Skocz do zawartości
IGNORED

LCD, LED, czy plazma, a może kineskopowy ?

szybki Gonzo

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ja w każdym razi: do Twojego beztreściowego słowotoku nie zamierzam się ustosunkowywać.

Zapomniałeś dodać: z braku argumentów.

mczaj

Ja rozumuję to tak.

Skoro jest 16 sekcji, a w każdej z tych sekcji jest po 16 diod, to każda z tych sekcji ma możliwość osobnej "regulacji" jasności świecenia - w zależności od wyświetlanego koloru przez matrycę, oraz intensywności tego koloru.

Można wówczas mówić o większym kontraście i głębszej czerni, względem innych kolorów.

Gonzo może być tak, że sąsiednie (fizycznie) diody należą do zupełnie innej sekcji.

Nie ma żadnego przyciemniania którejkolwiek osobno sekcji.

Oczywiście, że jest. Inaczej cały podział na sekcje nie miałby sensu.

Jest dokładnie tak jak napisałeś.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Ukryta Zawartość

LG, on the other hand, has created an OLED prototype using white OLEDs. Colors are then reproduced with the help of color filters in front of the small OLED sub pixels.
Dziwne że wcześniej na to nie wpadli przy okazji poważnych problemów z niebieskim. Rozwiązanie z filtrami nie wprowadza praktycznie jakichkolwiek wad dla końcowego obrazu.

Ukryta Zawartość

Gonzo może być tak, że sąsiednie (fizycznie) diody należą do zupełnie innej sekcji.

Najprawdopodobniej tak jest, pomijając fakt zasilania z zasilacza impulsowego o dużej wydajności prądowej, to chyba największy prąd pobierany jest do zasilania podświetlania matryc.

Jeśli natomiast jest 16 sekcji to prąd pobierany przez każdą z nich jest 16 x mniejszy i można przesłać go mniejszym przekrojem przewodu, niż w przypadku zasilania 192 do 256 diod poprzez jeden przewód (masa wspólna dla całego zasilania).

Nie wiem czy dobrze zrozumieliście ? a więc zasilacz i tak jest w pełni obciążony, ale całkowity prąd z niego pobierany jest sumą prądów pobieranych z każdej sekcji diod.

Więc jeśli różne sekcje mają różną jaskrawość, adekwatną do pracy matrycy (wyświetlane obrazy, ich nasycenie i barwa) to ten pobór prądu jest mocno zróżnicowany od tego maksymalnego.

To jeden z technicznych aspektów, a drugi -

Inaczej cały podział na sekcje nie miałby sensu.

I z tym się zgadzam w zupełności, no chyba że jest jednak inaczej, w co wątpię :))

szybki Gonzo - czytam Twój 1wszy wpis i ostatnie.... .

Nie lepiej iść do sklepu i kupić co uważasz za stosowne.

To tylko TV (nie pociąg pancerny, ani "żona" na lata...).

Chcesz oglądać obraz transmitowany, czy jednak "diody" itp z tyłu TV.... (?)

Za 1/2 roku i tak sprzęt zmieni się diametralnie, choćby cenowo.

Powiedz w takim razie w jaki sposób to światło jest rozprowadzane po całym ekranie?

Powiedz w takim razie w jaki sposób to światło jest rozprowadzane po całym ekranie?

To może ja :)

Skoro świeci 16 pól po 16 diod w każdym polu, to podświetlona jest cała matryca równomiernie.

Chyba wówczas przy sygnale testowym - STATYCZNYM - można ustawić wszystkie parametry obrazu, korygując je do woli przy dynamicznym.

szybki Gonzo - czytam Twój 1wszy wpis i ostatnie.... .

Nie lepiej iść do sklepu i kupić co uważasz za stosowne.

To tylko TV (nie pociąg pancerny, ani "żona" na lata...).

Chcesz oglądać obraz transmitowany, czy jednak "diody" itp z tyłu TV.... (?)

Za 1/2 roku i tak sprzęt zmieni się diametralnie, choćby cenowo.

Ten sprzęt który dziś kupię może jutro ulec przecenie, więc sprawa ceny tv nie jest dyskutowana.

Parametry techniczne TAK, bo one nie ulegają zmianie z dnia na dzień, a jeśli już, to są to nowości za które trzeba płacić duuużo więcej niż zakładam.

Odpowiedz sobie sam na to pytanie.

nie potrafisz?

To może ja :)

Skoro świeci 16 pól po 16 diod w każdym polu, to podświetlona jest cała matryca równomiernie.

A jak świeci tylko jedna sekcja (w/g bobcata) to co oświetla, którą część?

Panowie :)

ommmmm, ommmmm, ommmmm odświeżmy duszę ;) bez zbędnych emocji, przecież to tylko materia, a cierpi na tym (podczas wymiany negatywnych zdań) tylko nasz organizm - nie napinajmy się bez powodu :)))

Co jest kurka wodna z tym krawędziowym podświetlaniem, czy to te 16/16 ?

A jak świeci tylko jedna sekcja (w/g bobcata) to co oświetla, którą część?

Według mojej teorii powinna podświetlać najbardziej jasne miejsca (podczas projekcji obrazu) na matrycy.

A w ogóle jaki ma sens ta dalsza pisanina?Co za różnica czy 16 czy 150.W plaźmie nie ma z tym problemu.Ale ty już wybrałeś.Stawiasz na LED.Ok.Twój wybór.Pamiętaj jednak , że LED w cenie do ok 2-3kz to lipa.Lepsze już byłoby LCD.

Co jest kurka wodna z tym krawędziowym podświetlaniem, czy to te 16/16 ?

Czytam i czytam z bananem na gębie te wasze słowne przepychanki co do podświetlania w LED i cieszę się, że w przypadku plazmy ten problem nie istnieje. Światło z podświetlenia nie przechodzi między pikselami, wyłączony piksel w przeciwieństwie do LCD nie emituje światła przez co obraz jest kontrastowy, naturalny i przyjemny dla oka. Nic się nie świeci, nic nie trzeba kombinować.

I pytanie do eksperta od podświetleń, kolegi Bobcat :

Oburzyłeś się na liczbę 16 skoro jest nawet 256. Więc skoro w plazmie każdy piksel świeci indywidualnie to jak się ma ich ilość do twoich 256 diód w LED ? Możesz podać choć ich przybliżoną liczbę? Jest to liczba większa od 256? :)))))))))))

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ale ty już wybrałeś.Stawiasz na LED.Ok.Twój wybór.Pamiętaj jednak , że LED w cenie do ok 2-3kz to lipa.Lepsze już byłoby LCD.

Ale jeszcze nie kupiłem, a to duża różnica.

Oburzyłeś się na liczbę 16 skoro jest nawet 256. Więc skoro w plazmie każdy piksel świeci indywidualnie to jak się ma ich ilość do twoich 256 diód w LED ?

Chyba ja się źle wyraziłem, a chodziło mi o 16 diod w 16 takich samych segmentach rozlokowanych na całej płaszczyźnie pod matrycą, co daje łączną ilość tych diod 256 szt.

Ten model plazmy,który podałem w moim linku, był dostępny jeszcze w MegaAvans.Jak jest gdzieś w twoim regionie ten sklep to sobie sprawdź z ciekawości jak odbiera .Porównaj sobie z LCD i LED.Sam się przekonasz.Ostatnio trafiłem na takiego tyle że 50''(ok 4kz).

Czytam i czytam z bananem na gębie te wasze słowne przepychanki co do podświetlania w LED i cieszę się, że w przypadku plazmy ten problem nie istnieje. Światło z podświetlenia nie przechodzi między pikselami, wyłączony piksel w przeciwieństwie do LCD nie emituje światła przez co obraz jest kontrastowy, naturalny i przyjemny dla oka. Nic się nie świeci, nic nie trzeba kombinować.

I pytanie do eksperta od podświetleń, kolegi Bobcat :

Oburzyłeś się na liczbę 16 skoro jest nawet 256. Więc skoro w plazmie każdy piksel świeci indywidualnie to jak się ma ich ilość do twoich 256 diód w LED ? Możesz podać choć ich przybliżoną liczbę? Jest to liczba większa od 256? :)))))))))))

Już raz to było, ale może nie doczytałeś to powtarzam :

Co do czerni i bieli (jednocześnie na jednym ekranie). Pomiary wg Flatpanelshd. Wszystkie TV skalibrowane.

Plazmy:

Panasonic G30 cz. 0,03cd/m2; b. 96cd/m2

Panasonic VT20 cz. 0,04cd/m2; b. 77cd/m2

Panasonic GT20 cz. 0,06cd/m2; b. 132cd/m2

Panasonic VT30 cz. 0,02cd/m2; b. 89cd/m2 - najlepszy obecnie TV na świecie

Samsung D8000 cz. 0,06cd/m2; b. 126cd/m2

LG PZ 950 cz. 0,09cd/m2; b. 130cd/m2

Pioneer 508XD cz. 0,02cd/m2; b. 70cd/m2

LCD:

Sharp LE835/830 cz. 0,04cd/m2; b. 120cd/m2

Samsung D8000 cz. 0,03cd/m2; b. 128cd/m2

Sony EX720 cz. 0,03cd/m2; b. 116cd/m2

Toshiba WX800/768 cz. 0,05cd/m2; b. 132cd/m2

Sony HX929 cz. 0,00cd/m2; b. 103cd/m2 L.D. (local dimming)

LG LW 6500 cz. 0,08cd/m2; b. 120cd/m2

LG LE 8500 cz. 0,00cd/m2; b. 118cd/m2 L.D.

Philips 6606 cz. 0,03cd/m2; b. 125cd/m2

I tak oto kolejny post, który miał służyć komuś pomocą, przerodził w kolejną już pyskówkę.

Ukryta Zawartość

(Proszę uważnie obejżeć od początku do końca.)

Czy tak na prawdę trudno napisać uczciwie i obiektywnie swoje spostrzeżenia (zarówno pozytywne jak i negatywne ) ws swojego sprzętu ?

Czy naprawdę tak trudno jest przyznać się, do wad sprzętu jaki się posiada ?

Przestańcie się kłócić i wywyższać tylko próbujcie mądrze doradzić. To co się w tym i nie tylko tym temacie wyprawia to przechwałki malutkich chłopców z piaskownicy nt. która zabawka jest lepsza. Żenada.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tu masz link.Poczytaj sobie też opinie osób które go kupiły.Rzadko już występuje w kolorze tytan, no chyba , że w necie:)

Ukryta Zawartość

To teraz Mili Panowie obrazek poglądowy :)

Format ekranu wszystkim znany - 16x9

Oglądajcie i opisujcie Swoje wrażenia, matematyka jest jedna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzisiaj przy okazji wdepnąłem sobie do EAGD i zobaczyłem na wystawie stojący tuż przy wejsciu 55 calowy TV LED LG 55LX9500 w cenie 8999zł. Obraz był koszmarny. Przejaskrawiony, kompletnie przekolorowany, nieostry i bardziej przypominał kolorową jarzeniówkę a nie telewizor.

Ja rozumiem, że w domu przy dobrym sygnale zachowuje się zapewne lepiej, ale na co liczą sprzedawcy w tym sklepie? Że wszyscy to idioci? Ja bym się spalił ze wstydu z taką beznadziejną ekspozycja i reklamą.

Obok to znaczy trochę dalej, już nie w tak eksponowanym miejscu stała plazma Panasonic TX-P55VT30E i powiem, że obraz był blady jak ja po przebiegnięciu 1000 metrów i nieostry jaki ja mam obraz po wypiciu 5 piw 0,5 l duszkiem. Tragedia.

Gdybym nie znał jakości ich obrazu stwierdziłbym że oba modele są do kitu.

To taka mała wskazówka dla kupujących w tych beznadziejnych miejscach.

Gdyby było, jak twierdzicie 16 mini-paneli z 16-toma diodami w każdym, to byłby to chyba kwadrat a nie format 16x9

Oczywiście, można ten format rozszerzyć dając więcej mini-paneli w szeregu niż w rzędzie i będzie pokrycie w formacie 16x9 ale chyba nie będzie wówczas ilość pojedynczych diod sumaryczną ilością 256 szt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzisiaj przy okazji wdepnąłem sobie do EAGD i zobaczyłem na wystawie stojący tuż przy wejsciu 55 calowy TV LED LG 55LX9500 w cenie 8999zł. Obraz był koszmarny. Przejaskrawiony, kompletnie przekolorowany, nieostry i bardziej przypominał kolorową jarzeniówkę a nie telewizor.

Ja rozumiem, że w domu przy dobrym sygnale zachowuje się zapewne lepiej, ale na co liczą sprzedawcy w tym sklepie? Że wszyscy to idioci? Ja bym się spalił ze wstydu z taką beznadziejną ekspozycja i reklamą.

Obok to znaczy trochę dalej, już nie w tak eksponowanym miejscu stała plazma Panasonic TX-P55VT30E i powiem, że obraz był blady jak ja po przebiegnięciu 1000 metrów i nieostry jaki ja mam obraz po wypiciu 5 piw 0,5 l duszkiem. Tragedia.

Gdybym nie znał jakości ich obrazu stwierdziłbym że oba modele są do kitu.

To taka mała wskazówka dla kupujących w tych beznadziejnych miejscach.

A kto myślący porównuje TV w sklepie i to bez asysty sprzedawcy z "pilotami" w ręku, i na tej podstawie podejmuje decyzję ? Przeczytaj jeszcze raz procedurę wyboru którą zastosowałem z powodzeniem (akapit #143 z tego wątku). Może będzie przydatna. Wyboru niestety każdy powinien dokonać sam.

A kto myślący porównuje TV w sklepie i to bez asysty sprzedawcy z "pilotami" w ręku

Przy tak beznadziejnym sygnale jestem pewien, że regulacja nic by nie dała. Bo niby co ? Dodam, że stanąłem sobie obok widząc tę asystę w akcji. Porażka. Klient był zainteresowany tym LCD. Sprzedawca zachowywał się jakby miał zaawansowaną sraczkę, nie miał czasu na cokolwiek i uparcie paplał powtarzając w kółko jak z reklamówki, że to najnowsza technologia i doskonały telewizor i świetny wybór ( za 9000złotych !!). Nie miał ochoty na podłączanie do niego czegokolwiek, był znudzony i zarobiony ( o 10:00) i jego wiedza kończyła się wyłącznie na nazwie, której i tak nie potrafił podać w całości. Nie wykazywał żadnych chęci do polepszenia wrażenia o tym telewizorze. Generalnie był natrętny i chamski. Oczywiście gość mu podziękował, to znaczy powiedział, że tak beznadziejnego TV nigdy nie kupi bo lepszy obraz miał na starym Rubinie. Dodam, że mój znajomy ma 55 calową plazmę LG kupioną niedawno gdzieś za 2500zł i obraz jaki prezentuje (UPC) po prostu miażdżył te dwa cuda za 9000zł.

Opisuję to po to aby uczulić na speców z takich sklepów.

LED w cenie do ok 2-3kz to lipa.Lepsze już byłoby LCD.

To są jakieś zupełnie nowatorskie teorie. Szkoda tylko, że błędne.

Bobcat a mi odpowiesz czy moje pytanie też uznałeś za zaczepkę?

A nie jest to zaczepka? Pomnóż sobie 1920 x 1080 x 3 kolory to będziesz wiedział ile jest świecących punktów w plaźmie. Ileś-tam milionów. I o czym to ma świadczyć?

Gonzo nie odpowiadaj. To nie są pytania tylko zaczepki.

No co ty, jaka zaczepka?

obaj myślicie że jest 16-cie stref pod matrycą i że są one indywidualnie zaświecane a to nieprawda.

gonzo powiedz mi (bo strasznie się dziwię) czy Ty rozumiesz (i bobcat) co to jest podświetlanie krawędziowe?

Takie pytanie zadałem, ale widocznie niedoczytałeś mojego wpisu, albo go przeoczyłeś.

Więc powtórzę - proszę mi wyjaśnić, co kryje się pod definicją - podświetlanie krawędziowe ?

No co ty, jaka zaczepka?

obaj myślicie że jest 16-cie stref pod matrycą i że są one indywidualnie zaświecane a to nieprawda.

Ludzie wytłumaczcie mi po co wam te strefy. Telewizory CRT miały kontrast 200:1 i było dobrze LCD mają 1500:1 i jest za mało. W dupach wam się poprzewracało od tego dobrobytu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.