Skocz do zawartości
IGNORED

Opinie na temat MUSA serwer muzyczny

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Nawet nie wiem, ale i tak ja pomijam. Moj lap to samsung 400b z dyskiem ssd, mam tez wzm. baterie, zeby nie grac pod pradem z sieci, takze przy dysku ssd i na baterii lap jest calkowicie bezglosny. Wiem ze to nic szczegolnego, ale cisza jest calkowita-dysk zero dzwieku, bateria rowniez, wytrzymuje okolo 7 g przy sluchaniu muzy

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

To w jaki sposób wysyłasz sygnał na daca ? Ciekaw jestem co potrafi to urządzenie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

To w jaki sposób wysyłasz sygnał na daca ? Ciekaw jestem co potrafi to urządzenie

Ukryta Zawartość

Nie bardzo rozumiem pytanie, albo sie nie znam, zawsze myslalem ze rodzaj karty nie ma znaczenie, wszystko i tak przejmuje dack(moze sie myle)

btw czy ktos probowal opcji fullscale hibernacja w jplayu z rdackiem, bo jakos mi nie chodzi, jakby rdack nie byl kompatybilny

Ukryta Zawartość

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Fullscale nie ze wszystkim chodzi. Z Halide też mi nie działa. Na forum jplay jest gdzieś nawet lista, co jest, a co nie jest kompatybilne w trybie fullscale.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

przegladalem te liste, rdaca nie znalazlem, myslalem ze moze probowales/lub ktos inny/ w tym modzie,z pendrivem chodzi, fullscale i ten drugi juz nie, przynajmniej mnie nie udalo sie uruchomic

Nie bardzo rozumiem pytanie, albo sie nie znam, zawsze myslalem ze rodzaj karty nie ma znaczenie, wszystko i tak przejmuje dack(moze sie myle)

btw czy ktos probowal opcji fullscale hibernacja w jplayu z rdackiem, bo jakos mi nie chodzi, jakby rdack nie byl kompatybilny

To może ja się nie znam :). Mój dac nie ma wejścia USB i dlatego szukałem odpowiedzi na pytanie jak wysyłasz sygnal na daca. Takie rozwiązani z kartą ma tylko sens w sytuacji jak chcemy przesłać sygnał coaxial na Rdaca, wtedy chyba jakość karty i jej wyjść ma sens.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Bawienie się w tanie karty dźwiękowe nie ma chyba większego sensu - lepiej wyjść po USB i kupić np. V-Linka.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość rochu

(Konto usunięte)

Dodam, że moim zdaniem zabawa w jakiekolwiek karty dźwiękowe wkładane w magistralę komputera nie ma sensu.

Rozumiem, że taka konstatacja jest efektem osobistych doświadczeń Kolegi z kartami Lynx i RME?

Rozumiem, że taka konstatacja jest efektem osobistych doświadczeń Kolegi z kartami Lynx i RME?

"Bawienie się w tanie karty dźwiękowe (...)"

Gość rochu

(Konto usunięte)

Karta to nie wszystko. Zakłócenia generowane przez płytę główną są trudne do wyeliminowania, stąd lepszym rozwiązaniem jest wyrzucenie przetwarzania C/A poza komputer. Karta włożona w slot płyty głównej przejmuje wszystkie impulsy z magistrali, dodatkowo jest narażona multum zakłóceń elektromagnetycznych. Może jestem uprzedzony, ale po co pakować się w niepotrzebne kłopoty skoro jest prostsze rozwiązanie.

Może zanim coś powiesz, spróbuj wsadzić do komputera takiego Lynx-a 2, posłuchaj i napisz jak było.

Gość rochu

(Konto usunięte)

A czy ja muszę wszystko sprawdzać? Po prostu nie lubię takiego rozwiązania, ponieważ jest nieoptymalne. A prostota i optymalność ma dla mnie bardzo duże znaczenie.

Dlaczego nieoptymalne?

Prostszym przecież rozwiązaniem (mniej interfejsów, kabli, przejściówek, etc - po drodze) jest karta PCI aniżeli wypuszczanie dźwięku po USB.

Prościej mieć jedno urządzenie do odtwarzania aniżeli w osobnych pudełkach transport i DAC albo NAS, odtwarzacz sieciowy, palmtop do sterowania i DAC.

Coś mi się zdaje Kolego, że to wyjeżdżanie z Lemem tylko ma służyć odwracaniu uwagi od zadanego przeze mnie pytania.

Czyżby nie było ono zbyt wygodne dla Kolegi?

Jesli ta Musa grala na ostatnim AS w Audiofascie to wyszlo jak zawsze i zadnych zmian nie widze. Czyli zagral "piekny", audiofilskii, techniczny , plastikowy dzwiek a nie musa. Dzwiek jak stodola a fortepian chudy jak klawesyn. Dla mnie to tajemnica jak oni to robia od wielu lat?

Na AS grał Mac Mini. Zresztą, ocenie brzmienia nawet już nie całego systemu, ale pojedynczego komponentu na postawie odsłuchu na AS czy w jakimkolwiek innym, nieznanym nam pomieszczeniu, jest nieporozumieniem IMO.

Po co pakować niepotrzebnie dużą moc obliczeniową w urządzenie, skoro nie będzie wykorzystana.

Zależy jakie oprogramowanie zastosujesz. Jak ma być fullscale hibernation w Jplay to zwykły (albo niezwykły) Atom po prostu nie da rady. Inna rzecz, że takie zintegrowane płyty często obsługują tylko do 4GB niezbyt szybkiego RAMu.

Jesli ta Musa grala na ostatnim AS w Audiofascie to wyszlo jak zawsze i zadnych zmian nie widze. Czyli zagral "piekny", audiofilskii, techniczny , plastikowy dzwiek a nie musa. Dzwiek jak stodola a fortepian chudy jak klawesyn. Dla mnie to tajemnica jak oni to robia od wielu lat?

musy nie było ale juz drugi rok z rzedu jak usiłuje sie wzruszyc podczas słuchania w pokoju audiofastu pokazu z serwerem muzycznym jest beznamietna kicha, cos jak szukanie przyjemnosci w skrzypieniu styropianu po szybie

nie wiem dlaczego , potrafia przeciez grac inaczej

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość rochu

(Konto usunięte)

Zrobienie jednego urządzenia spełniającego rolę serwera muzycznego jest oczywiście możliwe, (...)

Dalej nie dajesz odpowiedzi na zadane Tobie pytania o to dlaczego karta dźwiękowa jest dla Ciebie gorszym rozwiązaniem a także jakie są Twoje w tym zakresie doświadczenia.

To o czym piszesz dotyczy platformy Windows i procesorów z listą instrukcji kompatybilną z Intelem. A to jest ostatnia rzacz, na którą bym się zdecydował. Windows nie nadaje się do takich zastosowań,

bum1234 a co będziesz sprzedawał?

może profilaktycznie dać ci znaczek branża?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

To o czym piszesz dotyczy platformy Windows i procesorów z listą instrukcji kompatybilną z Intelem. A to jest ostatnia rzacz, na którą bym się zdecydował. Windows nie nadaje się do takich zastosowań,

Napisz może konkretnie jaką masz platformę masz na myśli i czy już udało ci się stworzyć oparty na niej serwer muzyczny który przewyższa jakością aplikacje oparte na Win 7/64.

bum1234 - równie dobrze powiedzieć, że samolot się nie nadaje do transportu ludzi na dalekie trasy, bo spala za dużo paliwa / zanieczyszcza środowisko. Jednak nikt nic lepszego nie wymyślił.

(Może kiedyś ktoś wpadnie na to jak nas teleportować - było by to rozwiązanie ze wszech miar korzystne.)

Tak samo jest z tym co piszesz o Windowsie, dlatego twoja odpowiedź jest co najmniej wymijająca.

Póki ktoś nie stworzy lepszego odtwarzacza niż te jakie dostępne na system Win 7/64, dyskusja jest bezcelowa.

Nie pisze że jest błędne. Tylko dyskusja na temat tego co jeszcze nie powstało nie ma sensu. Tak samo jak krytyka urządzeń dostępnych na rynku z punktu widzenia tego co może gdzieś, ktoś, kiedyś wymyśli.

Jak wymyśli to pogadamy.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Jeśli nie wiecie czemu Windows się do takich rzeczy nie nadaje, to raczej dalsza dyskusja na ten temat jest pozbawiona sensu.

OK, Dalej odwracasz kota ogonem i nie chcesz podpowiedzieć na moje proste pytanie.

Przypominam, że brzmiało ono:

Dlaczego karta dźwiękowa jest gorszym rozwiązaniem dla pc-audio?

Podstawowym powodem, dla którego Windows nie jest dobrym wyborem jest to, że nie jest to system czasu rzaczywistego,

Linux także nie jest systemem czasu rzeczywistego (prócz kilku wyspecjalizowanych dystrybucji).

Na czym więc polecasz budować serwer muzyczny?

Na QNX?

Oczywiście budowa serwera muzycznego opartego na Windowsach jest możliwa, czego dowodem jest choćby nieszczęsna MUSA, ale śmiem wątpić czy jest to rozwiązanie najlepsze. Osobiście uważam, że takie urządzenie, z powodu wrażliwości na zakłócenia, powinien być zrealizowany na dedykowanym, czyli specjalnie dla nie go zaprojektowanym sprzęcie. Urządzenie powinno mieć szczególnie starannie zaprojektowane zasilanie, czego niestety o zasilaczach stosowanych w komputerach powiedzieć się nie da.(...)

Co ma Windows do zasilania, że pozwolę się Szanownego Pana zapytać?

Rozwiązania są gotowe i w zasięgu ręki. A że nikt z nich nie skorzystal to już inna sprawa.

Co konkretnie masz na myśli?

W każdym razie MUSA to, jak to już wcześniej stwierdzilem, produkt zrobiony nierzetelnie i jako taki pewnie znajdzie niewielu, oczywiście rozsądnych nabywców.

Pokarz mi jeden, bardziej rzetelnie zrobiony i lepiej grający produkt konsumencki. JEDEN !

(Kraj pochodzenia niema znaczenia.)

Gość rochu

(Konto usunięte)

1. Już na to pytanie odpowiedziałem i nie będę się powtarzał.

Wybacz mi Amigo, nie odpowiedziałeś.

Szkoda tylko, że nie potrafisz przyznać się do własnego błędu lub niewiedzy.

• Redaktorzy

Będę wdzięczny za powrót do tematu i zaprzestanie osobistych wycieczek. Dalsze pyskówki nagradzane będą blokadą możliwości dyskusji w tym wątku.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Pokarz mi jeden, bardziej rzetelnie zrobiony i lepiej grający produkt konsumencki. JEDEN !

No moze nie konsumencki, ale jeden w swoim rodzaju:

Ukryta Zawartość

Takze droga od Musy do naprawde hi-endowego servera jeszcze daleka ;-)

Ukryta Zawartość

No moze nie konsumencki, ale jeden w swoim rodzaju:

Ukryta Zawartość

Takze droga od Musy do naprawde hi-endowego servera jeszcze daleka ;-)

Well. this is the way to go!

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

'A music server priced in the low six figures. An air tight music server filled with inert gasses. A music server so rare, only two have been built to date. '

'low six figures' czyli niska kwota 6 zerowa ... najniższa jaką znam to $100.000, a więc całkiem niedrogo jak za serwer ;)

Swoją drogą ciekawy sposób na zaistnienie w prasie - wystarczy przyjechać na CES z urządzeniem w obudowie za 800 euro (autor podaje że tyle kosztowała), którego nikt nie słyszał, wywalić cenę z kosmosu, i już jesteś w stanie zaistnieć na dziesiątkach portali zajmujących się nowymi technologiami. Nawet Wall Street Journal o tym napisał ...

I może o to chodziło :)

"A mówiłem, że tak będzie..." :)

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

'A music server priced in the low six figures. An air tight music server filled with inert gasses. A music server so rare, only two have been built to date. '

'low six figures' czyli niska kwota 6 zerowa ... najniższa jaką znam to $100.000, a więc całkiem niedrogo jak za serwer ;)

Swoją drogą ciekawy sposób na zaistnienie w prasie - wystarczy przyjechać na CES z urządzeniem w obudowie za 800 euro (autor podaje że tyle kosztowała), którego nikt nie słyszał, wywalić cenę z kosmosu, i już jesteś w stanie zaistnieć na dziesiątkach portali zajmujących się nowymi technologiami. Nawet Wall Street Journal o tym napisał ...

I może o to chodziło :)

Jest pierwszy pod pewnymi względami, więc stara się to maksymalnie wykorzystać.

Niemniej podejście godne uwagi i naśladowania.

Takie wytyczne jak

- minimalistic, real-time operating systems

- reducing the number of processes/services/applications/drivers running to the absolute minimum, and configuring the audio path to be as direct and as simple as possible.

- Reducing interruptions to the CPU programs carefully designed to optimize audio quality by minimizing various parameters inside the computer

można z pożytkiem zrealizować za dużo mniejszą kasę. Zamiast komputera wszechstronnego trzeba stworzyć hard-$ software wyspecjalizowane.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.