Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Sorrki ale ja o fotografowaniu mam takie pojecie....no co tu duzo mowic to widac i sam aparat mowi za siebie;)

Niemniej sprobuje pozniej pokombinowac, w ciemnym, z mniejsza rozdzielczoscia, spojrzalem na menu aparatu, nie, no , najchetniej to wszysko na auto bym dal;)))

Niemniej jednak przyznaj Krzysztofie, ze jakos da sie ogladac plazme w oswietlonym pokoju i to nawet na kinowym ustawieniu;)

No na pewno widać co jest na ekranie. Spróbuj na aparacie włączyć korekcję oświetlenia. Abo w menu albo jest nawet przycisk ze znaczkiem +/-. Poza tym spróbuj przełączyć automatykę balansu bieli na różne tryby. I porównaj zdjęcie jakie ci wyszło z obrazem telewizora. Któryś z trybów będzie oddawał kolory najlepiej. I czułość aparatu ustaw ja najniżej. Im mniejsza czułość tym mniej szumi.

To może zamiast pieprzyć o telewizorach koledzy za fotografowanie się wezmą? Tylko niech nie cykają nudne ekrany tylko pszczółki robią a może nawet listki lepiej bo bardziej statyczne.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

To może zamiast pieprzyć o telewizorach koledzy za fotografowanie się wezmą? Tylko niech nie cykają nudne ekrany tylko pszczółki robią a może nawet listki lepiej bo bardziej statyczne.

Chyba cię dzisiaj zęby bolą bo widzę że jesteś nie w humorze.

Zęby w porządku. Tylko widzę, że albo temat się wyczerpał albo koledzy się nudzą. Może jeszcze dźwięk po nagrywajcie sobie i porównujcie albo nawet zawody zróbcie na najładniejszą podstawkę TV ever.

To może miast fotek zechcą koledzy rozkminić tekst który właśnie przeczytałemw ostatnim numerze PCWorlda? Cytuje:

"Rozdzielczość obrazów ruchomych jest z reguły niższa od rozdzielczości statycznej, a tajemnicą poliszynela jest, że wiele plazm HD Ready ma wyższą rozdzielczość obrazów ruchomych od LCD Full HD"

To może miast fotek zechcą koledzy rozkminić tekst który właśnie przeczytałemw ostatnim numerze PCWorlda? Cytuje:

"Rozdzielczość obrazów ruchomych jest z reguły niższa od rozdzielczości statycznej, a tajemnicą poliszynela jest, że wiele plazm HD Ready ma wyższą rozdzielczość obrazów ruchomych od LCD Full HD"

i to ma być odpowiedź na kolorystykę i głębię czerni?? :)

Focal + Naim

Zaraze bedzie, a sa na to jakies testy,. slepe dodam.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

To że zielony jest w wielu miejscach turkusowy to chyba widzisz? Mi ten obraz wygląda tak jakby ktoś włączył tryb sklepowy albo dynamiczny.

Teraz będziesz niuansował dla odmiany o odcieniach. Co za malkontent. To co widzisz, to jest a) zdjęcie wyświetlane b) na twoim monitorze LCD. Więc rozprawianie o odcieniach jest niepoważne, tym bardziej że na screenach które sam wkleiłeś nie można nawet rozprawiać o kolorach, bo wszystko szaro-bure i płaskie (a co dopiero o odcieniach panie....).

Poza tym ta akurat scena ma trochę przesycone kolory, inne filmy przy tych samych ustawieniach są mniej "kolorowe".

Jak testowali w AV projektor JVC to wkleili zdjęcia ekranu z dokładnie tą samą sceną i twarz była prawie pomarańczowa (znowu: w gazecie).

A moja fotka przynajmniej zadaje kłam twierdzeniom że obraz z plazmy jest wyblakły i niekontrastowy. Jak widać może być dowolnie nasycony i kontrastowy, a przy tym ma głebię i prawdziwą czerń, którą teraz możesz sobie nazywać podbitą :)))

Więc added value z wklejenia fotki jest :))

witek, bo pierwsze to zdaje sie kinowka, a pozostale to normal i LCD mode, tfu to znaczy game mode, z przegietym nasyceniem barw.

Panasonic sugeruje, ze tryb kinowy powinno sie ogladac w nocy, normalny w dzien a game jak to game.

Ja jednak zawsze mam na kinowym, jednak dodatkowo pewne parametry usawiam po swojemu.

Inna sprawa, ze taki ze mnie fotograf jak koziej dupy traba:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

i to ma być odpowiedź na kolorystykę i głębię czerni?? :)

A dlaczego to miała być jakaś odpowiedź? Nie miała i nie jest. Ciekawy jestem zdania innych na temat wypowiedzi którą zacytowałem, ot co.

zdjęcia już są to teraz mały quiz :)

poniżej po 4 fotki w każdej serii jest tylko jedna fotka plazmy i 3 lcd

i teraz kto zgadnie które to plazma?

3

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-4289-0-12072700-1314642605_thumb.jpgpost-4289-0-90828000-1314642605_thumb.jpg post-4289-0-73796700-1314642606_thumb.jpg

4

post-4289-0-30981700-1314642608_thumb.jpgpost-4289-0-31422800-1314642610_thumb.jpgpost-4289-0-95369600-1314642611_thumb.jpgpost-4289-0-96324800-1314642678_thumb.jpg

5

post-4289-0-91686100-1314642932_thumb.jpgpost-4289-0-70415500-1314642936_thumb.jpgpost-4289-0-41903900-1314642937_thumb.jpgpost-4289-0-31112600-1314642938_thumb.jpg

post-4289-0-52875500-1314641561_thumb.jpg

post-4289-0-56255600-1314641562_thumb.jpg

post-4289-0-59200600-1314641563_thumb.jpg

post-4289-0-69406100-1314641564_thumb.jpg

post-4289-0-71495600-1314641565_thumb.jpg

post-4289-0-21346300-1314641567_thumb.jpg

post-4289-0-28819400-1314641568_thumb.jpg

post-4289-0-47932800-1314641569_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

123... test

Pod warunkiem, ze plazma dobra i dobrze skonfigurowana to tak powinno byc, a przynajmniej to u mnie najlepiej wyglada, pomaraczncze wogole nie wygladaja dobrze, nigdzie;)

Pomidory 1

kwiaty 2

kwiatek 3

bilard 4

ten bilard, kula niby najczarniejsza, ale ta zielen dziwna, moze ja za moalo w bilarda gram?;) Niemniej z pewnoscia 3 sa na ogol najciemniejsze, ale u mnie te zdjecia nie wygladaja zbyt imponujaco.

Zwlaszcza 2 pomarancze jakies takie wyblakle, to musi byc LCD;)

wszystkie tv biorące udział (tzn fotki z nich) są to modele wyższe lub TOP... kalibrację miały przeprowadzoną

dorzucam tabele pomocniczą

mała podpowiedź - foto bilard, należy zwrócić uwagę na płynność, pozostałe to zdjęcia statyczne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

123... test

????

porównywanie wyświetlaczy na podstawie zdjęć...

pobrałem żeby je zobaczyć czymś poważniejszym niż przeglądarka i trochę się zdziwiłem - niska rozdzielczość+jpeg+brak danych exif. na podstawie takich zdjęć oceniać...

jeżeli już to:

1. odwzorowanie kolorów

przygotować na pc plik jpeg bez kompresji (chyba, że tv potrafią czytać bmp albo tif), a w nim np. kilka powierzchni RGB w różnych proporcjach. oczywiście w natywnej rozdzielczości tv. zdjęcie najlepiej raw (przy małej ilości szczegółów i jpg z małą kompresją też mógłby być; jak się da to z wyłączonymi wszystkimi poprawiaczami w aparacie), a podczas jego wykonywania fajnie by było umieścić w kadrze "wzorzec" np. kawałek białej kartki papieru xero/do drukarek dostępnego w całym kraju ale taki o "dużej białości" (żeby każdy mógł sobie "wzorzec" kupić). i wtedy można porównywać (można i subiektywnie, ale bez problemu da się pobrać próbki ze zdjęcia i porównać ze znanym wzorcem. FF0000 wzorca powinno dać FF0000 na zdjęciu (na monitorze crt/lcd/plazmowym/skalibrowanym/lub nie/z ustawioną dowolną temperaturą barwową; bardziej obiektywnego porównania dostępnego dla każdego - nie znam). przy różnych mieszankach powinno dać się wyłapać błędy wprowadzane przez aparat.

2. odwzorowanie szczegółów, przeskalowywanie - obraz statyczny

zawsze można przygotować plik a'la tablica testowa do drukarek/skanerów i potraktować nim tv. można przygotować go w kilku rozdzielczościach (np. hd ready i pal) i zobaczyć, jak sobie radzi logika tv zwłaszcza podczas podbijania do full hd. - przy statycznym obrazie. i tu lepszy byłby raw. .jpg w aparatach to jednak kompresja stratna.

3. odwzorowanie szczegółów, przeskalowywanie - obraz dynamiczny

jak poczytam i przetestuję kodeki akceptowane przez tv, a temat nie wygaśnie może coś zaproponuję

1 i 2 są baardzo proste w realizacji

w wolnej dłuższej chwili (czyli raczej nieprędko) mam zamiar poznęcać się w ten sposób nad swoim nabytkiem.

jeżeli jest na forum grafik profesjonalista, to mam go na sumieniu, bo pewnie padł ze śmiechu, ale propozycje 1,2 są łatwo wykonalne i przynajmniej dają szansę na zbliżenie się do obiektywizmu.

w sumie 1 to jakiś pomysł na domową kalibrację odbiornika (z istotnych kosztów, tylko czas...)

Jak przyjdę do domu to pooglądam na czymś lepszym, ale obecnie najlepsze zdjęcia to 1,1,1,1,1 (najmniej kłamiące wzgl. źródła). Jeśli to plazma to bym ten model kupił x-P

wg mnie plazma to kolumna ze zdjęciami nr 3

Ups. skasowałem ... ale tak czy inaczej tak mocne odbarwienie na brzegach na plazmę mi nie wygląda - mam na myśli bilard (raczej na kiepski / kiepsko-kalibrowalny LCD)

i jeszcze jedno

zastanawia mnie znopwu fakt dlaczego na 4 fotki tylko 1 jest plazma a nie 2

było by można lepiej porównać 2 różne pdp vs lcd a nie tylko 1 pdp vs 3 lcd

jaki jest sens takich porownan? szczegolnie na fotkach?

powinien byc demo room stoi 10 tv 5 pdp i 5 lcd i tylko widac ekrany

Focal + Naim

dorzucam tabele pomocniczą

Swoją drogą założyłem że te fotki z tabeli to są te "referencyjne" - są? Bo jeśli nie to ta tabela za bardzo pomocnicza nie jest (i automatycznie moje określenie że najmniej kłamiące są fotki 1,1,1,1,1 staje się pozbawione sensu)

Pozwólcie, że znów zadam niewygodne pytanie: co ma dać ten konkursik ze zdjęciami? Przecież to jest dziecinnie łatwo zmanipulować. Jeden telewizorek wyregulujemy i skalibrujemy na tip-top, w innych ustawimy parametry aby obraz był do d... A teraz mówcie co jest co. W ten sposób można "udowodnić" co się chce. Wszystko. A Wy to łykacie. Jak dzieci w przedszkolu.

Pozwólcie, że znów zadam niewygodne pytanie: co ma dać ten konkursik ze zdjęciami? Przecież to jest dziecinnie łatwo zmanipulować. Jeden telewizorek wyregulujemy i skalibrujemy na tip-top, w innych ustawimy parametry aby obraz był do d... A teraz mówcie co jest co. W ten sposób można "udowodnić" co się chce. Wszystko. A Wy to łykacie. Jak dzieci w przedszkolu.

Bobcat to nie są autorskie zdjęcia forumowiczów tylko zdjęcia z internetu. Można je zmanipulować, ale po co ? I tak widać, że ci co się wypowiedzieli zgadują. O czym to świadczy ? Oczywiscie o tym, że zdjęcia są kiepskie :-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Pobawic sie mozna:) Ja bardziej sie sugerowalem tym co lepiej na moim odbiorniku wyglada:)

Ale doceniam odwagę cywilną. Mimo że zdjęcia nie wyszły to Wojtek je i tak wkleił.

O co więc chodzi z tymi zdjęciami? O sprzęt czy odwagę, bo jakoś nie pojmuję. Oglądam te wypociny ( przepraszam autorów) jednak żadnego z nich POWAŻNEGO I OBIEKTYWNEGO wniosku wyciągnąć nie potrafię.

Brawo za polot. Kolega Bobcast wygrał Talon na Balon.

I teraz sobie pomyślcie jak bardzo łatwo można sobie pokombinować w testach .............

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.