Skocz do zawartości
IGNORED

Variovent element stratny

wojtas75

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Posiadam od dawna kit Dynaudio ,,Aries" .Jednak kupiłem go nie w komplecie(same głośniki).Wysokie d260 ezotec i bas 20w-75 4ohm.W komplecie powinien być jeszcze variovent lecz nie było mnie wtedy już na niego stać.Teraz robię nowe solidniejsze skrzynie do nich i chcę je zrobić według oryginalnego planu.Czym lub też w jaki sposób mogę zastąpić ów element stratny.Szukalem w internecie ale nie można nigdzie go juz kupić.Podobną część robił scanspeak ,ale też jej nigdzie nie ma.Może wykonać go samemu,ale jak???

https://www.audiostereo.pl/topic/88781-variovent-element-stratny/

Sprawa jest prostsza niż się na początku wydaje. Trzeba sprawdzić jaki typ zastosowano w oryginale i obliczyć jego powierzchnię czynną, a następnie wybrać się do jakiegoś marketu z armaturą i kupić kratkę o podobnej wielkości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Następnie zaopatrzyć się w różnego rodzaju włókniny używane do tłumienia obudów i doświadczalnie dobrać jego ilość, która zatyka wylot kratki.

można zastosować sztywną siatkę wyciętą na wymiar kratki w celu dociśnięcia wytłumienia.

Powodzenia.

Ukryta Zawartość

Zawsze można wywiercić w tylnej ściance ileś dziur, zrobić deseczkę z MDF z podobnym pattern'em dziur a następnie między jedno a drugie wsadzić płat filcu i ścisnąć na śruby. W ten sposób jest pole manewru na dobór grubości filcu.

A tak w ogóle to zniknięcie tego wynalazku z rynku nie jest przypadkowe, idea jest po prostu do luftu i nie wytrzymała próby czasu.

A tak w ogóle to zniknięcie tego wynalazku z rynku nie jest przypadkowe, idea jest po prostu do luftu i nie wytrzymała próby czasu.

Bo raz, niewiele jest na rynku głośników z wysokim Qtc w segmencie Hi Fi i mało która firma, która robi obudowy zamknięte stosuje takie głośniki, a dwa

przy niskiej efektywności przetworników z niskim rezonansem i niskim Qtc zysk jest faktycznie niewielki, choć w pomiarach zniekształcenia w obudowie stratnej są mniejsze niż w zamkniętej a odpowiedź impulsowa lepsza.

Mam stare Dynatrony które po zaaplikowaniu variovetnu przestały podbarwiać wyższym basem i dźwięk stał się bardziej otwarty.

O to mi chodzi ,,jamelo''.Ten głośnik ma właśnie wysokie Qtc=0.4 .W oryginale głośnik gra w jednej zamkniętej komorze,a ta druga(około połowa skrzyni) też jest zamknięta i oddzielona jest varioventem.Próbowałem basrefleksu ale gra to nieciekawie.Widziałem charakterystyki impulsowe tego głośnika w zamkniętej obudowie z varioventem i bez niego.Z tym pierwszym były lepsze.Co do podbarwiania wyższego basu to u mnie to występuje dosyć mocno.Próbowałem różne ustawienia kolumn , wytłumianie pokoju,pułapki basowe i niewiele pomogło.Może variovent by to złagodził???

Ten głośnik ma właśnie wysokie Qtc=0.4

To nie jest wysokie Qtc, wysokie jest dopiero powyżej 0.6 - 0.7.

Variovent obniża f3 w stosunku do obudowy zamkniętej.

Spróbować warto jak inne działania były nieskuteczne. Możliwe, że któryś rezonans pomieszczenia nakłada się dodatkowo na podbicie basu w obudowie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

Ukryta Zawartość

Ciekawy temat.Przeczytałem w całości co mnie jeszcze bardziej utwierdziło w sensownosci zastosowania varioventu.Tylko skąd jak go kupic lub wykonać??????Widziałem stare kolumny z varoventem na allegro ,ale pszły za niemałe pieniądze i szkoda byłoby je z niego wybebeszać.

Ukryta Zawartość

Oryginalny datasheet przewiduje wręcz możliwość zmian w materiale tłumiącym. Dlatego wariant z "sitem" o łącznej powierzchni otworów takiej jak oryginał, z filcem w środku mógłby się sprawdzić. Zwłaszcza jeżeli ma to być w środku budy, do pewnego stopnia działające również jako prędkościowe tłumienie fal stojących.

Dodałbym jeszcze że tu:

Ukryta Zawartość

twierdzą że mają oryginał "in stock".

Tyle że poprawa impulsu czymś tak parszywie nieliniowym nie byłaby numerem 1 na mojej liście priorytetów. Wolałbym normalną zamkniętą budę z kompensacją rezonansu albo może jakąś aktywną korekcję w typie Linkwitz Transform.

Ukryta Zawartość

Tyle że poprawa impulsu czymś tak parszywie nieliniowym nie byłaby numerem 1 na mojej liście priorytetów. Wolałbym normalną zamkniętą budę z kompensacją rezonansu albo może jakąś aktywną korekcję w typie Linkwitz Transform.

Często proste i tanie rozwiązania z przed półwiecza są niedoceniane. Będę niedługo eksperymentował z różnymi obudowami do ZRT Zapha, to nie omieszkam sprawdzić działania varioventu.

Oryginalne varioventy działają własciwie tylko w najniższej oktawie. Powyżej obudowa działa jak zamknięta. Jak dla mnie same plusy

Pomiary z Varioventem:

Ukryta Zawartość

Troels używa ich w kilku konstrukcjach i bardzo chwali. Dodatkową funkcja varioventów jest mozliwość zrobienia mniejszej budy bez starty na zejściu.

Ukryta Zawartość

"Dodatkową funkcja varioventów jest mozliwość zrobienia mniejszej budy bez starty na zejściu."

Chyba raczej bez podbicia dolnego skraju przetwarzanego pasma na skutek zamierzonego pomniejszenia obudowy.

Element stratny stosuje się, gdy głośnik ma bardzo wysoki Qts, co nawet w dużej obudowie zamkniętej prowadzi do podbicia. Po zastosowaniu dobrze dobranego otworu stratnego głośnik "widzi" skrzynkę jakby większą na basie, natomiast wyżej obudowę zamkniętą o rzeczywistej pojemności. W wykresie z linku powyżej jest pokazane to zjawisko.

Membrana stratna nie jest uzywana wylacznie dla glosnikow z wyzsza dobrocia. W sprzecie Car audio bardzo popularne sa konstrukcje aperiodyczne w zestawach nastawionych na wysoka jakosc dzwieku, a nie wysoki poziom decybeli. Stosuje sie tam glosniki wylacznie o najnizszym mozliwym Qts i bardzo male obudowy z duza membrana stratna. Przy niskim odcieciu bas jest bardzo dobrze rozciagniety w dol. Wada tego rozwiazania jest niestety duza utrata efektywnosci.

Nie mozna mowic, ze obudowa stratna nadaje sie wylacznie dla glosnikow z wysoka dobrocia.

Nie mozna mowic, ze obudowa stratna nadaje sie wylacznie dla glosnikow z wysoka dobrocia.

Masz rację, ale największe korzyści varioventu widać właśnie w sprzęcie domowym z głośnikami o wysokim Qtc w obudowach zamkniętych.

Tak, lecz dzis takich glosnikow produkuje sie bardzo niewiele, co tez zdecydowalo o wypchnieciu z rynku Varioventu. Wlasciwie niebardzo da sie zrobic kolumne dwudrozna na nowoczesnych glosnikach przeznaczonych do pracy w basrefleksie.

Poza tym warto pamietac o obudowie stratnej w przypadku obudowy dla glosnikow sredniotonowych w konstrukcjach trojdroznych.

Mały kubel wody (zimnej)

Po jaką cholere podniecać sie tym wynalazkiem ?

Jesli Dynaudio odeszło od tego znaczy to była pomyłka nie uważam aby się tematem podniecać i wracać.....

Osobiście mnie to wyglądało na plastikowy tłumik wypełniony w środku jakaś gąbką .... (lub czymś podobnym)

ot cały element stratny .....

To tak jakbyście się doszukiwali rozwiazań w maluchu (tak wiem do naprawy wystarczał młotek i francuz)

Po za tym tego elementu proaktycznie sie nie kupi (pewnie można gdzieś uszczelić na ebay)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak autor bardzo chce a nie ma konta na ebay (potrzebna zalecana CC) mogę mu pomóc w zakupie :) aby nie było że jestem nie uczynny czy cuś :) - Wystarczy napisać na priva lub na maila...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To że coś zostało wyparte z rynku, nie oznacza, że zostało zastąpione czymś lepszym. Po prostu nikt dziś nie chce kupować dużych kolumn. Jest zapotrzebowanie na wąskie słupki na 6" pierdziawkach, a tu BR jest niezastąpiony.

Jesli chodzi o Variovent, to nie ma się czym podniecać i nie widzę tu nikogo, kto by to robił.

Cała jego funkcja sprowadza się do tego, że głośnik widzi większą obudowę i niwelowania ekektu poduszki powietrznej. Tyle.

Mały kubel wody (zimnej)

Po jaką cholere podniecać sie tym wynalazkiem ?

Jesli Dynaudio odeszło od tego znaczy to była pomyłka nie uważam aby się tematem podniecać i wracać.....

Tak samo można powiedzieć po jaką cholerę ludzie zabiją się w poszukiwaniu archaicznych głośników z lat 50-siątych i montują je w odgrody.

Ciekawe dlaczego na każdym Audio Show można posłuchać konstrukcji na archaicznych głośnikach.

Widać nie dla wszystkich postęp techniczny jest zawsze jednoznaczny z lepszym dźwiękiem.

Dynaudio stosuje do dzis Variovent, lecz nie w sekcji niskotonowej.

Obecnie to chyba tylko ME Geithain we wszystkich swoich topowych zestawach korzysta z obudowy stratnej. Tu akurat jest ciekawostka, bo te obudowy sa rowniez kierunkowe na basie dzieki elementowi stratnemu. W swiecie profesjonalistow ich konstrukcje sa badzo cenione za jakosc dzwieku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cała jego funkcja sprowadza się do tego, że głośnik widzi większą obudowę i niwelowania ekektu poduszki powietrznej. Tyle.

Czy aby napewno? Głośnik który widzi większą obudowę będzie miał na charakterystyce impedancji wyraźnie zaznaczony szczyt, przy variowencie jest on w dużym stopniu spłaszczony. Z przebiegu impedancji w okolicach rezonansu można łatwo odczytać co głośnik widzi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Misiomor, moglbys wyjasnic dlaczego tlumienie membrana z np. welny mineralnej jest nieliniowe? Przeciez tak zbudowany element stratny doskonale obniza rezonans calego ukladu, korygujac dobroc kolumny. O to przeciez glownie chodzi.

Misiomor, moglbys wyjasnic dlaczego tlumienie membrana z np. welny mineralnej jest nieliniowe?

Z takiego samego powodu jak to że tunele BR sa nieliniowe - krzywa impedancji zmienia się w zależności od poziomu wysterowania. Taka już nieliniowa, zgodnie z podstawową definicją liniowości f(ax)=a*f(x), nie mylić z płaskością wykresu SPL (zwaną czasem potocznie "liniowością") natura oporów powietrza.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.