Skocz do zawartości
IGNORED

LCD, LED, czy plazma, a może kineskopowy ?

szybki Gonzo

Rekomendowane odpowiedzi

W takim razie ciekawe jakie chwyty stosują w MM lub EAGD, gdzie sygnał ciągną chyba z kija od szczotki.

0

* +

ooooo, bardzo przepraszam, ale ....

jak jesteś w sklepie o taki profilu sprzedaży, to masz pewność że to sygnał "na żywca" z jakiegoś kanału (też wielokrotnie nadawany), czy zapętlony ku uciesze gawiedzi ?

Nie wiem, w kablach im nie grzebię, ale widzę to co widzę: jedną wielką kaszanę.

W UK obraz był co najmniej bardzo dobrej jakości. I dla LCD i pdp był taki sam.

A jeśli chcieli coś wypromować podłączali PS3 lub później BD.

I było piknie.

Nikt nie wciskał ciemnoty, że plazma ma blady obraz i coś mruga. Nie rozjarzał też LCD na maxa.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

do sygnału jaki odbierasz polecam coś z oferty sharpa (seria

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) świetnie radzą sobie z sygnałem niskiej rozdzielczości

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

123... test

No chyba żartujesz. Masz LCD z wyższej niż mój półki i nie możesz ustawić? Ja nie miałem z tym żadnych trudności.

tak jak pisałem, przejście z lepszego na gorsze powoduje taki drażniący efekt... to że Ty tego nie widzisz jest zrozumiałe, byłeś przyzwyczajony do LCD, ja miałem plazmę przez 3 lata i wiem dokładnie co straciłem w kolorach

Zresztą LG ma już ustawienia fabryczne bardzo dobre i na dobrą sprawę nie można nic nie majstrować, dla wielu zapewne to wystarczy.

dla wielu to wystarczy, dla mnie też wystarcza bo da się z tym żyć, na siłę nie szukam problemów bo nawet z tymi efektami ogólnie obraz (kolory) są ok, choć mogło być lepiej, tak jak było na plaźmie

Niektóre LCD LED LG mają certyfikat THX. Tego się "za bezdurno" nie dostaje.

u mnie jest, odblokowałem w menu serwisowym

na początku mi się podobał ale zauważyłem że uwydatnia "chińczyków", widać że temperatura jest obniżona, ale raczej się to nie sprawdza, także mam swoje, znacznie lepsze ustawienia

obraz w thx jest mocno podobny do tego gdy skalibrowałem tv do temperatury 6500k, ale na LCD wygląda to gorzej niż na plaźmie, tu lepiej sprawdza się nieco wyższa temperatura (zimniejsze kolory) i wtedy jest jakby naturalniejszy efekt, tak mi się wydaje

Regulacja takowego na pewno jest, ale jak wspomniano wcześniej dotyczy tylko określonych sygnałów... ;) Przełącz TV na wejście HDMI i zobaczysz czy da radę regulować nasycenie, zapewne opcja ta będzie "poszarzona" (nieaktywna).

I sprawdziłem - można regulować nasycenie niezależnie dla każdego wejścia HDMI (nie była ta opcja zablokowana). Ogólnie wszystkie ustawienia reguluje się niezależnie dla każdego wejścia (tuner TV, wejścia HDMI 1,2,3 itd. (każde osobno) , component i jeszcze jakieś tam inne)

obraz w thx jest mocno podobny do tego gdy skalibrowałem tv do temperatury 6500k, ale na LCD wygląda to gorzej niż na plaźmie, tu lepiej sprawdza się nieco wyższa temperatura (zimniejsze kolory) i wtedy jest jakby naturalniejszy efekt, tak mi się wydaje

Czasem bywa tak, że temp. barwowa bieli ustawiona na 6500 K, nie oznacza że na szarym też będzie 6500K (nierówne krzywe R/G/B). Czyli może być tak że biały masz ładnie ustawiony a w barwach na dobrą sprawę nie jest tak jak powinno być (środkowe odcienie). Nie wszystko się da wyregulować na LCD tymi manipulatorami (tak jak na PDP). By równać wielopunktowo krzywe w całym przebiegu trzeba już programowalnego LUT (monitory typu EIZO CG243W, lub z tańszych NEC PA241W, no i z tego co wyczytałem to w tych wielkoformatowych NEC też to jest możliwe ... ale chyba nie wszystkich).

@Kyle

Googlłem se instrukcję jakiegoś LCD LG, i w rzeczy samej, nasycenie dla HDMI było zablokowane tylko dla trybu PC-RGB; może jest to związane z faktem, iż standardem video dla HDMI jest sygnał różnicowy (YCbCr)?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

HD Ready bym na twoim miejscu zapomniał. Za tą samą cenę kupisz telewizor Full HD.

W UPC kanały HD są właśnie w rozdzielczości HD ready(720p). Dlatego do takiego sygnału najlepszy jest telewizor niezmieniający rozdzielczości. Jeśli nie ogląda się dużo filmów na blu rayu to warto nawet dopłacić do HD ready.

Dodam jeszcze, że piszę z własnego doświadczenia a nie z opinii osób trzecich lub oglądania w marketach tv na kiepskich sygnałach.

Aby oddać sprawiedliwość adwersarzom na N-ce gdzie sygnał HD jest 1200i lepszy obraz jest przy TV full HD.

@Kyle

Googlłem se instrukcję jakiegoś LCD LG, i w rzeczy samej, nasycenie dla HDMI było zablokowane tylko dla trybu PC-RGB; może jest to związane z faktem, iż standardem video dla HDMI jest sygnał różnicowy (YCbCr)?

Nie ... raczej było zablokowane bo ... było zablokowane. Wszystkie sygnały i tak są zawsze konwertowane do RGB bo taka jest matryca. Tak jak w PC odtwarzając film YCbCr reguluję sobie normalnie R/G/B (wszystko jest konwertowane na dosyć wczesnym etapie).

Dlatego powtórzę pytanie.

Może ta opcja jest lepsza ?

Monitory komputerowe maja znacznie większą rozdzielczość, niż telewizory nawet te z opcją FullHD

Ale co Ci po wyzszej rozdzielczosci niz fullHD?

Przeciez nikt narazie nie nadaje nawet w fullHD..

Osobiscie polecam ktoras z plazm Panasonica. Dlatego, ze w wiekszosci przypadkow plazmy daja lepszy obraz i plynnosc , po drugie dlatego, ze Panasonic jest liderem w produkcji plazm i nie chodzi tylko o to, ze sprzedaja 50 procent wszystkich plazm na swiecie, ale tez o to, ze robia bezsprzecznie najlepsze plazmy. Wielu producentow kupuje panele wlasnie od tej firmy, nawet Pioneer swego czasu.

Pozdrawiam.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Wojtek76

Sorry, ale mam uraz osobisty do tej firmy.

Dla mnie Panasonic to jak lufa w "krzokach", palnie/padnie zaraz po gwarancji - taki mam niefart z tą firmą.

Trzy różne sprzęta tej firmy tak się zachowywały.

Kolor zależy w dużej mierze od jakości telewizora i od rodzaju matrycy. Niestety telewizor LCD trzeba kalibrować i to z kilku powodów. Poza tym ludzie przesadzają przy telewizorze LCD. Podobnie jak z Subwooferem. Ponieważ w subwooferze łatwo jest przesadzić z basem to najczęściej jest on o kilka decybeli podbity. W LCD dzieje się to samo z kontrastem i jasnością podświetlenia. To że plazma wydaje się pod tym względem naturalniejsza wynika tylko i wyłącznie z tego że nie da się jej ustawić w tak ekstremalny sposób jak dzieje się to przy LCD. Poza tym najwyższa jasność w LCD jest ograniczona dynamiką matrycy. Jeżeli ciekły kryształ jest zupełnie przeźroczysty to zwiększanie kontrastu nic nie daje poza znikaniem szczegółów w światłach. Dlatego bardzo łatwo jest przesterować matrycę. Plazma nie ma tego ograniczenia. Dlatego telewizor LCD trzeba kalibrować.

A czego tu nie widzisz.

Wprawdzie miganie plazmy jest wzmocnione interferencją z filmem ale widać wyraźnie że w LCD nie ma po prostu co interferować ponieważ LCD nie miga. Obraz jest bardzo stabilny. Mi niestety plazma męczyła oczy a nawet powiem że miganie mnie wkur..... Nie po to wydaję kupę szmalu żebym się musiał pałować z bublem.

Może dlatego że posiadacze LCD mają lepszy wzrok.

Krzysiek a mam wkeic 20 porownan na ktorych plazma nie mruga? Nie wyglupiaj sie i nie przeklamuj rzeczywistosci, o to prosze). Gonzo, zajrzyj na ankiete ktora stworzyl Krzysztof plazma vs LCD i bedziesz mial odpowiedz.

Aha i jeszcze jedno, jezeli uwazasz, ze obraz z Twojego Sharpa byl taki jakbys chcial to smialo wal w LCD, jezeli jednak nie wygladalo to naturalnie i bez glebi, a czarny kolor nie istnial to bierz w ciemno plamze PANASA) Nawet te niedrogie maja bardzo dobry obraz.

Pozdrawiam.

Wojtek76

Sorry, ale mam uraz osobisty do tej firmy.

Dla mnie Panasonic to jak lufa w "krzokach", palnie/padnie zaraz po gwarancji - taki mam niefart z tą firmą.

Trzy różne sprzęta tej firmy tak się zachowywały.

To sobie ubezpieczenie wykup. Ja mam 2 plazme tej firmy i nie mam najmniejszych problemow.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Niestety, ale przez te trzy strony tematu nie dowiedziałem się od Was niczego konkretnego, odkrywczego - rodzaj/typ tv.

Nawet wspólna forumowa lista, tych najbardziej polecanych, nie doszła do skutku.

Temat więc niech sobie dryfuje, ja idę jutro, lub pojutrze, do sklepu coś pooglądać, nie znaczy kupić, choć może ? kto wie.

Chwalić się nie będę swoim nowym nabytkiem, bo i po co ?

Niestety, ale przez te trzy strony tematu nie dowiedziałem się od Was niczego konkretnego, odkrywczego - rodzaj/typ tv.

Nawet wspólna forumowa lista, tych najbardziej polecanych, nie doszła do skutku.

Temat więc niech sobie dryfuje, ja idę jutro, lub pojutrze, do sklepu coś pooglądać, nie znaczy kupić, choć może ? kto wie.

No to nic tylko pozostało życzyć powodzenia. Ja bym na twoim miejscu zamknął temat.

Przeciez nikt narazie nie nadaje nawet w fullHD..

Zależy co uważany za Full HD. Jeśli tylko 1080p to fakt. Nikt nie nadaje. Co więcej: nie będzie nadawał, gdyż norma dla emisji DVB-T i DVB-S przewiduje max 1080i. Spotkałem materiały, które dla emisji to też uważają za Full HD. Dla odróżnienia od HD (bez Full), byli 720p.

No więc krótko i konkretnie. Z pełnym przekonaniem polecam to, co sam od bardzo niedawna mam i z czego jestem bardzo zadowolony. LCD LED producent LG model 42LV5500.

Przepraszam, ale nie rozumiem. Co to jest plazmowy LCD? W moim odczuciu takie sformułowanie to taka sama nielogiczność jak "drewniany kamień", bądź "kwadratowe koło".

To moze jak krowie na rozdrozu, chodzilo o to, ze z Twojego opisu sredniego LG wylania sie obraz jak z dobrej plazmy. Podczas gdy np don111 wyraznie pisze, ze jego srednia plazma ma duuuzo lepsze kolory niz jego zdecydowanie wyzszy LED LG od Twojego.

Sluchaj on ma dluzej plaskie tv od Ciebie, Ty masz swojego moze miesiac. Nie uwazasz, ze zna sie na ustawieniach lepiej od Ciebie? Przyciez miesiac temu nie wiedziales co do czego a teraz sie wymadrzasz. Czasami cos Nam sie wydaje takie super, wiesz do kiedy Nam sie to wydaje? No zgadnij)

Zachowałem się trochę niegrzecznie, a mianowicie, nie podziękowałem Wam za udział w temacie i pewne sugestie jakimi żeście mnie obdarowali.

DZIĘKUJĘ WAM.

Pozdrawiam.

Wybiórczo czytałem ten temat ponieważ sam jestem zainteresowany zakupem TV. Biorę pod uwagę Samsung UE46D6500 oraz LG 47LW570S. W tej sprawie również założyłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , w którym prosiłem o opinie. Niestety podobnie jak w Twoim przypadku użytkowników, którzy mogliby doradzić coś z życia praktycznie nie było. Po wizycie w MM stwierdziłem, że jakoś Samsung bardziej mi odpowiada (szczegóły w założonym przeze mnie temacie), chociaż byłem nastawiony na LG (bardzo pochlebna recenzja w Audio Video).

Konkluzja jest taka, że sam musisz iść i sprawdzić tv nawet w sklepowych warunkach i wybrać ten, który w największym zakresie spełnia Twoje oczekiwania.

Co prawda tv jeszcze nie kupiłem (chcę jeszcze raz sprawdzić oba modele na materiale lepszej jakości) ale chyba to będzie jednak Samsung.

Ukryta Zawartość

Długi wątek ja powiem tylko jedno jak filmy to tylko projektor, tylko jaki w tej cenie? ale do użytku codziennego to tylko LCD FULL LED najlepiej z TRUMOTION i lokalnym przyciemnieniem LED - uwierzcie mi nie ma to jak na ułamek sekundy znikający TV w ciemnym salonie :-) - nie zapomniane.

A wytrzymałość jak się dba o sprzęt i ma się szczęście - nie ma problemów.

Osobiście mam samsunga, teraz w sypialni LCD który chodzi już 7 rok.

do użytku codziennego to tylko LCD FULL LED najlepiej z TRUMOTION i lokalnym przyciemnieniem LED

Trudno takie znaleźć. Kiedyś myślałem o LG LE8500 (miał full led) ale go nie kupiłem. Kto obecnie produkuje full ledy ?

Zachowałem się trochę niegrzecznie, a mianowicie, nie podziękowałem Wam za udział w temacie i pewne sugestie jakimi żeście mnie obdarowali.

DZIĘKUJĘ WAM.

Pozdrawiam.

To jest cytat z mojego postu z sąsiedniego wątku (Jaki LCD 42'). Opisana niżej procedura u mnie dała bardzo dobry rezultat. Może Tobie też pomoże.

"Zapoznaj się z testami na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Poczytaj głównie o wadach wybranych przez Ciebie modeli potem idź do sklepu sprawdź czy opisywane wady mają dla Ciebie istotne znaczenie, poproś obsługę o pilota i poreguluj sobie, wróć do domu przemyśl wszystko spokojnie jeszcze raz nie zwracając uwagi na fanatyków (to tacy co oglądają TV przez "lupę") i podejmij decyzję. Ja tak zrobiłem rok temu i nie żałuję. Jeżeli wybierzesz coś co na tych dwóch portalach ma status "highly recommended" to nie popełnisz błędu i będziesz długo zadowolony".

Można jeszcze dodać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam i życzę udanego wyboru.

LG SAMSUNG i tak dalej

LG, Sony, Toshiba, Philips produkują full LED z "Local dimming", a w pszyszłym roku ma dołaczyć do tego składu Sharp i o zgrozo Pioneer (zwolennicy plazmy nie patrzcie na to co napisałem - mozliwe, że to "kaczka" dziennikarska). Panasonic dołączy w roku ......... (może jakaś ankieta ?). Samsung nie produkuje obecnie full LED-a.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

LG, Sony, Toshiba, Philips produkują full LED z "Local dimming", a w pszyszłym roku ma dołaczyć do tego składu Sharp i o zgrozo Pioneer (zwolennicy plazmy nie patrzcie na to co napisałem - mozliwe, że to "kaczka" dziennikarska). Panasonic dołączy w roku ......... (może jakaś ankieta ?).

Zapewne ceny są również full.

Wnioskuję, że szykujesz się na LED. A przez kilka ładnych stron ostrzegaliśmy przecież.

Zapewne ceny są również full.

No niestety TAK. Ale na wyprzedażach już tak źle nie jest tylko niestety trzeba czekać.

Wnioskuję, że szykujesz się na LED. A przez kilka ładnych stron ostrzegaliśmy przecież.

Na tych portalach testowych, które podałem wyżej dosyć zdecydowanie dominują plazmy, więc jeżeli Kolega s.Gonzo wybierze plazmę to się wcale nie będę dziwił, ale są tam też LCD-ki które można spokojnie polecić. Oczywiście nie wszystkim tylko tym, którzy akceptują postęp, który w tej technologii nastąpił w ostatnich latach.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Wojtek czym się niby wymądrzam? Stwierdzeniem że TV jest fajny, jestem z niego zadowolony i mogę go z przekonaniem polecić? Zaiste super wiedza do tego potrzebna. Na każdy mój wpis reagujesz alergicznie. Oszczędź sobie tych belfersko-mentorskich uwag, wypowiadanych na dodatek aroganckim tonem. Jakbyś chciał wiedzieć to z Donem wymieniliśmy interesujące spostrzeżenia na PRIV. Gość ma klasę, w przeciwieństwie do Ciebie.

Lechu z tego co widzę to w ofercie ubiegłorocznej było znacznie więcej modeli Full LED niż w obecnej. Raczej się od tego odchodzi, standardem staje się LED krawędziowy. Jeżeli jakaś firma ma Full LED w ofercie 2011 to tylko w topowych modelach o adekwatnej cenie.

Ponadto utożsamianie Local Dimming z Full LED jest błędem. Na przykład krawędziowe LG mają rozwiązanie nazwane LED Plus którego efekt jest taki sam jak Local Dimming.

Oczywiście nie wszystkim tylko tym, którzy akceptują postęp, który w tej technologii nastąpił w ostatnich latach.

Fakt, LCD wciąż goni i goni .......... to co już dawno zostało w TV wymyślone.

Dlaczego mówisz o sobie w liczbie mnogiej? Pluralis Maiestatis? My, z Bożej łaski król Wysp Hula-Gula...

Sittek od awantury co lepsze LCD czy PDP jest inny wątek specjalnie w tym celu założony przez KrzyśkaA. Tam sobie uprawiaj swoją propagandę.

Wojtek czym się niby wymądrzam? Stwierdzeniem że TV jest fajny, jestem z niego zadowolony i mogę go z przekonaniem polecić? Zaiste super wiedza do tego potrzebna. Na każdy mój wpis reagujesz alergicznie. Oszczędź sobie tych belfersko-mentorskich uwag, wypowiadanych na dodatek aroganckim tonem.

ty masz jednak jakieś kompleksy...

a w sumie to pocieszny jesteś z tym swoim gorliwym zatruwaniem wszystkich wątków swoimi rekomendacjami dla swojego pierwszego jako takiego TV :)

przypominają się czasy przedszkolne, jak dzieci się chwaliły nowymi zabawkami, w ten sam sposób...

tyle że wśród dzieci to w sumie było urocze, a wśród dorosłych ... no, powiedzmy: dziwne trochę

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.