Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

test telewizorów na HDTV POLSKA i plazma Panasonica dostała po tyłku (głownie za płynność obrazu jednak nie tylko) od...uwaga...telewizora LED Sonego...nie wiem co tym myśleć, zwariowałem.
To się nazywa marketing. Sony upada więc trzeba coś rozbić.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

To się nazywa marketing. Sony upada więc trzeba coś rozbić.

x-P No i jaki niby interes ma polskie "HDTV POLSKA" by firma SONY nie upadła? Takie bzdury czasem piszesz że ... głupota galopująca.

x-P No i jaki niby interes ma polskie "HDTV POLSKA" by firma SONY nie upadła? Takie bzdury czasem piszesz że ... głupota galopująca.

Nie słyszałeś nigdy o czymś takim jak teksty (i testy) sponsorowane?

HDTV Polska samo z siebie może nie mieć żadnego interesu. Ale skoro ktoś zapłacił za laurkę...

Mam już Panasa 50ST50, właśnie go podłączyłem,i już wiem ze goście od testów na HDTV nie byli obiektywni.Wałkowali kilka razy że włączenie Inteligent Frame Creation (prościej upłynniacz) nawet na minimum powoduje niesamowity "teatrzyk", i już mogę powiedzieć że w dupie, nawet na pośrednim jest dalej ok.To było pierwsze co sprawdziłem w tym tv bo zależało mi na płynnym obrazie przy 50HZ, no i jest płynnie bez teatru, przynajmniej ja tego nie widzę...Jak dla mnie TEST LIPA. Gdzieś czytałem nawet na tamtym forum że tam istnieje tylko Sony, więc coś w tym chyba jest.

Nie słyszałeś nigdy o czymś takim jak teksty (i testy) sponsorowane?

Nie słyszałeś nigdy że sonda z Ziemi wylądowała na Marsie? - tak się mniej-więcej ma to co napisałeś do mojej wypowiedzi. Twierdzicie że test sponsorowany - OK ... może, nie interesuje mnie to teraz ; Twierdzicie że testerzy d...y - OK ... może, też mnie to nie interesi. Ale twierdzenie że test został tak napisany, bo firma SONY upada - sorry , ale to jest tak naciągana teoria jak twierdzenie że UFO rozwaliło polski samolot w Smoleńsku.

HDTV Polska samo z siebie może nie mieć żadnego interesu. Ale skoro ktoś zapłacił za laurkę...

No to napisz że test został sponsorowany, a nie przetaczaj jakieś kamienie by wyważyć otwarte wrota.

Kyle znane są przypadki kiedy firma której się nienadzwyczajnie wiedzie zamawia chwalcze teksty na temat swoich wyrobów dla podreperowania własnego image i podtrzymania sprzedaży.

no właśnie i sony japan zamówiło tekst na pewnym polski forum żeby nie upaść, poprawić image i zwiększyć sprzedaż :)

Bobcat, przeczytaj jeszcze raz co do Ciebie pisze Kyle bo odpowiadasz zupełnie od czapy...

To ty kolego jeszcze wierzysz w testy? No może sam je tworzysz to przepraszam, robota jak każda, czasami trzeba rzeczywistość nagiąć. W takim razie skąd się wziął ten test? Przecież wystarczy nawet porównać je w sklepie na półce sklepowej. Niejednokrotnie też pisałem że testy nawet autoryzowane i wydawane w kolorowych gazetkach czy poczytnych formach nijak mają się do ocen zwykłych użytkowników. Poczytaj też co napisał TRIBUL. Jego wypowiedź jest dla mnie 100 razy bardziej wiarygodna niż najbardziej skomplikowane wywody. No chyba, że masz własne prawdy objawione, własne testy, własne upodobania i zawziętość to przepraszam.

Nie mogę powiedzieć że ten tv Sony jest zły,bo go w życiu na oczy nie widziałem, ale w życiu nie widziałem tez czerni w ledzie przybliżonej do plazmy. Co do samego 50st50...powiem szczerze że mi szczena opadła jak zapodałem film z bluray na chwilę...a potem banan od ucha do ucha;)I poprawiacz płynności wyłączony,zero cięcia smużenia na bluray i mkv puszczanych z komputera.Czerń tak czarna, że przy filmie z pasami i zgaszonym świetle ma się wrażenie że TV kończy się na wewnętrznej stronie owych pasów.Co mnie trochę zniesmaczyło, że czasem przy gorszym materiale, choćby na wszelkich HBO HD i Canal + HD czarny ma zielone dropy, znikały tylko jak podkrecałem gamme do 2,4 i 2,6, tylko wtedy giną trochę szczegóły i obraz staje się za ciemny jak dla mnie. W sumie to cały wieczór przesiedziałem na próbach konfiguracji obrazu i nie wiem jak jest najlepiej,raz za ciemno raz za jasno, raz przerabiam tryb normalny raz kino i tak w kółko:) Może ma ktoś jakieś fajne ustawienia pod ten tv?

Zaraz się dowiesz, że odpowiadasz od czapy. Albo coś w tym guście.

Odpowiadasz od czapy.

To ty kolego jeszcze wierzysz w testy? No może sam je tworzysz to przepraszam, robota jak każda, czasami trzeba rzeczywistość nagiąć. W takim razie skąd się wziął ten test? Przecież wystarczy nawet porównać je w sklepie na półce sklepowej. Niejednokrotnie też pisałem że testy nawet autoryzowane i wydawane w kolorowych gazetkach czy poczytnych formach nijak mają się do ocen zwykłych użytkowników. Poczytaj też co napisał TRIBUL. Jego wypowiedź jest dla mnie 100 razy bardziej wiarygodna niż najbardziej skomplikowane wywody. No chyba, że masz własne prawdy objawione, własne testy, własne upodobania i zawziętość to przepraszam.

Nie wierzę że ten test został sfabrykowany bo "Firma sony upada".

czy upadek sony ma z tym coś wspólnego? Tonący chwyta się każdego sposobu aby nie utonąć? Może ktoś realizuje jakiś ekstremalny program odnowy? Nie wiem, więc nie wypowiadam się, jednakże jeśli eksperci wydają takie dziwne opinie to jeśli nie wiadomo o co chodzi, to zapewne chodzi o kasę. Marketing to poważna i skomplikowana profesja.

Robisz się monotonny. Wymyśl coś oryginalnego. A pozatym to była rozmowa z Sittkiem, a nie z Tobą.

Znowu piszesz od czapy.

czy upadek sony ma z tym coś wspólnego? Tonący chwyta się każdego sposobu aby nie utonąć? Może ktoś realizuje jakiś ekstremalny program odnowy?

Raczej eksperymentalny. Teoria bardzo mocno naciągana (sztuczna mgła, strzały w tle i te sprawy).

Nie będę brał udziału w pyskówce. Nie potrafię. Brak doświadczenia. Na tym poziomie nie bywam. Przepraszam.

Ależ Twa skromność mnie poraża. Zakrawa ona wręcz o kłamstwo, biorąc pod uwagę prowokującą wcześniejszą wypowiedź:

Robisz się monotonny. Wymyśl coś oryginalnego.

... tak więc, bywasz na "tym poziomie", ... bywasz :)

Tradycyjna "dyskusja z Bobcatem".

Czyli:

a) pada stwierzdenie, że recenzja była dobra, bo pada firma Sony i tą recenzją chce się uchronić od upadku

b) pada kontrargument: że może i recenzja opłacona, ale raczej nie przez światową korporację Sony, która tym sposobem nie upadnie

i dalej już "dyskusja z Bobcatem" w pełnej krasie, tzn z pominięciem istoty sporu wymienionej w punktach a i b :

- to co sony lepszy od Panasa?

- a co to ma do rzeczy?

- to co, nie ma sponsorowanych testów?

- a co to ma do rzeczy?

- a ja wierzę bardziej użytkownikom

itd.

Bobcat, jak nie zrozumiesz, że źródłem frustracji Twoich rozmówców jest właśnie to, że zbyt często nie rozumiesz istoty sprawy / dyskusji, tylko sam kreujesz nieistniejący, nowy spór, polemizując z poglądami stworzonymi przez samego siebie i następnie przypisanymi rozmówcy, to pyskówki z Twoim udziałem (naprawdę nie zastanawia Cię, dlaczego są tak liczne? nie dziwi Cię to) nie ustaną.

1. Mczaj ponawiam sugestię abyś skupił się na sprawach, które doskonale znasz, masz je w małym palcu i w których dla wielu (dla mnie również) jesteś niekwestionowanym Autorytetem: audio/video. Amatorskie psychoanalizy niespecjalnie Ci wychodzą. Moje zresztą wypadłyby jeszcze bardziej kiepsko, nieprzekonująco, żeby nie powiedzieć: zabawnie. Dlatego się na to nie silę.
  2. Zazwyczaj sprawy, które tu dyskutujemy nie są jednowymiarowe, zero-jedynkowe. Często są inne wymiary, inne aspekty, tzw. "drugie dno". Co w tym złego, że czasem próbuję w tamte obszary dotrzeć? Bo właśnie z tego powodu czynione mi są zarzuty i wzbudza to (jak twierdzisz) frustrację rozmówców.
  3. Spory, nawet te w oparach absurdu i pure-nonsensu, można toczyć w formie wytwornej i eleganciej dysputy, lub w formie pyskówki. Wybór należy do nas.

Pozdrawiam (w porządku alfabetycznym) Kyle i Mczaja.

Prościej nie potrafię, przedszkolak by zrozumiał o czym się pisze

wygląda na to, że albo sporo userów ma problem z formułówaniem swoich myśli w rozmowie z Tobą, albo Ty masz problem ze zrozumieniem tekstu pisanego

Prościej nie potrafię, przedszkolak by zrozumiał o czym się pisze

wygląda na to, że albo sporo userów ma problem z formułówaniem swoich myśli w rozmowie z Tobą, albo Ty masz problem ze zrozumieniem tekstu pisanego

Jakoś ze znakomitą większością się dogaduję bez problemu. Więc może jednak Ty nie potrafisz zrozumiale przekazać swoich myśli?

Myślę że nikt i nic nie zmieni naszych zachowań (psychiki), więc po kiego mczaj się produkujesz?

Chyba zdążyłeś zauważyć że psychoanaliza to drugie hobby Mczaja. Z tą jednakowoż różnicą, że o ile w pierwszym hobby, audio i video, jest specem najwyższej próby, o tyle tutaj prezentuje pełną amatorszczyznę.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Żadne bzdury. To forum blisko związane z firmą Sony i na siłę promującą ich produkty.

re Witek_Z

Koledze wszystko przekazałem w ten sam dzień. Namyśla się. Jest na etapie finalnym remontu mieszkania więc pewnie kupi tv pod koniec miesiąca albo w następnym.

Bobcat to stara szkoła:) Ja wiem o co w tym wszystkim chodzi ;)

Raczej eksperymentalny. Teoria bardzo mocno naciągana (sztuczna mgła, strzały w tle i te sprawy).

Typowa mieszanka niskiej jakości populki i demagogii aby utrzymać swoją naciągana teorię. Kitu nie wciskam. Wystarczy iść do pierwszego lepszego sklepu RTV i porównać Sony z Panasonicem.

Poza tym jeśli ktoś jest na dnie nie eksperymentuje a jedynie walczy o przetrwanie.

A kto sponsoruje jakie wydawnictwa, wystarczy poczytać zawartość, testy, spojrzeć na gwiazdki i porównać z reklamami. Tak jest ten świat zbudowany i nie ma co mieszać w to mgłę ze strzałami w tle. Poza tym pewne sprawy trzeba odróżniać i różnicować.

W Auto Świat oczywiście niemieckie marki i ich pochodne nie są wcale lansowane. Tam najczęściej pozytywnie pisze się o modelach japońskich .......

Przepraszam Panowie, ale jako współautor testu się trochę aktywowałem i moja wypowiedź może nie być kulturalna jak zazwyczaj :)

Powiem wam, że właśnie czytałem test telewizorów na HDTV POLSKA i plazma Panasonica dostała po tyłku (głownie za płynność obrazu jednak nie tylko) od...uwaga...telewizora LED Sonego...nie wiem co tym myśleć, zwariowałem.

...uwaga......uwaga......uwaga... jak to możliwe?! Czyż Panasonic nie jest najlepszy na świecie?

Żyjemy w XXI wieku i miłości do marki można się tylko poślizgnąć. Mało to już było przykładów gdy produkt niszowy zamiatał drogie popularne sprzęty? Zamiast "wariować" może warto wylać sobie kubek zimnej wody na głowie i iść do sklepu samemu zweryfikować, zamiast zacząć szukać dziury w całym?

...Albo zacząć czytać ze zrozumieniem? Nie pisałem, że Panasonic źle odwzorowuje ruch, tylko że serwuje klasyczny judder. Podstawowe pytanie - czy płynność filmu w kinie wg. Ciebie świetna? Dla mnie na przykład nie, a prawie to samo dostajemy na ST50. Wolę jak telewizor lepiej odwzorowuje rzeczywistość czyli płynnie, ale bez teatrzyku i ostro w ruchu. To właśnie zobaczyłem(zobaczyliśmy) na Sony. Stąd ocena, bez żadnego patyczkowania się i faworyzowania producentów.

Mam już Panasa 50ST50, właśnie go podłączyłem,i już wiem ze goście od testów na HDTV nie byli obiektywni.Wałkowali kilka razy że włączenie Inteligent Frame Creation (prościej upłynniacz) nawet na minimum powoduje niesamowity "teatrzyk", i już mogę powiedzieć że w dupie, nawet na pośrednim jest dalej ok

"w dupie" jak piszesz jest rozumienie tekstu :) Proszę zacytuj mi fragment, w którym napisałem taką bzdurę.

btw. problem 50hz nie odnosi się do płynności jak sugerujesz w dalszej części swojej wypowiedzi. Wróć na forum i przeczytaj, bo dosyć szczegółowo opisałem czym jest.

To ty kolego jeszcze wierzysz w testy? No może sam je tworzysz to przepraszam, robota jak każda, czasami trzeba rzeczywistość nagiąć.

Skoro masz takie podejście to... cieszę się, że to nie Ty robisz te testy :)

Jak czytam niektórych z Was Panowie to mogę powiedzieć tylko jedno... dno. Choćby nie wiem ile byśmy się nie naprodukowali to wam nie odpowiada. Jak nie zapunktują wasze ukochane marki to posądzacie o sponsorowany test. Piszecie to nie mając jakichkolwiek argumentów na nierzetelność testu. Żaden z was stad, oprócz TRIBULA (który niestety nie czyta ze zrozumieniem) nie miał praktycznej możliwości porównania urządzeń i napisania własnego zdania. Najlepiej potraficie rzucać zgryźliwe komentarze tu, czy gdzie indziej.

jedyne pocieszenie w tym, że Sony płaci nam za testy hehe... żenada....

miłości do marki można się tylko poślizgnąć.

Zamiast "wariować" może warto wylać sobie kubek zimnej wody na głowie i iść do sklepu samemu zweryfikować, zamiast zacząć szukać dziury w całym?

Otóż to. Kiedyś nie miałem żadnej miłości do marki Panasonic. Wprost przeciwnie: darzyłem ją niechęcią, jak każdą plazmę. Dopiero cierpliwe perswazje i merytoryczne argumenty Kolegów z Forum spowodowały, że poszedłem do marketu aby sobie popatrzeć i porównać. Wystarczyła jedna wizyta aby się przekonać o ile obraz na PDP Panasonic jest lepszy od LCD, w tym również Sony.

cieszę się, że to nie Ty robisz te testy :)

Telewizor nie jest bytem samoistnym dla siebie, ale urządzeniem użytkowym, które ma właścicielowi sprawiać frajdę. Sprawę testów już Koledzy trafnie wypunktowali. Można odnieść wrażenie, że są pisane przez robota. Same parametry, liczby, wielkości mierzalne. Brak opinii, spostrzeżeń i takiej subiektywne może oceny czegoś, co się nazywa przyjemność oglądania czy ogólna jakość obrazu.

Piszecie to nie mając jakichkolwiek argumentów na nierzetelność testu.

Twoje obecne poirytowanie uwiarygodnia takie przypuszczenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.