Skocz do zawartości
IGNORED

Które kolumny AP wybrać?

Bizancjum2

Rekomendowane odpowiedzi

ja mam na sprzedaz sparki 3 za 3100. wydaje mi sie ze jesli bys chcial kupic yary to lepsze beda sparki. tempo to juz klasa wyzej wiec nie ma co porownywac do sparkow. jesli masz pomieszczenie ok 18-20m sparki beda dobre poza tym nie maja bocznego glosnika i lepiej sie dostosowuja do pomieszczenia(boczny glosnik moze sprawiac problemy)

telefon do mnie na moim profilu :)

Nie wiem czy słuchałes już produktów AP gra to jednak dośc specyficznie. Miałem przez pewien czas Tempo III i bez żalu sie z nimi rozstałem. Myszarabut ma racje polecając ci Virgo II bardzo dobre kolumny, muzykalne, żałuję że mając możliwośc wybrałem tempo III a nie Virgo prawdopodobnie Virgo grałyby u mnie do dzisiaj.

Tylko Virgo II polecam. praktycznie do prawie każdego wzmacniacza. Słuchałem w wielu konfiguracjach z wieloma wzmacniaczami i w wielu pomieszczeniach. Prawie zawsze ładnie wszystko grało, czego nie można już powiedzieć

o następnych modelach Audio Physica, konstruowanych po odejściu Gerharda.

Witam,

Dodam swoją skromną opinię. Jeśli chodzi o moje dotychczasowe doświadczenia z kolumnami AP, moim zdaniem najfajniej wypadają Tempo 2 SE. Sa to kolumny uniwersalne, zagrają większośc rodzai muzyki. Virgo 2 w moim mniemaniu są dużo gorsze. Miałem oba modele dłuższy czas i do takich wniosków wlasnie doszedłem. Tempo 2 SE są bardzo rzadkie, ale jakby Ci się trafiły polecam. Na pewno się nie zawiedziesz. Virgo w brew obiegowej opinii są słabe. Ja pozbywając się ich nie miałem żadnego sentymentu, co w przypadku tempo 2 było zupełną odwrotnością. Tempo 3 które tu koledzy wywolują są krzykliwe i ciężko dopasować do nich elektronikę.

Powodzenia

elvis

Miałem Yary I przez wiele lat i muszę przyznać, że potrafią wygenerować piękną przestrzeń i barwę. Ale to wszystko.Dopiero przy porównaniu z obecnymi moimi kolumnami (Xentia Studia 16 hertz)wiem, że gubią szczegóły i to dość mocno .Z mocnym piecykiem bas nie był taki zły ( w 18 metrach)ale za te pieniądze(jeśli nowe) można kupić zdecydowanie lepsze konstrukcje, zachowujące te super cechy AP, czyli przestrzeń i otwartość brzmienia .( patrz - Studio 16 hertz)Xentie są conajmniej o klasę lepsze ( a były tańsze!)Pozdrawiam

...Bizancjum2....testowałem jedne i drugie na swoich średniej klasy klockach......i przypadkiem wpadły mi w łapy stare angliki mission serii 700....kolega zrobił czystkę w środku/okablowanie,kondy,cewka/....i bez żalu pozbyłem się AP...całośc kosztowała mnie około 1200zł i dzwiękowo i wizualnie wygląda to super./muzyka głównie jazz/.....może idz taką drogą....pokój 20m2...pozdr.

Nie zgodzę się z tym, że Virgo II to słabe kolumny, bo to byłoby krzywdzące dla tych zacnych głośników. O porównaniu z Tempo 2SE nie mogę się wypowiadać, bo takowych nie słuchałem (być może są lepsze od Virgo). Uczulam na to, że kolumny AP pełnię swoich możliwości ukazują wtedy gdy się popracuje nad ustawieniem. Niewielkie zmiany w sposób zasadniczy zmieniają wrażenia odsłuchowe. Zdecydowanie polecam ustawienie wg zaleceń Joachima Gerharda. Są niestandardowe i zalecają szerszą bazę w stosunku do odległości między miejscem odsłuchowym a kolumnami i miejsce odsłuchowe pod ścianą. Dopiero wtedy można docenić ich zalety. Co do wielkości pomieszczenia-moje Virgo grają w pokoju 18,5m i się nie "duszą".

Nie zgodzę się z tym, że Virgo II to słabe kolumny, bo to byłoby krzywdzące dla tych zacnych głośników. O porównaniu z Tempo 2SE nie mogę się wypowiadać, bo takowych nie słuchałem (być może są lepsze od Virgo). Uczulam na to, że kolumny AP pełnię swoich możliwości ukazują wtedy gdy się popracuje nad ustawieniem. Niewielkie zmiany w sposób zasadniczy zmieniają wrażenia odsłuchowe. Zdecydowanie polecam ustawienie wg zaleceń Joachima Gerharda. Są niestandardowe i zalecają szerszą bazę w stosunku do odległości między miejscem odsłuchowym a kolumnami i miejsce odsłuchowe pod ścianą. Dopiero wtedy można docenić ich zalety. Co do wielkości pomieszczenia-moje Virgo grają w pokoju 18,5m i się nie "duszą".

Jeśli chodzi ustawienie kolumn to miałem pełne pole manewru. Ustawiałem je w każdy możliwy sposób. Virgo 2 jak dla mnie ma bardzo słabą górę i za duzo basu - i tyle co z nich pamiętam. Przestrzenność też była lepsza w tempo. Ja kupiłem swoje Virgo właśnie za sprawą opinii które m.in. znalazłem na tym forum i nie tylko. W dniu kiedy je odsprzedałem, kamien spadl mi z serca. Za te pieniądze gra nie warta świeczki. Co do tempo - to do dnia dzisiejszego żałuje, że je sprzedałem. Obecnie mam kolumny p. Kisiela ILR12 i nie są wiele lepsze od tempo, a kosztowały sporo więcej. W kazdym bądź razie najwazniejsze być zadowolonym z tego co się posiada. Jeśli Virgo dają Ci miłe wrażenia to baw się nimi dalej. Każdy przeciez ma inne "ucho".

Miłego

elvis

Prosze o opinie do nastepującego zestawu: Pokój 4na4, muzyka Pearl Jam, rock polski, Metallica, ale również bieżące granie różnorodne hehe.

!. Kolumny AP Sitara 25 bo podobno Tempo VI za duże!!!!!

2. Wzmak: Polecono mi Hegel 70 lub 100. ja myślałem o Creek Destiny lub Naimie.

3. CD Audiolaba lub Nada.

Jak to Klubowicze sądzicie zagra?

Bizancjum2. Odp prosze też na Maila. [email protected] - dzięki z góry.

Prosze o opinie do nastepującego zestawu: Pokój 4na4, muzyka Pearl Jam, rock polski, Metallica, ale również bieżące granie różnorodne hehe.

Nie sugerował bym się opiniami że Tempo VI za duże i jeśli masz możliwość spróbować to posłuchaj

u mnie Tempo VI grały i na 15m2 i na 22m2

Nie było problemów

Nie sugerował bym się opiniami że Tempo VI za duże i jeśli masz możliwość spróbować to posłuchaj

u mnie Tempo VI grały i na 15m2 i na 22m2

Nie było problemów

A z jakim osprzętem? Co sądzisz o Heglu, Naimie lub creeku? A jakie okablowanie?

• Redaktorzy

Do Tempo VI sugerowałbym odsłuch Hegla (przynajmniej 100-ki) - będzie potrzebny piec trzynający kolumny "krótko przy pysku" ;-)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Do Tempo VI sugerowałbym odsłuch Hegla (przynajmniej 100-ki) - będzie potrzebny piec trzynający kolumny "krótko przy pysku" ;-)

A jakościowo w odsłuchu jest duża róznica miedzy Sitarą a Tempo VI? A hegel 70 nie starczy, bo dużo tańszy od 100 hehe.

A z jakim osprzętem? Co sądzisz o Heglu, Naimie lub creeku? A jakie okablowanie?

elektroniki jeszcze szukam narazie grają z budżetówką - nie bardzo jest o czym pisać

choć sprawdzałem już u siebie kilka klocków

nie stwierdziłem problemów wynikających z powierzchni

mniejsze pomieszczenie 15m2 - zamierzam przeznaczyć tylko do słuchania wiec nie bedzie konieczności kompromisów jak to w bywa w pokoju dziennym ;-)

Witam !

polecam wzmacniacz Creek Destiny. Sam posiadam kolumny AP Yara II Superior i jestem bardzo zadowolony. Wcześniej przerzuciłem wiele klocków jednak Destiny i AP to synergia.

pozdrawiam Grzegorz

ps. polecam odsłuch bo każdy ma inne upodobania.

Ja kiedyś miałem tempo 2, ale proac studio 100 szybko pokazały że przestrzeń w Tempo to nie wcale taka przestrzeń ;) Szczegóły, znikanie wszystko na korzyść Studio 100.

Witam !

polecam wzmacniacz Creek Destiny. Sam posiadam kolumny AP Yara II Superior i jestem bardzo zadowolony. Wcześniej przerzuciłem wiele klocków jednak Destiny i AP to synergia.

pozdrawiam Grzegorz

ps. polecam odsłuch bo każdy ma inne upodobania.

No witam a ktoś porównywał odsłuch Superior 2 i tempo 6? Hegel h70 jest dla nich OK?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.