Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

wszycsy marzą o super tv jutra o idealnym obrazie 4k, cienkich zwijanych , bla bla, a w większości info o producentach tv jest napisane, że branża cierpi kryzys , jest nisko dochodowa a generalnie działy tv przynoszą straty.

w większości zasobniejszych domów dziś stoją nowe tv , które na jakiś czas wystarczą i sprzedawane tv powyżej 1000EU to margines.

prezesi nie zrobią rewolucji dla babć i dziadków więc jest wielkie prawdopodobieństwo stagnacji w branży tv (będą dodawane jedynie kolejne możliwości internetowe i czytniki kart foto)

owszem są nowe pomysły ale trochę odleżą na półkach jako koncepty i prototypy- aż do momentu kiedy nasze płaszczki zaczną się sypać i zmuszą nas do uszczuplenia zawartości kieszeni

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Tymbardziej nie rozumiem dlaczego owe odbicia zostały tutaj awansowane do rangi problemu.

ponieważ stanowią problem, u mnie nie da się tego oglądać...i bardzo żałuję ponieważ chciałem kupić VT30 ze względu na fakt, że obraz najbardziej mi odpowiadał...niestety rujnują całokształt i dlatego może ktoś czytając ten wpis zwróci na ten fakt uwagę i uniknie rozczarowania tak jak ja...generalnie idealizowanie PDP uprawiane w tym wątku nie prowadzi do niczego dobrego, czytając to wszystko ma się wrażenie, że na LCD nie da się oglądać niczego...

zamówiłem sharpa le830 i czekam na niego - nic lepszego za te pieniące nie znalazłem

Ciekawi mnie jeszcze ile % oglądanego materiału na waszych "wyświetlaczach" to HD

Pozdrawiam

ponieważ stanowią problem, u mnie nie da się tego oglądać

Jest G30 z pół-matowym ekranem.

generalnie idealizowanie PDP uprawiane w tym wątku nie prowadzi do niczego dobrego, czytając to wszystko ma się wrażenie, że na LCD nie da się oglądać niczego...

Jak wiesz: ja niczego nie idealizuję. Wyraziłem tylko swój sprzeciw wobec czynieniu PDP wyssanych z palca i totalnie nieprawdziwych zarzutów. Obraz na PDP potrafi być urzekająco piękny. A że mnie ten na LCD jeszcze bardziej się podoba - no cóż, taki mam gust.

Ciekawi mnie jeszcze ile % oglądanego materiału na waszych "wyświetlaczach" to HD

Mogę tylko mówić za siebie. Około 50% : 50%. Do HD zaliczam również programy HD z Cyfry+ oraz stacji satelitarnych.

ponieważ stanowią problem, u mnie nie da się tego oglądać...

Widzę, że obecnie chyba każdy chciałby mieć 24h/dobę optymalne warunki do oglądania. Wydaje mi się też, że wielu z nas w głowach się trochę powywracało. Przydałoby się trochę elastyczności i innowacji. I po kłopocie. I nie dotyczy to sporów o LCD czy pdp.

Po prostu już chyba wielu z nas pozapominało wady i zalety telewizorów Rubin czy Siesta, odstrajanie się głowic, zakłócenia, odbicia, beznadziejne kolory. O czerni, bieli, ostrości wówczas nikt nie mówił. Każdy z nas oglądał filmy i jęczał z zachwytu. Obecnie mamy wręcz idealne sygnały, świetne matryce, czerń, ostrość a jak widzę co niektórzy mają cały czas ogromnego stresa niedoskonałości, liczą parametry, onanizują się pomiarami. W tym wszystkim zapominamy do czego te odbiorniki służą. Zamiast cieszyć się programami czy filmami które często są prawie doskonałej jakości my jak to Polacy. Smędzimy, marudzimy i jątrzymy.

Opanujmy się.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

dla mnie DLA MNIE - odbicia otoczenia są istotne (1 ściana to praktycznie samo szkło) jeżeli po grzebaniu w złączach nie obrócę go odpowiednio, na ciemnych fragmentach obrazu widać czasami coś, co się odbija, a nie jest wyświetlane. m.in. dlatego poszły na odstrzał modele z szybą na froncie (za to widok pociechy z zabawką w pobliżu ekranu wywołuje pewien niepokój). i zastanawiam się co robili ze swoimi pc-monitorami użytkownicy, u których w centrum widziałem glare a przy ramkach mat (czym oni je polerowali?).

w innym pomieszczeniu, na inną ścianę może wybrałbym inaczej.

i jak ktoś ze znajomych kupi/ł sobie plazmę/lcd - o ile jest sam zadowolony - znaczy dokonał właściwego zakupu.

podobnie z kolorami ścian - jak się komuś podoba, niech se machnie apartament na różowo-zielono-pomarańczowo-żarówiasto. jego ściany, jego gust(?), jego zadowolenie.

jak mnie ktoś zapyta, jaki tv wybrałem i dlaczego to mu powiem. jakie ma wady i zalety - w moim odczuciu - też powiem. ale namawiał go do jakiejkolwiek technologi czy modelu - nie będę (od tego jest marketing w tv i sklepach).

jak się uprze, że kupi taki sam jak ja, bo ja taki kupiłem - na dużo% wyrzuci pieniądze w błoto (nie wierzę w identyczne warunki i preferencje).

i jeszcze będzie miał do mnie pretensje...

głosowałem, że obie technologie mają swoje wady (zalety też) i nadal tak uważam.

Po prostu już chyba wielu z nas pozapominało wady i zalety telewizorów Rubin czy Siesta, odstrajanie się głowic, zakłócenia, odbicia, beznadziejne kolory. O czerni, bieli, ostrości wówczas nikt nie mówił. Każdy z nas oglądał filmy i jęczał z zachwytu. Obecnie mamy wręcz idealne sygnały, świetne matryce, czerń, ostrość a jak widzę co niektórzy mają cały czas ogromnego stresa niedoskonałości,

Piszesz, że mamy idealne sygnały i świetne matryce a ja zapewniam cię, że w latach 80-tych na wspomnianym przez ciebie Rubinie podpiętym do analogowej anteny ruch kamery na meczu piłkarskim nie powodował zielonego placka zamiast murawy i zamazywania sie postaci piłkarzy. Niestety obecne superhiper sygnały cyfrowe HD i jeszcze bardziej superhiper wykonane matryce taki efekt dają, bez wyjątku, najciekawsze jest to, ze bardziej na HD niż SD. Można sobie wyostrzać obraz do bólu, redukować zakłócenia mpeg, odszumiać ale wszystko będzie cacy tylko przy braku ruchu kamery. Mecz piłkarski w HD to najtrudniejszy test dla telewizora, szczególnie jak nadawca oszczędza na bitrate ale na demo blurayach też nie jest za ciekawie, najczęściej kamera stoi lub zwolnione tempo - czyli manipulacja.

Piszesz, że mamy idealne sygnały i świetne matryce a ja zapewniam cię, że w latach 80-tych na wspomnianym przez ciebie Rubinie podpiętym do analogowej anteny ruch kamery na meczu piłkarskim nie powodował zielonego placka zamiast murawy i zamazywania sie postaci piłkarzy. Niestety obecne superhiper sygnały cyfrowe HD i jeszcze bardziej superhiper wykonane matryce taki efekt dają, bez wyjątku, najciekawsze jest to, ze bardziej na HD niż SD. Można sobie wyostrzać obraz do bólu, redukować zakłócenia mpeg, odszumiać ale wszystko będzie cacy tylko przy braku ruchu kamery. Mecz piłkarski w HD to najtrudniejszy test dla telewizora, szczególnie jak nadawca oszczędza na bitrate ale na demo blurayach też nie jest za ciekawie, najczęściej kamera stoi lub zwolnione tempo - czyli manipulacja.

Nie wina telewizora ale tego jak nadają.

redukować zakłócenia mpeg, odszumiać ale wszystko będzie cacy

Na początek wyłącz odszumianie i redukcję zakłóceń MPEG - te filtry robią właśnie nierzadko plamę zamiast powierzchni z fakturą.

Nie wina telewizora ale tego jak nadają.

Co doskonale widać na Polsat Sport News w DVB-T naziemnym. Tam jest tak niski bitrate, że jak coś się dzieje więcej na ekranie (publiczność wymachująca rękami - po prostu dużo ruchomych obiektów) to na ekranie jest jedna wielka kwadraturgia (chyba że ktoś włączy ostre filtry odszumiające, to uzyska ładną plamę)

i kolejne amatorskie fotki vt30 i samiego pdp d8000

co mogę napisać ustawienie samiego w trybie relaks powoduje wyraźne zejście w jasności które dominuje w trybie dynamicznym, dla ciekawości górny prawy led samiego przełączyłem w tryb standard ten ciemniejszy widoczny na fotkach :)

panasa nie ruszałem do fotek, później dla ciekawości jak zmieniłem z dynamicznego na standard to się rozjaśnił :) odwrotnie niż w samsungu :)

czasem widać po lewej samiego starszy model pdp ale nie miał takiej ostrości obrazu i detaliczności , kolory też mimo że próbowałem na szybko nie udało mi się podgonić do d80000, powiem tak absolutnie dopłata do vt30 jak dla mnie nie ma sensu jeżeli miałbym wybierać 65-64cale bez określonego budżetu

, natomiast czasem lepszy obraz widziałem na vt30 ale czasem twarze lepiej na samsungu mimo że charakter lekko ocieplony mżna go ochłodzić to jakoś twarze lepsze były, dodatkowo czasem miałem wrażenie że więcej detali jest w obrazie na tym samungu a redukcja szumów była wyłączona jak sprawdzałem na panasie potem,

czasem faktycznie jest biel minimalnie szarawa w tym trybie w dynamicznym jest zdecydowanie jaśniejsza, i minimalnie czasem róż wyjdzie ale nie jest to tendencja na samsungu, natomiast ma ogólnie bardzo ładnie wyważony w kolorystyce obraz detaliczny ładne półcienie niebo jest błękitne a nie cjanowate , nie przesyca kolorów ale leciutko je ociepla, przyjemny jak dla mnie typ obrazu , ciekaw jestem jak wypadł by w sygnale HD pewnie jeszcze lepiej, piloty można samemu brać są przy cenach - info dla mczaja i można ustawiać wszystko :)

co do refleksów nie przeszkadzały praktycznie niewidoczne jedynie na ledzie coś się odbijało może ma gorszą powłokę nie wiem ,,,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-21279-0-04964100-1320771875_thumb.jpg

post-21279-0-52748600-1320771887_thumb.jpg

post-21279-0-47379600-1320771897_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

jaki sens mają takie porównania? ma sie to nijak do warunków przynajmniej zbliżonych do domowych, nie wspomnę już o aparacie czy źródłach sygnału.

Ja widziałem w MM VT30, d8000 oraz HX920 - obraz HD wyglądał identycznie

Refleksy jak jest szyba są i kropka!

jaki sens mają takie porównania?

Już dawno pisałem, że robienie zdjęć i wyciąganie jakichkolwiek wniosków to głupota. To tak jak wyrabianie sobie opinii o sprzęcie hi fi na podstawie odsłuchów na YouTube. Paranoja.

Na początek wyłącz odszumianie i redukcję zakłóceń MPEG - te filtry robią właśnie nierzadko plamę zamiast powierzchni z fakturą.

Znam temat od podszewki, zajmowałem się trochę kodowaniem video, filtry zawsze jedno polepszą a coś innego spieprzą, odszumiania nie trawię, w większości przypadków tak jak piszesz lepiej filtry wyłączyć chyba, że przeglądamy jpegi lub na ekranie nie wiele się dzieje, wówczas można dać wszystko na full, zastopowac, strzelić fotkę i wstawić na forum:).

Niski bitrate i właściwości kodeka są nie przeskoczenia, nie ważne czy dobra plazma czy dobry LCD mydło na piłce nożnej i tak i tak zawsze wyjdzie przy ruchu kamery, na HD w szczególności. No ale moze kiedyś te megabity na sekundę wzrosną, wtedy warto będzie miec coś co wyświetli pełne 1080 w dynamicznych scenach. Pozdro.

jaki sens mają takie porównania? ma sie to nijak do warunków przynajmniej zbliżonych do domowych, nie wspomnę już o aparacie czy źródłach sygnału.

... nawet jasność nie jest ustawiona na podobną.

Ja widziałem w MM VT30, d8000 oraz HX920 - obraz HD wyglądał identycznie

Refleksy jak jest szyba są i kropka!

to dziwne bo jestem wyczulony na refleksy i nie przytłoczyły mnie przy oglądaniu vt30 czy samiego pdp , być może w domu by wyszło ich więcej ale gdybam tylko ,

podobnie jest z matrycami glossy, w dzień masakra wieczorem jak nie ma źródła światła padającej na nią jest ok, z tym że nie wszystkie glossy w tv mają słabe filtry antyrefleksyjne ,

co do porównań, najlepiej samemu pojechać i pobawić się bo jak najbardziej nie jest to wymiernikiem ale potrafi zaznaczyć pewne tendencje w obrazie,

Focal + Naim

Osobiście wolę takie zdjęcie porównawcze cyknięte komórką od niekończących się teoretycznych dywagacji.

Ot, przynajmniej jest na co spojrzeć, a że to "test" z przymrużeniem oka - to chyba jasne?

Kil - masz projektor. Jak nie zaciemnisz pomieszczenia, to masz słaby kontrast. Czemu na to nie narzekasz? Ano bo wiesz, że trzeba się trochę postarać, żeby móc docenić jakość. Przy TV też trzeba się trochę postarać, ale na szczęście w dużo mniejszym stopniu.

Nie wiem, ale to trochę tak, jakby bezustannie marudzić, jakie to BMW serii 5 słabe jest, bo jak zjechać na dziurawą szutrową drogę, to trzęsie...

Osobiście wolę takie zdjęcie porównawcze cyknięte komórką od niekończących się teoretycznych dywagacji.

Ot, przynajmniej jest na co spojrzeć, a że to "test" z przymrużeniem oka - to chyba jasne?

dobry pomysł z fotkami , rzeczywiście mało ich a szkoda...projektor a TV :) nie ma co opowiadać, dwie różne rzeczy:) PS: nie ma wyświetlaczy idealnych

pozdrawiam wszystkich

dobry pomysł z fotkami , rzeczywiście mało ich a szkoda...projektor a TV :) nie ma co opowiadać, dwie różne rzeczy:) PS: nie ma wyświetlaczy idealnych

pozdrawiam wszystkich

Zawsze uważałem że obrazki robią temat bardziej ciekawym.

• Moderatorzy

Zawsze uważałem że obrazki robią temat bardziej ciekawym.

pod warunkiem, że gadamy o dziewczynach

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

pod warunkiem, że gadamy o dziewczynach

Nie. O telewizorach.

Konsekwentnie popieram Sittka. Jeżeli mielibyśmy coś porównywać na podstawie wklejonych tu zdjęć wówczas:

* powinny one być robione przez profesjonalistów i profesjonalnym sprzętem fotograficznym;

* każdy telewizor kandydujący do obfotografowania również powinien być uprzednio profesjonalnie skalibrowany.

Wtedy dopiero można cokolwiek wnioskować.

Dyskusje na temat zdjęć z marketu dokonanych telefonem komórkowym można potraktować wyłącznie jako zabawę towarzyską. Albo bicie piany. Nie powiem: jest to sympatyczne. Ale nic ponad to.

Jak się nudzicie i was energia rozpiera to już lepiej powklejajcie zdjęcia fajnych dziewczyn stojących przy telewizorach. Chętnie sobie z Bobcatem pooglądamy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.