Skocz do zawartości
IGNORED

Accuphase + słuchawki

filozoficzny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem zainteresowany zakupem odtwarzacza CD Accuphase DP-400 (cena ok.15000zł) + wzmacniacz słuchawkowy + słuchawki. CO się tyczy mojego gustu - to słucham muzyki klasycznej. Na wzmacniacz z słuchawkami jestem w stanie przeznaczyć max. 5000-6000zł. Myślałem o słuchawkach Grado RS 1i (koszt ok.3000zł) + wzmacniacz słuchawkowy. Jakie słuchawki i jaki wzmacniacz proponujecie ???

Nie mam zamiaru kupować kolumn, bo uwielbiam słuchawki, mam też 2 psy w domu, co powoduje, że tylko słuchanie na słuchawkach daje efekt, bo inaczej jeden z pupili przy muzyce poważnej zaczyna "wyć" ;))))

P.S. Dodatkowe pytanie: czy odtwarzacz Accuphase DP-400 zagra lepiej muzykę klasyczną aniżeli odt.strumieniowey Linn Majik DS-I ???

https://www.audiostereo.pl/topic/87858-accuphase-s%C5%82uchawki/

A co byś powiedział na zestaw :

ASL Twin head + Sennheiser hd800/Grado PS1000/k701

Leben CS600 + Sennheiser hd800/Grado PS1000/k701

Wywalanie 15000 zł na Accuphase wydaje mi się lekkim przerostem oczekiwań, W tej cenie dostaniesz DAC grający lepiej. Przynajmniej jeśliby patrzeć przez zasadę, która rzecze, że DAC za N kzł jest lepszy niż CD za N kzł (gdzie N > 0 xD).

Do tej pory żaden przypadek odsłuchu nie zanegował tej reguły...

W DACu nie masz zbędnych części mechanicznych, tylko sama elektronika = mniejszy koszt. DAC - no dobra mniejszy prestiż, ale czy sam prestiż gra ? jeśli w tej samej cenie można otrzymać produkt lepszy ? .

Ja na twoim miejscu przemyślałbym raz jeszcze wybór odtwarzacza. Ja radzę rozejrzeć się w krainie przetworników D/A.

Moim zdaniem danie 15kzł za nowy Accuphase DP-400 to trochę za dużo. Lepiej było by kupić go z drugiej ręki. Wtedy wyjdzie taniej. Accuphase są niesamowicie trwałe odtwarzacze i bez obawy można wziąść przechodzony, o ile nie ma jakis skaz wygladu zewnętrznego.

Dac w tej cenie będzie lepszym rozwiązaniem, tle że nie mamy już transportu do płyt. A tobie chyba o to chodzi.

Jednak kolega Akira chyba nie orietuje sie zabardzo, iż Accu DP-400 również może pracować jako DAC. Ma wejście cyfrowe i przy okazji, pozostaje nam dobry CD. Jednak jeśli Accu to proponował bym cos z drugjej ręki. Accu moim zdaniem w klasyce sprawdz się wyśmienicie.

Jaki model wzmacniacza słuchawkowego chcesz kupić. Co do słuchawek Grado RS1i są bardzo dobre w brzmieniu, ale wymagają mocnego wzmaniacza do słuchawek. Wtedy pokażą na co je stać. A z tańszych warto zainteresować się AKG K701. Do klasyki i nie tylko świetne . Słuchałem ich na tle innych wysokich modeli (co najmniej dwa razy droższych) i taka plastyka dźwięku jak i świetne barwy instrumentow, a do tego brak wyostrzeń spowodowały, że w klasyce to bez obaw strzał w 10tkę.

Sennheiser HD800 bym odpuścił, dobre słuchawki, ale podkolorywują dźwięki. Do tego wykonaanie ich pozostawia troche do życzenia, w cenie jaką sobie za nie życzą. ok. 4200zł.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Grado RS1i to dobry pomysł, szczególnie gdy się do niego kupi wzmacniacz Black Pearl. W najbardziej odjechanej wersji wyjdzie poniżej 3kzł i mogę pójść o zakład, że wymienione do tej pory urządzenia nie zagrają z Grado (i nie tylko) nawet na tym samym poziomie co BP. Sprzęt jest polski, więc serwis na miejscu. Sprzedaż także na fakturę VAT. Opinie o zestawieniu BP z Grado RS1, GS1000 lub PS1000 są np. na audiohobby. K701 to nie ta liga co RS1, niestety. Zresztą od K701 to i Shure SRH-940 są lepsze.

Co do Accuphase - to rzeczywiście dużo kasy jak na i tak nie najwyższych lotów źródło. Oczko wyżej DP-500 to źródło, którego bym nie chciał, gdyż ma parę braków, więc nie spodziewam się, że DP-400 zagra lepiej. Ja bym tu poszedł w porządnego DACa, przerobione DVD jako transport i parę kzł zostawione jako budżet na dobre kable, analogowe i cyfrowy.

Napisano dziś, 11:52

Tylko uważaj na słuchawki Grado bo tak samo słyną z super brzmienia jak i z awaryjności i tandetnego wykonania.

ciekawe..... swoja droga na swoje PS1000 nie narzekam

Tylko uważaj na słuchawki Grado bo tak samo słyną z super brzmienia jak i z awaryjności i tandetnego wykonania.

Senki HD800 też delikatne i nieco tandetne ;-) Jedynie Technicsami RP F30 mogę rzucać i nic ich nie rusza :-)

Kolego Filozoficzny

Po pierwsze to w ciągu ostatniego miesiąca miałeś różne myśli (patrz wyszukiwarka) - czy coś z tego posłuchałeś czy tylko czytasz i wyciągasz wirtualne wnioski ?

Zacząłeś od laptopa i doszedłeś do CD Accu za 15 tys ? Dlaczego ?

Jaki masz całkowity budżet ?

Gdybym zaczynał od początku to zastanawiałbym się nad dwiema drogami: dynamiki - jeśli tylko do muzyki klasycznej to używane Grado GS-1000 są super + Black Pearl (być może źródło laptop i do tego DAC majkela) - w relacji cena/jakość konfiguracja nie do pokonania. Inne słuchawki tego typu to HD800, T1, Jeśli lepsze dynamiki to Ultrasone E10 (ale dużo droższe).

Druga droga to elektrostaty - zestaw Omega MK II + wzmak był np. ostatnio za 14 tysięcy.

Źródło to sprawa drugorzędna w stosunku do słuchawek i wzmacniacza (oczywiście w mojej opinii).

Kupowanie AKG model 701 do CD za 15 tysięcy jest wg mnie bez sensu.

Na Twoim miejscy zaprzyjaźniłbym się z forumowiczami z Twojego miasta i posłuchał czegoś sensownego, zamiast tylko czytać. Niektóre sklepy mają też niezłe konfiguracje słuchawkowe.

Powodzenia

Włodek

Zyzio słowo Technics na tym Forum jest passe :-)

Są wyjątki, a to jeden z nich i nie potrzebuje toru za 50 kzł by grać :-)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Za około 6000 PLN możesz mieć wzmacniacz i słuchawki STAX... moim zdaniem z Accu zagra to świetnie.

Jak dobrze poszukasz to upolujesz SR-404 ze wzmacniaczem SRM-006tII w zbliżonej cenie.

Podstawowa różnica jest taka, że Edition 8 można z przyjemnością słuchać nawet z dobrego grajka mp3, a Edition 10 dogadują się tylko z naprawdę udanymi torami stacjonarnymi. Wystarczy, że wzmacniacz ma troszkę za dużą impedancję wyjściową, i można zapomnieć o przyjemności ze słuchania, ale jak jest tor ułożony, to oferują dźwięk najwyższych słuchawkowych lotów w bardzo unikalnej oprawie, świetnie pasującej do orkiestr i muzyki operowej. Kolega w okolicach Krakowa ma tor z Ultrasone Edition 10. Jak go znam, to dałby posłuchać. Przy takiej kwocie do wydania warto posłuchać na spokojnie, a nie w sklepie czy targowym gwarze.

podłącze sie do tematu czy ktoś porównywał ultrasone edition 8 z ed 10,czy może krotko opisać dźwięk poszczególnych modeli.

Pisałem w

Ukryta Zawartość

Ultrasone EDITION 10 recenzja z 20.05.2011 - 17:38

Bardzo udane- w końcu!!! słuchawki.

Niższych modeli Ultrasone nie trawię!!!

Dopiero po funowych uśmiechniętych za drogich do noszenia po ulicy EDITION 8 STRZAŁ w 10 !!! :)

Myślałem o ostatnich premierach takich konstrukcji jak Sennheiser HD800 (brak różnicowania sceny w nagraniach [ciągły efekt Stadium] i słaba jak na tę klasę dynamika) ,Beyerdynamic T1 (brak równowagi co do basu i lekka górka na 8Khz- no i na dłużej pozamiatane z tak chudo grajacymi słuchawkami mimo rewelacyjnej lokalizacji), Grado PS1000 (mało cieszące wokale i pewna nerwowość na górze). No ale skupmy się na Ultrasone EDITION 10 . Być może hektarów przestrzeni nie ma ,ale uporządkowanie dźwięku, spójność ,synteza!!! to to co po prostu w wielu słuchawkach kuleje. W EDITION 10 czegoś takiego nie ma. Pamiętam próby z E9 i w tamtych słuchawkach mimo że był potencjał była rysa ,której się nie dało usunąć. Tutaj EDITION 10 są już dobre na samym starcie ale przypominam test robiony na tranzystorach! 32 Ohmy z lampą mogą nam zrobić psikusa!!! Myślę że co niektórzy z forum zauroczeni Staxami a sprzedającymi wzmaka w klasie 4K$ mogą sobie teraz pluć w brodę że nie zostawili go sobie dla Ultrasone E10 :) Samo wykonanie Ultrasone EDITION 10 jest może ciut mniej blichtrowe od E8 ale również eleganckie i ekskluzywne. Nie ma tam plastiku HD800 ani radosnej twórczości producenta stolarki aluminiowej w Grado PS1000, Stalowa dachowa blacharka z T1 również nie doskwiera. Super delikatna skórka układa się idealnie i po prostu nie czujemy tych słuchawek na głowie. Nawet bardzo duże uszy wchodzą spokojnie do środka. Jeśli bym mógł coś radzić to skórkę warto zaimpregnować gdyż łapie pot a co za tym idzie także tłuszcz ze skóry co jest widoczne jako ciemny kolor.Słuchawki w związku z systemem S-Logic zmieniają trochę brzmienie przy przesuwaniu słuchawek na uszach, mimo to myślę że warto je mieć w pozycji naturalnej dla nas wygodnej. Są słuchawki których się pożąda "wartych oddania nerki" np. Sony MDR-R10 ale są też słuchawki bardzo dobrze wykonane i mające mało wad i moim zdaniem Ultrasone EDITION 10 takimi są!!! Cała reszta konkurencji po prostu tak się spieszyła z nowymi modelami że zapomniała o tym że liczy się całościowe wrażenie to moim zdaniem w E10 jest wyśmienite!

Zastrzeżenie co do w/w opinii !!!

Ponieważ początkowe słuchawki były jeszcze w etapie zmian producenta i były do nich drobne zastrzeżenia użytkowników moja opinia jest dla słuchawek od numeru produkcyjnego 625 !!! Być może wcześniejsze numery od jakiegoś tam numeru grają tak samo ale nie mogę tego potwierdzić. Słuchane przeze mnie Ultrasone Edition 10 były mocno używane; czytaj wygrzane i dla tego nie koniecznie nowe słuchawki słuchane w sklepie od razu tak dobrze zagrają! Nie słuchać na lampowym Fatmanie używanym przez dystrybutora do prezentacji! Najlepiej przynieść coś swojego lub wypożyczyć słuchawki za kaucją."

Myślę spodaddy że wyklarowało Ci to nieco obraz ważny jest tor w tym zlinku linku bardzo fajnie grały! W niektórych innych wątkach było pytanie czy mamy High End; myslę że od tych słuchawek się ciężko będzie oderwać bo jest to dokładnie to :)

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Edition 8 dając fajny FUN odrealniały muzykę to takie przegięcie Hi Endu w drugą stronę.Coś takiego bardzo delikatnie np robiły HE90 z fabrycznym wzmacniaczem. Tylko ze HE90 robiły baśń z muzyki a E8 tylko bajeczkę ;)

E 8 do zgrzyczących MP3 by uszły ale to pewna profanacja słuchawek nie tylko cenowa; Jakoś nie miał bym ciągot żeby je nabywać, lubię jak w dźwięku jest sporo realizmu i tu polecał bym jednak E10 oczywiście z dobrym do nisko ohmowych słuchawek wzmacniaczem np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (ten sam producent)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Zapomnij o wszystkich podpowiedziach,one sa dobre ale tylko w przypadku kiedy masz juz elementy toru odsluchowego i musisz cos dokupic!jezeli zaczynasz od pocztku i chcesz cos zbudowac, to masz tylko jeden swietny wybor, a wiec kupno (ANTELOPE ZODIAK GOLD z VOLTIKUSEM) to jest komplet wspanialego sprzetu kosztujacego 2950eur,sprzet ten to DAC+wzm sluchawkowy,laptopa masz i konczy sie tobie przygoda z szukaniem.Jakosc tego sprzetu i wykonania tez ,jest na poziomie wspanialym,sam poszukuje go po przystepnej cenie.Sluchalem go przez pare dni i zawstydza swoja gra swietne CD polaczone z drogimi wzm sluchawkowymi.Poczytaj co pisza audiofile je majace i profesjonalnych recenzentow ,jak otwieraja usta ze zdziwienia odsluchujac Antelope jak swietnie gra.

Na jakich słuchawkach tak wyszło? Nie znam DACa Antelope, ale pan Pacuła nieco inaczej zaszeregował możliwości wyjścia słuchawkowego. Bliżej tego, czego się można spodziewać po DACu z dodaną taką funkcjonalnością.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na jakich słuchawkach tak wyszło? Nie znam DACa Antelope, ale pan Pacuła nieco inaczej zaszeregował możliwości wyjścia słuchawkowego. Bliżej tego, czego się można spodziewać po DACu z dodaną taką funkcjonalnością.

Ukryta Zawartość

Oczywiscie ze zaznaczyl ze z jego turbo modyfikowanym Lebenem zagraly sluchawki lepiej! porownal tylko wzm jaki znajduje sie w srodku Antelope, ale jaja co za porownanie i do jakiej ceny i gdzie jeszcze DAC taki jak Antelope,chodzi o polaczenie w jednym wszystkiego i w calosci daje to super przekaz!ale jest lepsza alternatywa,ten zestaw nr1 na CanJam jest przebojem i tanio;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziwię się ze nikt tu jeszcze nie wspomniał o słuchawkach AKG K1000. One pod wieloma aspektami dźwięku nie mają konkurencji wśród innych słuchawek klasy hi-end. Sam jestem posiadaczem Grado RS1 które napędzam z Black Pearl i sobie chwalę to połączenie, ale jakbym miał wydawać powyżej 3kzł to bym się mocno zastanowił nad K1000 które zrobiły na mnie fenomenalne wrażenie. Jedyny problem że trzeba je szukać na zagranicznych aukcjach na rynku wtórnym...

A ktoś zna te słuchawki Hifiman? Nie miałem nigdy z nimi styczności i nawet nie wiedziałem że taka firma istnieje!

Czym szczególnym się różnią od innych, znanych u nas?

Jakoś nie jestem fanem słuchawek. Jak juź to w wyjątkowych sytuacjach gdy kobita chce spać i musi być cicho w domu.

Poza tym jestem pewien że od słuchawek i czestego słuchania na nich proces utraty słuchu jest wielokrotnie szybszy.

I tak w miarę lat tracimy powoli słuch ale słuchawki to killer dla naszego słuchu.

Nie wiem czy jest sens inwestować dużo w system słuchawkowy, no chyba źe ktoś zupełnie nie ma warunków na normalny system stereo.

• 4 miesiące później...

Witam,

jestem zainteresowany zakupem odtwarzacza CD Accuphase DP-400 (cena ok.15000zł) + wzmacniacz słuchawkowy + słuchawki. CO się tyczy mojego gustu - to słucham muzyki klasycznej. Na wzmacniacz z słuchawkami jestem w stanie przeznaczyć max. 5000-6000zł. Myślałem o słuchawkach Grado RS 1i (koszt ok.3000zł) + wzmacniacz słuchawkowy. Jakie słuchawki i jaki wzmacniacz proponujecie ???

Nie mam zamiaru kupować kolumn, bo uwielbiam słuchawki, mam też 2 psy w domu, co powoduje, że tylko słuchanie na słuchawkach daje efekt, bo inaczej jeden z pupili przy muzyce poważnej zaczyna "wyć" ;))))

P.S. Dodatkowe pytanie: czy odtwarzacz Accuphase DP-400 zagra lepiej muzykę klasyczną aniżeli odt.strumieniowey Linn Majik DS-I ???

Dla ciebie Grado RS1,dla pupili 2x Sennheiser Orpheus i bedzie ok.

Nie mam zamiaru kupować kolumn, bo uwielbiam słuchawki

Proponuje abyś się rozejrzał za słuchawkami elektrostatycznymi sam mam dynamiczne ale gdy chce odpocząć i w spokoju się zrelaksować to zakładam elektrostaty Stax wiem budżet w Twoim wypadku jest mniejszy ale z powodzeniem możesz poszukać słuchawek z drugiej ręki proponuje do klasyki coś z lambd Staxa.

audiomagia.blogspot.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.