Skocz do zawartości
IGNORED

Gniazda i zworki RCA

Seba1980

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przymierzam się do wymiany gniazd i zworek w swoim wzmacniaczu. Jeżeli chodzi o gniazda to myślę że nie będzie problemu bo na znanym serwisie aukcyjnym jest w czym wybierać. Nie wiem natomiast co ze zworkami. Zostawić oryginalne druty? Czy zastosować coś innego? Audionova ma w ofercie takie "bajery" ale nie wiem czy warto. A może spróbować zrobić coś samemu? Wzmacniacz to SCOTT A457.

Pozdrawiam i jak zwykle liczę na Was drodzy forumowicze.

Sebastian.

https://www.audiostereo.pl/topic/87856-gniazda-i-zworki-rca/

Zależy jaki budżet masz na to przeznaczony. Najlepsze przyłącza produkuje firma WBT. www.wbt.com.pl - tu masz adres do polskiego dystrybutora.

Zworki taniej Ci wyjdzie zrobić samemu.

Zważywszy na sporą ilość gniazd (osiem lub więcej) jakiej będę potrzebować, w moim budżecie mieszczą się raczej te pierwsze w ofercie WBT. Nie chcę aby cena gniazd przewyższyła cenę wzmacniacza. Co do zworek to na jakim kablu warto je wykonać? Popularny Klotz? Czy coś innego? I jeszcze jedno. Te gniazda z aukcji po kilka zł za sztukę są coś warte? Czy tylko tyle co ważą :-)?

Moim zdaniem wymiana gniazd na te z Allegro nic nie da. Bez sensu wymienić na gniazda podobnej jakości. Czemu chcesz wymienić wszystki 8? Nie lepiej tylko te najczęściej wykorzystywane?

Moim zdaniem wymiana gniazd na te z Allegro nic nie da. Bez sensu wymienić na gniazda podobnej jakości. Czemu chcesz wymienić wszystki 8? Nie lepiej tylko te najczęściej wykorzystywane?

A co ma dać? A co da wymiana na WBT poza satysfakcją użytkownika,że ma gniazda droższe od sprzętu?

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

polecam ci te

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dobrze wykonane, mocno trzymają wtyk

A jak chcesz kupować gniazda w cenie swojego wzmacniacza to mocno uderz sie w głowę, jak to nie pomoże powtarzaj do skutku. Za kolejnym razem zmądrzejesz

pozdrawiam.

A te gniazda co masz źle działają, są uszkodzone ?

Ja wymieniałem je ale tylko dlatego że przy kolejnym wyciąganiu kabla gniazda uległy demotażowi na czynniki pierwsze.

W wzmacniaczach na pierwszy ogień jeżeli chodzi o wymianę dałbym potencjometr, najczęsciej jest najtanszy z dostepnych.

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś wymieniać to tylko na lepsze. Co to za wymiana dla samej wymiany? WBT owszem, są dosyć drogie. Ale za ceną napewno w tym przypadku idzie jakość. Po co wymieniać cały komplet gniazd RCA? Wystarczy wymienić najważniejsze z których się korzysta. Chociaż by jedna parę na próbę, dla sprawdzenia czy taka wymiana jest rzeczywiście słyszalna.

Karol.R

a ty wymieniałeś gniazda na WBT ?

bo jak nie to to tylko naciągasz kolege na koszty.

Ale za ceną napewno w tym przypadku idzie jakość. Sprawdzałeś to czy tylko piszesz zeby pisać ???

Wymieniałem w NADzie. Nie RCA ale gniazda głośnikowe. Poprawa była wyraźnie słyszalna, w każdym bądź razie dla mnie i dla wszystkich testujących. To co wybierze kolega to jego sprawa. Jeżeli chodzi tylko o sama wymianę, bez zabawy w poprawę dźwieku, to rzeczywiście niech wybierze te co poleciłeś.

Gniazda WBT stosuje Marantz w jednym ze swoich wzmacniaczy dosyć wysokiej serii. Tak samo jak kilku producentów kolumn przy gniazdach głośnikowych. Dla mnie też jest to jakimś wyznacznikiem jakości.

Moja odpowiedź od początku powinna brzmieć, kup te z Allegro i będzie ok. Jak widać każde polecenie czegoś lepszego czy mniej popularnego wiąże się z gęstym tłumaczeniem dlaczego akurat to polecam. Widzę że odpowiedzi niezgodne ze schematem, nie są mile widziane.

A więc kolego seba1980 kup te z Allegro, lub te które poleca kolega taipan3. Napewno będziesz zadowolony.

karol to nie był atak na ciebie ale denerwuję na sugestie żeby kupowac gniazda czyli tak naprawe w dużej mierze ozdoba wzmacniacza za cenę samego wzmacniacza.

Bez sensu

Jeżeli chcesz tuningowac zacznij od dokąłdnego przeglądu samego wmacniacza jest to jednak sprzęt który ma swoje lata

polecam ci te

Ukryta Zawartość

Sam jestem na etapie zakupu gniazd do pre i monobloków. Fajne te gniazda tylko cena zabija.

Do pre i mono potrzebuje 14 sztuk no a to już 182 zł :/ zna ktoś może o podobnej jakości tylko tańsze?

Pozdrawiam Arczi

Ukryta Zawartość

polecam ci te

Ukryta Zawartość

fajne te opisy gniazd prolink,gość który je wisywał nie namęczył się,napisał raz a potem tylko wklejał model i cenę:)

(ogólna refleksja ,nie będąca w zadnym sensie atakiem na któregokolwiek kolegę ,ani jego poglądy)

Ukryta Zawartość

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Ukryta Zawartość

Opis jest wybitny.

Mamy : wykonane z kompletnie z mosiądzu, później wzmiankę o miedzi beztlenowej, niby złocone ale jak wynika ze zdjęć to nie do końca.

Tak przy okazji, wyglądem bardzo mocno przypominają gniazda Gaofei (do znalezienia na TaoBao/eBay).

Ukryta Zawartość

Widziałem kiedyś te gniazda PROLINKA z bliska i muszę powiedzieć,że są tragiczne.

Rozumiem,że mogą być niklowane bo nikt mi nie wmówi,że to białe złoto,a w dodatku

powierzchnia styków jest porowata co nie jest dobre dla kontaktu i jeszcze drogie.Chyba,że w tym sklepie gość miał pecha i kupił u dystrybutora wszystkie takiej "jakości".

Co do Neutrików to są nie żle wykonane, ale drażnił mnie zawsze ten tandetny

plastik w roli izolatora. Taniej od nich na pewno można kupić z teflonową izolacją.

Najlepsze jakie kupiłem w dobrej cenie choć też z mosiądzu i ładnie wypolerowane to

Ukryta Zawartość

Kiedyś jak chciałem zaszaleć z WBT-ami to zainstalowałem po jednej parze we wzmacniaczu na in SACD i w odtwarzaczu,ale nie wiem jaka była różnica w dźwięku

bo były też inne mocne przeróbki.

ps. jest godz. 23,00 pzdr.

Ukryta Zawartość

Swego czasu był pewien użytkownik, który skarżył się na (rzekomo) wadliwą partię gniazd CMC w których gwint był uszkodzony, a w związku z tym proces mocowania był utrudniony. Nie żeby stanowiło jakiś problem, imadło + gwintownica i po kłopocie, ale mówi to co nieco o kontroli jakości.

Jak można interpretować taki bełkot marketingowy, spotykany często-gęsto na eBay, w postaci "red copper". Żadna znana mi miedź nie jest czerwona, a tym bardziej różowa, jak sugerują zdjęcia napotkane na serwisach aukcyjnych, co innego mieszanki mosiądzu z miedzą...

Popieram Ahaje - NEUTRIK. Dobre, solidne wykonanie (zarówno plastik jak i metal), gładkie złocenie. Po prostu dobra jakość. Jak chcesz coś lepszego a tańszego od WBT to polecam Eichmanny - może wyglądają dziwnie, ale "grają" ;-) imho

System gra dobrze, albo nie....

Jak można interpretować taki bełkot marketingowy, spotykany często-gęsto na eBay, w postaci "red copper". Żadna znana mi miedź nie jest czerwona, a tym bardziej różowa, jak sugerują zdjęcia napotkane na serwisach aukcyjnych, co innego mieszanki mosiądzu z miedzą...

Nie chciałbym się czepiać, ale końcówka zdania to bełkot. Mosiądz jest mieszanką miedzi z cynkiem (ze śladową domieszką innych metali), wiec co to jest mieszanka mosiądzu z miedzią?:)

WBT i CMC to podobna klasa. Z tym, ze jeśli się chce kupować produkty CMC, to najlepiej napisać bezpośrednio do nich - dadzą lepsze ceny niż w Europie (szczególnie jeśli chodzi o wyższe modele).

Witam. Przymierzam się do wymiany gniazd i zworek w swoim wzmacniaczu. Jeżeli chodzi o gniazda to myślę że nie będzie problemu bo na znanym serwisie aukcyjnym jest w czym wybierać. Nie wiem natomiast co ze zworkami. Zostawić oryginalne druty? Czy zastosować coś innego? Audionova ma w ofercie takie "bajery" ale nie wiem czy warto. A może spróbować zrobić coś samemu? Wzmacniacz to SCOTT A457.

Pozdrawiam i jak zwykle liczę na Was drodzy forumowicze.

Sebastian.

Co do zworek to kupiłem te najlepsze z oferty Audionovy do mojego NADa, w porównaniu do kabelków Klotza, dużo lepsza, bardziej szczegółowa i dźwięczna góra, wyraźniejsza średnica, nieco większy, ale odrobinę bardziej miękki bas. Zmiana nie jest ogromna, ale zauważalna.

Damn, u r right. Tylko jakim prawe używa się określeń jak "red" i "copper" jeśli to nie jest tak do końca "copper".

CMC ma modele wtyków i gniazd wykonanych z miedzi. Tylko najtańsze są z mosiądzu.

Drodzy koledzy. Po pierwsze nie sądziłem że tak pozornie błahy temat wywoła taką dyskusję no ale nie jedno już na tym forum czytałem.

Kolego "taipan3" wyraźnie napisałem że nie chcę aby cena gniazd przewyższyła cenę wzmacniacza ale dzięki za uwagę. Jeżeli częściej będę stukać się w głowę to może nieprzemyślanych zakupów będzie mniej :-). Do Prolinka zraziłem się jakiś czas temu bo to co określacie marketingowym bełkotem rzeczywiście nim jest. Słowa typu: produkt na bazie miedzi mogą znaczyć wiele, również to że tego pierwiastka są śladowe ilości.

Dlaczego chcę wymienić aż 8 gniazd? A no dlatego że mój wzmacniacz może pracować jako wzmacniacz zintegrowany lub końcówka mocy i na tylnym panelu jest to wszystko zmostkowane. Do tego gniazda do CD i tunera i już jest 8szt. Oczywiście jeżeli na początek wymienię tylko 2szt. do CD to też jakoś będzie. Po prostu jak już rozgrzebię dziadka to chcę wymienić potrzebne mi sztuki.

Dlaczego chcę je wymienić? Jak mawiał były prezydent: nie chcę ale muszę. Oryginale są bardzo krótkie i stożkowe (jak ktoś chce mogę zamieścić zdjęcie) i o ile interkonekty z wciskanymi wtykami jakoś się trzymają, o tyle te zakręcane, takie jak stosuje Tara Labs - nie. Wewnątrz tych zacisków też jest stożek i to jest przyczyną. Stożek zsuwa się po stożku.

Jeszcze nie podjąłem decyzji. Na razie badam temat ale na pewno nie wydam kilkudziesięciu zł za szt. nawet gdybym miał wymienić tylko dwie.

Co do zworek to na jakim kablu je wykonać. O wtyki na razie nie pytam bo coś czuję że wywołam burzę w szklance wody.

Pozdrawiam. Sebastian.

ja jestem bardzo zadowolny z gniazd a'la CMC z ebay "cmc rca socket" trzbea wpisac na ebay.

Jakość - rewelacja. Mam też tablicowe neutriki rca i jak dla mnei gniot - wtyk zsuwa się z gniazda.

Swego czasu był pewien użytkownik, który skarżył się na (rzekomo) wadliwą partię gniazd CMC w których gwint był uszkodzony, a w związku z tym proces mocowania był utrudniony. Nie żeby stanowiło jakiś problem, imadło + gwintownica i po kłopocie, ale mówi to co nieco o kontroli jakości.

1.

Nie był , ale jest - JA

2.

I nie rzekomo , bo sam dystrybutor do wadliwej partii się przyznał i wymienił na wolną od wad.

3.

Stanowiło problem. Bo co Ci da gwintownik do nakrętki która bez przegwintowania luźno nachodziła na gniazdo ?

W wątku " różne kostki do wzięcia " są stosowne fotki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

To i ja dodam soje 3 grosze.

Nie maiłem w rękach WBT ani nawet Neutrika ale za to miałem CMC i jeśli chodzi o model 816 to nie polecam...

Jakość wykonania jest słaba, powierzchnie styków nierówne plastik jakiś też mizerny... podobno wyższe modele są ok, ale potwierdzić nie mogę bo nie widziałem.

Generalnie jeśli chodzi o allegro masz do wyboru Neutrika i CMC 816 w cenie około 8zł.szt.

Jeśli jesteś gotów dać 15zł/szt możesz pomyśleć o CMC 805

Niestety ciężko pokazać nierówności na powierzchni styku ale coś tam widać... reszta (15szt) wygląda znacznie lepiej ale te małe kropeczki występują praktycznie na wszystkich.

Ukryta Zawartość

post-2981-0-95063700-1320101329_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki Bartek. CMC 816 wygląda trochę nie ciekawie za to model 805 już dużo lepiej. Cena również na mój portfel więc jest to jedna z opcji do rozważenia. W dodatku wyglądają na dość długie co przy stosowaniu łączówki z zakręcanymi wtykami może być sporym plusem. Póki co jest to mój typ do podłączenia CD.

Neutrik NYS367 wygląda również nie najgorzej a cena zachęca do zakupu większej ilości.

Ahaja. Dzięki za link. Jest w czy wybierać.

Barmanekm. Gdzie można kupić te Eichmanny?

odświeżam wątek i chiałbym wszystkich przestrzec przed zakupem gniazd RCA z Ebaya

takich jak te

Ukryta Zawartość

obrzydliwa chińska podróba, gniazda bardzo ładnie wyglądają,wtyk bardzo mocny i sa ładnie wykonczone , ale to co pisza że są wykonane że srebrzonej miedzi to wierutna bzdura, zwykle szlifowane aluminium. Gra to fatalnie, dzwiek jest stłamszony, wysokie obcięte.

Podkusiło mnie i teraz jestem sam sobie winny, na szczescie zakupiłem tylko 4 szt.

Przestrzegam

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.