Skocz do zawartości
IGNORED

Kable cyfrowe - sygnatura brzmienia.

palton

Rekomendowane odpowiedzi

Sly a jaki odbiornik SPDiF siedzi w Twoim DACu ?

Nie wiem o co pytasz.Nie jestem elektronikiem.

Mam w tej chwili 4 DAC-i na testy, część moja, część na próbę.

Esoteric K-01, Accustic Arts Tube DAC II mk2, Metronome Technologie C-8 i Vitus MP-D201.

Niepotrzebnie wlazłem na ten wątek ;), ale do rzeczy:

Trochę tak i trochę nie.

Generalnie monitory (z naciskiem Monitory - bo je lepiej znam) LCD się od jakiś 8 lat niewiele zmieniły

(pomijając że 8 lat emu można było kupić technicznie 11 letnie konstrukcje łatwo - i tanio).

w TV jest >>mniej więcej<< to samo.

z czego to wynika:

5 lat temu LCD TV były DROGIE, i w większości były budowane na panelach IPS (drogie panele)

lub S-IPS (niby nowsze IPS), i one miały najsłabszy kontrast z całej trójki typów.

W ciągu tych kilku lat "coś tam" poprawili i kontrasty wzrosły, strzelam z 1:500 na 1:800

(lub nawet 1:1200) czy coś około tego a 1:800 to już naprawdę całkiem czarno w przypadku

IPS.

poprawili też minimalnie panele PVA tych smug nie widać (aż tak), wiec jak panel PVA

był w tv (wcześniej ich nie dawali bo smugi), to on ma lepszą czerń "by design".

Ale co najgorsze pojawiło się od groma paneli TN, jako ze "znikł" podział na

typ matrycy tylko się pojawia słowo "LED", no to dawaj 3x tańszą matryce pakują,

a ona akurat czerń to ma dobrą, często nawet kolor na wprost jest przyzwoity,

po skosie kolor też potrafi wyglądać - a to że jest on zupełnie inny niż ma być

a kogóż to obchodzi ?

W monitorach widzę minimalne różnice ala kontrast 20% lepszy, albo S-PVA nie

smuży już strasznie, nawet panele TN stały się przyzwoite na tyle że sam mam taki (jeden)

na biurku i nie wkurza (aż tak, ma zaletę że mały jest), choć jak coś z kolorem

akurat na nim robię to masakra - kąty 170/170 (1:10) hardcore odróżnić kolor na rogach!

za to kupiłem kilka Iiyama Pro 24' na matrycy TN (z wielkim obrzydzeniem ;) ) i jakoś tam

dają radę, ale i tak to jedno wielkie G* jest nawet jak postawisz obok chyba już

10 letniego Dell 2001fp - kosmiczna różnica, po prostu kosmiczna.

Ale iiyama ma dekoder dźwięku z HDMI (bez 5.1 :( ) i można szybko coś podpiąć i głośniki 2W i cenę niską :)

a 10 letnie zabawki Dell tego nie miały, choć głośniki jakie w nich były są cholernie przyzwoite :)

tylko złączki HDMI+VGA+sVideo+coś

kontrast plazm to coś koło 1:1400 bo i tak trochę muszą świecić, taka technologia więc je PVA panele

od bardzo dawna goniły, plazma ma kąty "nieskończone" i kolory perfekt i to jest ich zaleta,

minus to szum i czerń (i tak przyzwoita).

z tym ze dobrze znam Samsungowe plazmy 3D, a plazma jak wiadomo to TYLKO Panasonic.

Samsung to robi ok ale matryce LCD :)

Generalnie OLED rozbraja to wszystko na potęgę, i dziś to nie ten sam oled RGB co 5 lat temu w komórkach :)

ale większego niż 6 cali z hakiem to w rękach nie miałem, ale wrażenie jest - czuć ze to nie LCD :)

Mnie pokazywali w akcji na pokazie w zimie Acrolinki, DA6300 i chyba 5000 o ile dobrze sobie rpzypominam i pare innych i serio mialem wrażenie że działają bardzo dobrze. Bardzo dobre grały smyczki np.

posłuchałem pare uluibonych płyt i nawet czasem wyłapałem coś nowego.. Ale zawsze sie zastanawiam ile w tym jest tego że sobie sam wmawiam. i sie sam sugeruje. Autosugestia??? trzeba by to jakos pomierzyć albo nie wiem jak sprawdzic by być obiektywnym. Dopiero niedawno bylem na pokazie sprzętu ktory mi sie o tyle spodobal że bystrzak facet miał możliwośc przełaczania w taki sposób ze ja nie widziałem co włącza i powiem że to dało mi od myślenia. Zawsze wczesniej jak chodziłem po salonach to ludki przepinały , mordowały się, pocili i w efekcie ja wiedzialem co wpinają po za tym co najgorsze - trwało to istne "wieki", tu gościu w warszawie miał fajne takie jak solidne pudło jak dobra wielka cegła porotherm i po zbuju złącza i fajny sterownik na kabelku i wmig mozna było sobie przełaczać miedzy kabelkami tam i z powrotem popijając herbatkę . No i to bardzo dało mi do myślenia. Żeby takie coś mieli w sklepach to by było dobre. przy takim teście dało sie rade wychwycać szybko wszelkie różnice.(o ile były ). . Na tyle dało mi to do myślenia z tym testem że zamierzam dać depozyt kasy i wziąć z jednego zaprzyjaźnionego salonu całą dużą przysłowiową reklamówkę drogich kabli i pojechać jeszcze raz do tego faceta od tego "magicznego" pudełka i sobie całą masę tych kabli odsłuchać w spokoju jeden po drugim. Wreszczie mi się raz na całe zycie wyjaśni co gra a co nie i nie bedę musał słuchać głupot czesto rozsiewanych przez ukrytych pod nickami sprzedawców chcoby tu na forum.

Czy uważacie, że łączenie kabli w sety ma sens [oprócz wiary, że komplet zagra lepiej]?

Niektórzy producenci zalecają okablowanie całościowe, ale nie wszyscy. Dobrze się dowiedzieć u źródła. Jednym z tych co polecają testować komplet jest Entreq.

• Użytkownicy+

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Panowie proszę o poradę. Zmieniłem ostatnio integrę na zestaw dzielony - DAC Audio Note 0.1x oraz CEC TL5100 i przyznam że jestem lekko załamany po przeczytaniu tego wątku. Myślałem że za 500 zł kupię kabelek cyfrowy i będę miał spokój. Tymczasem okazuje się że jest to kolejny kosztowny element który ma znaczący wpływ na dźwięk. Moje pytanie brzmi czy do 1500 zł kupię jakiś sensowny kabel cyfrowy ( oczywiście używany )? Całość miałaby grać z lampą Unison Research S6.

nie musisz wydawac az tyle,wyprobuj kabel forumowego Michelangelo,mam u siebie

Szczerze mówiąc nie bardzo ufam takim domorosłym wyrobom. Wolę kupić coś znanej marki i w razie czego łatwo odsprzedać. Interesuje mnie dobry kabel używany nie nowy. I jeszcze jedno co to jest wyjście BNC?

mozesz wypozyczyc,jesli nie-kup badziewnego Audioquesta za nawet 2x wyzsza cene

Nie bardzo mam możliwość porównywania kabli, gdyż dopiero kompletuję swój pierwszy zestaw. Swoją drogą nie słyszałem jeszcze żeby ktoś pochwalił jakikolwiek z kabli Audioquesta i ta firma nie kojarzy mi się z niczym dobrym.

Czytałem kilka razy że najlepsze kable cyfrowe jak i typ gniazd cyfrowych to BNC, na drugim miejscu AES/EBU(XLR) a potem RCA/SPDIF.

Ponoć zarówno gniazda BNC jak i wtyki BNC w kablu najlepiej trzymają impedancję 75om.

Czy faktycznie tak jest to nie wiem.

Faktycznie to jest tak, że można spróbować zminimalizować wpływ wtyczki jako zaburzenia impedancji falowej. Poza tym BNC to jest pierwotnie standard 50 omów, jego wersja 75 omów to adaptacja złącz znanych z aparatury laboratoryjnej. Zmianę impedancji uzyskano poprzez usunięcie dielektryka z tworzywa w korpusie wtyczki. XLR to w ogóle inny przesył - symetryczny i skrętką, a nie koncentryczny, gdzie ekran stanowi przy okazji element falowodu. Porównywałem u kolegi różne standardy, bo miał wszystkie rodzaje wyjść z CD Audionet i wejść w DACu, i różnica zawsze wynikała z użytego kabla, a nie wtyczki. Testowaliśmy też sytuacje przejścia za pomocą odpowiedniego dopasowania z jednego standardu na drugi. Czyli domyślam się, że stosowany patent działa. Takie same wnioski mam z porównań z innymi kablami cyfrowymi RCA. Najdroższy kosztował ponad 10kzł. Wolę swój. Taki za 2000zł kompletnie nie grał, ale też wyglądem zewnętrznym budził podejrzenia, czy w ogóle jest falowodem koncentrycznym.

Reasumując, czy ktoś ma jakieś pomysły na kabel cyfrowy do 1500 zł ( w grę wchodzi tylko używany )? W DAC-u Audio Note mam wyjście niezbalansowane RCA 75 Ohm ( coaxial ), natomiast w transporcie CEC-a mam zarówno zbalansowane ABS/EBU jak i coaxial. I teraz jak to podłączyć? Rozumiem że coaxial to to samo co RCA ale nie to samo co BNC, tak?

Sly30, polecasz Harmonic Technology Magic 2 Digital, ale o co chodzi z tym BNC, używanie przejściówki to chyba nie jest zbyt dobre rozwiązanie. Generalnie jestem przeciwny wszystkim adapterom , przejściówkom itp.

Może ktoś zaproponuje jakiś inny kabelek używany ?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Przez ostatni rok próbowałem różnych kabli cyfrowych w moim połączeniu CEC-Audio Note.

O dziwo najlepiej się w tym zestawieniu sprawdził (i został) ZuAudio FireMan za coś ok 400zł za nowy (a próbowałem tez kable za 2k zł). Zakupiony był u dystrybutora - Soundclub.

Zanim wydasz tysiące na kabel cyfrowy, zadzwoń do SC do p. Maćka i go wypożycz. W tym zestawieniu, za te pieniądze jest bezbłędny.

Jedna uwaga, musisz mieć dla niego trochę miejsca za sprzętem (min. 30cm). Jest sztywny jak jasna cholera.

Reasumując, czy ktoś ma jakieś pomysły na kabel cyfrowy do 1500 zł ( w grę wchodzi tylko używany )? W DAC-u Audio Note mam wyjście niezbalansowane RCA 75 Ohm ( coaxial ), natomiast w transporcie CEC-a mam zarówno zbalansowane ABS/EBU jak i coaxial. I teraz jak to podłączyć? Rozumiem że coaxial to to samo co RCA ale nie to samo co BNC, tak?

Sly30, polecasz Harmonic Technology Magic 2 Digital, ale o co chodzi z tym BNC, używanie przejściówki to chyba nie jest zbyt dobre rozwiązanie. Generalnie jestem przeciwny wszystkim adapterom , przejściówkom itp.

Polecam bo używałem go i jest świetny w swojej cenie. To wersja BNC-RCA ale Van Den Hul ma dobre przejściówki trzymające impedancje 75om.

Mam taką jedną przejściówkę do kabla Stealth Sextet i nie wprowadza żadnej degradacji sygnału. Używam na co dzień do Linn Akurate DS kabla Stealth Sextet BNC z przejciówką Van Den Hula 75om BNC-RCA. Inne zwykłe przejściówki mogą faktycznie nieco degradować sygnał.

Jak potrzebujesz dobry cyfrowy kabel RCA-RCA to mam jeszcze gdzież Harmonic Tech Cyberlink Platinum 1m ale to na priv.

To świetny kabel z USA z monokrystalicznego srebra, świetne wtyki, porządna robota i rozsądna cena.

Nowy ok 1500zł.

A nie lepiej kupić tanią cyfrówkę, posłuchać czy sprzęt nam odpowiada i dopiero pchać się w ostateczne kable. AN DAC 0 raczej nie słynie z wybitnej jakości. Jaki kolega ma model transportu CECa?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

A nie lepiej kupić tanią cyfrówkę, posłuchać czy sprzęt nam odpowiada i dopiero pchać się w ostateczne kable

Dlatego polecałem koledze przewód za 400zł na początek.

AN DAC 0 raczej nie słynie z wybitnej jakości

Miałem kiedyś starego 0 i wypadł dużo lepiej (pod względem muzykalności a nie oversamplingów i innych cyfrowych pierdół) od Hagli i M2Tech.

Jaki kolega ma model transportu CECa?

Pisał wyżej. Całkiem porządny TL5100.

Ubaw po pachy, kolega Lesław 01 nie wypożyczy od kolegi majkela kabla bo jest niemarkowy?!

Na prawdę raczki opadają!!!

Przyzwoity neutralny coaxial można zrobić z ładna galanterią za 200zeta Sam bym robił ale mi się nie chce bo trzeba ponieść pewne nakłady na uczciwe oprzyrządowanie a popyt jest "zabójczy"

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

rzez ostatni rok próbowałem różnych kabli cyfrowych w moim połączeniu CEC-Audio Note.

O dziwo najlepiej się w tym zestawieniu sprawdził (i został) ZuAudio FireMan za coś ok 400zł za nowy

Sugerujesz, że nie ma różnicy między nowym kablem za powiedzmy 3500 zł ( używany będzie za 1500 ) a kablem za 400 zł? Może i przy moim sprzęcie tak będzie, ale niestety nie mam możliwości za bardzo porównywania kabli gdyż jak już wspomniałem jeszcze nie skompletowałem całego zestawu. Niemniej jednak jest to ciekawa propozycja i na pewno ją rozważę.

A nie lepiej kupić tanią cyfrówkę, posłuchać czy sprzęt nam odpowiada i dopiero pchać się w ostateczne kable. AN DAC 0 raczej nie słynie z wybitnej jakości. Jaki kolega ma model transportu CECa?

Na pewno lepiej, tylko ja jestem zwolennikiem kupowania raz a dobrze i nie zmieniania co chwila sprzętu. Co do AN DAC to będę go bronił. Nie jest to bowiem stary model zero, tylko najnowszy 0.1x ( nowy ok. 6 tys. zł ) Porównywałem go z integrami Linna, Meridiana, Sugdena, Ayon-a i w tym towarzystwie naprawdę się wyróżniał. Mnie osobiście brzmienie Audio Note 0.1x się bardzo podoba mimo iż jest to zaledwie entry level.

Ubaw po pachy, kolega Lesław 01 nie wypożyczy od kolegi majkela kabla bo jest niemarkowy?!

Na prawdę raczki opadają!!!

Przyzwoity neutralny coaxial można zrobić z ładna galanterią za 200zeta Sam bym robił ale mi się nie chce bo trzeba ponieść pewne nakłady na uczciwe oprzyrządowanie a popyt jest "zabójczy"

W moim rozumowaniu jest pewna logika. Po pierwsze kupując używany markowy kabel w okazyjnej cenie mam gwarancję że jak mi się coś nie spodoba to mogę zawsze odsprzedać z niewielką stratą. Po drugie mam pewność że nie jest to wyrób wadliwy i używa go tysiące osób, a nie jakiś tam konstruktor amator. Po trzecie wreszcie za mało wiem na temat kabli żeby ryzykować kupowanie kabla, który nie jest markowy. Po czwarte jestem zwolennikiem teorii żeby kupić raz a dobrze a nie zmieniać sprzętu i kabli co kilka miesięcy.

Jak będę miał już bazę na której będę mógł porównywać różne konfiguracje, to będę miał jakiś punkt odniesienia, ale żeby go mieć muszę najpierw coś kupić.

Założenie żeby kupić raz a dobrze w audio zupełnie się nie sprawdza.

Nawet mając bardzo duży budżet nie jest łatwo idealnie dobrać system w jednym podejściu,

a co dopiero w niskim budżecie.

Choćby DAC-ów do 10 tys.zł jest min 40 godnych uwagi propozycji.

A gdzie transport, wzmacniacz, kolumny, okablowanie i akustyka.

Możliwości konfiguracji mamy tysiące.

W moim rozumowaniu jest pewna logika. Po pierwsze kupując używany markowy kabel w okazyjnej cenie mam gwarancję że jak mi się coś nie spodoba to mogę zawsze odsprzedać z niewielką stratą. Po drugie mam pewność że nie jest to wyrób wadliwy i używa go tysiące osób, a nie jakiś tam konstruktor amator. Po trzecie wreszcie za mało wiem na temat kabli żeby ryzykować kupowanie kabla, który nie jest markowy. Po czwarte jestem zwolennikiem teorii żeby kupić raz a dobrze a nie zmieniać sprzętu i kabli co kilka miesięcy.

Jak będę miał już bazę na której będę mógł porównywać różne konfiguracje, to będę miał jakiś punkt odniesienia, ale żeby go mieć muszę najpierw coś kupić.

Dziś takie czasy nastały że można a nawet trzeba coś wypożyczyć do posłuchania przed zakupem! Jeśli nie zdobędziemy tego doświadczenia to po prostu skazani będziemy na firmy o dużym budżecie reklamowym :( Jeśli duża ilość z ceny produktu idzie w reklamę to mała idzie w sam produkt!!! Sam byłem kiedyś ofiarą takiej firmy; wylewka samopoziomująca po prostu nie stężała mimo że gwarantował go bardzo ładny bociek :) Ubaw ze zbieraniem tego "stałego" płynu i przestojem na hali było co niemiara.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Sugerujesz, że nie ma różnicy między nowym kablem za powiedzmy 3500 zł ( używany będzie za 1500 ) a kablem za 400 zł?

Ależ nic takiego nie napisałem. Oczywiście,że są różnice. Nie ma urządzenia ani kabla idealnego. Wybór kabla to suma kompromisów. W moim ówczesnym zestawieniu ten bilans najlepiej się zrównoważył przy przywołanym Zu.

Nie jest to bowiem stary model zero, tylko najnowszy 0.1x

No i to nie jest dobrze niestety :)

Starsze modele przetworników AN cieszą się dużo większym uznaniem. Dotyczy to też podstawowego modelu.

Dziś takie czasy nastały że można a nawet trzeba coś wypożyczyć do posłuchania przed zakupem!

No i tu pojawia się mały problem. Mianowicie nie mając kompletnego zestawu ciężko pożyczyć cały set kabli bo trzeba mieć kilkadziesiąt tysięcy wolnych środków a ja takowych nie mam, bo wszystko na bieżąco wydaję na kolejne komponenty audio. Swego czasu woziłem sprzęt gdzie się dało - do wszystkich salonów w Wa-wie i prywatnych osób, jednak jest to dość czasochłonne zajęcie. I tak kolejno kupiłem monitory ProAc S100, standy Rogoz-Audio, Wzmacniacz Unison Reseacrh S6, lampy NOS do niego, kable zasilające PS-Audio AC-12 i Shunyata Diabondback, zworki Supra Sword, CD Linn Ikemi ( który ostatnio zamieniłem na DAC-a AN i transport CEC ). I to by było na tyle w dalszym ciągu nie dysponuję pełnym okablowaniem. Brakuje mi cyfrówki, jednej sieciówki, interkonektu i głośnikowych. Co do głośnikowych mam już swój typ - Supra Sword. Natomiast co do reszty nie bardzo, dlatego też w swoich poszukiwaniach posiłkuję się forum.

P.s. wiem że to nie jest Hi-end ale w zakładce stereo uzyskuję tylko odpowiedzi w stylu - "po co Ci transport kup DVD za 200 zł i przerób" albo "ja nie słucham kabli tylko muzyki a mój kabel za 100 zł jest lepszy od kabla kolegi za 10 000 zł" itp.

Wyświetl postUżytkownik Lesław01 dnia 15.07.2012 - 14:15 napisał

Nie jest to bowiem stary model zero, tylko najnowszy 0.1x

No i to nie jest dobrze niestety :)

Starsze modele przetworników AN cieszą się dużo większym uznaniem. Dotyczy to też podstawowego modelu.

Być może. Starszych nie słuchałem ale zauważyłem że stare DAC Audio Note pojawiają się dość często na aukcjach natomiast z nowej serii prawie w ogóle ( może w ciągu ostatnich 2 lat widziałem ze 3 egzemplarze w tym ten który kupiłem ).

Gość masza1968

(Konto usunięte)

zauważyłem że stare DAC Audio Note pojawiają się dość często

Gdybyś przypadkowo zauważył 4 lub 5 to daj znać. Ja pół roku szukam :)

Na swoją 2 tez polowałem ładnych parę miesięcy.

W moim rozumowaniu jest pewna logika. Po pierwsze kupując używany markowy kabel w okazyjnej cenie mam gwarancję że jak mi się coś nie spodoba to mogę zawsze odsprzedać z niewielką stratą. Po drugie mam pewność że nie jest to wyrób wadliwy i używa go tysiące osób, a nie jakiś tam konstruktor amator.

Przepraszam, a kto to jest "jakiś tam konstruktor amator"? Jeśli chodzi konkretnie o mnie, to zajmuję się zawodowo audio, od jakiegoś czasu jest to moje "pełnoetatowe" źródło utrzymania, a firma jest zarejestrowana w VAT UE. Co do markowości, to za niedługo będą recenzje w internecie, chociaż niektórych moich popełnień są już od paru lat, i wtedy już chyba nie będzie tak źle?

Nie będę cytował z kolejnego wpisu, ale ja nic na to nie poradzę, że Tobie się pewne rzeczy nie mieszczą w głowie, a przecież mógłbyś sam sprawdzić. Ja przerabiane DVD porównywałem do DACów lampowych z przedziału 4~24kzł, i gitary bym nie zawracał. Mogę podać dane recenzenta na PW, zapytaj jego co i jak z takim DVD dźwiękowo, niech Ci odpowie niepublicznie, żeby nie było podejrzenia o brak obiektywizmu. Najlepiej jednak przekonać się samemu. Pakuję sprzęt i wysyłam na odsłuch. Ja tam się w sumie bardziej stresuję tym, że mój kabel cyfrowy nie "błyśnie" pomiędzy CECem a podstawowym AN, bo w tym przedziale cenowym kabelek raczej musi wtrącać swoje co najmniej 3 grosze w brzmienie, a ten jest zoptymalizowany pod kątem technicznym. Kitu nie wciskam, bo skończyłem studia na specjalności Aparatura Elektroniczna i potrafię wytłumaczyć jak te patenty działają, a nie opisuję ich w sieci, bo zaraz się paru za głowę złapie, że na to nie wpadło, i będą chcieli wprowadzić do oferty to samo.

Michelangelo, broń boże nie piję do Ciebie. Po prostu nie mam zaufania do konstrukcji amatorskich, bo się na tym nie znam. Akurat CEC-a kupiłem bardzo okazyjnie bo poniżej 1500 zł w dobrym stanie i gdyby nie ten model też bym pewnie coś innego musiał wykombinować bo transportów w przystępnej cenie jest jak na lekarstwo a DAC-ów zatrzęsienie. Co do porównań to oczywiście jak skompletuję w końcu ten mój zestaw to jak najbardziej będę robił porównania różnego sprzętu również tego mniej znanego szerszym odbiorcom. Na razie jednak wolę ograniczyć się do sprawdzonych marek.

Wracając do tematu, czy ktoś jeszcze ma jakieś sugestie co do używanej cyfrówki w przystępnej cenie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.