Skocz do zawartości
IGNORED

Fascynacje jazzowe

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, Filwoj napisał:

Czy to w związku z koncertem Keitha Jarretta z Koln ?

NIE Po prostu nie lubię słuchać muzyki klasycznej 👍 Nie posiadam płyt CD z muzyka klasyczna   w swoich zbiorach  Kilka razy dostałem płyty na prezent Zostały sprzedane PS decyzji do dzisiaj nie żałuje 👌

Gość 3monts

(Konto usunięte)

Ted Curson "Pop wine".
O tym trębaczu było już kiedyś.. Wtedy znałem tylko jedna płytę, którą tu zresztą zachwalałem. Chodzi o "The new Thing & The blue Thing" 1965r.
Dziś znam już wszystkie jego płyty a tą, którą najbardziej lubię to chyba właśnie "Pop wine". 1971r.
Ted w latach 59-60 grał w kwartecie Charlesa Mingusa i w pierwszym utworze "Quartier Latin" wyraźnie to zaznaczył.
Na szczególną uwagę zasługuje ponad 12 minutowy utwór "LSD Takes Holiday" gdzie usłyszymy genialne, spójne granie całego bandu ale moją uwagę po raz pierwszy przyciągnął pianista Georges Arvanitas.
Ale to nie wszystko... Jest jeszcze coś w tym utworze... Ciekawe czy rozpoznacie
Polecam się zapoznać kto nie zna tej płyty

ef247a4ef2e76b09f512d59e2b613f6e.jpg

26 minut temu, piorasz napisał:

Poddaję się

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Napisz coś więcej.

Powyższy rysunek znalazłem gdzieś na Facebook i wkleiłem. Więcej nie pomogę. 

Ukryta Zawartość

Nie mam aż takiego parcia na płyty teraz. W planie oczywiście kilka ważnych krążków ale można przy tym też się nieźle zdenerwować.

Polecam jednak taki mini koncert Trio Billa Frisella, którego z płyt tak bardzo nie ceniłem. Ten koncert na YouTube zmienia jednak całkowicie tą perspektywę. 

Piękna rzecz.

Edytowane przez Lech W
Literówka

Lechu polecam Frisella poniższą płytę. Jest duży skład i jest polski akcent w postaci V. Sendeckiego. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziś chciałbym polecić tę płytę, gdyż uważam, że jest to bardzo dobra free-jazzowa sesja.
Donald Smith "Luv" 1976r. W sesji brali udział również Cecil Mcbee na basie oraz Jack Dejohnette na perkusji.
Donald Smith był bratem Lonniego Listona Smitha - bardziej znanego muzyka i w zasadzie ta płyta jest najważniejsza w jego dorobku.
Album ten skradł moje serce może i Wam się spodoba. edc876bb9c0e473fd4fcb8ad0baeefd4.jpg

Faktycznie jest to fajna muzyka przepełniona spiritualem i free myśleniem, ale nie jest to free jazzowa sesja. Cieszy mnie, że ludzie polecają to, co i ja polecam. Pisałem o tej płycie prawie rok temu.

Parker's Mood

Pisałem o tej płycie prawie rok temu.

Być może... Ja nie pamiętam bo szczerze mówiąc to rok temu byłem w czarnej doopie jeśli porownać dzień dzisiejszy - if you know what I mean.

Wszystkim forumowym jazzmanom życzę zdrowych, spokojnych i radosnych świąt wielkanocnych. Życzę też wszystkim spokoju duszy, pokory, cierpliwości i żeby następne święta miały pokojowy klimat.

Parker's Mood

Przez ostatnie parę dni skupiam się na dyskografi Pharoaha Sandersa.
Naprawdę warto. "KARMA" jak dotąd najbardziej mnie ujęła a najbardziej chyba z tej płyty pierwszy utwór "The Creator Has a Master Plan", chyba dlatego, że jakby nawiązuje do "A Love Supreme" Coltrane'a. Przez jakiś czas współpracował z Coltrane'em i to słychać. Choć wiele się nauczył od Coltrane'a to wnosi bardzo dużo od siebie.
Ciekawym albumem jest również "Black Unity". To prawdziwe czarna muzyka. Afrykańskie instrumenty, latynoskie klimaty i aborygenskie wstawki - brzmienia rdzennej Ameryki i piękne solówki Sandersa - to wszystko usłyszymy na tej płycie.
92cafde0435b3ed39276ff8e68521863.jpg8153fcb78b935c606101434e27b5c893.jpg

A przy okazji podążania za Sandersem warto przypomnieć sobie doskonałą płytę Alice Coltrane "Path The El Daud" z doborowym składem. 1b00e17cb3175c776607e1b8b4842053.jpg
Zrobiłem literówkę w tytule. Poprawnie to "Ptah The El Daoud"

Kiedyś wspomniałem o jakości dźwięku z naszych systemów do jazzu.
Nie żebym się chwalił... Ta płyta chyba lepiej nie potrafi zagrać
U mnie jak na żywo. Wprawdzie nie słuchałem gdzie indziej.
A poważnie? Poważnie to niesamowite wrażenia. 4658e5e106583372a1be026911af39cb.jpg

Wczoraj, 22 kwietnia 2022 roku była setna rocznica urodzin Charlesa Mingusa. Razem z Charlie Parkerem, Monkiem, Dizzy Gillespiem, Maxem Roach i Bud Powellem był współtwórcą modern jazzu. Jedna z najważniejszych postaci jazzu ever!

Happy Birthday Charles! Thank you for your work!

Parker's Mood

Dwie ostatnie moje fascynacje koncertowe, na które trafiłem.

Ukryta Zawartość

Naprawdę bardzo dobry koncert z Hamburga w składzie z dwóch pierwszych płyt. Niestety zabrakło Flory Purim, ale i bez niej muzyka czarująca.

image.thumb.png.543207f868101414cf4f21e36b1b1755.png

4CD koncert z lat 1974-75 Dave Liebmana w kwartecie.
Przesłuchałem na razie pierwszą płytę tego wydawnictwa, ale już wiem, że to znakomita muzyka.

image.png.16f126ea2a297a787a2ccceb7373cd83.png

Panowie wyglądają jak rasowi rockmani. 😉
Niesamowita chemia między muzykami i prawdziwa jazda.
Polecam - full wypas fusion, świetnie zrealizowany.
Koncert Return to Forever zresztą też, mimo że to nie jest płyta dyskograficzna, tylko jakiś bootleg.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi