Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słuchacie kabli sieciowych?

Lesław01

Różnica między kablami sieciowymi  

930 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz różnicę mędzy kablami sieciowymi

Rekomendowane odpowiedzi

Premiery nie przewiduję bo nie prowadzę działalności misyjnej .Po prostu ciekaw byłem czy prosty mikrofonik w aparacie foto zarejestruje jakieś różnice w dźwięku .Chodziło mi o wyeliminowanie autosugestii że kable sieciowe mogą mieć wpływu na ostateczny dźwięk dochodzący do naszych uszu.Mikrofon nie ulega emocjom i nastrojom co najwyżej awarii.Przy furutechu dźwięk sprawiał wrażenie bardziej czysto zarejestrowanego z lepiej akcentowanym basem .

Jestem w szoku. Ludzie używają profesjonalnych mikrofonów, w komorach bezechowych i mają trudności w wychwyceniu subtelnych różnic w kablach. A ty rejestrujesz te zmiany aparatem cyfrowym...

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Premiery nie przewiduję bo nie prowadzę działalności misyjnej .Po prostu ciekaw byłem czy prosty mikrofonik w aparacie foto zarejestruje jakieś różnice w dźwięku .Chodziło mi o wyeliminowanie autosugestii że kable sieciowe mogą mieć wpływu na ostateczny dźwięk dochodzący do naszych uszu.Mikrofon nie ulega emocjom i nastrojom co najwyżej awarii.Przy furutechu dźwięk sprawiał wrażenie bardziej czysto zarejestrowanego z lepiej akcentowanym basem .

To wrzuć gdzieś oba filmiki do ściągnięcia.

Na tym polega to całe Forumowe słyszenie kabli.

Zaraz wejdą do dyskusji złotousi i zobaczycie...

Zależy jakim aparatem nakręci się film. Jak takim za ponad 6000zł (audiofilskim) to wszystko będzie w porządku, zmiany będą.

Nadal nie rozumiem w jaki sposob wyeliminowales autosugestie jesli dalej wiesz, ze na jednym filmiku gra Furutech a na drugim nie...

Czytając to forum można dojść do wniosku że inżynierowie w takich firmach jak Furutech ,Oyaide,Furukawa,Cardas i wielu innych nie mają kompletnie żadnych podstaw do swojej pracy bo nic w kablach nie mogą zmierzyć ani usłyszeć a ich produkty nie mogą w najmniejszym stopniu wpłynąć na dźwięk. No chyba że do swoich testów używają jakiś kiepskich sprzętów o wadliwie skonstruowanych zasilaczach .

Czytając to forum można dojść do wniosku że inżynierowie w takich firmach jak Furutech ,Oyaide,Furukawa,Cardas i wielu innych nie mają kompletnie żadnych podstaw do swojej pracy bo nic w kablach nie mogą zmierzyć ani usłyszeć a ich produkty nie mogą w najmniejszym stopniu wpłynąć na dźwięk. No chyba że do swoich testów używają jakiś kiepskich sprzętów o wadliwie skonstruowanych zasilaczach .

Pytanie tylko, czy tych firmach rzeczywiście pracują jacyś inżynierowie, bo na razie, to wszystko wskazuje na to, że są tam tylko konsultanci udzielający pomocy w redakcji arcyciekawych materiałów firmowych, niezbędni aby tworzący te materiały mogli zachować pozory wiarygodności i używać kompletnie obcej im terminologii.

Nadal czekamy na możliwość obejrzenia filmików.

Co można wpisać na temat czy kable sieciowe mają wpływ na dźwięk w moim systemie gdy wpinam dajmy na to w wzmacniacz i

kabel zasilający 1- dźwięk ostrawy o krótkim basiku , szeleszczący wokaliści i skupiony między kolumnami.

kabel zasilający 2- dźwięk dynamiczny z głebszym basem ,wokale czyste bez szorstkości i scena szersza niż na kablu nr 1.

kabel zasilający 3- dźwięk spokojny lekko matowy wokaliści schowani pomiędzy instrumenty.

kabel zasilający 4- dźwięk dynamiczny ,czysty ,wokaliści na pierwszym planie a instrumenty słychać że są zlokalizowane po bokach i z tyłu.

Co można na tym forum napisać jeśli takie zmiany na swoim sprzęcie słyszymy?

a. Prawdę -brrrr te ataki na mających inne zdanie i żądanie dowodów że u nas tak jest bo u kogoś wcale tak nie jest, więc u innych też nie może być inaczej ..

b. Skłamać i wpisy robić tak jak jest trendy przez miejscowych guru.

c. Nic nie wpisywać i cieszyć się swoim hobby a forum poczytać dla rozrywki.

Ja spróbuję zastosować się się do punktu c. Pozdrawiam Audiofilów .

Co można wpisać na temat czy kable sieciowe mają wpływ na dźwięk w moim systemie gdy wpinam dajmy na to w wzmacniacz i

kabel zasilający 1- dźwięk ostrawy o krótkim basiku , szeleszczący wokaliści i skupiony między kolumnami.

kabel zasilający 2- dźwięk dynamiczny z głebszym basem ,wokale czyste bez szorstkości i scena szersza niż na kablu nr 1.

kabel zasilający 3- dźwięk spokojny lekko matowy wokaliści schowani pomiędzy instrumenty.

kabel zasilający 4- dźwięk dynamiczny ,czysty ,wokaliści na pierwszym planie a instrumenty słychać że są zlokalizowane po bokach i z tyłu.

Co można na tym forum napisać jeśli takie zmiany na swoim sprzęcie słyszymy?

a. Prawdę -brrrr te ataki na mających inne zdanie i żądanie dowodów że u nas tak jest bo u kogoś wcale tak nie jest, więc u innych też nie może być inaczej ..

b. Skłamać i wpisy robić tak jak jest trendy przez miejscowych guru.

c. Nic nie wpisywać i cieszyć się swoim hobby a forum poczytać dla rozrywki.

Ja spróbuję zastosować się się do punktu c. Pozdrawiam Audiofilów .

Kluczysz i kluczysz, a zgrałbyś dwa filmiki i zamknął mordki niewiernym :-)

Siedzą tam sprawni biznesmeni wiedzący jak zarabia się kasę w branży audio, zatrudniają też inżynierów, którzy mają szeroką wiedzę na temat elektryczności i jej przesyłu np. na odcinku gniazdo w ścianie - wzmacniacz itd. Prochu oczywiście nie wymyślą ale znajdą kolejny sposób by zarobić np 2,3 tys. dolarów/euro na 1,5m kablu zasilającym,odpowiednio motywując cenę takiego cacka ;) Dla mnie mistrzowie w swojej specjalizacji :)

Szanowny Panie Gromowładny!

Nie mogę doczekać się tych filmików. Jeśli rzeczywiście pokazują tę ogromną różnicę w brzmieniu, to prześlij mi je na mój e-mail. Obiecuję, że jeśli usłyszę jakieś zmiany, zacznę wierzyć w kable. Zamiast stosować się do punktu c, opublikowałby Pan te filmiki i sprawa stałaby się jasna dla każdego, a tak to można tutaj tylko wietrzyć kolejną mistyfikację. Napisać każdy może wszystko, ja np. słyszę czasami tupot mrówczych nóżek, maszerujących po moich kabelkach, tylko kto w to uwierzy?

Czy byłbyś uprzejmy wyjaśnić zasadność użycia przymiotnika "ogromną"?

Oj, to pytanie źle skierowane, ja tylko posługuję się terminologią używaną przez innych, ponieważ moim zdaniem kabel sieciowy nie ma dużego wpływu na brzmienie, jeśli w ogóle ma, to niewielki, mierzalny, ale nie do usłyszenia.

A opierając się na czteropunktowym opisie Gromowładnego, zmiany można określić jako olbrzymie i łatwe do wychwycenia.

zmiany są niewielkie acz wyraźnie słyszalne, ziarko do ziarka, kabelek za kabelkiem, urządzenie za urządzeniem i robi się w systemie wielka różnica

Bum, gdybyś na prawdę był zainteresowany usłyszeniem zmian, kupiłbyś sobie 8 m głupiego, pojedynczego drutu 6mm2, dwa komplety wtyków i robiąc dwa kable, sam popróbował różnic powodowanych głupim kierunkiem przewodu z uwzględnieniem kiedy faza a kiedy zero - i tylko tyle, bez ferrytów, koralików, warkoczyka i innej biżuterii

herezja? - no to żyj w swojej bajce przekonany, że się nie da usłyszeć

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Czy byłbyś uprzejmy wyjaśnić zasadność użycia przymiotnika "ogromną"?

Kolego, jak zobowiązuje Twój nick i awatar powinieneś być osłuchanym człowiekiem, z przygotowaniem muzycznym.

Poniżej mój wpis z innego wątku:

Utwór muzyczny to:

melodyka – wyznacza następstwo dźwięków o różnej wysokości i różnym czasie trwania,

rytmika – porządkuje materiał dźwiękowy w czasie,

dynamika – reguluje natężenie dźwięku

agogika (tempo) – określa szybkość wykonywania utworu,

artykulacja – sposób wydobywania dźwięku,

harmonika – porządkuje współbrzmienia dźwięków w utworze,

kolorystyka – określa barwę dźwięku,

frazowanie – porządkuje budowę utworu.

I warto byłoby ustalić jakiś kanon konkretnych utworów aby wskazać co w jakich wskazanych atrybutach utworu muzycznego może być "zamazane"...

...

Natomiast warto wskazać jakie smaczki mogą nam umknąć. Czy w ogóle mogą?

Dodam, że melomana interesują w muzyce również pośrednio związane z ww. cechy jak: atak na dźwięk, wybrzmiewanie, pauzy,...

...

Odnieś się zatem i wskaż jakie atrybuty utworu muzycznego są gorsze po zastosowaniu zwykłej śieciówki.

Warto wskazać konkretne wydawnictwa, utwory i miejsce w którym należy się skupić...

Bo chyba rozmawiamy tu o muzyce, no nie...?

Mamel, czyżbyś chciał powiedzieć, że zwykły kabel zagra najlepiej...?

powiedziałem co chciałem powiedzieć, ja używam takie i tak skonstruowane, jakie polecałem Bumowi, inne mnie nie interesują

nie dociera do Ciebie to co próbuje od jakiegoś czasu przekazać bo w książkach tego nie ma

skutek jest taki, że każdy Twój komentarz w temacie kabli wskazuje, że dopadło Cie prawo Parkinsona

komentujesz czegoś nie doświadczył

Twój komentarz w temacie kabli wskazuje, że dopadło Cie prawo Parkinsona

komentujesz czegoś nie doświadczył

Doświadczył, doświadczył...

Ty jako mój szczególny czytelnik najlepiej o tym wiesz...

Zmiany bywają.

Jedni podjarani zakrzykną na Forum "Eureka"!

Inni zastanowią się i znajdą przyczynę zmiany.

Właśnie,to słowo jako jedno jedyne,stanowi problem,a jego mylna interpretacja,prowadzi do ogniskowania całej dyskusji.Odnoszę wrażenie,ze większość oczekuje od kabla sieciowego rodzaju hm..,cudu,a tak nie było,nie jest i nie będzie.Na podstawie moich doświadczeń z kablami sieciowymi jestem zdania,ze zmiany są,ale najczęściej występują na granicy słyszalności przy większości systemów.W systemach przejrzystych,te różnice są bardziej słyszalne,ale w obydwu przypadkach wpływ kabla nie decyduje(!) o dźwięku,lecz subtelnie,bardzo subtelnie go dopieszcza.

Bum1234,bardzo mi przykro,ale słowa użyłeś w poście Twojego autorstwa,więc moim zdaniem,pytanie właściwie skierowane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

groch z kapustą - wymieszał wpływ trzech elementów:

materiału kabla, polaryzacji, (materiału czy energii elektrycznej?) i potencjału masy (te nieszczęsne żarówki)

a połowa znowu zakrzyknie że to woodu, jak z pętelkami

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

...

W systemach przejrzystych,te różnice są bardziej słyszalne,ale w obydwu przypadkach wpływ kabla nie decyduje(!) o dźwięku,lecz subtelnie,bardzo subtelnie go dopieszcza.

Nie mieszałbym systemu przejrzystego do tych rozważań.

Nie mamy zdefiniowanego "przejrzystego".

Wszyscy wiedzą w czym ja upatruję grania sieciówek. Nie ma to przełożenia na przeźroczystość systemu.

Przypominam też, że energia to skalar i polaryzacji nie posiada.

moim zdaniem mnie jest to takie jednoznaczne w odniesieniu do elektryczności

• Użytkownicy+

Niby tak.

Działają tu jednak grupy... Układ ;)

Zgadza się, tu miał działać układ. Układ był taki, ja Ci (i nie tylko, proponowałem to wielu "niesłyszącym") wysyłam kable, a Ty opisujesz co usłyszałeś na forum. Niestety, układ się nie powiódł, nie chciałeś żebym wysłał Ci kable. Tak więc koniec układu, nie słyszysz teoretyku (piszę ogólnie, nie tylko do Ciebie Grzegorzu), jest forum xyz-a. Tam teoretycy mogą wzajemnie klepać się po plecach i wklejać wzory i regułki, nigdy nie sprawdzając swoich teoryji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.