Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Jednak najgorsze w tym wszystkim jest, że producenci nie poczuwają się aby w ramach gwarancji cokolwiek w tych tematach zrobić... nie uznają tego za wadę, no chyba że klient będzie bardzo się upierał

Rozrzut parametrów wyświetlaczy ma miejsce od lat (na monitorach CRT było to aż do bólu widoczne ... jakieś odbarwienie w rogu na 2mm było "OK").

Zwykle jednak jak kupowało się graficzny model to już takich wad nie było/nie były traktowane OK.

Moim zdaniem powinni robić selekcję matryc w tych SONY - w topowych modelach powinny być już topowe matryce (selekcja jak w monitorach graficznych).

A najlepiej niech przejdą na OLED.

Jak przedtem Sony twierdziło że TV jest O.K. tak teraz go naprawiają.

Raczej wymieniają na inny egzemplarz x-P (ew. wymieniają matrycę)

ja się przyznaję bez bicia - zmieniam nieco zdanie LEDach (przynajmniej LG) i naturalności kolorów :)

po sporych kombinacjach z odcieniami, nasyceniami i zmianie temperatury, w końcu osiągnąłem efekt taki, że kolorki robią niesamowite wrażenie, zupełnie jakbym inny telewizor oglądał

najważniejsze że maski praktycznie zredukowane, kolor skóry jest w końcu naturalny...

teraz jest niemal równie dobrze jak na plaźmie pod tym względem

"niemal" a nie tak samo bo na plaźmie jednak ciut bardziej kontrastowo widać te przejście między odcieniami (obraz mniej jednolity np na twarzach, zastanawiam się czy to nie czasem banding robi wbrew pozorom tutaj tą "dobrą" robotę ?), oraz obraz i kolorystyka jest bardziej "gęsty", plastyczny, łagodniejszy w odbiorze, no ale to już różnice wynikające w technologii

coraz bardziej mi się ten tv podoba, tylko te 47' jeszcze mnie gryzie :)

• Moderatorzy

don, nie ma się co szarpać na tv większe niż 50 cali, bo wzrost ceny jest kosmiczny . ja uwżam że trzeba posiedzieć na dobrym ledzie a za jakiś czas do filmów dorzucić projektor i ekran 100-120 cali

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

don, nie ma się co szarpać na tv większe niż 50 cali, bo wzrost ceny jest kosmiczny . ja uwżam że trzeba posiedzieć na dobrym ledzie a za jakiś czas do filmów dorzucić projektor i ekran 100-120 cali

Wolałbym OLED 100-120" ;)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ja mam trochę inne odczucia. Jeśli kupujemy TV to czy to będzie LED czy PDP ma mniejsze znaczenie. Oczywiście jeśli będą to urządzenia o podobnej jakości. I tu moim zdaniem lepszy stosunek jakość/cena będzie do osiągniecia w PDP. Ale dużo większe znaczenie będzie miała wielkość ekranu. Czym więcej tym lepiej. Oczywiście 65' do 10mkw pokoju to przegięcie.

Pewnie moga zrobic wieksze, ale komu si e to oplaca? Producentoim ktorzy zainwestowali setki milionow w LCD czy PDP?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

3. Co to za funkcja "Sterowanie Kolorami 3D"? Przecież G30 nie jest telewizorem 3D.

Bobcat, nie wiem co to jest, wiem natomiast że cokolwiek by to nie było, trzeba to wyłączyć, podobnie jak inne tzw. poprawiacze. Więc po co sobie tym zaprzątać głowę?

Co do selekcji matryc to pamiętam, że AV testowało kiedyś jakąś „profesjonalną” plazmę Panasa 65-calową za ponad 30 tys i tam podali info, pewnie pochodzące od producenta, że tylko jakiś mały procent matryc spełnia wymagania dla tego modelu (nie pamiętam ile dokładnie, ale na pewno poniżej 10%)

Pewnie moga zrobic wieksze, ale komu si e to oplaca? Producentoim ktorzy zainwestowali setki milionow w LCD czy PDP?

Tutaj są dwie szkoły myślenia.

Pierwsza powiada, że zrobienie dużych OLED-ów napotyka co chwila na niespodziewane problemy technologiczne, których stopień złożoności przekracza wszystko, czego się spodziewano. Rozwiązanie jednego problemu popycha sprawę naprzód, ale bardzo niewiele, gdyż zaraz pojawia się nowy.

Drugą szkołę przytoczyłeś sam. Sprawa jest celowo blokowana, zwłaszcza przez lobby LCD, które chce najpierw wycofać giga-kasę zainwestowaną w rozwój tej technologii.

Która szkoła jest prawdziwa - nie mam pojęcia.

Bobcat, nie wiem co to jest, wiem natomiast że cokolwiek by to nie było, trzeba to wyłączyć, podobnie jak inne tzw. poprawiacze. Więc po co sobie tym zaprzątać głowę?

Sittek już to wyjaśnił, patrz Jego wpis z 11:39.

Nie wiem czy poprawiacze trzeba koniecznie wyłączać. Ja w swoim LG mam sporo z nich powłączanych.

Co do selekcji matryc to pamiętam, że AV testowało kiedyś jakąś „profesjonalną” plazmę Panasa 65-calową za ponad 30 tys i tam podali info, pewnie pochodzące od producenta, że tylko jakiś mały procent matryc spełnia wymagania dla tego modelu (nie pamiętam ile dokładnie, ale na pewno poniżej 10%)

i to by w sumie tłumaczyło wysoką cenę największych przekątnych

123... test

i to by w sumie tłumaczyło wysoką cenę największych przekątnych

To samo robil Pioneer z modelami najwyzszymi Kuro (linia Signature). Podobno nie tylko wybierali panele ale i inne komponenty na tasmie produkcyjnej do najwyzszego standardu. TV byl tez skalibrowany prawie do standardu ISF w fabryce. Na ile to bylo prawda nie wiem ale razem z TV dostawalo sie certyfikat (pieknie wydany na specjalnym twardym papierze do powieszenia na scianie z podpisem chyba glownego inzyniera). Pioneer zalozyl tez na swojej stronie internetowej specjalny dzial wylacznie do wlascicieli Signature (kazdy TV mial 'zasavowane' dane techniczne i parametry w bazie danych w fabryce), mozna bylo sie zalogowac, polaczyc z Pioneerem poprzez Cat5 i technik po drugiej stronie mogl zdiagnozowac i skorygowac problem. To bylo cos wyjatkowego (nigdy z tego nie korzystalem). Na pewno to jeszcze bardziej windowalo ceny tych modeli.

Do czego to doprowadzilo niestety wszyscy wiemy.

VT30 jest świetnym modelem i pomimo refleksów jestem bardzo blisko jego zakupu, ale zastanawia mnie jeszcze jedno.

Dlaczego tylko Panasonic i Samsung produkują PDP, a pozostali giganci np.Sony, Sharp wycofali się z produkcji PDP?

Jeszcze LG, moze ciezko bylo konkurowac z Panasnic i Pioneer?

LCD to inna technologia ktora ma swoich zwolennikow. W palzmie od dawna rzadzily te dwie firmy. Jeszcze niezle byly Hitachi, ale to jednak nie to samo.

Co do Samsunga i LG to widocznie im sie oplaca)

Ale to tylko takie moje przemyslenia, ktore moga sie mocno mijac z prawda. Najlepiej napisac do Sony lub Sharpa i zapytac)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Panasonic właśnie tnie produkcję paneli PDP o połowę.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

a słyszałeś że philips zamierza całkowicie zrezygnować z produkcji LCD?

z tego co czytałem to przenieść do chin

A Panasonic zamiast na produkcji plazm w 2012 skupi się na produkcji telewizorów LED LCD.

123... test

Jeśli komuś koniecznie potrzebne są wnioski, to podaję jeden: Made in China. Plazmy (PanaSłoika) będą jeszcze robione w Chinach.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

z tego co czytałem to przenieść do chin

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

to wyslijcie pocztowke i kontener plazm do Norwegii)

Jak na razie szczyt to 15".

W 2005 było to 40"

Ukryta Zawartość

Teraz są już gotowi do produkcji 55"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W 2005 było to 40"

Ukryta Zawartość

Teraz są już gotowi do produkcji 55"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiem. Obwożą się z tym po wystawach. Tylko jakoś w sklepach nigdzie na świecie tego nie zobaczysz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak więc niedługo pewnie pojawią się pomadki 3D.

Proszę uprzejmie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.