Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słuchacie kabli sieciowych?

Lesław01

Różnica między kablami sieciowymi  

931 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz różnicę mędzy kablami sieciowymi

Rekomendowane odpowiedzi

Żeby jeszcze choć producenci okablowania byli świadomi tego, że ich klienci potrafią sami myśleć, ale widziałem przrwód OPTYCZNY z nawleczonym rdzeniem ferrytowym !!!

Przykro patrzeć jak w sumie ściśle techniczne hobby skręca w kierunku magii i zabobonów. Nadzieja tylko w tym że kiedyś nastąpi zmęczenie materiału co poskutkuje paroma spektakularnymi bankructwami firm żerujących na niewiedzy ludzi oddanych naszemu hobby.

Żeby jeszcze choć producenci okablowania byli świadomi tego, że ich klienci potrafią sami myśleć, ale widziałem przrwód OPTYCZNY z nawleczonym rdzeniem ferrytowym !!!

Ty się śmiejesz a on układa fotony tak żeby tło było czarne...

Jednak wiele nowinek ma sens. Np. elektryczne przerzutki w wyczynowych rowerach szosowych sterowane przez bluetooth. Nie ma linek, mniejsza masa roweru, więcej precyzji w działaniu. Co byłoby gdyby bluetooth zaczął na dobre wypierać np. interkonekty, znaleźliby się producenci audiofilskiego powietrza w sprayu?

Mówisz masz :-)

Zwie się KEF Hydro Blaster.

P.S.

Co nie zmienia faktu że kabel zasilający wpływa na dźwięk. Jak to robi nie mam pojęcia. Cała reszta opisywanych rzeczy faktycznie śmieszy i ceny ma z kosmosu ale się na ich temat nie wypowiadam. Mam taką zasadę że jak czegoś nie znam to milczę, nie neguję i się nie naśmiewam.

Ty się śmiejesz a on układa fotony tak żeby tło było czarne...

Na temat siły potrzebnej do układania fotonów można podyskutować z facetami z CERN albo astrofizykami zajmującymi się czarnymi dziurami.

Wiekszosc nie potrafi i do nich te produkty sa adresowane.

Ja sie spytam: czym jest "tlo" (szczegolnie czarne) w danych przesylanych binarnie?

Sent from my iPhone using Tapatalk

brać dwa ? co myślicie ? :>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Tani to on nie jest :-)

Z czego to jest zrobione?

Nawet jakby był ze złota i jego wartość była by adekwatna do ceny to istnieje pytanie o jego wartość muzyczną.

Tak czy siak są tacy których na takie rzeczy stać i dobrze. Takie życie :-)

brać dwa ? co myślicie ? :>

Ukryta Zawartość

Do stu tysięcy par zdeptanych trampek!

No przecież, że brać!

Czy nie zauważyłeś, ze to wyjątkowa okazja? ...no przecież "dostawa gratis"...

...a przy dwóch...ho ho! to może i jaki długopis-reklamówkę dorzucą...

(q***wa - co robi z prundem taki drut?...a w środku Belkin lub jakiś dowolny inny ze szpuli na metry do kupienia - hi hi ktoś kupi i rozpruje, żeby się przekonać?

NIE! A więc są spokojni. A audiofile? Tych co stać i tak "bezdyskusyjnie usłyszą" :)))

Ukryta Zawartość

ktoś kupi i rozpruje, żeby się przekonać?

NIE!

przypomniałeś mi taka rozmowe sprzed wieeeelu lat

sklep z monetami VS klient

klient kupił złotą monete za chyba 15 koła i zarzucał sklepowi że sprzedali mu podróbe - miedziana a tylko złocona

riposta sklepu - prosze przepiłować monete - jesli okaże sie że jest z miedzi , oddamy całą zapłaconą kwote

:D:D

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

(q***wa - co robi z prundem taki drut?

Kiedyś gdy kupowałem audio pisemka była recenzja druta za 7 tysięcy. Pisali że po wpięciu minie potrzeba wymiany innych elementów . Po prostu podpinasz drut za 63 tysiące i nie ma potrzeby wymiany altusow tak to gra hehe

Gość

(Konto usunięte)

przypomniałeś mi taka rozmowe sprzed wieeeelu lat

sklep z monetami VS klient

klient kupił złotą monete za chyba 15 koła i zarzucał sklepowi że sprzedali mu podróbe - miedziana a tylko złocona

riposta sklepu - prosze przepiłować monete - jesli okaże sie że jest z miedzi , oddamy całą zapłaconą kwote

:D:D

Dobre! :)

Ale istnieje przecież dużo prostszy sposób, aby to sprawdzić, tak że klient bez problemu mógł udowodnić swoją ewentualną rację.

• 3 tygodnie później...
Gość sm1980

(Konto usunięte)

Cześć. Niestety, ale przeglądałem tylko kilka ostatnich stron tematu i nie znalazłem nic na temat kabli sieciowych do subwooferów. One również prowadzą prąd do wzmacniacza (subwoofera), a wiadomo że są subwoofery przeznaczone głównie do muzyki i potrafią one lepiej przenosić niskie częstotliwości niż wiele drogich kolumn (REL, Paradigmy z zamkniętymi obudowami, itd.) - są też subwoofery za kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych. Czy kable sieciowe do nich jeszcze nie dotarły? Od kilku lat REL sprzedaje kabel połączeniowy do swoich subwooferów za połowę wartości najniższego modelu, ale zasilające dalej dodają najzwyklejsze. W tym przypadku nie ma wpływu na brzmienie czy o co chodzi?

Subów nie używają audiofile :-)

Z drugiej strony można przyjżeć się car audio. Tam do wzmaków zasilających suby też używa się jakiś kabli oraz kondensatorów które mają zapobiegać spadkom napięcia? Dobrze mówię czy się mylę?

Może to o to chodzi?

Do niektórych segmentów rynku audio (np caraudio, estrada) kablomania jeszcze nie dotarła (na całe szczęście). Tam w kablach zasilających liczy się przekrój dla odpowiedniego prądu i jakość styku. To rozsądne podejście, niestety, tylko patrzeć, jak i tam zaczną się wyścigi na najdziwniejsze i najdroższe rozwiązania. Mowa o samochosówce, bo w pro ten numer nie przejdzie.

mysle ze grubszy, lepiej ekranowany by nie sial, nie zaszkodzi, mi lezy w szafie lepsza sieciowka, lecz nie mysle podlaczac do suba ze wzgledow praktycznych, taki waz zajmuje duzo miejsca :)

W przypadku połączenia cyfrowego najważniejszw jest, aby zapewnić b. dobry styk. Jak damy dobre wtyki, jako przewód z powodzenuem zadziała kabelek antenowy i nikt takiego połączenia nie odróżni od przewodu za pierdylion baksów.

Dane po przejściu po kablu i tak są buforowane i dopiero z bufora czytane przez dac, więc rola jakości przewodu w transmisji jest pomijalna- albo przepływ danych jest, albo nie gra.

Dobry ,,styk" nie tylko w cyfrowych polaczeniach jest wazny;)

Miałem taki, jak pisałem- z "antenówki". Podpiąłem prowizorycznie po zakupie at kd i dvd. W przypływie natchnienia kupiłem Profigolda za grubo ponad stówę. Pomimo naprawdę najlepszych chęci nie słyszałem najmniejszych nawet różnic, więc profigold poszedł z powrotem.

Teraz mam to wszystko w d., bo po powrocie do stereo jedyne połąc,enie cyfrowe audio (tv-dac) mam po optyku.

I jeszcze jedno- musiałbym mocno upaść na głowę, żeby wypieprzyć w błoto 2 tyś. Jestem realistą i nie wierzę w audioczary.

No rzeczywiscie grubo pojechales! Za ponad stowe! :)

Ten Profigold za 180 to i tak by było przegięcie.

ooooo , o co najmniej 150 zł :D

ja kupiłem cyfraka za 77 zł i pluje sobie w brode bo w tym budżecie mogłem spokojnie zmieścić kabel i jakieś CD :P

ja kupiłem cyfraka za 77 zł i pluje sobie w brode bo w tym budżecie mogłem spokojnie zmieścić kabel i jakieś CD :P

Dlatego został u mnie kabelek antenowy z przykręconymi wtykami cinch za pomocą złączek typu F. Podobno zapewniają ciągłość impedancji falowej, czego nie można powiedzieć o większości typowych wtyków stosowanych nawet w drogich cyfrowych kabelkach fabrycznych. Koszt takiej metrowej połączeniówki wyniósł ok 10 zł.

Ja mam kabelek cyfrowy marki Belkin (kosztował 15 zł za 1m) który spina Lyngdorf Millenium i transport. Uważam że to doskonałe połączenie, gra to fantastycznie, różnica w brzmieniu między tym kablem a droższą cyfrą jest dokładnie taka jak między sieciówką za 30 zł a taką za 30 000 zł (czyli żadna - oczywiście jeśli chodzi o wpływ na dźwięk).

Dlatego został u mnie kabelek antenowy z przykręconymi wtykami cinch za pomocą złączek typu F. Podobno zapewniają ciągłość impedancji falowej, czego nie można powiedzieć o większości typowych wtyków stosowanych nawet w drogich cyfrowych kabelkach fabrycznych. Koszt takiej metrowej połączeniówki wyniósł ok 10 zł.

z całym szacunkiem, ale w zakresie częstotliwości akustycznych niedopasowanie falowe ma nieistotny wpływ na dźwięk. Najważniejsza jest jakość ekranowania i styku.

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Ja mam kabelek cyfrowy marki Belkin (kosztował 15 zł za 1m) który spina Lyngdorf Millenium i transport. Uważam że to doskonałe połączenie, gra to fantastycznie, różnica w brzmieniu między tym kablem a droższą cyfrą jest dokładnie taka jak między sieciówką za 30 zł a taką za 30 000 zł (czyli żadna - oczywiście jeśli chodzi o wpływ na dźwięk).

tyle ze nie slyszales takich sieciowek co?:(
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.