Skocz do zawartości
IGNORED

Głupia nowa moda czy spisek ? ;)

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Tak przeglądam ostatnio ofertę kompów All-in-One... Pomyślałem sobie, że taki komp byłby fajną podstawą do obsługi tylko muzyki i filmów.

I co się okazuje?

Bardzo wiele nowych konstrukcji posiada gniazdo HDMI ale z ograniczoną funkcjonalnością - mianowicie tylko HDMI-in. Nie ma HDMI - out i jeśli chcę wysłać sygnał HDMI z takiego kompa na duży telewizor, to już nie mam jak.

Nie ma żadnego logicznego i ekonomicznego uzasadnienia na takie okrojenie funkcjonalności. Wietrzę spisek producentów komputerów i telewizorów... ;)

Chodzi o to, byśmy nie mogli oglądać lewych plików Full-HD na dużych ekranach.

Ale goście strzelają do własnej bramki, bo np. projektora w tym układzie też nie ma jak podłączyć.

Paranoja.

Kto planuje zakup kompa w najbliższym czasie, szczególnie All-in-One niech zwraca szczególną uwagę, czy HDMI działa w obie strony!

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

https://www.audiostereo.pl/topic/88575-g%C5%82upia-nowa-moda-czy-spisek/
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Przyznam że nie do końca rozumiem.

HDMI in w komputerach "All in One"? To chyba jakaś nowość, mógłbyś podrzucić jakiś link do przykładowej konfiguracji, gdzie takie coś występuje?

Coś źle musiałeś przeczytać / zrozumieć. Nie ma czegoś takiego (wg mojej w miarę szerokiej wiedzy). Ponadto pozwolę sobie zwrócić Twoją uwagę na fakt, że hdmi in pozwalało by na nagrywanie i rozpowszechnianie filmów nagranych z np. dekodera. A na to oficjalnie nikt nie pozwoli. :)

Nie wierzycie?

To zobaczcie: np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W specyfikacji idźcie do "connectivity". VGA i HDMI - tylko input!

Dziś w sklepie z kolei trafiłem na nowe all-in-one Acera. Nie ma ich jeszcze na e-bayu. I tam nawet na pudełku pisze "HDMI in".

Żeby było weselej - są 2 gniazda opisane jako "HDMI in" i "HDMI out" i do tego "HDMI out" podłączyliśmy w sklepie telewizor i... oczywiście nic! NIe było obrazu! Gniazdo wygląda na odłączone.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) np. Asus posiadający HDMI in i out.

Zaś

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ma tylko wejście HDMI, nie posiada wyjścia.

No coś jest na rzeczy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Jesli to prawda to musisz poczekac... predzrj czy pozniej jak wiadomosc.sie rozniesie to jalis chinczyk wyprodukuje plyte z hdmi out w koncu perspektywa zarobku jest kuszaca... i od razu wszyscy skopiuja... bo w przeciwnym razie gdy tego by nie zrobili jawnie pozwola.na podbicie rynku przez.produkty tegoz chinczyka

chwilowy brak działalności w audio.

Nie wierzycie?

To zobaczcie: np

Ukryta Zawartość

Podobnie jest w tanszych All-in-onach MSI, a juz w troszke drozszych jest wyjscie VGA out - widac mozna. A dlaczego nie HDMI out - zagadka? Podejrzewam raczej badania marketingowe i "smiale decyzje" producenta wychodzacego z zalozenia ze taki sprzet z "ogromnym" ekranem bedzie traktowany raczej jak monitor niz zrodlo sygnalu. Ale jak slusznie zauwazyles co z PROJEKTOREM? W NIEKTORYCH Allach jest mozliwosc podlaczyc pod VGA OUT ale to nie ta jakosc. Zastanawiam sie czy nie znajdzie sie jakas przejsciowka z USB na HDMI out, cos w rodzaju grabbera USB tylko w odwrotna strone. Pytanie tylko jaka takie rozwiazanie ma jakosc?

Ukryta Zawartość

Pierwszy i trzeci przypadek, to wg mnie typowe "piszę, ale nie wiem o czym". Zauważ, że złącze analogowe video D-SUB też jest podpisane jako wejście. A chyba każdy średnio ogarnięty użytkownik PC będzie wiedział, że służy to do wysłania sygnału analogowego do monitora pracującego w takim standardzie, a nie odwrotnie ;) Spotkałem się też, że gniazda USB to też raz wejścia, raz wyjścia - przecież docelowy klient nie musi kojarzyć o co chodzi i chce tylko wiedzieć czy jak podepnie mysz albo pendrajwa to zadziała.

Co do "niedziałania" z TV - może trzeba HDMI jakoś uaktywnić, albo karta nie mogła poradzić sobie z parametrami wyświetlania (jakieś telewizyjne HD kontra typowe monitorowe rozdzielczości). Przecież po HDMI można też podłączyć zwyczajny monitor przez przejściówkę.

Jeszcze jedna sytuacja przychodzi mi do głowy, np. w mojej płycie głównej z wbudowaną grafiką złącza DVI i HDMI współdzielą ten sam hardware. Nie jest możliwe jednoczesne korzystanie z obu, także jak już podpiąłeś monitor po DVI to HDMI jest nieaktywne.

A sprawdziliście co się działo po podpięciu TV do gniazda "In"? ;)

Okazuje się, że jest tak jak pisałem wcześniej. Wystarczy przeczytać instrukcję obsługi by zauważyć, że są to wejścia typowo monitorowe, do dodatkowego podłączenia takich urządzeń jak np. odtwarzacz DVD, jakiś set top box, czy też notebooka by mieć obraz na większym ekranie (o ile nie ma się przypadkiem notka z lepszym ekranem niż all-in-one) .

Zastanawiam sie czy nie znajdzie sie jakas przejsciowka z USB na HDMI out, cos w rodzaju grabbera USB tylko w odwrotna strone.

Takie rozwiązania istnieją już od dłuższego czasu.

Tak przeglądam ostatnio ofertę kompów All-in-One... Pomyślałem sobie, że taki komp byłby fajną podstawą do obsługi tylko muzyki i filmów.

I co się okazuje?

Bardzo wiele nowych konstrukcji posiada gniazdo HDMI ale z ograniczoną funkcjonalnością - mianowicie tylko HDMI-in. Nie ma HDMI - out i jeśli chcę wysłać sygnał HDMI z takiego kompa na duży telewizor, to już nie mam jak.

Nie ma żadnego logicznego i ekonomicznego uzasadnienia na takie okrojenie funkcjonalności. Wietrzę spisek producentów komputerów i telewizorów... ;)

Chodzi o to, byśmy nie mogli oglądać lewych plików Full-HD na dużych ekranach.

Ale goście strzelają do własnej bramki, bo np. projektora w tym układzie też nie ma jak podłączyć.

Paranoja.

Kto planuje zakup kompa w najbliższym czasie, szczególnie All-in-One niech zwraca szczególną uwagę, czy HDMI działa w obie strony!

mam dwa kompy z hdmi i wysyłany sygnał po hdmi na telewizor jest video i audio razem bez problemów nie wiem w czym w zasadzie masz problem,

są czasem może problemy z uruchomieniem dźwięku po hdmi ale sporadyczne,

Focal + Naim

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.