Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słuchacie kabli sieciowych?

Lesław01

Różnica między kablami sieciowymi  

931 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz różnicę mędzy kablami sieciowymi

Rekomendowane odpowiedzi

Tak widzę że ten wątek stracił już sens istnienia. Jest grupa która uważa że kable sieciowe mają pewien wpływ na system audio i jest grupa która uważa że nie bo pomiary tego nie wykazują. Pewne jest że jedni nie przekonają drugich i pewne jest również że już nic nowego we wpisach się nie pojawi.

Łatwo można przewidzieć kolejne 100 wpisów w których ktoś powie że słyszy i na to kolega Bum1234 czy ktoś inny że nie bo nie ma takiej możliwości.

Takie wpisy są już od dłuższego czasu. Nie ma sensu już cokolwiek pisać.

Pozdrawiam

Sly

To, jest przewód, bardzo solidnie wykonany, ekranowany, dla pewnej polskiej firmy, która to wykonuje z niego, przewody za cenę 2400zł, mi akurat udało się kupić za rozsądne pieniądze, kilka metrów. I ten przewód ma wpływ na brzmienie, w postaci dużej rozdzielczości dźwięku i detaliczności, nie wnosząc do systemu nic, w postaci, podkolorowań, basu, średnicy, czy wysokich tonów. W porównaniu z zwykłą sieciówką, gdzie jest ostra i natarczywa, jestem zadowolony z tego przewodu, że jest tani i czysty w brzmieniu.

imgp0827m.jpg

Transparent, XLO, Siltech, i inne, które przedstawiają inny rodzaj brzmienia, wnoszą do systemu, np. mocniejszy bas, kosztem wycofanej średnicy, lub innego z pasm, jeśli w pewnej konfiguracji, system jest za ostry, warto zastosować Transparenta, który złagodzi, np. w systemie tz. z mulonym, warto zastosować przewód tańszy, nie będzie to przejrzyście, ale lepiej, dlatego ja stosuje przewody droższe do systemów szybkich dynamicznych, gdzie walory soniczne nie są blokowane przez zwykły kabel, najlepiej to słychać na sprzętach z USA.

imgp0828n.jpg

Tutaj system odsłuchowy i w szafce Hybrydy.

imgp0608w.jpg

Tutaj więcej, o konfiguracjach, czyli sieciówek trochę potrzebuje,około 12szt.aktualnie wpiętych i kilka luźnych, i chyba ktoś mi podprowadził na osłuchach, bo coś nie mogę się doliczyć, mam dosyć dużą rotacje elektroniki, i kable sieciowe odgrywają dosyć ważną role, dla mnie w systemach.Nie jest to Hi-end, ale bawi.

Ale to są tylko moje teorie, i nie każdy z nimi musi się zgadzać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - nowy gracz w lidze hi-endu ;-)

Ukryta Zawartość

Ale cię zyzio boli, już drugi wpis z tym linkiem, weź się opanuj! to tylko dobre siecióweczki :)

i kazda taka sieciowka siedzi w gniazdku skad idzie zwykly kabel miedziany 40m do skrzynki rozdzielczej ....

Dobra sieciówka to takie samo urządzenie jak wzmacniacz, pre czy DAC do druta w ścianie nie porównuj!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ale cię zyzio boli, już drugi wpis z tym linkiem, weź się opanuj! to tylko dobre siecióweczki :)

Po prostu tupet mnie powalił owej harmonii dymania :-)))) A trzeba mieć nie lada tupet, by za garażówkę na najtańszych wtykach wołać 3kzł :D No, ale cóż branża garażowa podąża drogą potentatów :-)

Zostałem znokautowany, więc już się nie odzywam :-) Powodzenia !!!

Zostałem znokautowany, więc już się nie odzywam :-) Powodzenia !!!

Twoje siecióweczki były tańsze?

Nigdy żadnych nie robiłem i nie sprzedawałem :-)

A trzeba było!! Widzisz jaki to dobry interes. Tanie materiały, duża marża, wielkich technologii i sprzętu też nie potrzeba.

Ludzie to robią, zarabiają i..zwiedzają świat.

Odbiłbyś się i też mógłbyś pojechać...do Berlina na wycieczkę!!...:-)

A gdzie jest podłączony ekran z pierwszego zdjęcia?

W systemie tranzystorowym, miałem z mostkowany z uziemieniem,(Tylko stosowany w tranzystorach) ale wszystkie przewody wykonuje wzorując się transparentem, łatwy dostęp, i ekran w nich jest swobodny i nigdzie nie zwarty, dlatego w wszystkich przewodach, zostawiam swobodny, przewody tz. neutralne po wpięciu z wzmacniaczami, końcówkami i przedwzmacniaczami lampowymi,... tworzyła się tz. pętla pola uziemienia, i słychać było lekkie buczenie w kolumnach, dlatego w systemie zostawiam tylko jedno urządzenie uziemiające ekran.

A w tranzystorach jest obojętne, z względów bezpieczeństwa, nie kombinowałbym z wymuszonym podpinaniem ekranu, może to uszkodzić system, poprzez jakie kolwiek zwarcie w gospodarstwie domowym, mimo działającego prawidłowo zabezpieczenia, (rada doświadczonego elektryka, który przeprowadzał pomiary sieci, czyli można więcej wyrządzić szkód, niż zyskać na jakości dźwięku)

A trzeba było!! Widzisz jaki to dobry interes. Tanie materiały, duża marża, wielkich technologii i sprzętu też nie potrzeba.

Ja, obdzieliłem swoimi wyrobami wszystkich przyjaciół, i są zadowoleni, nie zachęcam do kupowania, ale do wykonywania, to jest bardzo proste, lecz pracochłonne, a zadowolenie jeszcze większe, jeśli nawet, jak wniesie do systemu chociaż jeden detal.

Zyzio, spróbuj,... wystarczy zaleśc bardzo, jakościowo wykonane druty, a reszta, to twoje zdolności manualne i wyobraźnia, ale z ekranowaniem to bym nie przesadzał.

Pewnie pewnie, kupić drut na targu, owinąć izolacją, doleputać kozackie wtyczki, zarzyczyć sobie 3k. Kupując to badziewie nawet nie można pocieszać się fajnym logiem producenta.

To trochę tak, jakby po wycieczce do rossmana kupić 3 kremy nawilżające po 50 zł, wymieszać je za sobą i gotowy produkt sprzedawać w necie za 3k. Nikt, łącznie z producentem nie wie jak to działa, ale redukcja zmarszczek o 300%, przecież widać od razu :) Nic tylko rzyczyć powodzenia :)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

W systemie tranzystorowym, miałem z mostkowany z uziemieniem,(Tylko stosowany w tranzystorach) ale wszystkie przewody wykonuje wzorując się transparentem, łatwy dostęp, i ekran w nich jest swobodny i nigdzie nie zwarty, dlatego w wszystkich przewodach, zostawiam swobodny, przewody tz. neutralne po wpięciu z wzmacniaczami, końcówkami i przedwzmacniaczami lampowymi,... tworzyła się tz. pętla pola uziemienia, i słychać było lekkie buczenie w kolumnach, dlatego w systemie zostawiam tylko jedno urządzenie uziemiające ekran.

A w tranzystorach jest obojętne, z względów bezpieczeństwa, nie kombinowałbym z wymuszonym podpinaniem ekranu, może to uszkodzić system, poprzez jakie kolwiek zwarcie w gospodarstwie domowym, mimo działającego prawidłowo zabezpieczenia, (rada doświadczonego elektryka, który przeprowadzał pomiary sieci, czyli można więcej wyrządzić szkód, niż zyskać na jakości dźwięku)

Ja, obdzieliłem swoimi wyrobami wszystkich przyjaciół, i są zadowoleni, nie zachęcam do kupowania, ale do wykonywania, to jest bardzo proste, lecz pracochłonne, a zadowolenie jeszcze większe, jeśli nawet, jak wniesie do systemu chociaż jeden detal.

Zyzio, spróbuj,... wystarczy zaleśc bardzo, jakościowo wykonane druty, a reszta, to twoje zdolności manualne i wyobraźnia, ale z ekranowaniem to bym nie przesadzał.

Panowie, zapomniałem dopisać.Do tego cytatu.

Transparent, XLO, Siltech, i inne, które przedstawiają inny rodzaj brzmienia, wnoszą do systemu, np. mocniejszy bas, kosztem wycofanej średnicy, lub innego z pasm, jeśli w pewnej konfiguracji, system jest za ostry, warto zastosować Transparenta, który złagodzi, np. w systemie tz. z mulonym, warto zastosować przewód tańszy, nie będzie to przejrzyście, ale lepiej, dlatego ja stosuje przewody droższe do systemów szybkich dynamicznych, gdzie walory soniczne nie są blokowane przez zwykły

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , najlepiej to słychać na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z USA.

Z mojego doświadczenia,1.dobór odpowiednich przewodów zasilających cały system,2.przewody głośnikowe, a potem interkonekty, bez porządnej sieciówki, nie ma mowy o prawidłowym doborze kabli głośnikowych, inaczej zabawa bez końca,... i z takich rzeczy, powstają nie potrzebne dywagacje na temat przewodów,. Nie jestem alfą i omegą i moim wpisem proszę się nie sugerować, to są moje testy i mogę się mylić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można robić sieciówki, ale opowieści o rzekomym kolosalnym wpływie, tej przestrzeni, tej przeczystej górze, tej głębi to po prostu zwykłe bajki i niewiele to ma wspólnego z uczciwą działalnością.

Jak komuś jakiś kabel "muli" to powinien się dobrze wyspać. Dobrze wypoczęty umysł na pewno nie będzie wytwarzał takich efektów.

Pewnie pewnie, kupić drut na targu, owinąć izolacją, doleputać kozackie wtyczki, zarzyczyć sobie 3k. Kupując to badziewie nawet nie można pocieszać się fajnym logiem producenta.

To trochę tak, jakby po wycieczce do rossmana kupić 3 kremy nawilżające po 50 zł, wymieszać je za sobą i gotowy produkt sprzedawać w necie za 3k. Nikt, łącznie z producentem nie wie jak to działa, ale redukcja zmarszczek o 300%, przecież widać od razu :) Nic tylko rzyczyć powodzenia :)

Proszę ignorować takie wpisy, nie wnoszą nic do wątku, a wręcz go zaśmiecają, z kremami i innymi takimi żeczami, to Ujeny pomyliłeś forum, to nie Pudelek.

może i dobre, ale takie same można mieć 300 razy taniej, więc czegoś tu nie rozumiem :)

Proszę ignorować takie wpisy, nie wnoszą nic do wątku, a wręcz go zaśmiecają, z kremami i innymi takimi żeczami, to Ujeny pomyliłeś forum, to nie Pudelek.

Jak ktoś nie potrafi zrozumieć tej analogii to nie dziwne, że używa kabli zasilających zamiast korektora.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Ja należę do tych, którzy raczej nie słyszą sieciówek. Z drugiej strony nigdy nie miałem okazji przez dłuższy czas potestować te z wyższej półki w swoim systemie. Dla mnie sieciówka powinna mieć zdolność odfiltrowania choć trochę śmieci z sieci i jednocześnie nie siać zakłóceniami przebywając w sąsiedztwie interkonektów no i oczywiście przewodzić prąd jak najlepiej się da. Powyższe w moim systemie jest zrealizowane przez sieciówkę z filtrem Eichmann Power Express, która łączy listwę w obudowie aluminiowej z gniazdkiem w ścianie. Oczywiście do gniazda poprowadzony jest od skrzynki z bezpiecznikami kabel 3x2,5. Od listwy poszczególne klocki są zasilane przerobionym kablem Lapp Olflex Servo. Przeróbka była dosyć pracochłonna bo polegała na jego kompletnym rozbebeszniu i odzysku przewodów, taśmy (aluminiowa miedziowana), oplotu i ponownemu złożeniu według przepisu stąd

Ukryta Zawartość

Nie obyło się bez małej jego modyfikacji bo u mnie oplot jest na zewnątrz a poszczególne żyły zostały dodatkowo oplecione taśmą teflonową z osobna i zaplecione (skok oplotu około 2,2 cm) i potem jeszcze raz te zaplecione ze sobą żyły owinięte taśmą teflonową. Czy to miało sens? Nie wiem. Ale samopoczucie mi się polepszyło. Ostatnio dotarły do mnie wtyczki firmy Sonarquest z aluminiową obudową i platnowaną miedzią na elementach złącznych (za sztukę dałem 80 zeta). W porównaniu do wcześniej kupowanych wtyczek tego typu Made in Holland (ala złocona miedź) jakość wykonania przednia.

Wisienką na torcie w wykonaniu mojej super sieciówki było zaplikowanie na wszystkie złącza dla żył kablowych specyfiku SilClear. Możliwe, że te moje DIY będę miał okazję porównać z MITem i wtedy się okaże. Jeżeli ja nie będę słyszał różnicy to będzie można liczyć na mojego kolegę.

post-9599-0-70070300-1338221406_thumb.jpg

post-9599-0-52726300-1338221548_thumb.jpg

post-9599-0-85679500-1338221660_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A widzisz nie miałbym tak sumienia robić z ludzi idiotów :-) A świat sobie zwiedzam z uczciwie zarobionych pieniędzy, no niestety, albo i stety na cwaniakowaniu się nie dorobiłem.... ;-)

A widzisz nie miałbym tak sumienia robić z ludzi idiotów :-) A świat sobie zwiedzam z uczciwie zarobionych pieniędzy, no niestety, albo i stety na cwaniakowaniu się nie dorobiłem.... ;-)

To ci się chwali jeśli tak jest!

Dobra sieciówka to takie samo urządzenie jak wzmacniacz, pre czy DAC do druta w ścianie nie porównuj!

dobra a nawet najlepsza siecowka nie pomoze jak jest elektryka zle polozona i co lepsze sieje dookola, mam to z autopsji u siebie. kuchnia mi sieje na salon ;)

Gość partick

(Konto usunięte)

dobra a nawet najlepsza siecowka nie pomoze jak jest elektryka zle polozona i co lepsze sieje dookola, mam to z autopsji u siebie. kuchnia mi sieje na salon ;)

no to masz prąd źle zrobiony. dzwoniłeś do energetyki?

http://www.youtube.com/watch?v=45x1dSsUJdc

no to masz prąd źle zrobiony. dzwoniłeś do energetyki?

Ukryta Zawartość

hehe :)

w suficie podwieszanym polozyli mi pajeczynke na ledy i halogeny w obwodzie zamknietym sieje to jak cholera, radio np w kuchni odpada :)

Ukryta Zawartość

oj, chyba zbyt długo na słońcu dzisiaj byleś ;]

Dziwna sprawa ale u mnie dziś deszcz padał.

Moje sieciówki działają jak odcinek torów bliżej kamery :)

Ciuchcia szybciej jedzie a po naszemu np. słyszę nawet miękkie oderwanie języka od podniebienia Madleleine Peroux na płycie "Standing on the rooftop"

Jeśli stoi się na dachu widzi się wszystko ostrzej; adrenalina, hormony-nie wiesz! Bo takie sztuczki zna się dopiero jak się wyjdzie na dach ale najpierw trzeba wejść na ten dach!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.