Skocz do zawartości
IGNORED

Accuklon P-7100

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kizol666

(Konto usunięte)

Panwie mam pytanie ile na forum jest wzmacniaczy DIY mam tutaj na myśli takie wzmacniacze które są wymyślone od a-z przez konstruktorów z forum a nie tzw. nie klony?

Panwie mam pytanie ile na forum jest wzmacniaczy DIY mam tutaj na myśli takie wzmacniacze które są wymyślone od a-z przez konstruktorów z forum a nie tzw. nie klony?

Chodzi o wzmacniacz z udostępnioną dokumentacją ?

trouvère - czyt. truwer : średniowieczny artysta (poeta, muzyk, ballady, ronda, virelai, śpiewogra)

Truwerzy tak jak i lampy elektronowe to relikty przeszłości.

Chodzi o wzmacniacz z udostępnioną dokumentacją ?

A czytać to wy umiecie koledzy, podnieście wzrok z deczka.

I co tam napisano w temacie?: Accuklon P-7100

Więc po co zaśmiecać temat trolowaniem?

Gość kizol666

(Konto usunięte)

Więc po co zaśmiecać temat trolowaniem?

Temat jest o klonie pytanie też się z tym wiąże. Jakie trolowanie? Widzisz żeby ktoś tutaj trolował? To było poważne pytanie.

Z tego co mówi jaskiniowiec wychodzi na to że nikt z was nie posiada nawet zbliżonej kopii 7100 a co tu mówić o klonie. Wynika też z jego wypowiedzi że tylko niektóre poprawione wersje tego wzmacniacza jakoś grają ale dopiero jego "prototyp" jest o.k . Czy ktoś mi może powiedzieć co kolega jaskiniowiec napisze za 2-3 lata na forum? Oczywiście to samo że poprzednia konstrukcja to szmelc i trzeba kupić następny bo tamten jak robił to nie zwracał uwagi... albo że znalazł 100 błędów w tym "prototypie". Jak stać was na taką zabawę w rozwój kolegi jaskiniowiec to bawcie się dobrze.

Pytanie o wzmacniacze zbudowane od a-z przez konstruktorów z forum było celowe. Wiadomo że jest ich bardzo mało ale uważam że lepiej bawić się w rozwój projektów DIY z tego forum wymyślonych tutaj. A nie klonowanie przywiezionych z Japonii przebierańców.

Temat jest o klonie pytanie też się z tym wiąże. Jakie trolowanie? Widzisz żeby ktoś tutaj trolował? To było poważne pytanie.

Z tego co mówi jaskiniowiec wychodzi na to że nikt z was nie posiada nawet zbliżonej kopii 7100 a co tu mówić o klonie. Wynika też z jego wypowiedzi że tylko niektóre poprawione wersje tego wzmacniacza jakoś grają ale dopiero jego "prototyp" jest o.k . Czy ktoś mi może powiedzieć co kolega jaskiniowiec napisze za 2-3 lata na forum? Oczywiście to samo że poprzednia konstrukcja to szmelc i trzeba kupić następny bo tamten jak robił to nie zwracał uwagi... albo że znalazł 100 błędów w tym "prototypie". Jak stać was na taką zabawę w rozwój kolegi jaskiniowiec to bawcie się dobrze.

Pytanie o wzmacniacze zbudowane od a-z przez konstruktorów z forum było celowe. Wiadomo że jest ich bardzo mało ale uważam że lepiej bawić się w rozwój projektów DIY z tego forum wymyślonych tutaj. A nie klonowanie przywiezionych z Japonii przebierańców.

Zgadzam się w 100% ...

a nie lepiej mieć wybór i robić to, co komu pasuje ?

projekt 7100 był od początku bardzo ambitny, sam mam lekki niesmak po ujawnieniu tzw. modu,

bo dowiedziałem się od osoby "trzeciej", ale nie zmienia to faktu ,że wzmacniacz gra i to całkiem dobrze

dopiero oryginalny P500 dał mu radę, a kto wie czy z tej konstrukcji nie udałoby się wycisnąć jeszcze więcej,

a wzmacniaczy przewaliłem sporo

mam oryginała accu i straciłem chwilowo motywację , ale kto wie czy zimą nie wrócę do niego

Obserwuję wątki poświęcone klonom accu od dłuższego czasu i chciałbym podzielić się paroma spostrzeżeniami. Budowanie wzmacniacza o tym stopniu skomplikowania zawsze wiąże się z pewnym ryzykiem nawet jeżeli buduje się go w oparciu o kopię oryginalnej płytki. W tym wątku kol. Jaskiniowiec budował swoją wersję 7100 a cała reszta czekała z gębą na pączki, nikt inny oprócz kol. Tomka nie pokusił się o zaprojektowanie swojej płytki, niewielu z was zdaję sobie sprawę ile godzin pochłania taki projekt. Wygląda na to że nikt nie zauważył różnic z oryginałem w czasie montażu, co oznacza że wielu klonujących podeszło do zagadnienia bezmyślnie. Dopiero kiedy ktoś ogłosił że ten wzmacniacz w bezpośrednim porównaniu zagrał gorzej podniósł się krzyk, chociaż nie gra chyba tak źle bo niektórzy zdążyli zbudować drugi w pełni zachwytu. Dzisiaj wszyscy zgodnie jeżdżą po kol. Jaskiniowcu i wylewają swoje żale. To jest przykład zniechęcający innych do dzielenia się swoimi projektami na łamach netu.

Jest tylko mały problem w tych wszystkich wywodach, ze każdy wzmacniacz to klon jakiegoś układu z przed kilku lat kilkunastu.

Ten zmieni to tamten to - i tak to wygląda, no i napisze ze to jego projekt .

Takich układów jest masa , układ jest pochodna pochodnej z czegoś tam .

Tak wygląda ze wszystkimi projektami na tych forach. Nie zauważyłem żeby ktoś wyjechał z jakaś innowacja .

Ten nowy układ który pokazałem nie jest klonem, nawet topologia układu nie jest zachowana. Układ ten można zmodyfikować na tyle sposobów ze głowa boli .

Adrian - Nie warto używać takich nazw które umieściliście na tych pcb, a gdyby pierwsza literka i jej wzór był zastrzeżony .

A cała nazwa nie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez adik82

Mam pytanie a nie dało by się wydłubać wzmacniacza o mocy do 100W ... na topologi a'la 7100 np na 2 parach tranów na kanał?

Edytowane przez Yasioo
Mam pytanie a nie dało by się wydłubać wzmacniacza o mocy do 100W ... na topologi a'la 7100 np na 2 parach tranów na kanał?
E-450 ma podobną topologie do 7100 i dwie pary.

Spokojnie się da.

trouvère - czyt. truwer : średniowieczny artysta (poeta, muzyk, ballady, ronda, virelai, śpiewogra)

Truwerzy tak jak i lampy elektronowe to relikty przeszłości.

Znalazłem trochę czasu więc przygotowałem materiały o pcb z chin.

Tutaj są zeskanowane pcb 7100 od chinoli:

Połączenia elektryczne orginał(wg serwisówki)-chinol są w 100% identyczne. Wymiary pcb chińskich zdają się pokrywać z wymiarami orginału (liczyłem na podstawie serwisówki)

(Dla przykładu pcb Tomka miało zaniżone wymiary: 281x117mm) i elektrycznie nie do końca odpowiadają orginałowi.

Jeżeli będzie zainteresowanie, to mogę wstawić następne pliki: schemat, pcb top, bottom obrazujące 1:1 chinola.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez czekin1

Wrzucę w pierwszej kolejności orginalny schemat P.Ampa i przerysowany przeze mnie; prosiłbym o przeglądnięcie czy nie ma baboli, jeżeli będzie "czysty", to wrzucę bottom i top pcb.

Zauważcie, że przerysowany przeze mnie schemat ma już "wstawione szyny miedziane" z ich połączeniami (zgodnie z pcb).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli nikt się nie dopatrzy błędów, to wrzucę pdf-y tak jak mówiłem z elementami pcb.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez czekin1

Wrzucam rozmieszczenie podzespołów na pcb, wastwę Top i warstwę Bottom z wylewkami (polygons).

Kilka rzeczy:

-porobiłem wszystkie biblioteki podzespołów, aby odzwierciedlały rzeczywistość (od pcb chinola odbiegają VR-ki- nie mają padów w rzędzie tylko w trójkącie, oraz pady pod tranami mocy- a w zasadzie półpady :))

-schemat a7100 1 nie posiada błędów (skanowany Erc),

-Board nie posiada błędów (skanowany Drc)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wow, jestem pod wrażeniem, a wydawało mi się, że temat klonów został na tyle zepsuty, że nic nowego już nie powstanie.

Co jest w tym wzmacniaczu takiego, że zadajecie sobie tyle trudu w jego kopiowanie?

Czy można go gdzieś posłuchać? Gdzieś w okolicach B-B?

Irek.N.

Taka mała sugestia, powiększ pady dla 90% elementów! W eagle standardowe wyglada w miarę, w rzeczywistości będzie "słabo".

Czy można go gdzieś posłuchać?

Nie ma po co.

• Pokaż nowe odpowiedzi