na podstawie mniejszej lub większej wiedzy dorabia własne wybujałe teorie.

To czyni od dawna Kyle. Nie wiem jaki ma w tym interes, ale niech nie mąci w głowach tym mniej zorientowanym, gdyż na podstawie jego fantazji z zakresu elektroniki powstają zgoła nowe teorie publikowane wyłącznie w tym temacie.

Wybujałe teorie to sam tworzysz ... jak np. to że 5 lat temu plazmy były dużo droższe od LCD - z czym do ludu?

I widzę nadal nie dociera że są LCD z głębszą czernią (wyższym kontrastem) od niejednej plazmy. Najlepsze jest jednak to że na LCD kontrast z czasem użytkowania nie spada ... a na plazmach TAK :)

Niektóre LCD mają lepszy czas reakcji (nie ma zielonych duchów jak na niektórych plazmach)

Może duchy są twoim kolego problemem, nie wnikam, ale jeśli uważasz, że niektóre LCD mają lepsze czasy reakcji od PDP to gratuluję euforii.

Poproszę o przykład.

Może duchy są twoim kolego problemem, nie wnikam, ale jeśli uważasz, że niektóre LCD mają lepsze czasy reakcji od PDP to gratuluję euforii.

Jeśli na danym LCD nie widzę odbicia za ruchomymi obiektami, a na danej plazmie tak, to dla mnie krótszy czas reakcji ma ww. LCD.

Poproszę o przykład.

Każda plazma z zielonymi duchami vs. każdy LCD w którym nie widać takich ciągnących się za ruchomymi obiektami zniekształceń.

obierz technologię TV do swoich potrzeb

Plazma, LCD, LED - każdy powinien wybrać właściwą technologie do swojego domu. Wszystkie mają swoje zalety i wady. Każdy powinien zdecydować sam. Ja mogę tylko podpowiedzieć, jak ja bym wybierał. Oto moje typy biorąc pod uwagę różne potrzeby widzów.

Wybierz LCD

- jeżeli chcesz telewizor mniejszy niż 40 cali

- jeżeli chcesz telewizor w atrakcyjnej cenie

- oglądasz dużo filmów i telewizji w dzień

- nie chcesz wydać dużych rachunków za energię

- nie przeszkadza ci brak prawdziwej czerni

Wybierz plazmy PDP/ NeoPDP

- jeżeli chcesz mieć efekt prawdziwego kina

- jeżeli preferujesz kino akcji

- jeżeli oglądasz mecze piłkarskie i wydarzenia sportowe

- oglądasz TV głównie wieczorami i w nocy

- wyższe rachunki za prąd nie są dla ciebie problemem

- jeżeli masz dzieci

- jeżeli chcesz oglądać telewizję analogową

Wybierz LED TV

- jeżeli możesz wydać dużą kwotę pieniędzy na TV

- jeżeli istotna jest dla ciebie duża głębia czerni

- chcesz dostawać jak najmniejsze rachunki za energię

- jeżeli chcesz oglądać filmy Blu-ray i programy w FullHD

- chcesz mieć supercienki telewizor

Ukryta Zawartość

Co prawda to sprzed 2 lat ale myślę, że obiektywnie napisane. I ankieta też jest:)

post-27349-0-55366200-1314035976_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Jeśli na danym LCD nie widzę odbicia za ruchomymi obiektami, a na danej plazmie tak, to dla mnie krótszy czas reakcji ma ww. LCD.

Każda plazma z zielonymi duchami vs. każdy LCD w którym nie widać takich ciągnących się za ruchomymi obiektami zniekształceń.

:)

smużenia i rozmazany obraz za poruszającym się obiektem zawsze były domeną lcd

w chwili obecnej ciężko jest znaleźć plazmę z duchami więc chyba nie trafione znowu porównanie

Focal + Naim

smużenia i rozmazany obraz za poruszającym się obiektem zawsze były domeną lcd

w chwili obecnej ciężko jest znaleźć plazmę z duchami więc chyba nie trafione znowu porównanie

Tak jak obecnie ciężko znaleźć LCD z smużącym i rozmazanym obrazem. ... i dla tego porównanie jest trafione :]

Niektóre LCD mają lepszy czas reakcji (nie ma zielonych duchów jak na niektórych plazmach), mają lepszy kontrast (mogę podać kilka takich modeli) ... i tak samo jest trochę modeli z bardziej naturalnym obrazem.

nie sądzę aby to była prawda, być może przy użyciu "wspomagaczy" LCD ma lepszy czas reakcji ale na pewno nie sam goły panel

jest jeszcze inna kwestia, mój lx9500 ma dwa tryby true motion, judder (ten od nędznego teatrzyku) i blur = redukcja rozmycia w ruchu (dobre, nie powoduje teatrzyku)

to drugie się świetnie sprawdza bo sprawia że obraz jest ostry w ruchu co najmniej przy tak szybkim ruchu jak w plaźmie, a nawet ciut lepiej (sprawdziłem programikiem , takie samochodziki, flagi w ruchu - pixelperanalyzer)

Ukryta Zawartość

bez tego szybkość panelu jest minimum ze 2x wolniejsza od pdp

jeszcze jedno - nawet z tym blurem, który powoduje może ten lepszy czas reakcji od plazmy, nic to kompletnie nie zmienia w moim odczuciu nt różnicy ruchu w pdp i lcd, pisałem o tym już że na LCD ucieka mi tak jakby 1/3 klatek w porównaniu z tym co widzę na pdp, brakuje tak jakby płynności i to niezależnie od źródła, nie jestem jednak w stanie wytłumaczyć co taki efekt powoduje

Ukryta Zawartość

No tak , jak już zauważyłem u ciebie kolego jest wszystko inne, dalece subiektywne, odbiegające od norm. Własne. Dlatego aby być obiektywnym i wykluczyć błędy pomiarowe pozostaje jeszcze dodatkowe badanie specjalistyczne.

Jesli w obrazie plazmy często widzisz zielone duchy pozostaje jednak wizyta u specjalisty. W nadmiarze mogą być dość niebezpieczne.

Gdybym wyłącznie w ciągu dnia widział tabuny kosmitów a w nocy już nie - według twojego rozumowania musiałbym dojść do jedynego wniosku, że kosmici boja się nocy lub tylko co najmniej czarnego koloru.

Twoje rozumowanie jak zwykle mnie powaliło.

często mecze na lcd wyglądają tak że jak kopnie piłkę to ją widać jak się zatrzyma :)

Na niektórych modelach wcale się nie zatrzymuje.

.... widziałeś kiedyś by w poligrafii stosowano plazmy? Nawet gdyby mogli to by tego nie stosowali, bo wyświetlany obraz jest za bardzo przekłamywany.

Na moje oko, to plazma ma manierę przedstawiania kolorów w podobnym zabarwieniu do tzw farbek plakatówek i jakby nieco je rozmywa/rozlewa na obiektach gubiąc nieco szczegóły i półtony. Kolory też nieraz przypominają te co są na plastykowych butelkach od tych tańszych płynów do kąpieli, np taki plastykowy granat albo gumowy kolor żółty np bandy (taki zółty rozlany) na hokeju z płyty testowej.

Popatrzyłem na stronkę z linka, galerie z panelami TV.

Ukryta Zawartość

Wygląda na to, że gdyby tam zrobić ankietę wyniki byłyby jeszcze ciekawsze niż u nas. W zasadzie same plazmy, najczęściej pioneer albo panas.

Zazdroszczę im tylko, że nie są wiecznie maltretowani przez upierdliwą grupkę misjonarzy głoszących im dobrą nowinę o wyższości LCD. Swoją ścieżką podejrzewam, że gdyby ktoś tam pieprzył takie teoretyczne dyrdymały jak tu można przeczytać, to zostałby potraktowany jak jakiś ufoludek i nikt by z nim nawet nie dyskutował, tylko po 2 próbach trollowania dostałby bana i pozamiatane.

Ukryta Zawartość

Krak_oN - nie dołączaj do maniery "wziąłem pilota i rzuciłem okiem" (chyba ze jesteś kolejnym "cyborgiem", czerpiącym wiedzę z marketu).

Przypomnę tekst w 100% odwrotny (i po testach, który w całości np. LCD przedstawia w jak najlepszym swietle):

Wspomniałem wyżej o lepszej ostrośći plazm. To już subiektywne, ale jednak zjawisko bardzo czytelne. Gdy ogląda się Pioneera PDP-5090 ma się wrażenie obsolutnej ostrości obrazu statycznego i prawie statycznego. W filmach wyraźnie widać judder, ale cera tworzy aktorów ma niezwykłą ostrość najdrobniejszych detali. W praktycznie wszystkich TV LCD, nawet 200 i 400 Hz tego efektu nie ma. Jestem świeżo po teście LG LX9500. To znakomity elcedek, najlepszy jaki widziałem (przewyższa osławionego "eisowego" Philipsa 9705, który aktualnie mam w domu). Ale nie ma już tej żylety. Obraz jest lekko mdły - nawet z najlepszych, najostrzejszych produkcji Blu-ray. Dlaczego? Nie wiem. Mam nadzieję, że to co napisałem, będzie pomocne.

Źródło:

Ukryta Zawartość

Polecam skupić się na ostatnich zdaniach, tak opisują zawodowcy (szukają przyczyny i nie tylko).

Kuriozalne jest że po tym wpisie już "kontrę" co do informacji złożył "najaktywniejszy" użytkownik używając argumentów "fantasy/cyborga".

Na odpowiedź Kulpy:

Jeszcze nie spotkałem elcedeka, który w pobliżu czerni (0-5 IRE) trzymałby 6500 K, nawet po kalibracji R/G/B.

Źródło:

Ukryta Zawartość

...włączył "tokowanie" dalej (okiem pomiary robi, oczywiście plus pilot i market w pobliżu - sam opisuje że to wystarcza...).

---------------

Byśmy się zrozumieli (i mnie tu nie ma) jak widzę 2ch ludzi, z których jeden mimo wieloletniej praktyki ma wątpliwości, zaś drugi "rzuca okiem" i ma gotowe odpowiedzi - to mamy kabaret(robiony wyłącznie przez druga osobę), który oceniany jest np. tutaj na bieżąco w wynikach choćby ankiety.

Proponuję czytać wpisy choćby @don111 - ma jeszcze ochotę bawić się w testy praktyczne i stara się dzielić wątpliwościami.

(zero teorii w opisach i w gruncie rzeczy też chwali LCD, jednak jak narazie nie ma nic z cyborga i "nie rzuca okiem" , by wnioski opisać).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No tak , jak już zauważyłem u ciebie kolego jest wszystko inne, dalece subiektywne, odbiegające od norm. Własne. Dlatego aby być obiektywnym i wykluczyć błędy pomiarowe pozostaje jeszcze dodatkowe badanie specjalistyczne.

Jeśli zielone duchy i inne dobicia za poruszającym się obrazem uważasz za "normę" - dla mnie to jest WADA, a nie "norma"

Jesli w obrazie plazmy często widzisz zielone duchy pozostaje jednak wizyta u specjalisty. W nadmiarze mogą być dość niebezpieczne.

Nie często. Za to jeśli w plazmach nie widzisz choćby "pompowania" obrazu wzgl. jasności to sam powinieneś się udać do specjalisty.

Gdybym wyłącznie w ciągu dnia widział tabuny kosmitów a w nocy już nie - według twojego rozumowania musiałbym dojść do jedynego wniosku, że kosmici boja się nocy lub tylko co najmniej czarnego koloru.

Twoje rozumowanie jak zwykle mnie powaliło.

To nic w porównaniu do Twoich kosmitów.

Zazdroszczę im tylko, że nie są wiecznie maltretowani przez upierdliwą grupkę misjonarzy głoszących im dobrą nowinę o wyższości LCD.

I to mówi "plazmowy oprawca" x-P

Polecam skupić się na ostatnich zdaniach, tak opisują zawodowcy (szukają przyczyny i nie tylko).

Kuriozalne jest że po tym wpisie już "kontrę" co do informacji złożył "najaktywniejszy" użytkownik używając argumentów "fantasy".

Pytanie : Czy Filip Kulpa kalibrował sprzętowo profesjonalne LCD (do wewn. 10 i więcej bit LUT)? Widać że znowu siejesz ferment, jakoby Filip Kulpa miał do czynienia z każdym modelem LCD ... a jak widać nie miał. A argumenty "fantasy" to sam siejesz ... właściwie nierzadko bzdury wyssane z palca (podział LCD na zwykłe i niezwykłe? - LOL! ... wymyślił hojlo1 kolejną bajeczkę ... ale jest znany z chorych nadinterpretacji)

..."uderz w stół"

Kyle - osoba dorosła (nie mylić z ilością lat) takie pytanie:

Pytanie : Czy Filip Kulpa kalibrował sprzętowo profesjonalne LCD (do wewn. 10 i więcej bit LUT)?

Źródło:

Ukryta Zawartość

zadaje wprost osobie od której się chce otrzymać odpowiedź.

Czy ty rozumiesz ze ja nie byłem i nie jestem Filipem K.?

(trzeba było wtedy pytać - zamiast fantasy").

Możesz to pytanie nadal mu zadać (przecież nie jest zbanowany).

Polemikę z sobą prowadzisz (pierw wnioski, po miesiącach pytania / refleksje).

Pierw myśl - potem pisz, bo cytatów mnogo (odwrotnych z logiki).

------------

Ps - co ciekawe (i w gruncie rzeczy już norma) znowu stawiasz wykonane pomiary Filipa.K "swojemu oku".

(sprawę "niezwykłych" LCD przemilczę - są wyżej cytaty...Twoje (a edycji brak...po czasie, nie zmienisz swoich wpisów co ma dobre strony... :)))))))) )

Ukryta Zawartość

Kyle, skoro te "profesjonalne" monitory LCD takie doskonałe, to pls podpowiedz, co można kupić jako ekran kina domowego.

Moje wymagania to przekątna min 60 cali i 2 wejscia HDMI. Przydałoby się żeby nie było smużenia (jakie tam czasy reakcji matrycy są?), kontrast statyczny powyżej 4000, przy czerni poniżej 0,03.

Dalej chciałbym mieć pilota i możliwość ustawiania parametrów obrazu przy pomocy tego pilota w jakimś sensownym menu.

Co polecasz?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.