Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słuchacie kabli sieciowych?

Lesław01

Różnica między kablami sieciowymi  

931 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz różnicę mędzy kablami sieciowymi

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

eMeReKo,

Oyaide Tunami to świetna sieciówka, wprowadza wiele pozytywów w brzmieniu.

Coś musi być nie tak z twoim systemem lub z twoim słuchem skoro nie wychwyciłeś zmian.

Nie gniewaj się proszę za te słowa, to nie atak, tylko trochę mi żal...

pzdr

Próbowałem nie tylko u siebie i niestety...

OK, rozumiem i również pozdrawiam :)

Niektórzy, to powinni raczej być na forum metrologów techników elektryków.

Dokładnie tak. Kolega Kacper źle trafił bo nim uzyskał jakieś propozycje to został zbesztany

przez frustrata który niewiele słyszał bo nawet nie ma dość dobrego sprzętu.

Gość

(Konto usunięte)

Dokładnie tak. Kolega Kacper źle trafił bo nim uzyskał jakieś propozycje to został zbesztany

Pierwszy wpis Kacpra:

Witam,

Ja do swojego wzmaczniacza Azur 650 mam podpieta sieciowke audioquest nrg2, za nim za nia zaplacilem mialem okazje przetestowac ja w domu. Uwazam ze kabel sieciowy wprowadza zmiany i ma wplyw na efekt koncowy, ale za nim sie go kupi nalezy przetestowac w domu bowiem wszystko zalezy od naszego stereo jakie mamy, instalacji elektrycznej etc. Moj odtwarzacz cd jest podpiety do sieci kablem isotek premium i w tym przypadku zadnych roznic/zmian nie uslyszalem.

Tytuł wątku:

"Czy słuchacie kabli sieciowych?"

Tak więc propozycję czego? Gdzie?

Analfabeto funkcjonalny!

Pierwszy wpis Kacpra:

Tytuł wątku:

"Czy słuchacie kabli sieciowych?"

Tak więc propozycję czego? Gdzie?

Analfabeto funkcjonalny!

Fakt...piszac pierwszego posta na tym forum raczej nie oczekiwalem porad, chcialem sie tylko podzielic doswiadczeniem ;-)
Gość

(Konto usunięte)

Fakt...piszac pierwszego posta na tym forum raczej nie oczekiwalem porad, chcialem sie tylko podzielic doswiadczeniem ;-)

No właśnie... :)

Ale sly30 jak zwykle wie lepiej... ;)

Poza tym:

nawet nie ma dość dobrego sprzętu

Gratuluję mu znajomości sprzętu, bo dysponujesz - to żaden przytyk pod Twoim adresem - CA Azur 650, a on twierdzi, że ja mam za słaby sprzęt, by usłyszeć różnicę... ;)

To już totalny brak logiki i konsekwencji!

Od jakiegoś już zresztą czasu co najbardziej "słyszący" obrali taktykę, że wszyscy mają "śmieciowy/budżetowy" sprzęt i dlatego nie słyszą różnic.

A ja po raz kolejny pytam, to po co porady w 99% wątków kablowych w tej zakładce, skoro większość z nas dysponuje takim sprzętem?

Ludzie pytają o kable za 100,-, 500,-, 1000,- przy sprzęcie, którego wartość nie przekracza 20 tys. zł.

Wielkie Nietoperze powinny w końcu odlecieć do zakładki Hi-end i przestać fruwać z jednej skrajności w inną :)

eMeReKo,

Oyaide Tunami to świetna sieciówka, wprowadza wiele pozytywów w brzmieniu.

Coś musi być nie tak z twoim systemem lub z twoim słuchem skoro nie wychwyciłeś zmian.

Nie gniewaj się proszę za te słowa, to nie atak, tylko trochę mi żal...

pzdr

Do każdego? I w każdym zachowuje się tak samo?

No właśnie... :)

Ale sly30 jak zwykle wie lepiej... ;)

Poza tym:

Gratuluję mu znajomości sprzętu, bo dysponujesz - to żaden przytyk pod Twoim adresem - CA Azur 650, a on twierdzi, że ja mam za słaby sprzęt, by usłyszeć różnicę... ;)

To już totalny brak logiki i konsekwencji!

Od jakiegoś już zresztą czasu co najbardziej "słyszący" obrali taktykę, że wszyscy mają "śmieciowy/budżetowy" sprzęt i dlatego nie słyszą różnic.

A ja po raz kolejny pytam, to po co porady w 99% wątków kablowych w tej zakładce, skoro większość z nas dysponuje takim sprzętem?

Ludzie pytają o kable za 100,-, 500,-, 1000,- przy sprzęcie, którego wartość nie przekracza 20 tys. zł.

Wielkie Nietoperze powinny w końcu odlecieć do zakładki Hi-end i przestać fruwać z jednej skrajności w inną :)

Tak, bardzo jestem zadowolony z Cambridga :-) wg mnie godny polecenia.

Niektórzy, to powinni raczej być na forum metrologów techników elektryków.

Kable są jak wiadomo urządzeniami elektrycznymi.

To raczej ci drudzy "niektórzy" powinni przenieść się na jakieś forum ezoteryczne...

Ja w takiej sytuacji już bym pisał do producenta np. wzmaka z prośbą o wyjaśnienie co ma na myśli zalecając lepsze kable, co ew. poleca i jeśli tak czemu od razu nie dostarcza optymalnego kabla, skoro wie, że są lepsze.

Gość

(Konto usunięte)

Tak, bardzo jestem zadowolony z Cambridga :-) wg mnie godny polecenia.

Kacper, z całą sympatią do Ciebie :), jedna rzecz mnie zastanawia...

Słyszysz wpływ okablowania, nawet sieciówki; stwierdzasz, że po jej zmianie uległo zmianie brzmienie, tylko w jaki sposób stwierdzasz - "obiektywnie" - skoro dźwięk korygujesz regulacją tonów na wzmacniaczu?

I po co w takim razie w ogóle zabawa w rzekomą korektę kablami?

http://www.audiostereo.pl/wasze-ustroje_3609.html/page__st__14325#entry2743977

W mojej ocenie to tylko potwierdza, jakim totalnym audio-voodoo jest ta cała zabawa z kablami... :)

"Rónie istotnym elementem systemu są kable połączeniowe i sieciowe.Gorąco namawiamy do bezkompromisowego podejścia do tego tematu.System audio będzie tylko tak dobry, jak jego najsłabsze ogniwo. Z tego powodu nie dostarczamy w komplecie tanich i kiepskich kabli. Autoryzowany dealer Cambridge Audio pomoże w wyborze najlepszych kabli głośnikowych, sieciowych i interkonektów w danym systemie, które wyraźnie poprawią jakość dźwięku. A teraz sugerujemy, aby zająć wygodne miejsce, odprężyć się i...

dobrej zabawy!"

Matthew Bramble

Dyrektor techniczny"

To zywcem sciagniete z instrukcji obslugi :-)

Ps: sprawdzalalem w angielskiej wersji i jest to samo napisane :-D

Gość

(Konto usunięte)

"Rónie istotnym elementem systemu są kable połączeniowe i sieciowe.Gorąco namawiamy do bezkompromisowego podejścia do tego tematu.System audio będzie tylko tak dobry, jak jego najsłabsze ogniwo. Z tego powodu nie dostarczamy w komplecie tanich i kiepskich kabli. Autoryzowany dealer Cambridge Audio pomoże w wyborze najlepszych kabli głośnikowych, sieciowych i interkonektów w danym systemie, które wyraźnie poprawią jakość dźwięku. A teraz sugerujemy, aby zająć wygodne miejsce, odprężyć się i...

dobrej zabawy!"

Matthew Bramble

Dyrektor techniczny"

To zywcem sciagniete z instrukcji obslugi :-)

Ps: sprawdzalalem w angielskiej wersji i jest to samo napisane :-D

Pogrubiłem... ;)

A biznes is biznes! :) ;)

Kacper, z całą sympatią do Ciebie :), jedna rzecz mnie zastanawia...

Słyszysz wpływ okablowania, nawet sieciówki; stwierdzasz, że po jej zmianie uległo zmianie brzmienie, tylko w jaki sposób stwierdzasz - "obiektywnie" - skoro dźwięk korygujesz regulacją tonów na wzmacniaczu?

I po co w takim razie w ogóle zabawa w rzekomą korektę kablami?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W mojej ocenie to tylko potwierdza, jakim totalnym audio-voodoo jest ta cała zabawa z kablami... :)

od samego poczatku od kiedy mam ten wzmacniacz tony sa w tej pozycji ustawione, w przypadku przewodu sieciowego bazujac na moich doswiadczeniach zmiana polegala na powiekszeniu sceny muzycznej...mozliwe ze zmiana na tyle subtelna ze ktos inny by powiedzial ahh szkoda mi 160€ :-)

Pogrubiłem... ;)

A biznes is biznes! :) ;)

nie wiadomo jak budzetowa bedzie firma cambridge audio to zawsze bedzie nastawiona w pewnym stopniu na zysk :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kolega emereko z reguły nie może się z nikim zrozumieć.

Jest po prostu tak mądry że nikt mu nie dorównuje.

A co do kabli to jeszcze niedawno podawał dowód że skoro producenci

sprzętów nie zalecają lepszych kabli to znaczy że ich wpływ jest pomijalny.

Teraz kiedy Kacper podaje przykład że jednak np Cambridge zaleca jak najlepsze

kable to znów jest kontra że to buisness.

Zawsze znajdzie jakiś argument na poparcie swojej z góry założonej tezy.

tak z czystej ciekawości - gdzie jest granica sprzętu na którym słychać wpływ okablowania? Chodzi o jakieś konkretne parametry? Co to znaczy "dobry sprzęt" i kiedy się zaczyna?

tak z czystej ciekawości - gdzie jest granica sprzętu na którym słychać wpływ okablowania? Chodzi o jakieś konkretne parametry? Co to znaczy "dobry sprzęt" i kiedy się zaczyna?

Ja uwazam ze ta granica wcale nie jest daleko, uwazam ze roznice slychac takze w przypadku sprzetu budzetowego. Wcale nie musimy miec w domu kolumn Wilson Audio aby myslec nad tym czy warto zainwstowac np. w dobry przewod glosnikowy. Trzeba probowac, kazdy kto chce eksperymentowac z kablami powinien to zrobic (najlepiej wypozyczyc ze sklepu) i na wlasnej skorze doswiadczyc ich wplyw na efekt koncowy.

Wazne jest tez chyba to aby zachowac pewne proporcje podczas wydawania pieniedzy na kable w stosunku do ceny sprzetu jaki mamy w domu.

Ps: Za chwile pewnie posypie sie grad postow ;-P

Myślę że chodzi o sprzęt rozdzielczy, transparentny, o wysokiej klasy kolumny.

To trudno określić kwotami bo nie chodzi tu o kasę.

Osobiście jestem sceptykiem w kwestii wpływu okablowania na tanie sprzęty budżetowe,

choć wielu tu na forum uważa że w ich sprzetach jednak słychać różnice mimo, że kable

które testują też nie są z górnej półki.

Kolejne wprowadzanie w błąd. Kabli nie slychać nawet na tzw. "rozdzielczym" sprzęcie. Jak się zamknie oczka to wszystkie "rożnice" znikają jak za gestem magicznej różdżki. Tzw. półka nie ma tu nic do rzeczy.

Chyba że ktoś ma pętlę masy albo kable z puszkami - ale to już nie kable tylko zwykłe filtry, nie wiedzieć czemu w tej postaci tolerowane i podziwiane przez brać audiofilską.

W innej postaci filtr korekcyjny jest niedobry i nie wolno go stosować. Dziwne, że nadsłyszący sluchają wielodrożnych kolumn - przecież ich zwrotnice to mnóstwo fitlrów i elementów korekcyjnych ;-)))

Osobiście jestem sceptykiem w kwestii wpływu okablowania na tanie sprzęty budżetowe,

Trochę tego nie ogarniam. Niby dlaczego tak jest? Jeśli kable słychać to znaczy że na jakieś parametry elektryczne wpływają. Tylko czemu na drogie sprzęty? Tzn. co , kabel ma wbudowana sztuczną inteligencję i mówi sobie: pieprzę tanie tonsile, nic im nie pomoże?

Gość StaryM

(Konto usunięte)

pieprzę tanie tonsile, nic im nie pomoże?

Coś w tym rodzaju. A przynajmniej tak sobie tłumaczą to "słyszący". Skoro nie słyszysz, to:

1. Masz za kiepskie kable, kup droższe.

2.Kupiłeś droższe i nie słyszysz, masz za kiepski sprzęt.

3. Kupiłeś dobry sprzęt powyżej 30 tys. i kable za 10 i nie słyszysz? Jesteś wredny i po prostu nie chcesz usłyszeć, Nienawidzisz audiofilów i na pewno jesteś klonem niejakiego XYZ.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

A ją mam prośbę mam obecnie sieciowke w odtwarzaczu cd komputerową ... Co polecicie na początek przygody z kablem sieciowym zamiast tej taniej komputerowki, zaznacze że słyszę różnice w kablach ale nie piszcie mi o kablach lappa bo taka mam i szału niema ale słychać że jest lepiej

To zależy od poziomu zakompleksienia.

Trochę tego nie ogarniam. Niby dlaczego tak jest? Jeśli kable słychać to znaczy że na jakieś parametry elektryczne wpływają. Tylko czemu na drogie sprzęty?

Bo tylko posiadacze drogich, najczęściej złożonych bez sensu klocków, mają kompleksy.

A ją mam prośbę mam obecnie sieciowke w odtwarzaczu cd komputerową ... Co polecicie na początek przygody z kablem sieciowym zamiast tej taniej komputerowki, zaznacze że słyszę różnice w kablach ale nie piszcie mi o kablach lappa bo taka mam i szału niema ale słychać że jest lepiej

Yarbo 7000pw-z rodowanymi wtykami tej firmy,nie będziesz musiał szukać dalej.z gotowców np.Pangea.do kupienia w audiophonics.fr.Jeżeli masz normalną,trzy-żyłową instalację usłyszysz różnicę.

Bo tylko posiadacze drogich, najczęściej złożonych bez sensu klocków, mają kompleksy.

raczej jest dokładnie odwrotnie-posiadacze samoróbek,vintydżów i chińskich ``żarówek``-próbują się dowartościować.

Zdecydowanie nie słucham kabli sieciowych - jak dla mnie to zbyt ekstremalny free jazz. Obecnie wolę bardziej konwencjonalną muzykę, np. w tej chwili słucham Soft Machine ;)

<><

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.