Skocz do zawartości
IGNORED

Accuklon P-7100

Rekomendowane odpowiedzi

Tak adik masz racje mnie też czasami kusi żeby się zapisać na jakieś zbiorowe zamówienie ale z drugiej strony, mówię sobie jeszcze nie skończyłeś obudowy do 406, wiec narpiew skończ jedno a później bier się za drugie. i tyle fajnych projektów przeszło koło nosa niedawno 550 nowe zamówienie o p7100 już nie wspomnę. ale po cichu liczę na dac z dp-67 jak tylko ten projekt okaże się pełną petardą to w to wchodzę. :D

Z tego linku co podał Tomek widać wyrażnie,że te trafa to jakiaś dziwna firma

Firma z siedzibą w samochodzie marki Peugeot hi hi

Do tak poważnego projektu (drogiego) nie można oszczędzać na trafie ,bo jak widzimy wszystko można tą oszczędnością spieprzyć

Nie wiem ile one kosztowały , ja jak pisałem wcześniej dałem za swoje w toroidy 600zł ( to była wersja ful audio z grubszym drutem na wtórnym )

,podejrzewam ,że z preueota nie wiele mniej kosztowały .

Zdziwiło mnie jak przeczytałem o żle poprowadzonych masach ; przyglądałem sie płytce i serwisówce i po analizie żadnych błedów nie zauważyłem

Zresztą pisałem o tym juz dawno w tym wątku ,że po złożeniu nie miałem problemu z brumem

A co do wpisów Robertusa na temat mas i jego przeróbek to także jestem sceptyczny ,myślę że to raczej pod publikę.

Wątpię ,żeby robił taką przeróbkę jak opisywał ,bo i po co

Przepraszam za off-topic, ale wydaje mi się Panowie, że trochę za bardzo demonizujecie Człowieka z Bochni. U mnie w każdym sprzęcie siedzą trafa od niego i nigdy nie było problemów. W Naimie mam dwa po 300VA (trafo 300VA z Bochni jest podobnej wielkości, co trafo 500VA z toroidów) i brak jakichkolwiek problemów. Trafa bezgłośne, nic się nie grzeją. Fakt... nie rozwijałem nigdy trafa od tego człowieka i cieżko cokolwiek powiedzieć o budowie; tutaj przyznaję, że trafa od Lachowskiego wydają się być wykonane porządniej. Dodatkowo trafa z Bochni mam w dacu, pre i kilku wzmakach słuchawkowych. Może trafa co zamawialiście od Accu są jakieś felerne? Każdy przecież może zaliczyć wpadkę.

Dodatkowo w wielu projektach grupowe zamówienia były organizowane właśnie na trafa z Cyfrotexu. Jak dotąd chyba nikt się nie skarżył.

Jeżeli jednak jest tak jak piszecie, to niedługo osobiście się o tym przekonam, bo czeka na mnie trafo 700VA do 550tki właśnie z Bochni.

Pozdrawiam

Edit:

Nikogo tutaj nie bronię i proszę nie wieszać na mnie psów:)

Edytowane przez avs

Też mam w Naimie dwa takie trafa i nie ma z nimi żadnych problemów użytkowych. W szafce leżą dwa 500VA do 550-ki... ciekaw jestem czy się coś sypnie, choć te są w sumie mocno przewymiarowane jak na przewidywane obciążenie.

Pozdr

Łukasz

Dac będzie i nie tylko to bo mam nowy wielki zapał do robienia sprzętów .

co planujesz zrobić?

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Tomek modzi pewnie coś dużego, prądo żernego i oddającego dużo ciepła hmm pewnie klasa A w sam raz na zimowe wieczory :D

PS. Panowie skoro już się dzisiaj udzielam w tym temacie a nie mogę odkopać właściwego, to chciałbym zapytać czy ktoś nie ma jakiś części do pre 406 bo przez przypadek przetarła mi się soldermaska od ścieżki zasilania pomocniczego chyba barwy (+12v) do masy w miejscu otworu przykręcania PCB do obudowy i coś poszło bo działa ale sieje piachem, jak na razie problem jest niezlokalizowany bo organoleptyczne nic nie wygląda na spalone ale obstawiam tranzystory 2SB1016A i 2SD1407A ewentualnie jakich zamienników szukać.

A mnie toroidy skasowało za trafo z przesyłką prawie tysiaka i jest takie jakie chciałem żeby było.

Wy mieliście przejścia z trafami a ja z samym wzmacniaczem i ustawieniem biasu,miałem też fajerwerki,no cóż ja to mam tak zawsze najpierw muszę zepsuć żeby później działało.

Po jednym trafie nie można oceniać firmy ...ja mam również kilka traf z Cyfrotexu i niemam prawa narzekać ...stabilne, ciche i solidne.

Napewno nie będę płacił w toroidach prawie 2 x tyle po jednym wpisie na forum.

Do tej pory to tylko jedna osoba zakwestionowała jakość trafa z Cyfrotexu, a sporo na tym forum jest posiadaczy trafek z Bochni.

pozdrawiam

Koledzy macie racje co do traf do mocy 500-700w działają całkiem dobrze ,sam stosowałem je do e-550 i e-450 Ale moce powyżej 1000w nie jest juz tak kolorowo /

marer

Po jednym trafie nie można oceniać firmy ...ja mam również kilka traf z Cyfrotexu i nie mam prawa narzekać ...stabilne, ciche i solidne.

Napewno nie będę płacił w toroidach prawie 2 x tyle po jednym wpisie na forum.

Traf z tego co wiem jest 8szt w tym 5 szt moich 1 Marka i Rafała oraz Robertusa każde zepsute . co ty na to Marer???

Niech inni sie dopiszą jak takowe mają .

Będziemy reklamować

Zresztą szkoda tu kogo kol wiek posądzać ,gość nie zna się na rzeczy i tyle .Mogę rozebrać jeszcze jedno trafo i je fotografować jak jest zrobione .. ale jedn jest pewne nie ma co oszczędzać na trafach bo to czym prędzej czy później odbije się na kieszeni .

Marer

Do tej pory to tylko jedna osoba zakwestionowała jakość trafa z Cyfrotexu, a sporo na tym forum jest posiadaczy trafek z Bochni.

Trafek nie transformatorów :)

Zresztą policzcie mi moc przenoszenia rdzenia .

trfo które rozebrałem było mocy 1500wat zostało mi jeszcze 1200 i 1100w

Serednica rdzenia 160mm

otwór 100mm

wysokie 60mm

Itp.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-22716-0-45506000-1355691071_thumb.jpg

post-22716-0-42270400-1355691079_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomek0104

Ja mam kilka z Bochni, od małych do 620VA do Accu 550 są chyba ok. Nie widzę nic złego. Ale ten duży do 7100 powodował dziwne brumienie na moim 7100, coś jak problemy z masą. Tomek podpiął inny i wszystko ustąpiło. Teraz zamówiłem 1,5kVA z Toroidów i zobaczymy. Ale już widać, że problemem był ten transformator.

Chciałem wyciągnąć od Robertusa co jest nie tak na płytkach do 7100 i cały czas było ściemnianie, że on wie jak, ale nie powie, bo to tak trudne, że spalę wzmacniacz, jak zacznę sam kombinować :) Że ma zdjęcia jak to jest w A-65, ale nie da, bo to naruszenie byłoby praw autorskich (nie wiem czyich i nie wiem kto by mu dał odkręcić PCB od radiatora w takim wzmacniaczu :) ). No a tu się okazuje, że płytki Tomka chodzą super. Teraz pora na M-6000 :)

Nie wole a-65 z lepszym przedwzmacniacza=em na dyskretnych elementach zamiast opamow bo wprowadzają zbyt duze szumy w sygnał . Ale można spróbowac

Mam zamówione pcb do m-6000 i razem z Rafałem na razie zrobimy to bo to i tak duże wyzwanie .

Edytowane przez tomek0104

''Bez tuningu'' - nieco powyżej 750 wat na takim rdzeniu - w tych granicach

No ale nie wiemy jaka indukcyjność materiału, może to coś byle jakiego. W Toroidach powiedzieli mi, że dobierają jak się da to 1,7T do audio.

Koledzy macie racje co do traf do mocy 500-700w działają całkiem dobrze ,sam stosowałem je do e-550 i e-450 Ale moce powyżej 1000w nie jest juz tak kolorowo /

Tomek nie traktuj mojego wpisu jako ataku, bo nim nie jest ...przepraszam , ale nie doczytałem lub nie pisało o większej ilości jakie zostały zamówione w ramach tego projektu z którymi są kłopoty.

Tak jak wspominasz ....z trafami niższej mocy nie słychać o problemach ...coś nie teges z tymi wielkimi bydlakami

Na pewno sprawa do reklamacji.

Chciałem wyciągnąć od Robertusa co jest nie tak na płytkach do 7100 i cały czas było ściemnianie, że on wie jak, ale nie powie, bo to tak trudne, że spalę wzmacniacz, jak zacznę sam kombinować :) Że ma zdjęcia jak to jest w A-65, ale nie da, bo to naruszenie byłoby praw autorskich (nie wiem czyich i nie wiem kto by mu dał odkręcić PCB od radiatora w takim wzmacniaczu :) ).

:-) dlaczego pół forum to nie dziwi :-)

Edytowane przez MARER

Ok marer nic się nie stało po prostu już nie będę od niego kupował .Dobrze że przyczyna brumu została wykryta ,bo buduje M-6000 i znowu bym latał i szukał przyczyn nieprawidłowego działania .

Teraz kończę budowę e-260 i e-560 ale trafa zamówię z Toroid .

Teraz kończę budowę e-260 i e-560 ale trafa zamówię z Toroid .

Tomku nie dałoby się skopiować AAVA?

Sądzę, że ten system mógłby wprowadzić największe zmiany w każdym ze wzmacniaczy.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

• 1 miesiąc później...

Witajcie chłopaki.

Czy mógłbym kogoś z was poprosić o wykaz elementów do P-7100 - moze być na PW.

Jakie były ich koszty nie licząc tranzystorów wyjsciowych i oczywiście bez ,,złotych" kondensatowów :)?

Być może kiedyś będę miał okazję go zrobić, ale na pewno nie w najbliższym czasie.

Z góry dziękuję

• Pokaż nowe odpowiedzi