Skocz do zawartości
IGNORED

Fascynacje jazzowe

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Adi777 napisał:

A ja przeziębiony, kur...

Akurat w wakacje i Święta 🙄

No ja to samo. Jedne z gorszych świąt. Ani wizyty, ani pogoda a zamiast karpia, chleb z masłem i czosnkiem. Co to się zadziało, że prawie wszyscy jakąś grypę załapali ? Co prawda nie jest to najgorsza grypa w moim życiu ... No ale... Nawet chęć do słuchania czegokolwiek odbiera.

No ja to samo. Jedne z gorszych świąt. Ani wizyty, ani pogoda a zamiast karpia, chleb z masłem i czosnkiem. Co to się zadziało, że prawie wszyscy jakąś grypę załapali ? Co prawda nie jest to najgorsza grypa w moim życiu ... No ale... Nawet chęć do słuchania czegokolwiek odbiera.
No to ja to złapałem miesiąc przed świętami. Nawet tydzień na L4 musiałem być co mi się nie zdarzyło od kilkunastu lat (nie licząc złamania nogi kilka lat temu).

Szybkiego powrotu do zdrowia Panowie życzę.

U mnie wieczorkiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 5.thumb.jpg.21c534dc844e9e89ead4b571c70ff772.jpg

2.thumb.jpg.9cc7557a6c11935c1787cb2f7a57b46d.jpg3.thumb.jpg.48d82aed6e6bbba520243545893277bf.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

2 godziny temu, Lech W napisał:

No ja to samo. Jedne z gorszych świąt.

Heh, ja też nie pamiętam takich świąt. Jutro jedziemy do lekarza, ciekawe, co powie.

22 godziny temu, Adi777 napisał:

Jutro jedziemy do lekarza, ciekawe, co powie.

No co powie...jak to lekarz - grypa. Przepisze jakiś antybiotyk na wszelki wypadek i każe siedzieć w domu. Założymy się? 😆

2 minuty temu, soundchaser napisał:

No co powie...jak to lekarz - grypa. Przepisze jakiś antybiotyk na wszelki wypadek i każe siedzieć w domu. Założymy się? 😆

Dokładnie Teraz nie ma COVID jest grypa 😊

7 minut temu, soundchaser napisał:

To nie będzie lekarz tylko „znachor” … na wirusy nie przepisuje się antybiotyków.

52 minuty temu, tied napisał:

To nie będzie lekarz tylko „znachor” … na wirusy nie przepisuje się antybiotyków.

Jak to nie. Kiedyś... teraz wytłumaczenie jest takie - przepiszę antybiotyk, bo infekcja może się przekształcić w bakteryjną, a wtedy będzie bardzo źle.

Dzisiaj zamówiłem kolejne płyty CD z katalogu Black Jazz Records. Gdy przyjdą to kolekcja będzie liczyła 9 pozycji. Z płyt z powyższego katalogu dozbieram do 11 - 12 pozycji 😊 No chyba, że będą wznowienia tych tytułów, które muzycznie mnie interesują 😊

Koncert, na który się wybieram w maju 2023r. do Wrocławia 👂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@piorasz - The Awakening - Hear, Sense and Feel - płyta naprawdę bardzo dobra. Trafiająca w mój gust. W dodatku świetnie zrealizowana... no i ten bas. 😉

Możesz jeszcze coś polecić z tej wytwórni Black Jazz?

[mention=57250]piorasz[/mention] - The Awakening - Hear, Sense and Feel - płyta naprawdę bardzo dobra. Trafiająca w mój gust. W dodatku świetnie zrealizowana... no i ten bas. 
Pare płytek jest naprawdę wyśmienitych. Na szybko przed pracą zaproponowałbym również doskonałą płytę Duoga Carna wraz z jego ówczesną małżonką Jean "Infant Eyes". Dla mnie rewelacja.
10 godzin temu, soundchaser napisał:

Tutaj masz wszystkie dostępne pozycje z katalogu BJR

Ukryta Zawartość

Jeżeli lubisz brzmienie basu, polecam powyższe płyty:

image.thumb.png.e453695a896af1a6c79df819881a65b8.pngimage.thumb.png.bd731f81f1b892c608a96742fa03d696.pngimage.thumb.png.8e21e60219a6a3cc5e5d6fa223ee2009.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

19 minut temu, soundchaser napisał:

Dzięki. Franklina znam.

Na tej płycie Franklin nieźle pomyka na basie. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, mdavis napisał:

Na tej płycie Franklin nieźle pomyka na basie. 

Ukryta Zawartość

Może nieźle, ale płyta ogólnie słaba jest.

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, soundchaser napisał:

Może nieźle, ale płyta ogólnie słaba jest.

No nie 😄, słaba nie jest 😈 Dla mnie osobiście w skali 1 - 5 ocena 4 🖐️

PS. Mam ją zamówioną na CD 😈

9 minut temu, mdavis napisał:

No nie 😄, słaba nie jest 😈 Dla mnie osobiście w skali 1 - 5 ocena 4 🖐️

Spoko. Dla mnie w skali 0-10 - 4. Tam się nic nie dzieje ciekawego dla mnie, 😉

Chestera Thomsona kojarzę z Santaną - zawsze będę go kojarzyć z Santaną, lub Santanę z Chesterem Thompsonem. Świetny muzyk, uzdolniony i utalentowany, miał swój czas  - stał się rozpoznawalny i ceniony w 'środowisku'. Do kreatywnych raczej nie należy - tylko dwie płyty. Nie znam go z Black Jazz, niemniej jednak jest to postać dość znacząca w muzycznym świecie - sam fakt wieloletniej współpracy z Santaną ma swoją wymowę. Ale jest to muzyk sesyjny - uzdolniony, świetny, sprawny... zapracowany. Tacy ludzie nie mają czasu na 'własne pomysły' - they are too busy.

Parker's Mood

3 godziny temu, Chicago napisał:

Chestera Thomsona kojarzę z Santaną

...ja z koncertowym składem Genesis, w takim też miałem okazję posłuchać i zobaczyć live.

3 godziny temu, iro III napisał:

...ja z koncertowym składem Genesis, w takim też miałem okazję posłuchać i zobaczyć live.

Tutaj nie chodzi o perkusistę tylko o klawiszowca 😊 Notabene Chester o którym pisałem wydał tylko jedną solową płytę

Tutaj nie chodzi o perkusistę tylko o klawiszowca Notabene Chester o którym pisałem wydał tylko jedną solową płytę
Tylko, że to wciąż ten sam muzyk...
31 minut temu, piorasz napisał:

Tylko, że to wciąż ten sam muzyk...

Chester Cortes Thompson - drums and keyboards, piano...

...z Santaną to ja go słabo, wiki podaje, że tylko w roku 1984, w tym czasie Santana stał mi się nieco gorzej "znany". 

Już bardziej w temacie około dżazzz to jego kolegowanie się z Mothers i Frankiem.

Jednak jest i drugi Chester Thompson, ten z Santaną na klawiszach grał 1983- 2007

Perkusista (i klawiszowiec) z Santaną nagrał tylko jedną płytę (Beyond Apperances 1985)

Oczywiście że jest ich dwóch - ten znany ze współpracy z Zappą, czy z Genesis i Collinsem to perkusista Chester C. Thompson. A ten znany ze współpracy z Santaną to keybordzista Chester D. Thompson.
Pamiętam jak kiedyś kupiłem dwie moim zdaniem bardzo udane płyty C. Santany wydane pod własnym nazwiskiem, a nie pod szyldem grupy: Brothers i Blues for Salvador, to zobaczyłem w składzie Chestera Thompsona nie patrząc na instrument, na którym tam gra. Byłem przekonany że to ten Thompson od Zappy i Genesis. Później dopiero odkryłem, że tam grają inni perkusiści, m.in. Tony Williams, a to zupełnie inny Thompson grający na klawiszach. 😉

33 minuty temu, iro III napisał:

Perkusista (i klawiszowiec) z Santaną nagrał tylko jedną płytę (Beyond Apperances 1985)

...oraz te dwie, o których wspomniałem powyżej.

Ale on chyba nie grał na perkusji... (?)

Jak się okazuje na Beyond Apperances grali obydwaj Thompsonowie. 😁
To dla mnie bardzo słaba płyta, to i nigdy na to uwagi nie zwróciłem.

33 minuty temu, soundchaser napisał:

A ten znany ze współpracy z Santaną to keybordzista Chester D. Thompson.

Dokładnie. Występował z zespołem Tower Of Power i Santaną

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, mdavis napisał:

Notabene Chester o którym pisałem wydał tylko jedną solową płytę

Dwie płyty -  wspomnianą 'Powerhouse' i 'Mixology'.

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi