Skocz do zawartości
IGNORED

Gaz łupkowy w Polsce

Zdzislav

Rekomendowane odpowiedzi

Jak usłyszałem, że w Polsce są ogromne złoża gazu łupkowego ucieszyłem sie ogromnie. Może będziemy mieli energetyczną autonomię? Oznaczałoby to dobrobyt itp. Ale czy na pewno? Czy Polacy zyskają? Jak to jest z koncesjami? Co z naturalnym środowiskiem, wodami gruntowymi, ze zdrowiem ludzi i zwierząt?

Powiedzmy, że pal licho to środowisko, ludzi i resztę. Polska się wzbogaci! Tylko wszystko wskazuje na to, że sie nie wzbogaci, a zostanie wyru@#na w du$%.

Moje wątpliwości wzbudziły wypowiedzi w necie. Jak zwykle ten net...

Zobaczcie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

GasLand

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/87451-gaz-%C5%82upkowy-w-polsce/

jak na razie to gaz gupkowy.wszystkie gupki wiedza na temat wszystko i rozpowszechniaja.Ostatnio na antykoncepcje najlepsza jezd ...sol.tania i latwo dostepna.godzi sie na nia tez kosciol..

ja bym sie spytał biskupow co oni na taki gaz majom.

jak na razie to gaz gupkowy.wszystkie gupki wiedza na temat wszystko i rozpowszechniaja.Ostatnio na antykoncepcje najlepsza jezd ...sol.tania i latwo dostepna.godzi sie na nia tez kosciol..

ja bym sie spytał biskupow co oni na taki gaz majom.

No właśnie. Dlatego założyłem ten wątek, może ktoś usystematyzuje tą wiedzę?

Ps obejrzałeś gasland?

obejrzalem.typowe przerazajace dzialanie przemyslu wykorzystujace fakt ze na obszarch zagrozonych jest malo ludzi.Przyroda interesuje ich mniej.Ale mozna wrocic do watku o Rospudzie gdzie ludzie z miasta mieli w dupie Rospude i okolice.Gdyby zapytac miszkanca nowego yorku co o tym sadzi ,to wzruszyłby ramionami.podobnie jest obecnie.Dla niektorych najwazniejsze jest ze juz to donek sprzedał,ze kupili to zydzi albo fajnie jest, robimy nowy budzet.Ten film potrzeby, nie mowi o wszystkim.czy tak jest w kazdej strukturze geologiczej.jak sa rozmieszczone te miejsca wyplywu i ile jest ich procentowo co do calej skali wydobycia.Ale trzeba to pokazywac.I pytac biskupów.

muls, o Rospudzie nie wiesz nic.

Gdyby nie policja, miejscowi wynieśli by tych ekozjebów przywiązujących się do drzew na widłach. To, że nie wybudowano nic w Rospudzie jest tylko i wyłącznie podyktowane tym, że firma budowlana nie dała ekozjebom "zadośćuczynienia" za szkody, które zostaną wyrządzone biednej naturze. Ruch "eko" pokazał, co się stanie, jeśli nie otrzyma swojej doli. I teraz już nikt nie dyskutuje, tylko płaci. Inaczej będzie miał własną Rospudę.

Zwykły biznes, o środowisko nikomu nie chodzi.

W Polsce w górach było wiele hal (przed II w. św.), które zostały później zalesione. A spróbuj teraz wyciąć choćby kawałek tego "tysiącletniego" lasu, żeby wybudować stok narciarski, z którego skorzystają tysiące osób sezonowo? :)))) To jest parodia. W Szczyrku zatrzymano na 2 lata rozbudowę bardzo ładnych tras. Bo? Bo BYĆ MOŻE są tam jakieś ptaszki, bo gdzieś ktoś coś podobno widział.

ja tam wiem tyle co mi wystarcza.przemysl przemyslowy jest taki sam jak przemysl ekologiczny.ja mowie o ochronie przyrody jAka mamy na filmie.I ROZUMNYM POLACZENIU JEDNEGO Z DRUGIM.co do rospudy to widzialem twarze i argumenty tych ludzi.mniej wiecej jak tych w niu yorku.

a co do bylo a nie jest....przepisy sie zmieniaja a te robiom ludzie- jak to mowiom w jednej sekcie.

brawo Morven, to powinien przeczytać każdy

tak nasz rząd przetwarza fakty na mity czyli ... sprzedaje Polskę z Polakami włącznie:(

art 15 nowego prawa GG - brak własności nieruchomości gruntowej i co z tego wynika? - przeczrtajcie

razem, straty dla Polski wyniosą 16 bil zł

a mulsowi nie masz co się dziwić, un przy drugim traci kontakt

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

nasze rzADY OD 1989 ROKU SPRZEDAJOM NAS.wlasciwie od zawsze, od jałty te gazy sprzedajom.JAKA konferencja i przez kogo zorganizowana i kto dal te 200mld zl.Nejlepsze sa mapy ameryki chiba.gazy gupkowe sprzedane juz rosji byly.wystarczy jedna baba, dwie plansze i mamy afere.

skad sie biora te gupki.i te baby???

brawo Morven, to powinien przeczytać każdy

tak nasz rząd przetwarza fakty na mity czyli ... sprzedaje Polskę z Polakami włącznie:(

art 15 nowego prawa GG - brak własności nieruchomości gruntowej i co z tego wynika? - przeczrtajcie

razem, straty dla Polski wyniosą 16 bil zł

a mulsowi nie masz co się dziwić, un przy drugim traci kontakt

Niezależnego Morvena być może Orban do Budapesztu zakupi ale co z mamelkiem?...każdy kraj podobnych za darmo chciałby się pozbyć.

technologia pokazywana w filmach jest czesto technologia wczesną, na poczatku drogi wydobycia.Niewatpliwie sprawa nie jest jednoznaczna ale problem nie siedzi w tym ze inni nam to wezma jak chca niektorzy albo ze juz nam wzieli.

a ja myślę własnie że w to nie wejdziemy, bo amerykanom zawsze wszystko oddajemy za darmo a w zamian do tej pory jesteśmy niemile widziani (wizy)

a skad sie biora durnie i za co nalezy ich szanowac?

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

U nas efekt jest (jak zwykle łatwy) do przewidzenia. Teraz mamy złoża tego gazu - później będziemy mieli zdewastowane środowisko! A zysk? Zysk, też jak zwykle! Szczególnie, jeśli chodzi o kontakty z USA.

Ja myślę, że środowisko degraduje, ale... wydobycie gazu niełupkowego.

Wiecie jakie dziury taki wydobyty gaz zostawia w ziemi!?

Powinniśmy zaprotestować za naszej prezydencji w UE o zaprzestanie wydobycia gazu ziemnego przez Rosję!!

Powiedzmy, że pal licho to środowisko, ludzi i resztę. Polska się wzbogaci! Tylko wszystko wskazuje na to, że sie nie wzbogaci, a zostanie wyru@#na w du$%.

Przeciez to normalne. Zaraz sprzedadza zloza prywatnej firmie, ktora bedzie to wydobywac i sprzedawac Polakom.

?👈

Niezależnego Morvena być może Orban do Budapesztu zakupi ale co z mamelkiem?...każdy kraj podobnych za darmo chciałby się pozbyć.

wladziu, nie ma nic za darmo

natychmiast, jak mi tylko godziwie podniesiesz emeryturę do poziomu, powiedzmy, zasłużonego agenta T , sam spierdzielę na Seszele

mamelek należało uwodzić odpowiednie kobiety.Z ukrywanym wstrętem dla dobra kraju spółkować i miałbyś opłacane życie na Seszelach.

w związku z temat ...powinieneś łupać odpowiednie gazele

mamelek należało uwodzić odpowiednie kobiety.Z ukrywanym wstrętem dla dobra kraju spółkować i miałbyś opłacane życie na Seszelach.

w związku z temat ...powinieneś łupać odpowiednie gazele

DLA MNIE OSOBIŚCIE JEST ABSURDEM ŻE TAK ŁATWO NASZEJ WŁADZY PRZYCHODZI ODDANIE WYDOBYCIEA GAZU INNYM "MAJĄCYM" TAKOWĄ TECHNOLOGIE!

dlaczego nasi nie są w stanie opatentować we własnym zakresie takiej metody lub podobnej nawet gdyby mieli zrobić to za 20lat?

tyle czasu ten gaz tam był i będzie a tu nagle jeb i wszystko trzeba wyssac bo nas ruskie walą po dupie z ceną swojego gazu?,,

po co to ciśnienie? są zasoby gazu i mogą poczekać trzeba przygotować nasze technologię wydobycia i samemu to robić damy radę ale nie z tą sprzedającą wszystko wadzą państwową , gorzej niż w PRL-u

Focal + Naim

dlaczego nasi nie są w stanie opatentować we własnym zakresie takiej metody lub podobnej nawet gdyby mieli zrobić to za 20lat?

a dla czego piszesz przed odrobieniem lekcji?

w filmie jest czarno na białym, włącznie z nr. polskiego patentu!

to też potwierdza horror tej sytuacji

a dla czego piszesz przed odrobieniem lekcji?

w filmie jest czarno na białym, włącznie z nr. polskiego patentu!

to też potwierdza horror tej sytuacji

Mamel

Nie zdajesz sobie nawet sprawy jaka jest roznica technologiczna pomiedzy polskim przemyslem wiertniczym a polnocnoamerykanskim.

Tu nie chodzi o patenty, trzeba miec jeszcze sprzet, zaplecze technologiczne cale 'know-how' no i najwiekszy problem wysoko wykwalifikowana sile robocza (w tym inzynierow). Tutaj standardem jest od lat np. wiercenie horyzontalne odwiertow z dlugoscia horyzontalnych segmentow po kilkaset metrow wzwyz). Bez obcej technologii, sprzetu i fachowcow nie ma najmniejszych szans na to.

To nie sa jakies pionowe odwierty po 2 czy 3km kolo Bochni wiercone tygodniami (wiem cos o tym).

pooooolaak poootraaaaafiy!!!!!Ale prawdziwy.

najlepiej wychodzi mu...plansza.I baba na planszy.

film i nr patentu.mamlak ty jezdes bardziej zabawny od dody.ona ma takie same skojarzenia.tyle ze smiech ma lepszy.

a swoja droga nie moglibyscie poczekac te 20 lat na rewaloryzacje rent zanim sie ten gas....wycisnie.wynalazscy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.