Skocz do zawartości
IGNORED

Znowu Jasiu puścił b...a

toptwenty

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem.

djivo napisał(a):

Ostatnio zaciekawił mnie taki temat :

W jaki sposób i za pomocą jakich pomiarów można sprawdzić kondensator i porównać jego parametry ?

Masz bana na wyszukiwarkę? Były chyba dwa duże wątki o kondensatorach. Nie licząc kondensatorów ferroelektrycznych do toru audio nadaje się każdy sprawny kondensator (no elektrolity trzeba umieć zastosować). To bardzo mało wymagające zastosowanie. Różnice ich parametrów w układach akustycznych znaczenia nie mają. Wbrew audiofilskim bredniom.

Pozdrawiam,

Jasiu

https://www.audiostereo.pl/topic/86812-znowu-jasiu-pu%C5%9Bci%C5%82-ba/

Oczywista bzdura. Zresztą nie tylko Trioda, Elektroda też. Czasem coś tam też napiszę, ale muszę ze trzy razy się zastanowić żeby mnie nie "zjedli". Chociaż taka bzdura jak wyżej i na Elekrodzie by nie przeszła.

Nie. Te mogą grać różnie w wyższych zakresach mocy i szczególnie napędzając "trudne" zespoły głośnikowe.

Pozwoliłem sobie nie zgodzić się z różnymi brzmieniami wzmacniaczy operacyjnych; tzn różnie mogą zagrać bo wymagają odmiennej aplikacji z czego forumowi dłubacze nie zawsze sobie zdają sprawę ;).

Podobnie kondensatory, choć tu już trudniej aby zagrały różnie.

To samo rezystory, wydaje się im gorsze tym bardziej audiofilskie ;D

Zaaplikuję "podobne" WO tak aby brzmiały nierozróżnialnie.

Na pewno nie grają tak różnie jak to opisują niektórzy. No chyba, że totalnie ktoś przegina technologiami (FET, bi) lub przeznaczeniem (ekstremalnie różne prądy polaryzacji, szybkości, CMRR,...).

Na pewno nie grają tak różnie jak to opisują niektórzy. No chyba, że totalnie ktoś przegina technologiami (FET, bi) lub przeznaczeniem (ekstremalnie różne prądy polaryzacji, szybkości, CMRR,...).

Jeśli w miejsce czterech OP 5532 w X-DAC Musical Fidelity włożę cztery 2604 - i będzie ładniej grało - to co mnie obchodzi "zaaplikowanie"?

Masz rację.

Ale to Twoja racja a nie obiektywna.

W ogóle audiofile szukają dźwięku, a jak szukają to musi on być subiektywny...

+

A może faktycznie i obiektywnie poprzez wymianę jest czasami lepiej...

Przecież nie mówię, że nie...

Oczywista bzdura. Zresztą nie tylko Trioda, Elektroda też. Czasem coś tam też napiszę, ale muszę ze trzy razy się zastanowić żeby mnie nie "zjedli". Chociaż taka bzdura jak wyżej i na Elekrodzie by nie przeszła.

Każdy portal ma swoich rekinów - oni tylko czekają na świeże kęsy.

Czasami tracą rezon, jak narybek trzaśnie ich (wiedzą) po zębach.

Obserwacje z życia wzięte.

Masz rację.

Ale to Twoja racja a nie obiektywna.

W ogóle audiofile szukają dźwięku, a jak szukają to musi on być subiektywny...

+

A może faktycznie i obiektywnie poprzez wymianę jest czasami lepiej...

Przecież nie mówię, że nie...

A jaka jest racja obiektywna? Odpowiedź jest prosta - zawsze moja :)

Witam

To polecam LM4562 i OPA1612 - grają zupełnie odmiennie. Do porównania użyj dobrego źródła CD, tunera (zwróć uwagę na barwę ludzkiego głosu, na delikatny szum z tunera) i zadaj sobie pytanie, dlaczego jednak grają różnie. Tu nie ma przegięcia z technologiami = obydwa bipolarne, z dużym zapasem parametrów do audio. W teorii nikt tego nie rozróżni, a po posłuchaniu napisz, jak było.

Acha - elektroniką zajmuję się od szkoły średniej, studia tylko ugruntowały wiedzę, potem trochę lat przerwy. I nadal nie wiem, dlaczego grają różnie...

Witam

To polecam LM4562 i OPA1612 - grają zupełnie odmiennie. Do porównania użyj dobrego źródła CD, tunera (zwróć uwagę na barwę ludzkiego głosu, na delikatny szum z tunera) i zadaj sobie pytanie, dlaczego jednak grają różnie. Tu nie ma przegięcia z technologiami = obydwa bipolarne, z dużym zapasem parametrów do audio. W teorii nikt tego nie rozróżni, a po posłuchaniu napisz, jak było.

Nie napisałem, że grają tak samo.

Mogę doprowadzić do tego, że będą grały podobnie.

Czy znasz schematy obu kostek?

Byłoby ciekawym popatrzeć na struktury wewnętrzne, choć w grę mogą wchodzić również uwarunkowania technologiczne ("brud", pojemności szkodliwe do podłoża,...). Z tego ostatniego powodu rozróżnialne są tzw. podróby doskonałych kostek.

"Parametry nie grają" - i kto to pisze? ;D

Ile tych parametrów (tabelek) podają w katalogu? W zasadzie większość dotyczących DC, te ciekawe choćby np. CMRR=funkcja(U,f) najlepiej wypatrzyć z wykresów... i wówczas różnice się znajdą.

I nie ja jestem zwolennikiem na Forum, że USZ załatwia wszystkie problemy ;). A są takie opinie na Forum.

Aha: W jakimś wątku Kolega opisał różnice między dwoma kostkami.

Akurat interpretacja wejścia (FET, bipolar) wyjaśniła te różnice. Kolega nie bredził...

Byłoby ciekawym popatrzeć na struktury wewnętrzne ...

Nareszcie poprawny sposób myślenia, popieram i jestem za.

I nie ja jestem zwolennikiem na Forum, że USZ załatwia wszystkie problemy ;). A są takie opinie na Forum.

Brawo, ja też.

Akurat interpretacja wejścia (FET, bipolar) wyjaśniła te różnice. Kolega nie bredził...

Muszą brzmieć różnie.

Chyba będzie znów o różnicach..

..to po czym poznać, że nie ma różnic mając do dyspozycji jakiś system do pomiaru?

S/N, THD, TIM, Z - są jakieś WO, które mają identyczne?

Chyba będzie znów o różnicach..

..to po czym poznać, że nie ma różnic mając do dyspozycji jakiś system do pomiaru?

S/N, THD, TIM, Z - są jakieś WO, które mają identyczne?

Na marginesie - Jasiu na Triodzie pisał o kondensatorach...

diyaudio.pl jak zwykle nie działa więc "wyżyję" się tu :)

Na diyaudio.pl temat o brzmieniu kondensatorów też by nie przeszedł. Gwarantuje :)

Ale za są tacy, co wiedzą, że grają tak samo..... bo muszą. :)

Przecież wszyscy wiedzą właśnie że musi grać różnie.

Panowie kto co słyszy to jego sprawa i niech zatrzyma to dla siebie.

Słyszenie kondensatorów, wzmacniaczy operacyjnych, kabli itd można łatwo spr. tylko nikt wygłaszających takie rewelacje tego nie chce zrobić .

W 99.9% różnice jeśli rzeczywiście są wynikają z błędniej aplikacji.

Przykłady z życia wzięte (m.in z tego forum):

Człowiek zamienia kondensator w zwrotnicy z firmy X na Y. Kondensator X miał tolerancję 3% a Y ma 10%. Słyszy zmianę "na plus" i oczywiście przypisuję ją magicznym właściwością kondensatora firmy Y.

Inny jegomość zamienia kondensator w zwrotnicy z firmy Z na firmę B. Kondensator firmy Z ma 6.8uF, kondensator firmy B o takiej pojemności akurat nie jest dostępny bierze więc najbliższą dostępną wartość 6.2uF. Znowu słyszy różnice i znowu przypisuje ją magicznym właściwością kondensatora firmy B.

Kolejny forumowicz zamienia kondensatory foliowe na elektrolity w znanym i popularnym przetworniku C/A (TDA1541) pracujące w układzie DEM (dynamic element matching). A by układ działał kondensatory powinny mieć jak najmniejszą upływność. Elektrolity mają największą. Znowu różnica w brzmieniu przypisywana magicznym właściwością kondensatorów.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Kurde kazdy kto przetrawil troche ukladow wie ze jednak niektore kony sa kiepskiej jakosci.

Ale lepszym tematem sa kable polaczeniowe i odwalcie sie od kondesatorow.

...

Za zle brzmienie odpowiadaja kable a nie kondesatory !!

Mnie najbardziej swego czasu zadziwiało przypisywanie nadprzyrodzonych właściwości kondensatorom olejowym i rozruchowym w stopniach... wejściowych.

Każde z nich z reguły są wielkie objętościowe i znakomicie wyłapują zakłócenia z otoczenia (duża pojemność do otoczenia).

Człowiek zamienia kondensator w zwrotnicy z firmy X na Y.....

Czyli według Ciebie różnice wynikają tylko i wyłącznie z powodu różnic pojemności lub zastosowanie danego rodzaju kondensatora w aplikacji w której nie powinien być zastosowany?

Czy to oznacza, że dla przykładu weźmiemy dwa identycznej pojemności kondensatory foliowe ale powiedzmy innych firm i sprawdzimy je na wejściu do wzmacniacza lub w zwrotnicy w szeregu z wysokotonówką, to według tego co napisałeś nie będzie różnicy w tym co usłyszymy?

nie będzie różnicy w tym co usłyszymy?

Ja nie słyszę różnic między kondensatorem MKP firmy X i Y. (Oczywiście przy różnicach w pojemności dających się zaniedbać).

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

"Chyba będzie znów o różnicach..

S/N, THD, TIM, Z - są jakieś WO, które ma"

Ależ te WO potrafią zagrać różnie.

Można je oczywiście zmusić do tego aby zagrały jednakowo, ale to kwestia różnej wartości i aplikacji wokół samego WO.

Jeśli kilka WO włożymy, po kolei, do tej samej podstawki, to one MUSZĄ zagrać różnie.

"Mnie najbardziej swego czasu zadziwiało przypisywanie nadprzyrodzonych właściwości kondensatorom olejowym i rozruchowym w stopniach... wejściowych.

Każde z nich z reguły są wielkie objętościowe i znakomicie wyłapują zakłócenia z otoczenia (duża pojemność do otoczenia)."

Im większe (gabarytowo), tym powinno się baczniejszą uwagę zwrócić na ich ekranowanie.

Zazwyczaj owija się dodatkowo obudowę kondensatora w zwijkę zrobioną z bardzo cienkiej blaszki miedzianej, którą następnie lutuje się do masy.

Ekranowanie kondensatorów wejściowych to bardzo ważna sprawa.

hej

Nie będę odpowiadał z Raven`a ale:

Zapewne zagrają nierozróżnialnie.

Ale dodam, że aplikując dawno temu podzespoły w układach pomiarowych badałem cechy tychże.

I taki kondensator to oprócz stałych dielektrycznych izolatora i takich tam różnych znanych cech również m.in:

upływności, potencjały indukowane na okładkach, zależność pojemności od ciśnienia, temperatury, wilgotności, napięcia,...

Szumy 1/f kondensatorów...

Takie ciekawostki...

Jednak ujawniające się w wysokoczułych układach głównie DC i wolnozmiennych... W w.cz. dochodza inne ciekawostki.

Szumy w kondensatorach. Kto by pomyślał ;)

Ja nie słyszę różnic między kondensatorem MKP firmy X i Y. (Oczywiście przy różnicach w pojemności dających się zaniedbać).

Też bym tak chciał.

Uprościłoby mi to w znacznym stopniu tą całą zabawę w audio.

Dościelając swoją poprzednią wypowiedź nie słyszę różnic między kondensatorami MKP w zawrotnicach tam tolerancja może mieć znacznie.

Gatunków kondensatorów MKP sprzęgających też na słuch nie rozróżniam . Elektrolitów nie testowałem i staram się unikać.

Teflonowych nie miałem. Olejowe rozróżniam. Miałem stare ruskie, polskie "prostokątne" i Audio Note (drogie). Wszystkie miały ogromną upływność i przepuszczały sporo DC - miejsce testu wzmacniacz lampowy PP kondensatory separujące między odwracaczem fazy a lampami mocy.

Ale dodam, że aplikując dawno temu podzespoły w układach pomiarowych badałem cechy tychże.

I taki kondensator to oprócz stałych dielektrycznych izolatora i takich tam różnych znanych cech również m.in:

upływności, potencjały indukowane na okładkach, zależność pojemności od ciśnienia, temperatury, wilgotności, napięcia,...

Fazy księżyca :) Kondensatory mają całą masę parametrów.

diyaudio.pl jak zwykle nie działa więc "wyżyję" się tu :)

Na diyaudio.pl temat o brzmieniu kondensatorów też by nie przeszedł. Gwarantuje :)

Przecież wszyscy wiedzą właśnie że musi grać różnie.

Panowie kto co słyszy to jego sprawa i niech zatrzyma to dla siebie.

Słyszenie kondensatorów, wzmacniaczy operacyjnych, kabli itd można łatwo spr. tylko nikt wygłaszających takie rewelacje tego nie chce zrobić .

Człowiek zamienia kondensator w zwrotnicy z firmy X na Y. Kondensator X miał tolerancję 3% a Y ma 10%. Słyszy zmianę "na plus" i oczywiście przypisuję ją magicznym właściwością kondensatora firmy Y.

Inny jegomość zamienia kondensator w zwrotnicy z firmy Z na firmę B. Kondensator firmy Z ma 6.8uF, kondensator firmy B o takiej pojemności akurat nie jest dostępny bierze więc najbliższą dostępną wartość 6.2uF. Znowu słyszy różnice i znowu przypisuje ją magicznym właściwością kondensatora firmy B.

Kolejny forumowicz zamienia kondensatory foliowe na elektrolity w znanym i popularnym przetworniku C/A (TDA1541) pracujące w układzie DEM (dynamic element matching). A by układ działał kondensatory powinny mieć jak najmniejszą upływność. Elektrolity mają największą. Znowu różnica w brzmieniu przypisywana magicznym właściwością kondensatorów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

diyaudio.pl=

Nie uzyskano połączenia z serwerem

Upewnij się, czy adres został wpisany poprawnie, lub spróbuj wyszukać witryn

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.