Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słuchacie kabli sieciowych?

Lesław01

Różnica między kablami sieciowymi  

931 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz różnicę mędzy kablami sieciowymi

Rekomendowane odpowiedzi

A ja czytałem tu na forum, że kablem to można mniej lub bardziej ograniczyć jakość sygnału, ale podnieść nie można ;)

Ale tylko jak jest specjalnie spreparowany lub bardzo długi.

Pozdrawiam

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Taki kabel sieciowy + cło i vat to prawie 20000 US $

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

złoto teraz około 41000 US $ za kg

czy nie lepiej poprawi samopoczucie jakaś figurka 0,5 kg gold 24 karat, postawiona na sprzęcie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Mam pytanie.

Gdzie mogę kupić kabel sieciowy (zasilający) o długości jaką wybiorę?

Nie zależy mi na jakimś hi-endzie za 1000 zł ale jakiś solidny, przyzwoity do około 100 zł.

Potrzebuję długości 70 cm i 100 cm.

Najlepiej zrób samemu.kup kabel ouflex ekranowany, dobre wtyczki i wyjdzie Cię mniej niż 100 PLN. Raczej różnicy w dźwięku nie usłyszysz, ja by najmniej nie słyszę różnicy w kablach sieciowych. Może mam za bardzo budżetowy sprzęt. Kable sieciowe mam bo na pewno eliminują zakłócenia z sieci, ładnie wyglądają i nic po za tym. Kable sygnałowe i głośnikowe to już inna bajka. Tu różnica jest słyszała nawet w sprzęcie budżetowym.

Wysłane z mojego ZP810 za pomocą Tapatalk 2

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

• 4 miesiące później...

Mam pytanie.

Gdzie mogę kupić kabel sieciowy (zasilający) o długości jaką wybiorę?

Nie zależy mi na jakimś hi-endzie za 1000 zł ale jakiś solidny, przyzwoity do około 100 zł.

Potrzebuję długości 70 cm i 100 cm.

Najdroższy 3-żyłowy kabel kosztuje 15zł/m tylko, że średnica żyły to 16mm2. Ciężko upchać do standardowej wtyczki na 230V ...

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Tak tez zrobię.

Widzę, ze ten LApp Olflex występuje w 2-ch wersjach jako 100CY i jako 110CY. Ten 100CY jest nieco droższy, ktoś wie, który lepszy i jaka jest między nimi różnica?

Daj sobie spokój z Lappem, jest dość szorstki i tak naprawdę nadaje się raczej do TV (bo ma ekran i nie sieje). Jak chcesz tanio a dobrze to raczej sam coś posplataj, jest w necie sporo patentów, wystarczy poszukać.

pzdr

Znów niczego nie wynoszące przepychanki.

Niech ktoś przytoczy jedne, jedyne naukowo przeprowadzone badanie, które potwierdza wpływ sieciówki na dźwięk. I pozamiatane.

krzyzakov

• Redaktorzy

Znów niczego nie wynoszące przepychanki.

Niech ktoś przytoczy jedne, jedyne naukowo przeprowadzone badanie, które potwierdza wpływ sieciówki na dźwięk. I pozamiatane.

krzyzakov

To chyba pomyłka w adresie. Osoby które dyskutują na Audiostereo nie są zainteresowane prowadzeniem badań naukowych tylko dźwiękiem, jaki mogą uzyskać ze swoich urządzeń. Zaś podstawową zasadą jest starać się różnicę (np. ewentualną poprawę) usłyszeć, a nie się o niej dowiedzieć. Wynik naukowego badania które "potwierdza" wpływ sieciówki na dżwięk nie miałby znaczenia, jeśli mimo to wpływ słyszalny nie był. Nikt się tutaj nie habilituje z teorii, zajmujemy się praktyką.

Daj sobie spokój z Lappem, jest dość szorstki i tak naprawdę nadaje się raczej do TV (bo ma ekran i nie sieje). Jak chcesz tanio a dobrze to raczej sam coś posplataj, jest w necie sporo patentów, wystarczy poszukać.

pzdr

Mi chodzi o to, żeby kabel był solidny, mocny, a nie o brzmienie bo chyba trzeba być kretynem wmawiając sobie, że na różnych kablach zasilających będzie różne brzmienie.

Ja jak najbardziej jestem zainteresowany jakością dźwięku, którego słucham.

Z tego właśnie powodu chcę wiedzieć, czy rzeczywiście jakiś element ma na ten dźwięk wpływ, czy jest to po prostu zjawisko psychologiczne.

A ponieważ jest wiele badań, które wykazują, że kable nie mają wpływu na dźwięk, a nie istnieją badania, które ten wpływ potwierdzają, to odpowiedź jest prosta - wpływu nie ma.

Więc jesli ktoś słyszy różnicę, to jest to wyłącznie zjawisko psychologiczne.

I jeszcze jedno - o ile kwieciste opisy poprawy dźwięku sieciówką na forum można potraktować jako rozrywkę, to takie opisy u sprzedawców kwalifikują się do prokuratury.

krzyzakov

No to zgłaszaj do prokuratury, na co czekasz? ;-)

Nie słyszysz, to się ciesz, mniej wydasz. Inni słyszą (albo tak im się wydaje) - nie psuj im zabawy, w końcu to nie Twoje pieniądze. Zawsze możesz traktować recenzje okablowania jako kontakt z poezją współczesną. ;-) Ale nie prowadź tu krucjaty na zasadzie, że Ty jeden jesteś mądry, a reszta to naiwni głupcy, bo to niczemu nie służy.

Mi chodzi o to, żeby kabel był solidny, mocny, a nie o brzmienie bo chyba trzeba być kretynem wmawiając sobie, że na różnych kablach zasilających będzie różne brzmienie.

O to to:)

@twonk

Ależ służy. To jest forum o sprzęcie audio, a nie religijne, S-F czy ezoteryczne. I to ja, a nie Ty będę decydował, o czym piszę.

A piszę między innymi po to, że być może ktoś uświadomi sobie, że stał się ofiarą przestępstwa z Art. 286KK i zgłosi to gdzie trzeba, albo po prostu nie da nabić się w butelkę.

krzyzakov

Ależ ja Cię do niczego nie chcę zmuszać. ;-) Po prostu sądzę, że to nic nie da poza kolejną przepychanką (i podreperowaniem Twojego ego). Mówi się trudno. Skoro musisz nieść kaganek oświaty - to pisz. ;-)

@twonk

Jesteś w błędzie. Bardzo wiele osób dzięki takim dyskusjom na forach polskich i zagranicznych uniknęło niepotrzebnych wydatków na audiovoodoo i mogło przeznaczyć zaoszczędzone pieniądze np. na zakup muzyki.

Więc chyba warto?

krzyzakov

Staram się nigdy nikogo nie uważać z góry za kretyna, więc jestem przekonany, że każdy, kto zamierza kupić jakiekolwiek akcesoria audio (zwłaszcza te drogie), najpierw sprawdzi u siebie, jak to działa i czy w ogóle.

Ja też nie chciałem nikogo obrażać swoim postem. Ale trzeba umieć rozróżnić faktyczną poprawę jakości dźwięku z autosugestią.

Jeżeli kogos stać na bardzo drogie kable zasilające i dobrze się z tym czuje to czemu nie, niech sobie kupi ale dźwięku tym nie poprawi.

A mi chodziło zwyczjnie tylko o solidność kabla i wtyczek dlatego jestem w stanie dać te 100 zł za kabel Lapp + wtyki Schurter lub Bals. Do tego mam listwę BachMann i tyle.

W nic droższego bym nie zainwestował, wolałbym za tą kasę kupic sobie parę płyt.

W związku z tym zadałem proste pytanie.

Czym różni się kabel Lapp 100CY od 110CY skoro wyglądają identycznie, a ten 100CY jest jednak droższy. Może chodzi o grubość? Choć logicznie to model oznaczony wyżej powinien być droższy, a jest odwrotnie.

No i nikt mi na to nie odpowiedział, tylko wywiązała się bezsensowna dyskusja offtopowa.

Na stronie Lappa kabel 100CY 3x1,5 mm kosztuje 13,94 zł za metr, a 110CY 3x1,5 - 13,95 za metr. Czyli różnica chyba pomijalna. ;-) Opisy mają identyczne, za wyjątkiem spełnianych norm i aprobat.

Czym różni się kabel Lapp 100CY od 110CY skoro wyglądają identycznie, a ten 100CY jest jednak droższy

Na podstawie dokumentacji technicznej niczym szczegolnym poza wygladem i oznaczeniem żył, ja bym bral ten z kolorymi zyłami.

no KRZYZAK dawaj do prokuratury z tym przestępstwem. Przecieraj szlalki. Udowodnij w sądzie. Zbaw świat!

Chciałeś coś konkretnego przekazać?

I dlaczego się tak zdenerwowałeś?

krzyzakov

niestety nie ma idealnego źródła dźwięku,więc możecie szukać dalej

a nawiasem mówiąc do dwojakiego rozumienia tematu posta,to ja słuchałem ale kabla od żelazka w ręku ojca :) w sumie sieciowy

pozdro

Łokmen Saba

To nie nerwy - to czysta beka

Uważasz, że oszustwo jest zabawne?

Przypominam też, że jak się komuś taki "cudowny" kabelek znudzi, to może go zwrócić w przeciągu 2 lat, powołując się na niezgodność towaru z umową.

krzyzakov

• Redaktorzy

Uważasz, że oszustwo jest zabawne?

Przypominam też, że jak się komuś taki "cudowny" kabelek znudzi, to może go zwrócić w przeciągu 2 lat, powołując się na niezgodność towaru z umową.

krzyzakov

A w umowie było napisane co konkretnie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.