Skocz do zawartości
IGNORED

Morel Elite ET338-104 czy Scan Speak Illuminator D3004-662000 ktory lepszy?!

bart-azazel

Rekomendowane odpowiedzi

pytanie jw,

czy ktos mial mozliwosc porownania tych 2ch kopulek??

dziekuje za odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie ... pomidorowa o wiele lepsza :) tak samo Morel

trochę dopiszę :) Niestety SS to pierścieniowiec, one nigdy nie grały jakoś wybitnie.

Coś za coś ... jeśli coś gra nisko to nie gra wysoko, brakuje blasku i otwartości w górze pasma. Morel natomist to z fizycznego punktu widzenia bardzo leciutka membranka o baaardzo duzej powierzchni a co za tym idzie mogąca poprostu więcej zagrać. Miałem porównanie tego Elita nawet z Dynaudio Esoteciem D-280 - Morel był lepszy, miał wszystko to co dynaudio, ciepło, wypełnienie, coczystosć ale miał dźwięczniejszą i wyżsą górę swojego pasma. Dla mnie rewelacja. Nie wiem jak wypada w konfrontacji z Supremo, ale na pewno kiedyś tego posłucham :)

no przecież napisałem co myślę...znaczy dopisałem

tak tak ,teraz sie pojawilo.

z czym to gralo u ciebie, z jaka elektronika, czy morelik bardziej pod tranzystor czy pod lampke, podobno bywa kaprysny pod tym wzgledem??

Wiesz co - nie grało to u mnie. Byłem na takim naszym audio-spotkanku u kolegi tdrozda. Wtedy Grześu Rogala z 16Hz przywiózł prototypowe jeszcze surowe kolumienki na Elicie, 15stce illuminatora i na 22W revelatorze. Grało to z PP na KT88, DAC Theta gen. III i serwerku plików. Były to najlepiej grająca kolumny jakie grały u nas ever. Zgadzało się kompletnie wszystko. Nie wiem jak Elit zagra z takim klasycznym tranzystorem, bo jedyny tranzystor mam ja ale jest to miękka muzykalna A klasa więc żaden wyznacznik tranzystora, natomiast KT88 od Tdrozda gra tak sztywno że nie jest ani trochę wyznacznikiem grania lampowego :) Jego lampa jest bardziej tranzystorowa niż mój tranzystor grający jak lampka :)

W każdym razie rewelacja. Z resztą od wtedy zmieniłem moje zdanie o Morelach wyrobione na podstawie MDT-29. Całkowicie inna liga :)

Sam teraz mam Morela CAT298 , gra to z A klasą, przebibiłem na tym wzmacniaczu D25, PL27, metalowego Seasa 27TBFC/G, i morel to wszystko zjada doszczętnie.

Wiesz co - nie grało to u mnie. Byłem na takim naszym audio-spotkanku u kolegi tdrozda. Wtedy Grześu Rogala z 16Hz przywiózł prototypowe jeszcze surowe kolumienki na Elicie, 15stce illuminatora i na 22W revelatorze. Grało to z PP na KT88, DAC Theta gen. III i serwerku plików. Były to najlepiej grająca kolumny jakie grały u nas ever. Zgadzało się kompletnie wszystko. Nie wiem jak Elit zagra z takim klasycznym tranzystorem, bo jedyny tranzystor mam ja ale jest to miękka muzykalna A klasa więc żaden wyznacznik tranzystora, natomiast KT88 od Tdrozda gra tak sztywno że nie jest ani trochę wyznacznikiem grania lampowego :) Jego lampa jest bardziej tranzystorowa niż mój tranzystor grający jak lampka :)

W każdym razie rewelacja. Z resztą od wtedy zmieniłem moje zdanie o Morelach wyrobione na podstawie MDT-29. Całkowicie inna liga :)

Sam teraz mam Morela CAT298 , gra to z A klasą, przebibiłem na tym wzmacniaczu D25, PL27, metalowego Seasa 27TBFC/G, i morel to wszystko zjada doszczętnie.

tak tak , juz z grzesiem o tym rozmawialem, dokladnie potwierdzilo sie to co piszesz, ze model elite swietnie gra z lampka kt88 i to jest pewniak jesli chodzi o zestawienie.

Myslalem ze mozna cos wiecej wyciagnac informacji o tym glsniku, bo jest to moj faworyt w tym momencie.

Bede mial monitorki studia 16htz na wlasnie takie kopulce najprawdopodobniej po audioshow na krore sie z reszta wybieram.

wiec bede mogl ocenic bezposrednio brzmienie ich na moim systemie obecnym.

Rozumiem ze w porownaniu SS vs morel bezprecedensowo morel bierze gore ;p

wnioski jak na razie

ss jest drozszy, zwrotnica do niego 2 razy drozsza a ok 1000zl roznicy na korzysc morela a jakosciowo lepiej, chyba mam odpowiedz. ;]

Mnie tylko interesuje jedno dynaudio wypnęło się na audio hobby i sprzedało licencje kopółki z cewką morelowi a ci ostatni dorobili swój dekielek i sprzedają pod nazwą Dynaudio

Choć roczek nazada (a mozę 2) w jednym z audio znalazłem głośnik ala dynaudio z nazwą dynavox :) hihih...

Mnie tylko interesuje jedno dynaudio wypnęło się na audio hobby i sprzedało licencje kopółki z cewką morelowi a ci ostatni dorobili swój dekielek i sprzedają pod nazwą Dynaudio

Choć roczek nazada (a mozę 2) w jednym z audio znalazłem głośnik ala dynaudio z nazwą dynavox :) hihih...

no tak to wszystko wyjasnia w temacie i odpowiada na pytanie ktore zadalem ;]

Niestety SS to pierścieniowiec, one nigdy nie grały jakoś wybitnie.

Ten z linka to kopułkowo-pierścieniowy Iluminator-mam taki w moich Aries.Pierścieniowy wygląda tak jak na zdjęciu.Mocno zdziwiłbyś się co potrafią dobrze zaaplikowane,zwłaszcza w komplecie z 18.Co najmniej dwie osoby przejechały się na Morelu-raczej doradzałbym sporo ostrożności.

Jeżeli podział ma być wysoko, przy 3kHz (vide poprzedni wątek), można zainteresować się czymś o możliwie małej średnicy frontu a więc np. któryś z neodymowych Illuminatorów (niska efektywność i 4ohm mogą być problematyczne) albo Supreme ST728.

Triode - chodzi o to że po pierwsze SS jest o wiele droższy, po drugie wymaga innej droższej aplikacji. W dodatku u mnie (z normalną dobrze grającą, ale budżetową elektronikę) żaden pierścieniowiec nie zagra tak dobrze jak Morel. Druga strona medalu jest taka że na elektronice za cieżkie pieniądze nawet Alphard zagra wybitnie, więc nasówa siępytanie - po co mi głośnik który wymaga duzej inwestycji, skoro mogę mieć tańszy, prostszy i lepiej grający głosnik za mniejszą kasę ??

A co do Morela - na pewno jest jakiśzwiazek, ale z tą sprzedażą licencji to jest śmieszne :) Kto sprzeda licencjęna najlepsze kopułki na świecie ?? tylko idiota. Poprostu Morel odszedł od Dynaudio i zaczął robić swoje głośniki bazujące na praktycznie takiej samej technologii czyli dużej kopółce o wielkiej powierzchni która przeniesie poprostu wiecej od standartowej membranki. Proste

P.S. Jedynym SS który wg. mnie jest wart uwagi jest 9900 - z biegu powiedziałbym to samo że Elite go zabije, ale 9900 ma swoje bardzo dobre strony, gra inaczej niżreszta SS i jeśli tylko będziesz miał na AS sposobność go spotkać - koniecznie posłuchaj.

Triode - chodzi o to że po pierwsze SS jest o wiele droższy, po drugie wymaga innej droższej aplikacji. W dodatku u mnie (z normalną dobrze grającą, ale budżetową elektronikę) żaden pierścieniowiec nie zagra tak dobrze jak Morel. Druga strona medalu jest taka że na elektronice za cieżkie pieniądze nawet Alphard zagra wybitnie, więc nasówa siępytanie - po co mi głośnik który wymaga duzej inwestycji, skoro mogę mieć tańszy, prostszy i lepiej grający głosnik za mniejszą kasę ??

A co do Morela - na pewno jest jakiśzwiazek, ale z tą sprzedażą licencji to jest śmieszne :) Kto sprzeda licencjęna najlepsze kopułki na świecie ?? tylko idiota. Poprostu Morel odszedł od Dynaudio i zaczął robić swoje głośniki bazujące na praktycznie takiej samej technologii czyli dużej kopółce o wielkiej powierzchni która przeniesie poprostu wiecej od standartowej membranki. Proste

P.S. Jedynym SS który wg. mnie jest wart uwagi jest 9900 - z biegu powiedziałbym to samo że Elite go zabije, ale 9900 ma swoje bardzo dobre strony, gra inaczej niżreszta SS i jeśli tylko będziesz miał na AS sposobność go spotkać - koniecznie posłuchaj.

Większość opinii o SS bazuje na niezbyt udanych(moim zdaniem) Revelatorach,w przypadku Iluminatorów ok5 lat pracy -słychać.Przy okazji naszych spotkań mogliśmy porównać układy z m.in Esotekiem,Revelatorem pierścieniowym,dwoma modelami Iluminatora-szczerze powiem-nie zamieniłbym się.Nie zamieniłbym się również na Focala i parę innych.Jedyna rzecz,która budzi moje pożądanie to dobra wstęga.

Większość opinii o SS bazuje na niezbyt udanych(moim zdaniem) Revelatorach,w przypadku Iluminatorów ok5 lat pracy -słychać.Przy okazji naszych spotkań mogliśmy porównać układy z m.in Esotekiem,Revelatorem pierścieniowym,dwoma modelami Iluminatora-szczerze powiem-nie zamieniłbym się.Nie zamieniłbym się również na Focala i parę innych.Jedyna rzecz,która budzi moje pożądanie to dobra wstęga.

Hej.

Czy przy porównaniach mieliście może też jakiegoś Morela?

Tylko bez kłutni - w takim razie jesteś średnio zdecydowany... masz pierścieniowca który gra nisko, praktycznie środkiem, gra miękko, ale nie ma błyszczącej dźwięcznej najwyższej góry i chcesz go zamienić na głośnik który ani nie gra nisko, ani nie gra ciepło a górę ma dokłądną do bólu, wysoką i tak przepotwornie lekką że aż sama gra ... dwa kompletnie różne charakterystyki dzwięku. Dziwne.

A tak poza tym to szkoda tych 5 lat :) Bo wymyslili cośco wygląda jak ze StarTreca a gra tak sobie. Najlepsze rzeczy wymyślone przez człowieka są proste. Jeden magnes, cewka, kopułka, front i Morel czy Dynaudio gra - bez technologicznych fajerwerków.

Tylko bez kłutni - w takim razie jesteś średnio zdecydowany... masz pierścieniowca który gra nisko, praktycznie środkiem, gra miękko, ale nie ma błyszczącej dźwięcznej najwyższej góry i chcesz go zamienić na głośnik który ani nie gra nisko, ani nie gra ciepło a górę ma dokłądną do bólu, wysoką i tak przepotwornie lekką że aż sama gra ... dwa kompletnie różne charakterystyki dzwięku. Dziwne.

A tak poza tym to szkoda tych 5 lat :) Bo wymyslili cośco wygląda jak ze StarTreca a gra tak sobie. Najlepsze rzeczy wymyślone przez człowieka są proste. Jeden magnes, cewka, kopułka, front i Morel czy Dynaudio gra - bez technologicznych fajerwerków.

Słuchałem Elaców i podobało mi się,a są lepsze-no dobra z bezpiecznikiem w w postaci potencjometru do regulacji.Jeżeli pierścieniowo kopułkowy Iluminator gra ciepło to jak nazwiesz Esoteca-lukier?Morel niestety nie trafił nam się.Mając dobrej jakości żródło w zasadzie żaden nie jest straszny,jedynie kwestia wytłumienia pomieszczenia.

Dokładnie - D-280 to jest lukier. Tyle że przepotwornie muzykalny lukier który przetważa nieprawdopodobnie dużo informacji. Dlatego Elit mi się od Esoteca bardziej podoba - bo jest lukier ale z pazurkiem u góry.

d-260 z dobrym kondem, rezystorami i kablami od zwrotnicy to b. szczegółowy i przyjemny lukier;)

Trzeba też wspomnieć, że esotec od pierścieniowych scanów różni się możliwością niższego cięcia.

No o to mi chodziło z tą ilością informacji :) To prawda że do dobrego głośnika trzeba dać dobry kondensator i rezystory. inaczej nawet Elit będzie grał nieciekawie.

Co kto lubi, bo inaczej tego nie da się zdefiniować. Pierścieniowy głośnik, który ma charkę jak deska do 40 kHz - nie ma góry. Ma ją natomiast Morel, którego charakterystyki wstydzili się zamieścić. Ślepy na pewno nie, ale każdy głuchy kiedyś uznawał GDWT od Altusów za najlepszy głośnik na świecie. Większość różnych metalowych wynalazków ma pasmo tak porąbane, że szkoda gadać. Ale w odsłuchach wygrywają często - właśnie tak jak GDWT; to był czad. Mało wiem, ale mam swoje doświadczenia z kopułką tytanową. Wygrywała mnóstwo świetnych dźwięków, a blachy perkusyjne były jak na żywo, wokali nie wspomnę. Kiedyś jednak popełniłem pewną nieostrożność. Założyłem dobre słuchawki, żeby się utwierdzić. I co? 20% dźwięków wydawanych przez te kopułki, nie dość, że były zupełnie inne, to najgorsze jest to, że wielu z nich w ogóle nie było ! Uważam, że charakterystyka ma jednak decydujące znaczenie, bo po dotarciu do pomiarów ww. okazało się, że smród zaczynał się już od ok 14 kHz. Morel jest pewno lepszym głośnikiem od mojego tytana, ale różnica może być raczej tylko w granicznej częstotliwości wierzchołków na wykresach. Używam obecnie XT, można ją aplikować już od 1,5 kHz; nie twierdzę, że nie ma lepszych, ale odrobinę umiaru, Panowie. A przecież i tak każdy instaluje to, co mu pasuje, posiadając głośnik jeszcze zanim znajdzie na forum potwierdzenie świetnego wyboru. Zawsze polecam odsłuch, a nie opinie. AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Opinia X ludzi potwierdzająca to samo jest istotnym powodem wyboru danego głośnika. Należy dodać że opinia ludzi którzy słyszą muzykę a nie charakterystyki. Bo ja wykresów nie słyszę.

Dokładnie - D-280 to jest lukier. Tyle że przepotwornie muzykalny lukier który przetważa nieprawdopodobnie dużo informacji. Dlatego Elit mi się od Esoteca bardziej podoba - bo jest lukier ale z pazurkiem u góry.

Trochę inny charakter ma pierścieniowy Scan,słychać że pasmo jest szersze,jest jeszcze lepsza rozdzielczość i szybkość.W układach wielogłośnikowych,dając mu wyselekcjonowane komponenty zwrotnicy,dobrej jakości miedziany kabel i komorę z matrixem-można mieć naprawdę referencyjną górę.

pewnie chodzi o to - nie ma to żadnego wpływu na wysokotonowca. Tak czy siak dostaje drgania jeśli jest na tym samym froncie. Poza tym to nie poprawi tego jak głośnik gra :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zwróć uwagę jak rozbieżne są koncepcje do tyczące obudowy.Od ciężkich i sztywnych,odlewanych z kompozytów po lekkie i traktowane jako pudło rezonansowe.Czy kolumna gra skrzynką-wystarczy przyłożyć rękę wtedy gdy gra.Więc i matrix i sama skrzynka ma swoje znaczenie.Nie wiem jakich kolumn słuchałeś,ale moje zdanie o Iluminatorach jest zupełnie inne od twojego.

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

d-260 z dobrym kondem, rezystorami i kablami od zwrotnicy to b. szczegółowy i przyjemny lukier;)

Trzeba też wspomnieć, że esotec od pierścieniowych scanów różni się możliwością niższego cięcia.

Można esotecowi aplikowac drogie kondensatory , rezystory i egzotyczne kable , ale i tak nie dorówna SS D3004-662000.

A jeśl się nie zgadzacie z moją opinią , to znaczy ,że nie porównywaliście tych dwóch kopółek .

Było niejednokrotnie porównywanie , i zawsze padało na SS.Coś co się kończy w esotecu , w SS się zaczyna pod kazdym względem .

Co do moreli mam swoje zdanie wyrobione , oprócz ellit , bo tego nie słuchałem .

Dziękujemy że włączyłeś siędo rozmowy. Niestety nie przekonałeś nas co do wyższości SS nad D-280 i ET-338 :)

Naturalnie że nie porównywaliśmy tych kopułek, właśnie po to, by nie zgodzić się z Twoją wypowiedzią:)

Można esotecowi aplikowac drogie kondensatory , rezystory i egzotyczne kable , ale i tak nie dorówna SS D3004-662000.

A jeśl się nie zgadzacie z moją opinią , to znaczy ,że nie porównywaliście tych dwóch kopółek .

Wrzucasz do jednego wora głośnik, jego aplikację, elementy zwrotnicy i co najlepsze (!) gust słuchacza. Gratuluję łatwości wyciągania kategorycznych wniosków.

kopółek .

piszemy - "kopułek".

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Nie napisałem by Was przekonac .Oczywiście o gustach się nie dyskutuje.

Zachęcam jednak do posłuchania SS.

Jak mozna niezgodzic sie z czyjąs opinią ,jak samemu sie niesłyszało danego głosnika ?

Dziwne :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.