Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

@ Sittek

W Tokio mieszkałem i pracowałem prawie 6 lat, od tego czasu wielokrotnie tam byłem i często bywam, najświeższy wyjazd w lipcu tego roku.

Hmm, w lipcu byłeś aktywny na forum jak zawsze, rozumiem że w Japonii klepałeś do netu z braku ciekawszych zajęć?

LaserVue jest telewizorem, spełnia wszystkie warunki tej definicji i jest sprzedawany jako telewizor.

Irytuje mnie tylko sposób dyskusji, jaki próbują narzucić plazmowcy. Jak przedstawione zostały dowody, że istnieje coś lepszego od Kuro - to rżną głupa, udają że nie wiedzą o co chodzi i nie przyjmują tego do wiadomości pod jakimiś wymyślonymi na poczekaniu humorystycznymi.pretekstami.

Mam nadzieję, że laservue czy inny wynalazek będzie lepszy od Kuro, z utęsknieniem czekam na dalszy rozwój w kierunku jakości obrazu, natomiast jeśli o te dowody chodzi to ... co to za dowody?

Po co Ci dowody, daj wiare w slowa Bobcata.

Co do tych pytan na priva do Witka, to ide o zaklad, ze Bobcat go tylko sprawdzal.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Na koniec:

PLAZMA to dno, totalne dno, technologia przegrana.

Kolejny przypadek rozdwojenia jaźni? Czy to się robi od oglądania LCD bo nie zauważyłem takich objawów u użytkowników LCD?

Janunio tak pisał kiedyś o Kuro:

W pażdziernikowym AudioVodeo znajdziecie test flagowego modelu PDP PIONEER 5090.

To jeden z najbardziej niezależnych i budzących respekt testów na świecie ( by F. Kulpa)

(...)

ps.

- Czerń absolutna !!!,

- szczegółowość bez najmniejszego zarzutu,

- jest 100hz eliminująca migotanie,

- brak overscanu ale tylko po HDMI 1080 w trybie dot to dot,

ale pobór mocy 420 Watt (!).

Oglądałem ten TV przez 8 godzin u znajomego.

To jest rewelacja zostawiająca reszę rynku daleko z tyłu.

Bobcat kiedy byłeś w Japonii i gdzie dokładnie widziałeś laservue ? Jakie były ceny? Jak były eksponowane? Czy sa tam popularne? Ile przeważnie cali miały te tylno projekcyjne telewizory i w jaki sposób były eksponowane ( dodam, że nie chodzi o projektory, ponieważ widzę, że nie potrafisz odróżnić obu technologii)?. W jaki sposób (tam w Japonii) i co najbardziej w sklepach było promowane?

W Tokio mieszkałem i pracowałem prawie 6 lat, od tego czasu wielokrotnie tam byłem i często bywam, najświeższy wyjazd w lipcu tego roku. LaserVue nie widziałem na żadnej ekspozycji ani w żadnym sklepie.

sittek, typowe Japońskie sklepy i typowe Japońskie mieszkania nie specjalnie ci coś powiedzą, ponieważ ceny mieszkań i domów są tam mega astronomiczne na rzecz ogromnej ilości mieszkańców na małym obszarze. Dlatego typowy Japończyk mieszka na maleńkim metrażu i nie ma jakiś tam bajeranckich sprzętów. Dlatego wiele produktów opracowują tam specjalnie pod tzw zachód, czyli można powiedzieć że Japończycy produkują swoje marzenia (tak jak by chcieli żyć gdyby mieszkania były tańsze) ale najczęściej nie dla siebie tylko na zewnętrzne rynki. A u nas zwykły hurtownik sprzętu japońskiego żyje tak jak Japońscy prezesi fabryki produkującej ultra technologie na cały świat.

Bobcat, mam rację ?

A jak ktoś chce zobaczyć jakie sprzęty posiadają Japończycy w domach, to może sobie pooglądać Japońską TV, lecą nieraz różne reportaże o tym jak tam się żyje ale raczej dość trudno trafić bo przeważają róże programy rozrywkowe:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...Ile przeważnie cali miały te tylno projekcyjne telewizory i w jaki sposób były eksponowane (dodam, że nie chodzi o projektory, ponieważ widzę, że nie potrafisz odróżnić obu technologii)?...

Odróżnienie (tylno-projekcyjnego) telewizora od projektora to chyba innym sprawia problem... :D

@Krak_oN

Niby racja, ale nie do końca; LaserVue chyba nigdy nie weszło do sprzedaży w Europie, podobnie inne tylno-projekcyjne TV od dawna nie do kupienia na starym kontynencie, pozostawały w sprzedaży za oceanami.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Panowie - chyba znowu odbiegacie od tematu!

U mnie "na wsi" - Kliczko wziął "kryptonit" do ręki.... .

(mam żal nie do "kryptonitu" - ale o to że wkrótce przez przejście dla pieszych będę płacił.... oczywiście sterowane/wyświetlane LCD).

CYFRA "górą" (niezależnie od technologii)!!!

Dlaczego przekręcacie moje słowa? Gdzie i kiedy pisałem że mój jest najlepszy na świecie? Sam napisałem że ten tytuł należy się LaserVue. Wiem że Don111 ma z wyższej półki niż mój. Ja tylko piszę że mój jest bardzo dobry i wymienianych przez Was hurtowo rzekomych wad LCD jakoś na nim nie zauważyłem. Natomiast jeśli będziemy rozważali Value for Money czyli funkcję jakości do ceny to wcale bym się nie zdziwił gdyby mój był w czołówce.

Niektórzy zachowują się tu jak dzieci. Wydali kupę kasy na swoje telewizory z najwyższych półek i teraz doprowadza ich do szewskiej pasji, że ktoś na tańszym modelu ma dobry obraz i jest z niego zadowolony. To niestety taka się wytworzyła maniera. Nie tylko w tym wątku. Dyskutant jest postrzegany przez pryzmat kasy, którą wydał na swoje klocki.

Witek podtrzymuje i raz jeszcze potwierdzam wszystko co do Ciebie pisałem na PRIV. Byłem miły i jestem miły. Chyba że ktoś nadepnie mi na odcisk. Co uczyniłeś używając sformułowań typu "pitolisz głupoty". I kto tu jest "kawał drania"?

Postarajcie się czytać że zrozumieniem moje posty. To, co próbujecie wkładać w moje usta to w większości przypadków nieuprawniona nadinterpretacja. Połączona z poirytowaniem, że w wielu kwestiach mam zdanie odmienne niż Wasze.

Pozdrawiam Adwersarzy.

Polecam wszystkim fanom dobrego obrau, wersje HD filmu Sleepy Hallow z Johnnym Deepem, piekna glebia obrazu, stonowane kolory, wrecz mroczny klimat mozna by rzec. Super czern i biel;)

Pozdrawiam.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

A ja polecam Bobcatowi przemyślenie poniższego powiedzenia:

"Jeżeli ktoś powie ci że jesteś koniem nie zwracaj uwagi. Jeżeli druga osoba powie ci że jesteś koniem, głęboko się nad tym zastanów. Jeżeli trzecia osoba powie ci że jesteś koniem, kup sobie siodło."

Kolejny przypadek rozdwojenia jaźni? Czy to się robi od oglądania LCD bo nie zauważyłem takich objawów u użytkowników LCD?

Janunio tak pisał kiedyś o Kuro:

W pażdziernikowym AudioVodeo znajdziecie test flagowego modelu PDP PIONEER 5090.

To jeden z najbardziej niezależnych i budzących respekt testów na świecie ( by F. Kulpa)

(...)

ps.

- Czerń absolutna !!!,

- szczegółowość bez najmniejszego zarzutu,

- jest 100hz eliminująca migotanie,

- brak overscanu ale tylko po HDMI 1080 w trybie dot to dot,

ale pobór mocy 420 Watt (!).

Oglądałem ten TV przez 8 godzin u znajomego.

To jest rewelacja zostawiająca reszę rynku daleko z tyłu.

Dopisz jeszcze, ze gamma na brzegach ekranu 1,2 (przy ustawieniu gammy na środku ekranu 2,2) z tego samego testu. W Panasonic-u lepsza bo 1,4 (lub coś koło tego). Niemniej i tak wiem, że VT30 to obecnie jeden z najlepszych TV na świecie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ciekawe, mam ten numer i nie ma nic o tym co piszesz wyżej?

Możesz wskazać stronę i akapit?

Jeżeli jest jeszcze w internecie ten test to jutro bo mam w komputerze firmowym.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Mam w ręku AV 10/2008. Jest cała sekcja poświęcona gammie - zmierzona 2,24 w trybie "Movie".

Nie ma mowy o gammie 1,2 czy różnych wynikach w różnych miejscach ekranu. Nie ma też w żadnym innym miejscu w tym teście.

Witek podtrzymuje i raz jeszcze potwierdzam wszystko co do Ciebie pisałem na PRIV. Byłem miły i jestem miły. Chyba że ktoś nadepnie mi na odcisk. Co uczyniłeś używając sformułowań typu "pitolisz głupoty". I kto tu jest "kawał drania"?

Na sprzęcie audio-video się słabo znasz i gdy coś napiszę (np. o laserze) a ty to negujesz to szlag mnie trafia.

Powiedz jak to jest że zabierasz głos w mocno profesionalnych zagadnieniach nie mając o tym zielonego pojęcia np. o tym laservue i nie tylko - więc nie dziw się ze ktoś ci napisze że pitolisz głupoty, bo pitolisz głupoty.

Mam w ręku AV 10/2008. Jest cała sekcja poświęcona gammie - zmierzona 2,24 w trybie "Movie".

Nie ma mowy o gammie 1,2 czy różnych wynikach w różnych miejscach ekranu. Nie ma też w żadnym innym miejscu w tym teście.

Jak sie bardzo chce to sie mozna doszukac hehe

Tak jak kremowej bieli na plazmach hehe

Dopisz jeszcze, ze gamma na brzegach ekranu 1,2 (przy ustawieniu gammy na środku ekranu 2,2) z tego samego testu. W Panasonic-u lepsza bo 1,4 (lub coś koło tego). Niemniej i tak wiem, że VT30 to obecnie jeden z najlepszych TV na świecie.

To by oznaczało ogromną niejednorodność wyświetlania na powierzchni. Trochę niemożliwe są aż tak spore wahania.

Ciekawe, mam ten numer i nie ma nic o tym co piszesz wyżej?

Możesz wskazać stronę i akapit?

Niestety w sieci tego testu już nie ma, ale można go dostać za niewielką opłatą z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) test Pioneer PDP 6090

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Test Pioneer 6090

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) &stuff_types=37&brand_types=38&search_submit=Szukaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moze mczaj bedzie tak mily i cyknie zdjecie strony z pomiarami gamma, z drugiej strony pewnie testow tego tv w necie nie brakuje.

Moze mczaj bedzie tak mily i cyknie zdjecie strony z pomiarami gamma, z drugiej strony pewnie testow tego tv w necie nie brakuje.

No niestety w Polsce już są tylko w archiwum. Wojtek chodzi o gammę na brzegu ekranu stosunkowo mało rzucający się w oczy element przy codziennym oglądaniu. Ten Pioneer to w opinii wielu najlepszy TV wszech czasów.

Przeczytałem teraz kto był autorem tesu, a ponieważ ten o którym pisałem byl autorstwa Pana F. Kulpy to być może chodziło o Pioneera 5080 bo jak widzę autorem testu 5090 jest kto inny. Jeżeli tak jest to za zamieszanie przepraszam.

To by oznaczało ogromną niejednorodność wyświetlania na powierzchni. Trochę niemożliwe są aż tak spore wahania.

Dokładnie, przy takiej gammie obraz byłby dramatycznie rozjaśniony, mleczny, byłoby to nie do oglądania. Już obniżenie gammy w okolice 2 powoduje widoczne negatywne efekty, trudno więc sobie wyobrazić, jak wyglądałby obraz z gammą 1.2 Chyba że to dotyczy ostatniego milimetra ekranu?

Autorem tego testu w numerze 10/2008 jest Filip Kulpa.

Testowany TV: PDP LX 5090

Fotek nie będę wrzucał, musicie uwierzyć na słowo :) (AV sprzedaje te testy, więc nie będę robił nielegalnej konkurencji)

A co tam...

Opublikowano bez zgody Migut Media... ;)

Ukryta Zawartość

Konkurencji im nie zrobię, bo i tak tekst odsyła na av.com.pl po więcej wyników pomiarów...

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

A co tam...

Opublikowano bez zgody Migut Media... ;)

Ukryta Zawartość

Konkurencji im nie zrobię, bo i tak tekst odsyła na av.com.pl po więcej wyników pomiarów...

Z tego tekstu wcale nie wynika że gamma jest nierównomierna dla różnych fragmentów obrazu ale że przy pomiarze gammy dla 100% ekranu krzywa gammy zostaja zakrzywiona już od 50 IRE. Dzieje się to z powodu ograniczenia mocy zasilacza. Po prostu gdy cały ekran jest jednolicie szary to już przy 50 IRE zasilacz osiąga maksymalną moc. Efekt jest taki że powyżej 50 IRE jasność już prawie w ogóle nie rośnie zakrzywiając krzywą gammy. No ale to nie jest żadne odkrycie. Każda plazma tak ma tylko niektóre w większym a niektóre w mniejszym stopniu. W niektórych zmniejszany jest kontrast (pompowanie kontrastu) żeby zachować mniej więcej prawidłową gammę.

Ukryta Zawartość

w moim LG 42PJ550 jak wykręce kontrast na maxa i zrezygnuje z oszczędzania energi to Tv świeci jak LCD, tak mocno "daje" że nie idzie wytrzymać, istna latarka.

E tam. Tylko ci się zdaje. Gdyby obok postawić LCD to okazałoby się się jak to jest naprawdę.

w moim LG 42PJ550 jak wykręce kontrast na maxa i zrezygnuje z oszczędzania energi to Tv świeci jak LCD, tak mocno "daje" że nie idzie wytrzymać, istna latarka.

A świstak siedzi i zwija plazmowe sreberka :D Postaw obok LED-a na dynamicznym i odsłoń okna to przejrzysz na oczy, plazma nie da totalnie rady, a obok będziesz miał wyraźny obraz :)

Ale nie o to chodzi żeby wypalało oczy, od ogólnie wysokiej jasności. Chodzi o to by ekran nie przygasał jak na ekranie pojawia się wiele jasnego.

Z tego tekstu wcale nie wynika że gamma jest nierównomierna dla różnych fragmentów obrazu ale że przy pomiarze gammy dla 100% ekranu krzywa gammy zostaja zakrzywiona już od 50 IRE. Dzieje się to z powodu ograniczenia mocy zasilacza. Po prostu gdy cały ekran jest jednolicie szary to już przy 50 IRE zasilacz osiąga maksymalną moc. Efekt jest taki że powyżej 50 IRE jasność już prawie w ogóle nie rośnie zakrzywiając krzywą gammy. No ale to nie jest żadne odkrycie. Każda plazma tak ma tylko niektóre w większym a niektóre w mniejszym stopniu. W niektórych zmniejszany jest kontrast (pompowanie kontrastu) żeby zachować mniej więcej prawidłową gammę.

Czyli wszystko jasne. Właśnie wydawało mi się niemożliwe by gamma była tak różna w różnych miejscach ekranu.

Bobcat, podoba mi sie jak przeinaczasz wypowiedzi innych.

Szkoda, że nie widzisz jak moje wpisy są przeinaczane, na co wielokrotnie zwracałem uwagę.

Na wszystkie moje niemal wypowiedzi odpowiadales jakby to rzec? Bez sensu

Nie oceniaj - nie będziesz oceniany.

klocic sie z gosciem ktory 2 tygodnie temu pyta o podstawowe funkcje tv aby juz po tygodniu wyglaszac opinie o innych produktach i szafowac na lewo i prawo technicznymi terminami.

(1) Po co od razu kłócić? (2) Jeżeli na sprawach technicznych się nie znam - to pytam i nie uważam aby mi to przynosiło ujmę. Natomiast wypowiadam się na temat tego co widzę na ekranie, a do tego nie jest potrzebna żadna wiedza tecniczna. Wkskaż proszę, gdzie szafowałem terminami technicznymi.

sittek, typowe Japońskie sklepy i typowe Japońskie mieszkania nie specjalnie ci coś powiedzą, ponieważ ceny mieszkań i domów są tam mega astronomiczne na rzecz ogromnej ilości mieszkańców na małym obszarze. Dlatego typowy Japończyk mieszka na maleńkim metrażu i nie ma jakiś tam bajeranckich sprzętów. Dlatego wiele produktów opracowują tam specjalnie pod tzw zachód, czyli można powiedzieć że Japończycy produkują swoje marzenia (tak jak by chcieli żyć gdyby mieszkania były tańsze) ale najczęściej nie dla siebie tylko na zewnętrzne rynki. A u nas zwykły hurtownik sprzętu japońskiego żyje tak jak Japońscy prezesi fabryki produkującej ultra technologie na cały świat.

Bobcat, mam rację ?

A jak ktoś chce zobaczyć jakie sprzęty posiadają Japończycy w domach, to może sobie pooglądać Japońską TV, lecą nieraz różne reportaże o tym jak tam się żyje ale raczej dość trudno trafić bo przeważają róże programy rozrywkowe:

Ukryta Zawartość

W Japonii nie ma zwyczaju zapraszania do domów, nawet przyjaciół. Dlatego LaserVue widziałem w domu u nie-Japończyków. Japończycy biorą z zachodniego stylu życia co chcą i co im wygodnie. I kierują się zupełnie inną hierarchnią ważności niż Europa czy Ameryka. Pamiętam, że gdy pierwszy raz tam byłem - znajom y Japończyk spytał mnie jakie mam mieszkanie w Polsce. Wtedy to były 4 pokoje z kuchnią. Japończyk (szczerze) zdziwiony: po co ci 4 pokoje, skoro naraz możesz przebywać tylko w jednym? On nie żartował, on to pytał na serio.

Hmm, w lipcu byłeś aktywny na forum jak zawsze, rozumiem że w Japonii klepałeś do netu z braku ciekawszych zajęć?

Nigdzie nie pisałem, że byłem tam cały miesiąc. Napisałem z tamtych stron świata jednego posta, w którym przepraszałem za brak polskich liter. I żeby było śmieszniej był on nadany z Pekinu. Do Tokio przeleciałem później.

A tak wogóle to: (1) Od oceniania co robię są moi szefowie. Znaj swoje miejsce w szyku. (2) Szefowie są ludźmi z klasą i na poziomie i nie ośmieszają się sprawdzaniem co piszę z hotelowego Business Center (w tej części świata takie usługi są z reguły bezpłatne) o 1 w nocy czasu miejscowego.

Pisałeś wielokrotnie co Cię u mnie denerwuje. Przyjmuję to z pokorą i wolą poprawy. Więc posłuchaj co jest u Ciebie denerwujące: te maniery socjalistycznego milicjanta. Nie miałeś lepszych zajęć w Japonii? A dnia ... (przed wieloma tygodniami, jeśli nie miesiącami) napisałeś ... (tu cytat). Troszczysz się o mnie czy nie mam ciekawszych zajęć, więc spytam to samo: nie masz nic lepszego do roboty, jak tylko bawić się w oficera śledczego albo archiwistę?

Mam nadzieję, że laservue czy inny wynalazek będzie lepszy od Kuro, z utęsknieniem czekam na dalszy rozwój w kierunku jakości obrazu, natomiast jeśli o te dowody chodzi to ... co to za dowody?

Racja. Źle dobrane słowo. Powinno być: przedstawiłem informację, że jest coś lepszego niż Kuro.

Na sprzęcie audio-video się słabo znasz i gdy coś napiszę (np. o laserze) a ty to negujesz to szlag mnie trafia.

Powiedz jak to jest że zabierasz głos w mocno profesionalnych zagadnieniach nie mając o tym zielonego pojęcia np. o tym laservue i nie tylko - więc nie dziw się ze ktoś ci napisze że pitolisz głupoty, bo pitolisz głupoty.

W rozmowie na temat LaserVue udowodniłeś właśnie Ty swoją słabą znajomość tematu. Trzeba umieć się przyznać, że w jakiejś konkretnej sprawie nie miało się racji.

Ukryta Zawartość

Oj Witek ty to masz fantazję a nie zmodyfikowany zasilacz.

A jaki problem wziąć większy rdzeń i nawinąć ciut grubszym drutem tyle samo sekcji i tyle samo zwoi jak w orginalnym?

Jak cię taka przeróbka przerasta to nie moja wina ale nie pisz że nie można tego zrobić i że tego nie zrobiłem, OK?

W rozmowie na temat LaserVue udowodniłeś właśnie Ty swoją słabą znajomość tematu. Trzeba umieć się przyznać, że w jakiejś konkretnej sprawie nie miało się racji.

Człowieku przestań, laser jest projektorem w jednej obudowie, tzw tylno-projekcyjny.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.