Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słuchacie kabli sieciowych?

Lesław01

Różnica między kablami sieciowymi  

931 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz różnicę mędzy kablami sieciowymi

Rekomendowane odpowiedzi

Podszedłem rok temu do tematu kabli sieciowych.Stwierdzam z wielkim rozczarowaniem ze nie usłyszałem żadnych zmian :-/

Miałem wtedy mizerną akustyke, pogłos i gołe ściany za kolumnami.Jestem po różnych doświadczeniach akustycznych i po zmianach miejsca zestawu.Gdy dokończę swoje ulepszenia akustyczne to z pewnością podejdę do tematu jeszcze raz.

Będę pisał co w trawie piszczy.

Przez moje ręce przeszły setki kilometrów różnych kabli. Żaden nie zagrał... tak, że tylko wireless.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

muszę przyznać, że do wczoraj sceptycznie odnosiłem się do wpływu kabli zasilających na dźwięk. Do wczoraj.

Otóż bowiem podłączyłem do marantza na6005 sieciówkę wg mnie o wiele lepszą od fabrycznej - Audionova - i proszę sobie wyobrazić samograj włączał się, reagował na przyciski i nic poza tym! nie był w stanie wyszukać i połaczyć się z siecią ani nie widział wpiętego usb. Gdy wpiąłem przewód fabryczny - wszystko cacy. Może ten kabel zasilający Audionowy popsuty? ale przecież inne klocki z nim chodzą...Sam już nie wiem co o tym myśleć. Może ktoś ma jakieś sugestie?

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

muszę przyznać, że do wczoraj sceptycznie odnosiłem się do wpływu kabli zasilających na dźwięk. Do wczoraj.

Otóż bowiem podłączyłem do marantza na6005 sieciówkę wg mnie o wiele lepszą od fabrycznej - Audionova - i proszę sobie wyobrazić samograj włączał się, reagował na przyciski i nic poza tym! nie był w stanie wyszukać i połaczyć się z siecią ani nie widział wpiętego usb. Gdy wpiąłem przewód fabryczny - wszystko cacy. Może ten kabel zasilający Audionowy popsuty? ale przecież inne klocki z nim chodzą...Sam już nie wiem co o tym myśleć. Może ktoś ma jakieś sugestie?

sprobowales podpiac inny sprzet do tego kabla? moze jest fizycznie uszkodzony.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Może jest za dobry???

czy może tak być, że kabel dostarczany fabrycznie ze sprzętem - czarny, brzydki, może być technicznie lepszy od firmowej sieciówki (drogiej i w oplocie) ?

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Oczywiście! Przecieź to od jednego producenta.

A na poważnie, to drogie sieciówki często są najzwyklejszymi tanimi kabelkami z metra, oplecionymi odjechanymi koszulkami i wydumaną ideą :-)) Aha, do tego jak najdziwniejsze wtyki i cena od czapy!

Gość Michał Szczechura

(Konto usunięte)

Oczywiście! Przecieź to od jednego producenta.

A na poważnie, to drogie sieciówki często są najzwyklejszymi tanimi kabelkami z metra, oplecionymi odjechanymi koszulkami i wydumaną ideą :-)) Aha, do tego jak najdziwniejsze wtyki i cena od czapy!

Proszę o przykład takiego kabla.

Ostatnio u kolegi nie mieliśmy części jego systemu a chciałem jego wypasionego cd playera posłuchać. Kolega podłączył więc mikser djski (średnia półka) i przez jego wyjście słuchawkowe posłuchałem chwilę płyty cd. Grało tak sobie. I wtedy zasugerowałem (raczej dla żartu) podłączenie niezłego kabla sieciowego (taki ok. 2k pln) do miksera zamiast zwykłego komputerowego. Zagrało nagle REWELACYJNIE> pojawiła się przestrzeń, dynamika, detale. Moim zdaniem największe różnice są zawsze między tymi zwykłymi a jakimikolwiek audio sieciówkami. Niech każdy sam słucha.

????

Ostatnio u kolegi nie mieliśmy części jego systemu a chciałem jego wypasionego cd playera posłuchać. Kolega podłączył więc mikser djski (średnia półka) i przez jego wyjście słuchawkowe posłuchałem chwilę płyty cd. Grało tak sobie. I wtedy zasugerowałem (raczej dla żartu) podłączenie niezłego kabla sieciowego (taki ok. 2k pln) do miksera zamiast zwykłego komputerowego. Zagrało nagle REWELACYJNIE> pojawiła się przestrzeń, dynamika, detale. Moim zdaniem największe różnice są zawsze między tymi zwykłymi a jakimikolwiek audio sieciówkami. Niech każdy sam słucha.

Dokładnie święta racja różnica w dźwięku jest wyłącznie między kabelkami budżetowymi a tymi rozsądnymi nie koniecznie drogimi ... u mnie kiedyś dwa piętra były połączone 1,5mm przewodem wszystko grało bez rozmachu po bezpośrednim połączeniu się do licznika 4mm żyłami sprzęt dostał nowego życia , Więc Panowie zaczynamy od podstaw żaden nawet najdroższy sprzęt nie zagra bez odpowiedniej adaptacji akustycznej i rozsądnego zasilania. Drogie zabawki to już sztuka estetyki bo nie powiem ale wiedząc że audiofilskie kable zasilające nic w kierunku dźwięku nie wniosą to korcą bo cieszą oko...

Gość Michał Szczechura

(Konto usunięte)

Dokładnie święta racja różnica w dźwięku jest wyłącznie między kabelkami budżetowymi a tymi rozsądnymi nie koniecznie drogimi ..

Czy miałeś kiedyś okazję porównać kable zasilające z niskiej i wysokiej półki? Zdaję sobie sprawę, że ciężko o powtórzenie identycznego eksperymentu jak mój, ale podłączyłem do odtwarzacza CD 2 kable tej samej marki Shunyata: Diamondback i Anaconda Vx. Zaryzykuję stwierdzenie, że różnica odczuwalna na podobnym poziomie jakby to były odtwarzacze z niskiej i wysokiej półki.

Czy miałeś kiedyś okazję porównać kable zasilające z niskiej i wysokiej półki? Zdaję sobie sprawę, że ciężko o powtórzenie identycznego eksperymentu jak mój, ale podłączyłem do odtwarzacza CD 2 kable tej samej marki Shunyata: Diamondback i Anaconda Vx. Zaryzykuję stwierdzenie, że różnica odczuwalna na podobnym poziomie jakby to były odtwarzacze z niskiej i wysokiej półki.

Zapraszam do mnie zobaczysz jak gra i nie uwierzysz czym to jest podłączone obecnie ( : nie mam na takim poziomie jak chce skompletowanego sprzętu i nie wsłuchiwałem się w kupne kable i raczej w nie będę inwestować bo wole DiY podobnie jak przedwzmacniacz i końcówki

podejrzewam że jedne mają za cienkie żyły bądź któryś element jest gorszej jakości i jest tak a nie inaczej , gdy masz dobre konekty i odpowiedniej grubości co najmniej miedz beztlenową nie ma co zrobić znaczącego oporu i nie będzie wpływu na jakość dźwięku . miałem przyjemność słuchania bardzo audiofilskiego zestawu wszelkie kabelki itd dopracowane i o cenach z kosmosu wyglądały nie powiem imponująco ale dźwiękowo nie zrobiły na mnie wrażenia

Jestem troche odosobniony ze stereo ale mam znajomego który nawet słyszy gniazdka w ścianie lecz proponuje testować takie rzeczy w kilka osób zamykasz oczy a ktoś podmienia elementy i gwarantuje że po trzech próbach nie odróżnisz co gra w tym momencie chyba że wsadzisz cinch za 3,50 a np za 300zł takie jest moje zdanie

Może bardziej ze średniej i średnio wyższej. Oczywiście są różnice; jednak najwieksza wydaje się być na początku.

????

Yes, but that explains the sense of expression.

Tak, ale tamten tłumaczy sensowne wypowiedzi

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

• 2 tygodnie później...

Może bardziej ze średniej i średnio wyższej. Oczywiście są różnice; jednak najwieksza wydaje się być na początku.

Jak najbardziej w niektorych przypadkach obserwowane roznice brzmienia sa znaczace .Na bank nie mozna ich okreslic mianem marginalnych lub na granicy percepcji.

Dokładnie święta racja różnica w dźwięku jest wyłącznie między kabelkami budżetowymi a tymi rozsądnymi nie koniecznie drogimi ... u mnie kiedyś dwa piętra były połączone 1,5mm przewodem wszystko grało bez rozmachu po bezpośrednim połączeniu się do licznika 4mm żyłami sprzęt dostał nowego życia , Więc Panowie zaczynamy od podstaw żaden nawet najdroższy sprzęt nie zagra bez odpowiedniej adaptacji akustycznej i rozsądnego zasilania. Drogie zabawki to już sztuka estetyki bo nie powiem ale wiedząc że audiofilskie kable zasilające nic w kierunku dźwięku nie wniosą to korcą bo cieszą oko...

Przetestuj troche modeli budzetowych , ze sredniego przedzialu i chociaz kilka z tak zwanego highendu. w kazdym z tych przedzialow sieciowe wnosza zmiany brzmienia , w kazdym w roznym stopniu i w kazdym z przedzialow znajdziesz takie ktorych cena jest nieuzasadniona ale i takie warte kazdego wydanego grosza nawet gdy ten kosztuje 10tys zl . Wszystko zalezy od zasobnosci portfela. Jesli masz system za 10-20tys to nie bedziesz kupowal kabli za grube tysiace. Sytuacja zmienia sie diametralnie gdy w domu masz system za 100-200tys.Nie tylko dlatego ze wydatek 5tys na sieciowke wydaje sie bardziej racjonalny . Rowniez dlatego , ze wiecej na takim systemie uslyszysz , w tym rowniez z sieciowki.
  • 1 miesiąc później...

Jak najbardziej w niektorych przypadkach obserwowane roznice brzmienia sa znaczace .Na bank nie mozna ich okreslic mianem marginalnych lub na granicy percepcji.

oczywiscie, a jak ktos pozniej zaproponuje slepe testy, to sie zaczyna

yyyyy,e eeeee, ten tego, bo to tak sie nie da, bo nie w kazdym systemie, nie w kazdym dniu i nie z kazdym sluchajacym, nie dzis itd. itd. stac cie na taki kabel, podoba ci sie wizualnie, kupuj, ale nie opowiadaj, ze po zakupie sieciowki nagle osiagniesz nirwane.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

oczywiscie, a jak ktos pozniej zaproponuje slepe testy, to sie zaczyna

yyyyy,e eeeee, ten tego, bo to tak sie nie da, bo nie w kazdym systemie, nie w kazdym dniu i nie z kazdym sluchajacym, nie dzis itd. itd. stac cie na taki kabel, podoba ci sie wizualnie, kupuj, ale nie opowiadaj, ze po zakupie sieciowki nagle osiagniesz nirwane.

ale trzeba naganiać leszczy,więc spodziewajmy sie wysypu tematów o kablach gniazdkach i bolcach,bo to wszystko gra,a bez tego to w ogóle nie gra

ale poprawia samopoczucie

A hajendowe akumulatorki powoduja lepsze zdjecia z aparatu. Nie ma szumow w nocy, nawet przy ISO 25600. W koncu daja lepszy prad. Hajendowy gaz w kuchence lub prad dla kuchenki indukcyjnej przefiltrowany przez listwe, kondycjoner i oczywiscie sieciowke powoduja, ze pieczarki smakuja jak trufle, no i w ogole kazde danie to creme de la creme. I nawet Kaczynski w garniturze Armaniego wyglada jak James Bond. To co sie dziwic, ze taki hajendowy kabel gruby jak Krakowska Sucha daje takie smakowite, aromatyczne brzmienie.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Szkoda pisać na temat sieciowek. Mialem nie tylko shunyate viper ale i drogi enacom Harmonixa na oryginalnym kablu Harmonix. Zmian żadnych. Teraz startuje kolejne testowanie zwykłego kabla .. Zobaczymy jak kwiecisty będą opisy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.