Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacze CD o ciepłym brzmieniu

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

Reaper - napisałem Ci że analogowo grają TDA1541 a wręcz ciemno TDA1540

Szukajka =

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poszukaj CDków z tymi TDA i popatrz też czy napędy są dostępne.

Dlatego jestem za Philipsami - Marantzami bo CDM4 czy inne są nie do zajechania. I dostępne za grosze w Philipsach.

Soniacze z TDA 1541 są lepsze na starcie , ale dostań dobrego nie zajechanego i w tej kwocie...

Do tego z napędami cieniutko , albo są w kwocie często przekraczającej cenę CDka którego chcesz kupić.

A najbardziej " ciemno brzmiący " CD jaki miałem to był Philips CD303 właśnie na TDA 1540 .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten "kogoś" ma 300PLN do wydania. Swoim postem sugerujesz, że 300PLN starczy na porządnego DAC-a, a transport może mieć z kompa, zgadłem?

To jeszcze raz: "kogoś" ma 300PLN, a nie 3000PLN.

Rozumiem różnicę między 300 a 3000 zeta.

I zgadzam się z Tobą, że cena za porządny DAC jest raczej bliższa tej drugiej wartości, niestety...

Może więc zaoszczędzić te 300 zeta i odpuścić sobie brnięcie w techniczną ślepą uliczkę jaką jest dziś CD?

Bo pieniądze zainwestowane weń dzisiaj, już się nie zwrócą. Pomijam kwestie ew. awarii i napraw.

Mi by było po prostu szkoda pieniędzy na CD. Kupiłbym kartę dźwiękową do kompa za te pieniądze i spokojnie odkładał kasę na przyzwoity DAC.

To oczywiście tylko moja nieśmiała sugestia, bo nic mi do tego, w jakim sprzęcie kto topi swoje pieniądze.

Ale jeśli istotą tego forum jest doradzanie to dziś się czuję, jakbym na forum dyskusyjnym o sprzęcie AGD czytał zachęty do zakupu poczciwej Frani.

Oczywiście - też pierze, ale jej czas jakby już przeminął.

I zachęcanie do zakupu Frani jest dla mnie nieuczciwe.

Osoby niedoświadczone mogą się jednak nabrać na niską cenę, sprawdzoną przez dziesięciolecia technologię, mityczną wiecznotrwałość, pancerną obudowę itp.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Reaper - napisałem Ci że analogowo grają TDA1541 a wręcz ciemno TDA1540

I znowu mocne uogólnienie - z jakim wzmacniaczem, z jakimi kolumnami Philips/Marantz z TDA1540 na pokładzie gra tak ciemno ?

Jeśli już padają takie wyroki to przynajmniej opisujcie konfigurację całego toru audio, będzie wiadomo kto leci w kulki ...

A wystarczy tak niewiele - zmienić opamy wyjściowe na inne i ciemno będzie, ale jak wyłączymy światło.

Porównywany (z CD350) Sony CDP-XE220 to już zupełna tragedia, gra zdecydowanie skrajami pasma.

Rozwlekły bas i bardzo ostre wysokie - przy dłuższym słuchaniu, objawy jak przy zakażeniu wirusem Ebola - ostatnia faza.

Pozostał mi jeszcze do sprawdzenia/odsłuchania CA D500 SE, leży na razie w firmowym pudle.

Konfiguracja toru audio;

Wzmak - Vampiria I "Soul"

CD--Philips 350 na 2xTDA1540P CDM-2 (upgrade - nowe kondensatory i wyjściowe WO)

----Sony CDP-XE220

----Cambridge Audio D500 SE

Kolumny B&W DM570

Wiem że z innymi Philipsami (nie napiszę jakimi bo sam szukam okazji), może być jeszcze lepiej, 350-tka to początek poszukiwań.

Wiadomości szukajcie u mądrych ludzi, w zakładkach Kluby - Marantz, Grundig, Philips.

Będziecie mieli naprawdę analogowe,"ciepłe", prawie lampowe brzmienie za dużo mniejszą kasę niż sadzicie.

pzdr

Ja posiadam aktualnie Philipsa CD350 i uważam że nawet bez tuningu grał bardzo dobrze, a po wymianie opamów wyjściowych wręcz analogowo.

Ale są wyższe (starsze) modele z tej stajni, które spodziewam się że zagrają jeszcze lepiej.

Tak więc nie wszystko co nowe to takie rewelacyjne.

Absolutnie się z Tobą zgadzam.

Obecnie użytkuję przetwornik D/A wielobitowy, bez upsamplingu, bez filtra cyfrowego, z w pełni dyskretnym układem wyjściowym opartym na podwójnej triodzie...

Czyli technologia wręcz archaiczna. :)

Ale jak to gra... mmmmm....cichosza na razie, recka za 2 tygodnie. ;)

Mało kto zdaje sobie sprawę, że przetworniki delta/sigma wprowadzono do produkcji nie z powodu ich przewagi brzmieniowej, tylko z dużo bardziej prozaicznego: ich produkcja jest tańsza od wielobitowców! :)

Resztę załatwił marketing...

Dlatego szlag mnie trafia jak ktoś ze mnie robi jakiegoś apostoła nowoczesności... ja po prostu jestem za najlepszymi i non-nonsense rozwiązaniami. A laser i zapis na płycie w dzisiejszych czasach to jest właśnie taki nonsens.

Nie neguję, że wiele odtwarzaczy CD ma fajne przetworniki i układy wyjściowe. Sam bym kupił niejeden stary CD, gdyby takowy miał... wejście USB! Albo chociaż coax... ;)

Tak jak ma dzisiaj player Audiolaba ale on jest na Sabre, więc poza moimi zainteresowaniami.

Zresztą przyznam Ci się skrycie, że obecnie poluję na kilka modeli starych CD, choć już tylko z barbarzyńskiej chęci rozprucia ich i pobrania oryginalnych japońskich przetworników Burr Brown PCM56 J lub K Grade... ;)

Pozdrawiam!

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Nie lubię się napinać zatem nie będę się chwalił ilością systemów. Miałem CD 6000 (niestety). Tak jak chce autor wątku gra np CD 63 w wersji obojętnej jednak CD 6000 gra bardziej średnicą i górą. No ale ja się nie znam albo po prostu jestem głuchy;-)

Poza tym ktoś bez większego doświadczenia może czasem różne rzeczy pisać.

Czyli idac tym tropem sugerujesz ze np CDeki Denona sa za jasne? Bo wlasnie z takimi porownywalem CD6000 OSE i moje odczucia byly wrecz przeciwne. Zatkany srodek, wysokie takie sobie, ale bas byl w miare. Dosc mocny i pulsujacy. Nawet mozna powiedziec ze bardzo podobny do najslabszego brata CD4000.

?👈

Zresztą przyznam Ci się skrycie, że obecnie poluję na kilka modeli starych CD, choć już tylko z barbarzyńskiej chęci rozprucia ich i pobrania oryginalnych japońskich przetworników Burr Brown PCM56 J lub K Grade... ;)

A czy nie szkoda pruć ? - mina posiadaczy drogich klocków, podczas porównań z takimi starociami, to bezcenne doznanie wzrokowe :))

Denon DCD 2560

Marantz CD 6000

oba grają miękkim przyjemnym dla ucha dźwiękiem. Niekonieczne szybkim i dynamicznym, ale jeżeli szukasz czegoś grającego "misiem" to w/w to dobry pomysł.

Mam akurat do sprzedania Harmana HD730 ->priv... Tak jak pisali koledzy gra ciepło i z "zaciemnioną górą". Sprzedaję go, bo stwierdziłem że jednak bardziej odpowiada mi "jasne" brzmienie hd7625 :)

Pozdrawiam

A czy nie szkoda pruć ? - mina posiadaczy drogich klocków, podczas porównań z takimi starociami, to bezcenne doznanie wzrokowe :))

Ja mam (od strony koncepcyjnej patrząc) taki sam stary klocek, tylko że bez lasera, w dodatku "zlampizowany", hehe...

Żałuj że nie widzisz MOJEJ miny, gdy toto odpalam! :) Od czasu gdy urządzenie się dotarło, to sam nie mogę w ten dźwięk uwierzyć.

Inna sprawa, że natychmiast zamrugało czerwone światełko "kolumny do wymiany!". I to już nie jest dobrze... :(

A o dalszy los "rozprutego" starocia bądź spokojny - dostanie z powrotem takie same przetworniczki, tyle że koreańskie i pójdzie do ludzi...

Definitywnie - dawcy tak cennych organów uśmiercać nie zamierzam. :)

Pozdrówki!

Żałuj że nie widzisz MOJEJ miny, gdy toto odpalam! :) Od czasu gdy urządzenie się dotarło, to sam nie mogę w ten dźwięk uwierzyć.

Inna sprawa, że natychmiast zamrugało czerwone światełko "kolumny do wymiany!". I to już nie jest dobrze... :(

Domyślam się że banan z twarzy Ci nie schodzi ? :)))

Ja również myślę o wymianie swoich kolumn, bo choć dostały innego życia - podłączone do Vampirii, to jednak mam pewność, że teraz one są ograniczeniem dla pójścia mocno do przodu, z jakością reprodukowanego dźwięku.

Choć istnieje możliwość upgrade i ich, puki co są dziewicze - nie grzebane, a chodzi mi po głowie pomysł, aby dać zwrotnicę tylko na gwizdek, a średnio-niskotonowy puścić bez żadnego elementu biernego, aby pracował jak szerokopasmowy.

Sorry za off-top

pzdr.

Witam może to nie będzie odtwarzacz do 300 zł tylko w przedziale 900-1200 zł ale polecam Technicsa SL-P999 ,model z 1988 ,sam mam 2 szt w stanie jak nowe i raczej żaden odtwarzacz go moim zdaniem nie przebije....pozdrawiam

Denon DCD 2560

Marantz CD 6000

oba grają miękkim przyjemnym dla ucha dźwiękiem. Niekonieczne szybkim i dynamicznym, ale jeżeli szukasz czegoś grającego "misiem" to w/w to dobry pomysł.

dokładnie tak .... ja wspominam marantza 6000 ose bardzo miło. owszem ma dwie przypadłości tj: czasami w najwyższych rejestrach potrafi zaiskrzyć i pokaże złe realizacje na płycie, ale ogólnie gra miłym, przyjemnym, gęstym, wypełnionym dźwiekiem. mi sie podobał.

a juz 6002 jest moze bardziej poprawny ale wysokie tony bywają ostre

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Osoby niedoświadczone mogą się jednak nabrać na niską cenę, sprawdzoną przez dziesięciolecia technologię, mityczną wiecznotrwałość, pancerną obudowę itp.

Najbardziej chyba nabierają się na Twoje pseudo fachowe wypociny;-)

Denon DCD 2560

Marantz CD 6000

Szybkim i dynamicznym to na pewno nie. Jednak Denon jest zdecydowanie ciemniejszy. Marantz uwypukla nieco średnicę, jest mniej muzykalny. Ale jak zwykle wszystko zależy od systemu.

Ja moze sie źłe na początku wyraziłem.

Chodzi mi o mocny dół, góra mozę być właściwie wyraźna ale żeby nie leciała sybilantami, żeby wysokie nie były ostre kłujące w uszy szczegolnie słuchajac płyt z lat 80-tych.

Znam brzmienie HK HD720 i mi psuje wiec ten oferowany HD730 bym nie nawet interesował.

Natomiast wizualnie do zestawu to bym widział najlepiej jakiegoś Soniacza QS z Fixed Pick Up.

Ja moze sie źłe na początku wyraziłem.

Chodzi mi o mocny dół, góra mozę być właściwie wyraźna ale żeby nie leciała sybilantami, żeby wysokie nie były ostre kłujące w uszy szczegolnie słuchajac płyt z lat 80-tych.

Znam brzmienie HK HD720 i mi psuje wiec ten oferowany HD730 bym nie nawet interesował.

Natomiast wizualnie do zestawu to bym widział najlepiej jakiegoś Soniacza QS z Fixed Pick Up.

No nie wiem... Ja przy takich słabych realizacjach płyt po prostu skręciłbym TREBLE na wzmaku jeżeli możesz :)

Ależ skąd. To nie był żart. Wychodzę z założenia że z piachu bicza nie ukręcisz. Z katastrofalnie zrealizowanej płyty rock/metal z wczesnych lat technologii cd.

Uważam że żonglowanie tanimi cd nie ma sensu. Pewnie można znaleźć CDplayera jak to mówią hmmmm "wybaczającego słabą realizację" ale skręcenie treble pewnie da taki sam efekt.No chyba że chcesz się delektować jakimiś stockfischami czy innymi chesky recordsami.

Poszukaj Marantza na TDA1541 albo jeszcze bardziej lagodny TDA1540 . W tej kwocie kupisz trwalego CD40 moze nawet CD50 na TDA1541

Mam na sprzedaż wyższego Marantza CD 60 za 300 PLN. Świetny stan. Zapraszam do działu ogłoszenia.

Albo Nakamichi, np. CDP-2E.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

denon dcd 735 ,tani i przyzwoicie grający.Można go kupić za 150 zł!!!!

marantz 8003 sacd ,calyx 24/192 dac+calyx power supply [wersja signature by GFmod], burson audio Ha-160[full GFmod], harmonix hs-101 GP ic,audiolot alf-2200 ,furutech 3ts762 35[g] i 25[g]x2 ,furutech 3ts20 35[g] i 25[g] x2 ,furutech fx alpha Ag coaxial ,grado rs2i ,sennheiser hd600,akg k701,

• 4 lata później...

Witam zgadzam się jest wiele czynników towarzyszących i każdy kompakt gra inaczej nawet tej samej firmy przekonałem się na własnej skórze a raczej usłyszałem różnice między dcd 1015 a dcd 1460 Denona to dwa zupełnie inaczej brzmiące cd

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Jak już odgrzany to może i ja go podgrzeje nieco. Mam denona dcd na lampach ecc81 i przestrzen szczegół ogilna rozdzielczość no cóż, zachwyca. Brakuje dla mnie jednak tej magii jaka ma tda ;) pcm 1702 jest do bolu naturalny.Do znawcow, bo nie słuchałem tak naprawde dobrej aplikacji tda 1541,nie mowiac o lampizacji tego 16 bitowego przetwornika. Czy z jakiegokolwiec cd na tda 1541 da sie uzyskac taka rozdzielczosc i orzestrzen i separacje dzwiekow jak na ocm 1702, aby jednak nie bylo tak do bolu szczegółowo i chirurgicznie. Chodzi o analogiwe cudne brzmienia tda1541 plus rozdzielczosc pcm 1702? Mam jeszcze niegrzebanego pcm 58 i ogolnue gra fajnie moze gdyby go grzebnac to byloby to wlasnie? Lampizowac czy nie?

Kolego Raper u mnie w domku jest nie jasno, ciepło grający NAD CD 541i, bardzo zadbany i dbany egzemplarz. Trochę szkoda go na dyskoteki ;), ale jak obiecasz, że nie zniszczysz to za 451 zł :) może być u Ciebie

O kurde, ale wtopa temat z 2011 roku. No tak to bywał jak się człowiek napali na sprzedaż :D

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.