Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie napisał gdzie oglądał, więc domniemałem sobie że zawzięty był :)

Ja dla mnie migrena jest po kilkunastu minutach oglądania LCD.

A jeśli kogoś głowa boli przy oglądaniu plazmy to niech uda się do specjalisty od TV, oczu lub poradni bólu.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

A jeśli kogoś głowa boli przy oglądaniu plazmy to niech uda się do specjalisty od TV, oczu lub poradni bólu.

Wystarczy, że wyrzuci plazmę - czynnik migrenogenny zostanie wyeliminowany :-)

LCD nie miga, wiec nic mu nie grozi :-)

Sittek unikajmy tego typu argumentacji w rozmowach. Równie dobrze ktoś może Ciebie odesłać tamże, argumentując Twoją migreną po oglądaniu LCD. Robi się niepotrzebna pyskówka, która prowadzi do nikąd.

Ja tam żadnego migotania plazmy nie zauważyłem, ale nie wiemy co i gdzie oglądał nasz Interlokutor, oraz jak był ustawiony telewizor.

ja miganie widziałem kątem oka z bliska, raz bardziej widoczne na jakimś kanale satki, na BR żadnego migania nie było ,

ale wiadomo od samej technologii głowa może rozboleć :) jak coś przeniesie nam dobrą jakość obrazu :)

Focal + Naim

jestem po 4 godzinnym oglądaniu plazmy Panasonica, jak dla mnie to migotał jak stroboskop

Niestety jak się człowiek przyzwyczai do czegoś lepszego to potem trudno przerzucić się z powrotem na coś gorszego. Ja miałem najpierw bańkę 50 Hz i jakoś dało się oglądać później przerzuciłem się na bańkę 100 Hz i już niestety 50 Hz było zupełnie nie do zaakceptowania. Nawet się dziwiłem jak ja to mogłem wcześniej oglądać. Podejrzewam że jak ktoś się przerzuca z bańki 50 Hz na plazmę to obraza na plazmie może się faktycznie wydawać super stabilny. Jednak przesiadka ze 100Hz na plazmę może być już nieprzyjemna.

Niestety jak się człowiek przyzwyczai do czegoś lepszego to potem trudno przerzucić się z powrotem na coś gorszego. Ja miałem najpierw bańkę 50 Hz i jakoś dało się oglądać później przerzuciłem się na bańkę 100 Hz i już niestety 50 Hz było zupełnie nie do zaakceptowania. Nawet się dziwiłem jak ja to mogłem wcześniej oglądać. Podejrzewam że jak ktoś się przerzuca z bańki 50 Hz na plazmę to obraza na plazmie może się faktycznie wydawać super stabilny. Jednak przesiadka ze 100Hz na plazmę może być już nieprzyjemna.

ups jak się przesiadam z LCD na PDP i dalej twierdzę że mruganie jest minimalne praktycznie nie widoczne

w każdym razie poprawiam jakość obrazu w każdym aspekcie , ale to umowne jest :)

Focal + Naim

migotanie jest, widzę je ale występuje tak rzadko i w tak łagodnym stopniu, że w ogóle pisanie o tym zakrawa na śmieszność, a już na pewno sprowadzanie tego do roli istotnej wady, no chyba że ktoś ma oczy kota i widzi to czego nie widzą normalnie inni lub specjalnie wpatruje się żeby to wychwycić

nikt z rodziny i znajomych, ciekawych jak odbiera plazma (a byli tacy co czytali podobne bzdury o m.in. migotaniu) nie wspomniał słowem o tym zjawisku

podobne rzeczy można napisać o powidokach, właściciel plazmy może jedynie uśmiechnąć się z niedowierzaniem co za idioci o tym piszą i jak to demonizują, jak zawsze najczęściej są to osoby, które tak naprawdę z plazmami nigdy nie miały do czynienia

migotanie jest, widzę je ale występuje tak rzadko i w tak łagodnym stopniu, że w ogóle pisanie o tym zakrawa na śmieszność, a już na pewno sprowadzanie tego do roli istotnej wady, no chyba że ktoś ma oczy kota i widzi to czego nie widzą normalnie inni lub specjalnie wpatruje się żeby to wychwycić

nikt z rodziny i znajomych, ciekawych jak odbiera plazma (a byli tacy co czytali podobne bzdury o m.in. migotaniu) nie wspomniał słowem o tym zjawisku

podobne rzeczy można napisać o powidokach, właściciel plazmy może jedynie uśmiechnąć się z niedowierzaniem co za idioci o tym piszą i jak to demonizują, jak zawsze najczęściej są to osoby, które tak naprawdę z plazmami nigdy nie miały do czynienia

Przepraszam że widzę miganie. Faktycznie moja wina że mam lepszy wzrok.

Przepraszam że widzę miganie. Faktycznie moja wina że mam lepszy wzrok.

Szedłem bliżej zapoznać się z PDP Panasonica cały najeżony i bardzo chciałem zobaczyć m.in. również owo miganie. Nie udało się. Innych wad plazmy, na które byłem nastawiony - również nie udało się. Mimo różnych skrajnych nastawień, które nawet dla mnie były nieakceptowalne. W związku z powyższym, chcąc być w zgodzie z prawdą, zmieniłem całkowicie zdanie o plazmach, czemu dałem publicznie wyraz. A że LCD mi się (trochę) bardziej podoba? No cóż... To nie znaczy, że mam na temat PDP nadal wypisywać (co poprzednio czyniłem i do czego się z niejakim zażenowaniem przynaję) jakieś farmazony i niestworzone bajki rodem z przestrzeni abstrakcji i scince-fiction.

Szedłem bliżej zapoznać się z PDP Panasonica cały najeżony i bardzo chciałem zobaczyć m.in. również owo miganie. Nie udało się. Innych wad plazmy, na które byłem nastawiony - również nie udało się. Mimo różnych skrajnych nastawień, które nawet dla mnie były nieakceptowalne. W związku z powyższym, chcąc być w zgodzie z prawdą, zmieniłem całkowicie zdanie o plazmach, czemu dałem publicznie wyraz. A że LCD mi się (trochę) bardziej podoba? No cóż... To nie znaczy, że mam na temat PDP nadal wypisywać (co poprzednio czyniłem i do czego się z niejakim zażenowaniem przynaję) jakieś farmazony i niestworzone bajki rodem z przestrzeni abstrakcji i scince-fiction.

Chciałbym przypomnieć że też zmieniłem całkowicie zdanie o plazmach tylko że w innym kierunku. To że ty nie widzisz migania nie oznacza że inni tego też nie widzą. Ciesz się że nie widzisz. Możesz kupić telewizor idealny już teraz. Ja niestety muszę z telewizorem idealnym poczekać na OLEDa. (mam nadzieję że będzie to telewizor idealny).

z tego co pamiętam narzekałeś na jasność panelu plazmy, jak miałeś ustawiony ostro kontrast to migotanie jest większe, pewnie też w jasnych scenach panel nie wyrabiał z maksymalną jasnością i ekran przygasał na bieli co pewnie spotęgowało to wrażenie migotania, albo raczej pulsowania bo to raczej tak wygląda

ja też widzę migotanie... raz na kilka godzin czasem się zdarzy że pojawi się scena gdzie kątem oka coś się zobaczy, w niczym to nie przeszkadza, być może gdybym się gapił tylko w ekran w poszukiwaniu migotania zauważyłbym to wcześniej

Możesz kupić telewizor idealny już teraz. Ja niestety muszę z telewizorem idealnym poczekać na OLEDa. (mam nadzieję że będzie to telewizor idealny).

Nie. Ani LCD ani PDP nie są idealne. Również czekam na OLED. Jestem tylko przeciwny formułowaniu nieprawdziwych czy wydumanych zarzutów.

Jak się maja Led'y lg w porównaniu do plazmy panasa?

Np LG47LV550T , 47KV570s do g/st30... Cenowo to samo co 42g30 ale lg oferuje 47'':)

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Nie. Ani LCD ani PDP nie są idealne. Również czekam na OLED. Jestem tylko przeciwny formułowaniu nieprawdziwych czy wydumanych zarzutów.

To że czegoś nie widzisz nie znaczy że to coś jest wydumane lub nieprawdziwe.

Chciałbym przypomnieć że też zmieniłem całkowicie zdanie o plazmach tylko że w innym kierunku. To że ty nie widzisz migania nie oznacza że inni tego też nie widzą. Ciesz się że nie widzisz.

Bardziej ty się powienneś smucić, że widzisz, lub wydaje ci się, że widzisz, bo jakoś nikt oprócz zatwardziałych ewangelistów LCD tego migotania nie widzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No to o co będziemy się kłócili jak każdy sobie kupi OLEDa? Trzeba będzie zamknąć temat.

Ukryta Zawartość

Może się tak zdarzyć że i w oledach będą różnice, a może komuś się oled nie spodoba.

Fajnie by było gdyby wprowadzili do sprzedarzy TMOS. Wtedy część kupiłaby sobie TMOS część OLED i byłoby się znowu o co kłócić.

Ponoć już niedługo Apple ma wypuścić telewizory dwukrotnie tańsze od konkurecji :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Byłem dziś w kilku sklepach rtv. W końcu mogłem zobaczyc g30 panasa w akcji. Bardzo fajny tv. Widzialem rowniez model z serii st30 i musze przyznac ze nie zauwazylem zadnej róznicy w obrazie w sklepie...:) Byc może w domowym zaciszu cos by sie jednak zobaczylo... Wydaje mi sie ze dla zwyklego zjadacza chleba nie bedzie żadnej róznicy...

Najlepsze jest to ze widzialem tez lg led 47lv550T i musze powiedziec ze obraz również pierwsza klasa:) A w cenie 42'' panasa mam 47'' lg:) Chyba jednak nie jestem bardzo wymagajacym uzytkownikiem i odpusze sobie mniejsza plazma panasa na rzecz wiekszego lg...

Jedynie nie moglem sprawdzic jak sobie radzi ze sportem/piłka nożna ten tv...

Tak w 75% jestem przekonany na lg. Czekam jeszcze 2 tygodnie moze jakas okazja świąteczna sie trafi i bedzie jeszcze taniej...:)

Czasami suche dane lub wykresy z labolatorium nic maja sie do ''zwyklego'' ogladania tv. Różnice sa na tyle małe ze umykaja widzowi...

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Ponoć już niedługo Apple ma wypuścić telewizory dwukrotnie tańsze od konkurecji :

Ukryta Zawartość

Aż mi się nie chce wierzyć. Telefony mają najdroższe.

Ukryta Zawartość

jak na moje oko ten oled troszkę podkolorowuje ale dosyć dobra czerń :)

A mnie sie po prostu wydaje, że ten OLED ma celowo podkręcone kolory aby wypadł bardziej efektownie. I można sobie to doregulować. Coś jak LCD w marketach utawione na tryb sklepowy, aby dawały po oczach.

Witek jaki link? Tam nie ma żadnego.

jak na moje oko ten oled troszkę podkolorowuje ale dosyć dobra czerń :)

Troszkę masakrycznie :) ... pewnie ma gamut 117% Adobe RGB (ja wiem? ... 150% sRGB?) a demonstrowane zdjęcia sRGB zostały wyświetlone bez profilowania. - amatorszczyzna

Najlepsze jest to ze widzialem tez lg led 47lv550T i musze powiedziec ze obraz również pierwsza klasa:) A w cenie 42'' panasa mam 47'' lg:) Chyba jednak nie jestem bardzo wymagajacym uzytkownikiem i odpusze sobie mniejsza plazma panasa na rzecz wiekszego lg...

pamiętaj tylko o tym, że w warunkach domowych, przy oglądaniu wieczorem przewaga mogłaby być dość istotna.

to, co trzeba przyznać tym LG, to to, że nawet w trybach sklepowych nie straszą zimną bielą, tylko mają obraz w miarę przyjazny, taki "kodakowy", choć dość jaskrawy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.