Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor Audio BX6 czy Klipsch RF62 II

TRIBUL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Stoję przed wyborem tych dwóch kolumn, najprawdopodobniej jutro dokonam zakupu, i czym bliżej tym większy mam mętlik w głowie :)

Muzyka jaką słucham to chillout, downtempo, trochę filmowej, trance, elektronika, żadnego rocka, metalu itp. Które z tych kolumn lepiej spiszą się w takiej muzyce? Elektornika z jaką ma to grac to Harman Kardon HK980 i HD980, netbook plus U-DAC2 , choć możliwe że przejdę na coś z Marantza. Lubie głośne odsłuchy. Bardzo proszę o porady najlepiej od osób które słuchały tych kolumn;)

https://www.audiostereo.pl/topic/88346-monitor-audio-bx6-czy-klipsch-rf62-ii/

To prawda że Harman Kardon 980 ma duże przesłuchy pomiędzy wejściami?

przy wybraniu zrodla innego niz to ktore jest podlaczone na polowie glosnosci idzie uslsyzec dzwiek z glosnikow. W innych modelach jest to duzo mniej zauwazalne.

Witaj ,zdecydowanie polecam RF 62II , miałem pod HK AVR360. MA są przereklamowane , Klipsch długo się wygrzewa , ale potem to tylko słuchać i cieszyć się muzyką.

Piszę w czasie przeszłym , bo przeszedłem na ciepłą stronę mocy-lampę i zbudowałem zupełnie inny system.

U mnie grały na 25m2 , a u Ciebie jakie jest pomieszczenie ?

Aktualnie pomieszczenie to 16 metrów ale wkrótce się to zmieni na coś koło 25 metrów, zapomniałem dopisać ze "wspomagam się" subwooferem JBL ES250P tak żeby lekko wspomagał fronty, lubię niskie częstotliwości.

Już któryś raz czytam opinię że MA przereklamowane. Jak Klipsche zagrają mój repertuar? Bo z tego co czytam to wszyscy kupują je do metalu, rocka a u mnie taka muzyka nie zagości raczej na pewno.

Co do tych przesłuchów pomiędzy wejściami to nic takiego nie ma u mnie.

Ktoś jeszcze coś pomoże? Bo jutro werdykt które kupić :):)

Ja nie do końca zgadzam się z tym że MA są przereklamowane. Moim zdaniem ten producent ma bardzo nierówną pod względem poziomu brzmienia ofertę i tutaj jest problem. Większość kolumn MA nie z wszystkim się zgrywa. Niestety kolumny z serii BX nie lubią głośnych odsłuchów - tracą na rozdzielczości, która i tak nie jest ich dobrą stroną. Poszczególne dźwięki zlewają się, dźwięk traci na przestrzeni. Do niezbyt głośnych odsłuchów polecam, są detaliczne, grają naturalnym i lekko ocieplonym dźwiękiem. Są dynamiczne i szybkie a do tego pozbawione agresji. Oczywiście wszystkie uwagi w odniesieniu do przedziału cenowego w jakim znajdują się te kolumny.

Witaj ,zdecydowanie polecam RF 62II , miałem pod HK AVR360. MA są przereklamowane , Klipsch długo się wygrzewa , ale potem to tylko słuchać i cieszyć się muzyką.

Piszę w czasie przeszłym , bo przeszedłem na ciepłą stronę mocy-lampę i zbudowałem zupełnie inny system.

U mnie grały na 25m2 , a u Ciebie jakie jest pomieszczenie ?

MA to nie są tak efekciarskie kolumny jak Klipsch, ale nie pisz takich głupot że są przereklamowane, mają świetny stosunek jakości do ceny jak na coś znaczącą markę. Wiadomo że są lepsze kolumny i w ich cenie ale są to albo DIY, albo mniej znane marki a nie sposób wszystkiego przesłuchać... Góra i średnica z tych "przereklamowanych" MA na tle Klipscha po prostu błyszczy, a ceny na MA BX są niższe od Klipscha RF za podobnej wielkości kolumny.

MA to nie są tak efekciarskie kolumny jak Klipsch, ale nie pisz takich głupot że są przereklamowane, mają świetny stosunek jakości do ceny jak na coś znaczącą markę. Wiadomo że są lepsze kolumny i w ich cenie ale są to albo DIY, albo mniej znane marki a nie sposób wszystkiego przesłuchać... Góra i średnica z tych "przereklamowanych" MA na tle Klipscha po prostu błyszczy, a ceny na MA BX są niższe od Klipscha RF za podobnej wielkości kolumny.

Z tych 2-uch modeli ciekawszym modelem jest zdecydowanie Klipsch , a najwiękrzą niespodzianką są Pylon Audio-Pearl. Moim zdaniem nijak ma się cena MA do możliwości i ceny tych nowych głośników.

MA zostały zjedzone w przedbiegach przez konstrukcje za 1 tysiąc krajowych złotówek.

Porównywałeś dane katalogowe RFII i BX ?

Trudno się rozmawia z człowiekiem który jest tak zagorzałym przeciwnikiem firmy MA, że musi dawać sobie upust w co trzecim poście. Żeby być wiarygodnym, trzeba być obiektywnym a Ty nie jesteś. Tekst: "MA zostały zjedzone w przedbiegach przez konstrukcje za 1 tysiąc krajowych złotówek." początkowo mnie rozbawił ale jak zrozumiałem, że dla ciebie kryterium jakości brzmienia mogą stanowić dane katalogowe to się trochę przestraszyłem. :)

Możesz wkleić? ... podejrzewam, że i tak błędnie je interpretujesz. Pomijam już fakt że dane katalogowe często o brzmieniu nic nie mówią.

Trudno się rozmawia z człowiekiem który jest tak zagorzałym przeciwnikiem firmy MA, że musi dawać sobie upust w co trzecim poście. Żeby być wiarygodnym, trzeba być obiektywnym a Ty nie jesteś. Tekst: "MA zostały zjedzone w przedbiegach przez konstrukcje za 1 tysiąc krajowych złotówek." początkowo mnie rozbawił ale jak zrozumiałem, że dla ciebie kryterium jakości brzmienia mogą stanowić dane katalogowe to się trochę przestraszyłem. :)

To działa w dwie strony , trudno się rozmawia z człowiekiem , który jest zolennikiem MA od przktycznie ZAWSZE :)

Pozdrawiam i miłego dnia:)

MA BX6 przy tych kipschach to muly,nie ma nad czym sie zastanawiac,do twojej muzy tylko klipsch,monitor audio to dobre kolumny ale nudne dla dziadka ktory lubi posluchac plumkania i cymbalek,zero emocji mozna usnac,po za tym daja plastikowe glosniki co by zaoszczedzic lipa na calej linii

No i masz babo placek :) Teraz to już w ogóle zwariowałem:)Odsłuchiwałem i tych i tych kolumn ale w różnych sklepach i nie w pomieszczeniach odsłuchowych, więc takie odsłuchiwanie można potraktować jako żadne prawdę powiedziawszy. Niestety ten kraj jest wyśmienicie zacofany, i tak cud ze znalazłem te głośniki w promieniu 80 km od miejsca zamieszkania... Wszędzie gdzie czytam to klipsch do naparzanki, bardzo głośnych odsłuchów i najlepiej do metalu i rocka, Monitor Audio znowu do takiej muzyki lipa, natomiast całą resztę niby ok. Jak jest w tych Monitorach, czy bas nie jest przypadkiem jak by kopał w puste pudło? Miałem w domu przez jakiś czas KEF Q55

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i bardzo mi się podobało, tyle ze to niewielkie głośniki i raczej głośno słuchać się nie dało, natomiast dźwięk klasa, jeżeli te Monitory zagrają na takim poziomie klasowym tyle ze głośniej to dla mnie jak znalazł. Jednak czy tak będzie:/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to byles sluchales i nie wiesz, bierz te klipsche potem bedziemy myslec co dalej :),maja bardzo wysoka skutecznosc napedzisz je kazdym wzmacniaczem,tranzystor nie bedzie pasowal to lampa zagra,monitor audio jak kupisz to zaraz bedziesz chcial je sprzedac

tak, a Ty oczywiście słuchałeś wszystkich modeli MA że wrzucasz je do jednego wora...

Z tych 2-uch modeli ciekawszym modelem jest zdecydowanie Klipsch , a najwiękrzą niespodzianką są Pylon Audio-Pearl. Moim zdaniem nijak ma się cena MA do możliwości i ceny tych nowych głośników.

MA zostały zjedzone w przedbiegach przez konstrukcje za 1 tysiąc krajowych złotówek.

niestety, ja nie patrze na to co piszą w danych technicznych, wolę odsłuchać osobiście

tak jak pisałem góra i średnica w MA BX6 na tle Klipsch RF 62 błyszczy, bas jest bardzo dobry na obydwu, tyle że Klipsch gra bardziej skrajami pasma

nie wiem jak mają się możliwości "głośności" w tych Klipsch ale to bardzo ciekawe co piszecie o MA BX6 (mających przewagę na starcie powierzchni membram w stosunku do RF 62) i że one nie nadają się do głośnego grania, czy aby na pewno dotyczy to modelu BX6 ? bo ja nie do końca rozumiem o co chodzi, pod końcówką mocy Sansui BA-F1 wymiatają aż miło, czy to głośno, czy to cicho... wcześniej miałem Paradigm Monitor 9v5 i żadnej różnicy w tym względzie nie zauważam, BX6 grają lepiej każdą muzykę oprócz może rocka i metalu, gdzie jest wymagany dość ostry i szybki, dynamiczny dźwięk (wygaszanie instrumentów, mniejsze wybrzmienia), przy tego typu muzyce nie ma takiej zadziorności, jest delikatnie ugrzeczniony przekaz, Rammstein nie brzmi tak groźnie jak powinien ;)

za to elektroniczną muzykę typu np Markusa Schulza grają doskonale, świetna średnica, wokale, przestrzeń, mocny bas i dynamika odpowiednia... najważniejsze - nie ma sybilantów jak w Paradigm czy Klipsch (wysokotonowiec z MA jest ze 2 klasy wyżej, gra szczegółowo i nie drażni ucha)... ja jestem bardzo zadowolony z BX6, lubię dźwięk rozdzielczy ale łagodny na górze, trochę ocieplony i nasycony na średnicy i basie, dlatego bardzo mi podpasowały

No i zamówiłem Monitor Audio BX6 ;) Do don111, Marcus Schulz daje rade:) Właśnie u mnie leci tyle że na razie na KEF Q1 :) Zaraz po tym będzie Schiller :) Dzięki za wszystkie Wasze odpowiedzi, na prawdę jestem wdzięczny. Jak tylko kolumny przyjdą, posłucham trochę to zdam relacje co i jak :)

Potem będę myślał czy przejść na Marantza czy też nie, podobno ładnie się zgrywa z MA, tu akurat mam dobrze bo znajomy mi pożyczy takowego na długie odsłuchy. Myślę nad Marantz PM7001 KI, ale to akurat wyjdzie w "praniu" jak będą kolumny.

Don111, takie pytanie na boku:) Dobrze grają taką muzę?

,"rozpędza" się po 2-giej minucie :)))

@ Tribul

w ten sposób się kolumn nie kupuje, powinieneś sam przesłuchać bo gusta są różne

ale mam nadzieję, że Tobie też się spodobają

a ten kawałek brzmi również bardzo dobrze :)

jeszcze taka rada - od razu zatkaj sobie bas refleksy (przynajmniej te przednie, są zatyczki w komplecie), będzie bas lepszej jakości

Ok dzięki, sprawdzę;) Tak jak pisałem słuchałem obydwu kolumn ale w zupełnie innych sklepach, i nie w pokojach tylko na dużych powierzchniach gdzie kręcą się ludzie w te i wewte, Klipsch np w Media Markt;/ Tak że to żadne słuchanie i porównywanie.

Ja nie tak dawno kupiłem BX6, tyle że grają pod amplitunerem KD i to kiepskim, który jest na liście do wymiany oczywiście. Tak czy siak mam kilka spostrzeżeń. Poprzednio miałem monitory i dźwięk był szybszy. Na początku ustawiłem kolumnę na gumowych nóżkach. Teraz stoją na kolcach. Bas mniej gromowładny ale skrócony - lepszy. Dla mnie bas ma zmiękczony charakter. Niekiedy wychodzi to na plus innym razem na minus, właśnie w metalu.

Z góry i średnicy jestem całkowicie zadowolony. Góra jest w sam raz. Poprzednie głośniki jakie miałem zawsze mnie raziły górą i męczyły. Na tych kolumnach zdarza mi się odtwarzać dźwięki i po 8 godzin i nie odczuwam dyskomfortu.

don11

nie dziwne ze ci sie spoobaly te MA bx6,po przesiadce z paradigmow zwlaszcza z seri monitor wszystko gra super nawet altusy

Ale to też zależy, których Monitorów, bo np v.6 w porównaniu do v.7 to całkiem inna bajka. Słyszałem w salonie monitor 7 v.6 i nie umiałem zmęczyć żadnego kawałka do końca (kolumny wygrzane w towarzystwie średniej półki NAD ampli + cd). Zaraz po nich usłyszałem nowszą wwersję czyli monitor 7 v.7 i to było tak jakby podpięto mi 2 półki wyższe konstrukcje, bas, scena, barwa, ogólnie równowaga tonalna wszystko było kilka oczek wyżej (kolumny wyciągnięte dopiero co z pudeł) i gdyby nie ta cena, to by stały juz u mnie w pokoju. Jeśli znajdę gdzieś w okazyjnej cenie to kupię. Klipscha rf-52 nie kupiłem po tym jak usłyszałem tannoy mercury v4 (super kolumny). Niedawno słyszałem KEFy IQ70 których cena była droższa niż Klipschów prawie 2 krotnie (!) większa niż Tannoy, a grały jak dla mnie fatalnie (za wyjątkiem całkiem miłego basu i dobrej sceny) ale przynajmniej wyglądały nieźle. Gdyby monitor 7 v.7 kosztowały w przedziale 1,8-2 tyś to dla mnie byłyby idealne, bo dżwiękowo dużo bardziej mi odpwiadały niż np Dali Concept 6, Dali Zensor 5, Heco metas xt 501, Esa Vivace, AE neo3 (wszystko w okolicach 2-2,2tyś).

don11

nie dziwne ze ci sie spoobaly te MA bx6,po przesiadce z paradigmow zwlaszcza z seri monitor wszystko gra super nawet altusy

Popukaj się w głowę zanim coś napiszesz.

Altusy stawiasz wyżej niż Paradigmy nawet monitor?

Do Paradigmów trzeba podpiąć bardzo mocny,wydajny,"ciepły" w miarę wzmacniacz i resztę toru audio.

Do Paradigmów trzeba podpiąć bardzo mocny,wydajny,"ciepły" w miarę wzmacniacz i resztę toru audio.

Tanie modele Paradigm mają taki uśmiech dyskoteki, że cokolwiek nie podepniesz, to tego nie wyrównasz (nie licząc korektora). W miarę przypominające naturalne brzmienie to są Paradigm S6, Paradigm S2 .

ps. nie wiem jak ta najnowsza seria Monitor 7

a ile kolumn ma liniową charakterystykę ? studyjne ?

Paradigmy nawet z niskiej serii są dobrymi kolumnami w swojej cenie ale nie do spokojniejszych brzmień, ta marka ma w sobie coś interesującego w swoim dźwięku

ciepły wzmacniacz z nasyconym brzmieniem (typu stary Nad, Sansui, Jungson) i jest bardzo dobrze nawet na v5/v6

dodatkowo muszą być wygrzane, bo inaczej grają płasko, sucho i z pustym basem, prawdopodobnie wina bardzo twardych zawieszeń

także jeśli ktoś słucha na nowych Nadach czy innych suchotnikach to niestety, nic z tego nie będzie

te kolumny bardzo różnicują wzmacniacze, jest spory rozstrzał - od kiepskiego po bardzo dobre połączenia, np MA BX6 w porównaniu do Paradigm to grają bardzo podobnie na wszystkich wzmacniaczach, jednak najlepsze połączenie odpowiedniego wzmacniacza z Paradigm nie zapewni jakości BX6 nawet ze słabszym wzmacniaczem

posiadam akurat od miesiąca paradigmy 9 v.7, takze dopiero zaczynaja sie rozkrecac i czuje to,

nie bede opisywał szczegolow dzwieku,

powiem tylko ze jestem bardzo zadowolony,

wszystko jest tak jak oczekiwałem,

muzyka klubowa, polski rock, ballady.

zaznaczam ze mam 23 lata i nie slucham "szumu lasu" czy "spiewu koliberkow" ;)

kolumny wedlug mnie bardzo dynamiczne, mocne, dzwiek jest przestrzenny, stereofoniczny.

aha, altusy tez mialem:P nie ma nawet co porownywac.

i co mi sie w nich podoba w stasunku do konkurentow, a przede wszystkim do poprzedniej serii

to poprostu wyglad:D jak dla mnie idealnie sie prezentuja. pozdrawiam.

a ile kolumn ma liniową charakterystykę ? studyjne ?

Tu nawet nie chodzi o to by kolumny były super równe ... problem polega na tym że Paradigm 7v6 mają góry i doliny gdzieś na +-6 dB ... +-7dB (to jest dużo nawet na "Hi-Fi").

Tu nawet nie chodzi o to by kolumny były super równe ... problem polega na tym że Paradigm 7v6 mają góry i doliny gdzieś na +-6 dB ... +-7dB (to jest dużo nawet na "Hi-Fi").

Zauważ,że wiele kolumn ma podbite skraje pasma.

Co komu się podoba i to tyle w tej kwestii bo pytanie jest MA vs Klipssch

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.