Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Elbląg i okolice

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Wuelem napisał:

.........niedoskonała akustyka co najwyżej mu w tym paśmie zamiesza. Ale niczego istotnego nie pozbawi. @Kazik II, polecam sprawdzić 🙂

Zainstalowałem 4 panele i poprawa jest znacząca w odtwarzaniu muzyki 😉 więc sprawdziłem.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

1/ Na jakie częstotliwości działają te panele?

2/ Z czego są, jaką mają grubość i czy przylegają bezpośrednio do ściany, a jak nie, to jak daleko są od ściany?

Mówimy w ostatnich postach o częstotliwościach sub-basowych. Pierwsze odbicia i ogólny czas pogłosu to inna sprawa. W normalnie zagospodarowanym pomieszczeniu czas pogłosu będzie w normie (poniżej 0,6 sek.). Wystarczy gruba tapeta, aby w stosunku do gołej pomalowanej ściany była GIGANTYCZNA różnica. Co innego czas pogłosu częstotliwości najniższych tonów - tu już robi się pod górkę. Każde działanie dla poprawy jest cenne, pochwal się co też wymyśliłeś.

PS. Miałem na myśli, abyś "sprawdził akustykę" mając do dyspozycji sub-basy : -) Najprościej dostawić subwoofer, ale nie mam nic przeciwko temu, by rozwiązaniem były odpowiednio duże kolumny, np 4-drożne...

7 godzin temu, Wuelem napisał:

Może mieć zrównoważone w energię akustyczną pasmo i niedoskonała akustyka co najwyżej mu w tym paśmie zamiesza. Ale niczego istotnego nie pozbawi.

Pominąłeś wcześniejszy, najważniejszy fragment (że można mieć i górę, i sub-bas). Wypaczyłeś kontekst zdania... Oczywiście, że im większa krzykliwość dźwięku, tym panele lepiej zadziałają. Krzykliwość = kakofonia.

Pisałem uzasadniając, że receptą na obecność kakofonii (nadmiar i nadwyżka energii w środku pasma...) jest dodanie prawdziwego sub-basu ("zintegrowany" zwykle imituje jego obecność). Nie o panele czy inne działania nad akustyką chodziło. Wręcz odwrotnie - przy dobrej równowadze nie ma potrzeby niczego robić (poza odsunięciem kolumn od ścian, jeśli tak wychodzi).

Przypomnę, że pozyskaliśmy do Klubu narzędzie, które odkryje płyty CD ze spłaszczoną dynamiką i do tego z poziomem całości dociągniętym do maksymalnego cyfrowego 0 dB. Kiedyś taki miernik był w wysokich modelach Technicsa, kiedy jeszcze o loudness war nikt nie słyszał. Ktoś pamięta i selekcjonował na tej podstawie płyty do testów?

Z ciekawostek: CD The Mission - Blue (wymieniona wcześniej z przykładem werbla), można uznać za wzorcową. Rozkład energii jest tam fantastyczny. Obecne są też wszystkie częstotliwości. Czytelność każdej partii sprawia, że limitu głośności nie ma. Jak zapis z koncertu - wyjątkowa, fenomenalna pozycja. I niczego takiego, w całej dyskografii The Mission, już się nie wyszuka. W niektórych utworach jest najzwyczajniej zabawa dźwiękiem (przez realizatora). Nie zdradzam, zachęcam do odkrywania.   

Edytowane przez Wuelem

zespół z Elbląga 😄 , grają oczywiście muzykę dawną na instrumentach robionych zgodnie ze sztuką , próbują odtworzyć ją jak najwierniej z zapisu neumów, podobnie jak język... w odróżnieniu od wielu innych zespołów zgoła folkowych brzmią , zwłaszcza na koncertach zjawiskowo, szczerze polecam... Teledysk nagrała i zmontowała moja 17letnia córka zatem nie można hejtować 😄

Znakomite, świetne, rewelacyjne. Muzyka, obraz, przesłanie. Z racji wędrówki do dawnych dziejów, sprawa jest aktualna międzynarodowo - na co wskazują komentarze przy klipach. Cecha unikalności i niepowtarzalności jest niemal gwarantem dużego zainteresowania. Tym bardziej @cimoon nie zapomnij napomknąć, jeśli gdzieś w pobliżu będzie miał miejsce koncert. Datę wydania płyty (jak czytam też jest w planach) mamy nadzieję poznać tu jako pierwsi...

Nie wiem po co dopominasz się hejtu, jakby jego ilość stanowiła współcześnie o wartości dzieła. Ale na wypadek, gdyby tak było, mała jego dawka. Nie rozumiem pasji do rekonstruowania bitew - one są przecież dowodem podejścia, że jak my ZABIJAMY wroga, to dobrze, jak natomiast wróg ZABIJA naszych, to źle. I do tego im dawniej, tym mocniej w religii osadzone wartości, a jeśli dobrze wiem, po piąte jest: NIE ZABIJAJ.

Celowe, świadome, planowe odbieranie życia. Nie mogli posłuchać sobie tak fajnej muzyki jaką zaciekawiasz, zamiast się szatkować, kroić i dziurawić?

Niech się ZESPOŁOWI dobrze dzieje. Zdolniachy. Pozazdrościć.

W kwestii pytania o bitwy... ponieważ są atrakcyjne dla widzów, oraz istnieje przekonanie ,że to są punkty zwrotne w historii i wokół nich budowane są współcześnie wydarzenia.

Ale generalnie okazuje się że właśnie te bitwy mają najmniej wspólnego z rekonstrukcją 😄 , dostajemy rycerzy bez koni, z mieczami zamiast kopii oraz walkę na tępe miecze bez zadawania sztychów 😉 

Rekonstrukcja to badanie historii w praktyce, na przykładzie muzyki np.

Jest mnóstwo zespołów które grają muzykę uznawaną za średniowieczną na instrumentach takich jak gitara akustyczna , perkusja itepe... to są zespoły folkowe , jak Percival który nagrał muzykę do gry Wiedźmin. Vocantus gra na instrumentach jak najbardziej zbliżonymi do muzealnych eksponatów z epoki, w niektórych są struny z jelit, badają zapis muzyczny i próbują go zinterpretować gdyż zapis nutowy nie istniał bodajże do XVIII wieku , zresztą wiele systematyk to wiek XIX, tańce w średniowieczu pewnie istniały ale , te z festynów to tańce z XVII wieku w strojach z XV. Poza tym większość tekstów śpiewanych przez misinigerów jest bardzo podobna do twórczości współczesnych artystów zwłaszcza zachodnich 😄 mówią o seksie , jedzeniu, a żarty to głównie odniesienia do wypróżniania się... 

Wojtku jak będzie koncert , zwłaszcza w ciekawym akustycznie miejscu to oczywiście powiadomie . Warto ze względu na brzmienie , ciężką pracę którą wykonują na wielogodzinnych próbach oraz biały głos Uli ❤️ 

1/ Na jakie częstotliwości działają te panele?

2/ Z czego są, jaką mają grubość i czy przylegają bezpośrednio do ściany, a jak nie, to jak daleko są od ściany?

Działają od 260hz, wymiary 107x21x8,5 cm, waga 1 kg.

Przylegają do ściany i mają przekrój ciwierć walca.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Dzięki za informację @Kazik II. W kontekście sub-basu, na niego działają albo celowane pułapki, albo ustroje maksymalnie ciężkie. Takie o masie 1 kg też bywają potrzebne, mam tylko nadzieję, że nie ulokowałeś ich w narożnikach, bo tak niektórzy robią, a nie ma to żadnego uzasadnienia.

A @cimoon jak zawsze wywołał u mnie objawy szperacze. Te bitewne opisy przypomniały mi, że mam kawałek półki z płytami, gdzie takie marszowo-podniosłe klimaty się panoszą. Musiałem aż pogrzebać, żeby przypomnieć sobie, jak w systematyce muzycznej określa się ten gatunek.

MARTIAL MUSIC / MARTIAL ROCK - według wikipedii inspiracje czerpie z rocka industrialnego, dark ambientu, neofolku. Jest coś takiego jak muzyka marszowa. A nawet Google wyświetla instrument: werbel marszowy. Kupuję - będzie żywy wzorzec idealnego brzmienia {:-) Stwierdzić jedno trzeba, że podobnie jak w VOCANTUS jest bogactwo niespotykanych brzmień - wielu akustycznych! Już się wypowiedziałem, co myślę o wojowaniu, potyczkach i podbojach, dlatego nie podaję przykładów zespołów. Takie czasy, że jeszcze ktoś mi przypisze "wojenno-promocyjne" zamiary, wpadnie i płyty pozabiera (hi, hi). Nie wiem dlaczego mam skojarzenia z szantami. Okres wakacji czy podobna rola utworów, pisanych dla podtrzymania ducha przygody i jednoczenia ludzi. Z punktu widzenia melomana - tu i tu jest bardzo rytmicznie...

Czy VOCANTUS - w swoich czasach - miał zagrzewać do boju? Czy to na dworach się grało, jako tło do trunków? Nie mam pewności, czy w dobrą strone się zainspirowałem. Może powinienem przypomnieć sobie o półce, gdzie mam płyty z "jodłowaniem" do niemieckiego piwa. Tu wymienię: BLACK FOOSS - "Jommer noh Hus" (i kawałek o tym tytule). Zabawa jest przednia. I jakość brzmienia fantastyczna. @Kazik II uważaj, przy tym panele ze ścian spadają :-))

W dniu 31.07.2022 o 21:18, cimoon napisał:

Teledysk nagrała i zmontowała moja 17letnia córka zatem nie można hejtować 😄

Gratulacje dla córki i czekam również na płytę.

• 2 tygodnie później...

Będąc przy płytach, może kogoś zainteresuje. Dziś widziałem 2 nowe sztuki tej płyty winylowej - w cenie 25 zł:

1223793216_JohnM_LP.thumb.jpg.bbc422baf4270c746db0ade6f85fb19a.jpg

Artysta dość poważany i ceniony. To chyba ulica 1 Maja - sklep na rogu, mają tam ciuchy, do niedawna też sporo książek i innych okazjonalnych rzeczy. Nie kupiłem, nie moja muzyka, ale (jeśli to ważne...) dobrze jest nagrana.

Przy okazji, nie zawsze miałem pod ręką, a czasem brakowało. Od teraz na wyposażeniu KLUBOWYM są słuchawki Sennheiser HD-201. Najlepsze z najtańszych, jakie znam. Mają tak wiele zalet i grają z tak daleko posuniętą audiofilską manierą, że znakomicie wywiążą się z roli punktu odniesienia.

HD-201.thumb.jpg.037896b7c694a36d4ff37eb3d5e7bdac.jpg

W zwykłej cenie, wymieniona wyżej płyta LP, kosztuje tyle, co te słuchawki. Się porobiło na tym świecie...

Edytowane przez Wuelem
  • 1 miesiąc później...

Proszę Państwa - wakacje się skończyły i rozpoczyna się sezon audio !

Wojtek - co być powiedział (a w zasadzę napisał) na wizje spotkania klubowego ?

Zorganizujesz nam jakiś mini pokaz ? (ciągle będę Cię męczył tymi warsztatami z ustawiania kolumn :)

Szukam kontaktów w Elblągu i okolicach !

to może dorzucę jeszcze pytanie na które moglibyśmy sobie przy okazji takiej demonstracji porozmawiać:

czy a) z każdych kolumn i  b) w każdym pomaszczeniu - da się wyciągnąć tzn scenę (eng. sound stage) i tzw. skupienie (eng. focus)

W dniu 20.09.2022 o 21:54, cruse napisał:

co być powiedział (a w zasadzę napisał) na wizje spotkania klubowego ?

Napiszę, że z mojej strony pełna przychylność. Jakieś pomysły, zgłoszenia... i można działać.

W dniu 20.09.2022 o 21:54, cruse napisał:

(ciągle będę Cię męczył tymi warsztatami z ustawiania kolumn :)

Jak rozumiem, chodziło o uwzględnienie zasad akustyki pomieszczeń. Jeśli tak, występują dwa warianty na zajęcie czasu: A) wyliczenia dla ustalenia miejsc bez modów (raczej to nudne i nic pokazowego), B) porównanie brzmienia w miejscach optymalnych i poza nimi (po porze letniej, żebym się nie napocił przy przenoszeniu... dziękuję za troskę 🙂).

W praktyczniejszej postaci widzę to w dwóch opcjach: A) ktoś niezadowolony ze swoich kolumn, przynosi je do klubu, wyciągamy z nich maksimum przez dobre ustawienie, B) ktoś niezadowolony ze swoich kolumn, zgłasza się o pomoc, w odwiedzinach ustawiam je właściwie tłumacząc co, jak i dlaczego.

Radio..thumb.JPG.7aba80afc3904ff8deed469dbe9b1b5f.JPG

Życiowo patrząc, nie zawsze najlepsze miejsce jest wybierane jako ostateczne. Niektórzy chcą mieć DUUUŻYYY DŹWIĘK (dla zobrazowania wielkości, w prawym dolnym rogu jest zwykłego formatu książka...) 🙂 . Jeśli producent zestroił kolumny tak, że mają podbity bas - zostanie wybrane miejsce z dołkiem w tej częstotliwości. Podobnie w przypadku kolumn, ale z brakami w basie - odjedziemy od wyznaczonego punktu w kierunku ściany, aby skorzystać z podbicia wynikającego z półprzestrzeni. Ściśle według kalkulacji ustawiamy np. subwoofer, który ma własną regulację poziomu, a w wybranym miejscu będzie grał zawsze najczyściej.

W dniu 21.09.2022 o 11:24, cruse napisał:

czy z każdych kolumn i w każdym pomaszczeniu - da się wyciągnąć skupienie (eng. focus)

Stabilność źródeł pozornych to podstawa dobrego grania. Nie mogą się rozmywać, obraz muzyki nie może składać się z plam. Trudność jest taka, że wszystkie elementy toru składają się na końcowy efekt. Też kabel sieciowy podpięty w przeciwfazie rujnuje punktowość. Według mnie, zawsze można namierzyć przyczynę, dlaczego muzykę słychać w niewłaściwy sposób.

Dla płyt CD nastał okres schyłkowy, więc tym bardziej warto odnotować, że na mapie miasta pojawiło się miejsce, gdzie można je znaleźć. Do tego jest sąsiedzku względem adresu klubowego (DEALZ / al. Grunwaldzka - ELZAM).

1370658930_pytyCD.thumb.JPG.ca7169481c589382248decd8a48f182e.JPG

A skoro tak, to zaproponuję formę zabawy i spotkania. Wejściówką byłaby nie rozpakowana płyta z DEALZ (kosztują symbolicznie: 6 zł sztuka / za dwie kupione 10 zł, czyli po 5 zł) --> porównamy jakość jej brzmienia --> wytypujemy zwycięzcę.

Czyli CELEM jest zakup płyty o NAJLEPSZEJ jakości dźwięku.

Popularnym w światku audiofilskim jest "zarzucać", że ktoś lubi jakiś typ brzmienia. Jest do jakiegoś przyzwyczajony. Zawsze twierdziłem, że na JAKOŚĆ można spojrzeć obiektywnie. To, co słychać, można opisać z wyróżnikami POZYTYWNYMI lub NEGATYWNYMI. Są one jednoznaczne w swoim znaczeniu. Podsumowując, jakość dźwięku podlega obiektywnej ocenie.

Zatem jeśli ktoś chętny, niech kupi swoją "zawodnika - wejściówkę". Wymyślę jakąś nagrodę albo... po prostu reszta zrzuci się na sfinansowanie ZWYCIĘSKIEGO zakupu (szalenie kosztownego 🙂). Opcja do przegłosowania (gdyż to prawie jak zakład hazardowy...): zwycięzca zabiera też wszystkie płyty pozostałych (przegranych) uczestników.

Przypominam, płyta musi być w folii. Rytuał odpakowywania, typowy dla nośnika fizycznego, jest obowiązkowy. Bez tego nie ma PRZYJEMNOŚCI ze słuchania (taki wniosek mam z czytania tego forum). Oczywiście też najpierw przejrzymy książeczkę, czy aby nie ma tam instrukcji, co trzeba spełnić dla dobrego odbioru. Kto wie, co artysta lub wydawca płyty chciał słuchaczowi przekazać.

Wiem, durny pomysł, dodam samokrytycznie na koniec. Najzwyczajniej wpisów weekendowych nie należy brać na serio : -)

Cześć !

Wojtek - będzie nowa płyta CD - będziesz mógł ją nawet rozpakować 🙂

To kiedy to spotkanie bo już kolejne wątki z tematu ustawiania kolumn mi się objawiły.

Cześć. Chyba poczekamy na jeszcze jakieś zgłoszenia.

Mnie zawsze audiofilizm kojarzył się ze słuchaniem muzyki. Sprzęt był gorszy lub lepszy (zachowując chronologię zakupową), jednak w niezmiennej roli przekaźnika MUZYKI. A słuchanie jej to odpoczynek i wolniej płynący czas. Mam niejakie wrażenie, że zachodzi tu próba rozruszania mnie, gdy widocznym zadaniem jest zaktywizowanie Klubowiczów.

Niezobowiązujące propozycje muzyczne są ciekawsze niż teoretyzowanie o sprzęcie. Na nieszczęście, na sprzęcie najwyższej klasy "grają" tylko dobre realizacje. Jest to pułapka, bo im głębiej siedzi się w audiofilizmie, tym dalej odchodzi od muzyki. Trwam przy zdaniu, że fajnie będzie przeanalizować wybrane nagrania. Również pod kątem wyrysowania źródeł pozornych, w tym centralnego umiejscowienia wokalu. Ale żeby był dostatek próbek do porównań, mile widziane jeszcze jakieś zgłoszenia. Spotkaniowym dniem wybraliśmy piątek - na któryś się zdecydujemy.

PS. @cruse, jeśli nie będziesz miał konkurencji (mnie z zasady nie rozpatrujemy - robię to dla Was), jak wolisz zatroszcz się o materiał z ostrymi brzmieniami. Bo wtedy nie na jakości bezwzględnej się skupimy, ale na innych cechach nagrania.

• 3 tygodnie później...
20 godzin temu, cimoon napisał:

chętnie się z Wami spotkam

My z Tobą też !

Pierwszy wolny piątek - to ten po AudioShow -> 04-11

@Wuelem - zorganizujesz coś ?

Tak, na razie "organizuję" słuchawki - polubcie post #73 (wklejka do tematu), to może będą jako klubowe fajniejsze niż Sennheiser z paru postów wyżej...

Czy ktoś ma pod ręką słuchawki, które można by uznać za bardzo wysokiej klasy? Takie, które mogą być punktem odniesienia dla innych. Chętnie bym z pół godzinki posłuchał jakichś nawet absurdalnie kosztownych. Proszę pisać PW, dla takiego zgłoszenia Klub otwarty jest całodobowo : -) Uciekałem przed tym skutecznie - ogólnie przed oglądaniem TV, ale ostatnio wykupiłem dostęp do platformy z filmami, a że oglądam w komputerze i raczej późno, to zakładam słuchawki. W podziękowaniu za możliwość poznania przekażę dokanałówki JBL. Przewiduję wycofanie z rynku słuchawek z kablem, więc takich za 50 zł kupiłem 5 opakowań. Jak zostaną mi 4, też będzie git rezerwa : -)))

3 godziny temu, cruse napisał:

@Wuelem - zorganizujesz coś ?

No i temat przyszłego spotkania sam się rozwiązał. Podczas AUDIO SHOW będzie podpisywał płyty:
MICHAŁ WIŚNIEWSKI.

1118177101_IchTroje.thumb.jpg.a5e5b84e45696253d2eb956b772d6ea6.jpg

Już wybieram i odkładam, żeby nie zapomnieć. Poproszę na studyjnej "Trójce", "Czwórce" i na "Best of". Sprostam więc nawet życzeniom o konkretny utwór. Wiem, że też przepadacie za taką nutą!

Edytowane przez Wuelem

Słuchawki powiadacie...?

Jakiś czas temu nabyłem drogą zakupu 🙂 DAC Topping DX3 pro+, ma kilka fajnych gadżetów i możliwości ale jako DAC jest wg mnie beznadziejny... za to na forach jest chwalony jako wzmacniacz słuchawkowy... nie wiem, nie mam słuchawek dlatego chętnie wezmę to małe pudełko żeby zobaczyć czy na forach nie "kłamiom" 😉 

Odbiegając całkowicie od tematów audio z postów powyżej, chciałbym z głębokim żalem poinformować ,że wczoraj tj. 25 października 2022r. po nierównej walce z chorobą, opuścił nas nasz kolega Kazik Myśliński - nick audiostereo - "Kazik II"

Człowiek bardzo serdeczny, dla mnie bezwzględnie największy autorytet i mentor świata Audio. Bez względu na sytuację, służył zawsze dobrą radą i pomocą niekoniecznie związaną ze światem dobrego dźwięku. Dobry człowiek!

Łącze się w bólu z rodziną oraz wszystkimi bliskimi Kazika.

Kazik, mam nadzieję że słuchasz już muzyki w Muzycznym Raju. Do zobaczenia po drugiej stronie. Żegnaj przyjacielu!

Uroczystości pogrzebowe rozpoczną się w Kościele Bł. Franciszki Siedliskiej w Elblągu w dniu 29 października 2022r. o godz. 12:30, Msza o godz. 13:00,  po czym nastąpi odprowadzenie Zmarłego na Cmentarz Komunalny Dębica w Elblągu przy Nowym Domu Pogrzebowym

Dziś się dowiedziałem... Smutno... A pogrzeb w dniu Warszawskiego Audio Show. No cóż, Kazik składa teraz sprzęt i służy radą już Komuś Innemu. Tam to dopiero będzie miał możliwości i czas by w spokoju i skupieniu zatopić się w bogactwo dźwięku. Szacunek Kazik!

.., był postacią szczególną... zawsze życzliwy, pomocny, a jego wyjątkowość polegała m. in. na normalności, takiej zwyczajnej, życiowej..,

.., ot, dało się pogadać o wszystkim i niczym, bez zadzierania nosa. Miłośnik dźwięku, ale przede wszystkim kochał muzykę!

2 minuty temu, piano napisał:

.., był postacią szczególną... zawsze życzliwy, pomocny, a jego wyjątkowość polegała m. in. na normalności, takiej zwyczajnej, życiowej..,

.., ot, dało się pogadać o wszystkim i niczym, bez zadzierania nosa. Miłośnik dźwięku, ale przede wszystkim kochał muzykę!

Dokładnie Tak!

Zawsze dążył do prawdy, słabo na niego działała marketingowa "papka" 

Często razem obalaliśmy audiofilskie mity... będzie mi go cholernie brakowało. 

3 godziny temu, kooniuszy napisał:

Zawsze dążył do prawdy, słabo na niego działała marketingowa "papka" 

to prawda. 

Miał też te już rzadką cechę, spokojnie argumentować, przekonywać, bez dąsów, fochów i wulgaryzmów.

3 godziny temu, kooniuszy napisał:

będzie mi go cholernie brakowało.

mnie już brakuje. 

.., a jeszcze nie tak dawno, miesiąc nie upłynął, gadaliśmy 📞...

Teraz mnie naszło, że już wówczas, zamiast wsiąść w auto, pojechać, uścisnąć grabę, to naiwnie liczyłem na cud, ze jeszcze się zobaczym, a może ponownie ugoszczę Kazika u siebie. 

ot, naiwności niedoczekanie...

teraz żałuję, ale co to zmienia, gdy już po czasie...

refleksyjnie;

- śpieszcie się kochać ludzi, bo tak szybko odchodzą...

20 minut temu, piano napisał:

Teraz mnie naszło, że już wówczas, zamiast wsiąść w auto, pojechać, uścisnąć grabę, to naiwnie liczyłem na cud, ze jeszcze się zobaczym, a może ponownie ugoszczę Kazika u siebie. 

Też mnie to męczy.

Dzwoniłem do niego 6 października. Powiedział że musi nabrać sił i wkrótce się zobaczymy... 

Nie chciałem naciskać, teraz żałuje. 

W dniu kiedy się dowiedziałem popłakałem się jak dziecko. 

1 LISTOPADA - zastanawiam się i pisząc te słowa, czy tego oczekujecie. Czy akurat mi wypada.

Chyba ciszą przemawia się najlepiej. Ale jeśli uznacie, że obecność zostawia trwalszy ślad - w piątek 4 listopada (godzina 18.00) możemy być wspólnie myślami z @Kazikiem II.

Zaproponuję najbardziej podniosłe i uroczyste nagranie z prog-rocka, jakie znam: Solaris - Nostradamus.

Wysłuchamy - w ciszy - półgodzinnego fragmentu. Żaden inny temat nie będzie poruszony. Niech każdy przyniesie świeczkę, porozstawiamy je i będzie to jedyne światło. Muzykę puścimy trochę głośniej, niech się niesie. Usiądziemy po obrzeżu pomieszczenia. A w centralnym, tym najważniejszym miejscu - na środku zostanie...

P u s t e    m i e j s c e

.

.

.

.

Ikonka serducha niech posłuży zgłoszeniu obecności.

Albo niech cisza niesie wieczną pamięć.

Dla @Kazika II

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.