Skocz do zawartości
IGNORED

SF Extrema

chilon

Rekomendowane odpowiedzi

parantulla dzięki za poprawę nastroju w ten splinowy dzień,popłakałem się nad mercedesowską transakcją:)Więcej takich debili!

Masz pół internetu takich i jeszcze większych debili.

Onegdaj parę lat temu nazad do tyłu zmarł ojciec mojego wspólnika i w spadku mu się ostał między innymi mercedes W-123

z którym nie bardzo było wiadomo co zrobić, bo nie dość że motor trzy litry w benzynie, to jeszcze skrzynia automat,

a więc już samo spalanie takie, że głowa boli, a do tego roczne ubezpieczenie rupiecia chyba przekraczało jego wartość,

no i koniec końców kumpel go wywiózł na jakąś wiochę komuś tam oddał za litra bimbru czy worek kartofli, nie wiem,

wiem tylko tyle że nikt tego auta nawet za darmo nie chciał, chociaż było na chodzie, zarejestrowane z ważnym badaniem technicznym itd.

Odpal sobie w wolnej chwili allegro albo otomoto i zobacz po ile takie kabaryny dzisiaj chodzą, tylko złap się czegoś najpierw,

żeby nie zjechać na glebę ze śmiechu, a jak już ochłoniesz i dojdziesz do siebie, to sobie możesz podrążyć temat pod kątem

zagadnienia od czego jak i gdzie wszystko się zaczęło, że nagle ni z tego ni z owego najpopularniejsza taksówka świata

zmieniła status z bezwartościowej kupy zgnitego złomu na legendarny i kultowy wóz, o którym każdy dzisiaj marzy i śni.

A jak jeszcze nie marzy i nie śni, to tylko kwestia czasu kiedy zacznie trafiając zupełnym przypadkiem na to czy inne forum,

gdzie fani marki w ekstazie się rozpisują o niebywałym komforcie podróżowania i nieopisanym prestiżu posiadacza takiego cacka,

a po skończonej pracy na forum wracają do pracy w stodole rychtować kolejnego trupa przywleczonego na lawecie z niemieckiego szrotu,

gdzie od turasa go wyrwał za karton Heinekena, żeby po nałożeniu pół tony szpachli i psiknięciu sprayem z puszki

puścić go w obieg jako prawdziwy rarytas dla prawdziwego fana marki i prawdziwego wielbiciela ostatnich prawdziwych mercedesów,

tak się właśnie rodzą legendy :) Zresztą nie tylko motoryzacyjne, bo nie inaczej jest u nas, zwłaszcza w zakładce KLUBY

No ale to jest przecież proste i logiczne. Skoro na początku gość je wystawił za 16k tzn, że może je spokojnie komuś oddać za 15.

Nie było chętnych? Pewnie byli, tylko mu marudzili, że wezmą za 12?

Gość się w końcu wk***ił, (a że handlarz to mu na czasie zbytnio nie zależy). Wywalił je na dwadzieścia kilka klocków na parę miesięcy nie po to żeby je za tyle sprzedać tylko żeby gamoni przyzwyczaić do tej sumy. W kwietniu je NAGLE wystawi za JEDYNE 18 kafli i zobaczysz co się będzie działo :) - jelenie się rzucą na tą niesamowita okazję i jeszcze mu podbiją do 19 - bo taka to będzie wtedy okazja.

No oczywiście że tak. Zawsze przy sprzedaży czegokolwiek na 1000 zapytań od "poważnie zainteresowanych zakupem"

999 dotyczy ceny "za jaką jest pan skłonny oddać" a nie tego jak to gra czy słupków na audiogonie

albo tego na przykład "ile bym musiał dopłacić, żeby zechciał mi pan te cuda sprzedać"? Rozmowa jest krótka:

- mogę dać tyle, pasuje?

- no trochę nie bardzo...

- to nara i do widzenia!

A nie tam jakieś smętne wywody, że no wie pan ale to są dzieła sztuki, które są warte 2-3 razy tyle,

tak naprawdę to ja sam do końca nie wiem czy w ogóle chcę je sprzedać ani za ile, no bo wie pan na audiogonie...

Kogo to obchodzi? Albo chcesz to gościu sprzedać i nie graj głupa, bo obaj wiemy skąd i za ile je masz,

albo chcesz zrobić interes życia na opowiadaniu historii niestworzonych o dwóch starych struclach.

Tak to się w skrócie odbywa i nie ma nad czym się tutaj rozwodzić za bardzo :)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
https://www.audiostereo.pl/topic/88961-sf-extrema/page/7/#findComment-2411642

Świetny wątek. Ubaw po pachy. I bardzo pouczający. Teraz widać powiązania co niektórych forumowiczów z handlarzami i przynajmniej wiadomo, kogo czytać z "lekkim" przymrużeniem oka.

Parantulla - walczysz z wiatrakami. Świetnie Cię rozumiem i zdecydowanie popieram, ale w tym wątku chodzi tylko o wciśnięcie tych Sonusów jakiemuś jelonkowi. I tu swoją robotę robią zukzuk i Magnepan, więc choćbyś napisał rozprawkę na temat braku płacalności i logiki w zakupie tych kolumn, to i tak "naganiaczy" nie przekonasz. Wiadomo, że będą się upierać przy swoim i twierdzić, że teraz dopiero jest "okazja" kupić Extremy za dwie dychy z okładem, bo za 12 czy 15 tysi to niee. A że dołączył do nich jeszcze Elb, to za chwilę faktycznie ktoś łyknie przynętę. Z resztą, zrobił to ku mojemu wielkiemu zdziwieniu, bo mimo niechęci do niego wielu na tym forum, ja zawsze uważałem, że jest w porządku..

(ciekawe, czy tym razem też mnie wytną?)

Wracając do samych kolumn, to jako nowe były sprzedawane w Polsce za 7210$, a w Niemczech za 15000DM. Jak weszły np: Mini Utopie (podaję akurat te dla przykładu, bo znawcy twierdzili, że mogą to być najlepsze monitory) w cenie 12000DM, to Extremy były już dawno poza produkcją. Mini kosztują teraz ok. 9-10kzł, to ile powinny Sonusy?? Poza tym, Mini dostały w prasie fachowej najwyższe noty i to zarówno u nas, jak i w innych krajach (np: Stereo - 100% - nowa referencja). Natomiast niemieckie Audio oceniło Extremy na 66pkt. w skali 100-punktowej (np: B&W Matrix 805H dostały 65pkt.). Wiem, że to tylko rankingi, ale jednak troszkę mówią o wartościach sonicznych sprzętu i lubimy się nimi posiłkować, oczywiście z rozsądkiem.

Oczywiście, każdy słucha tego, co mu bardziej pasuje. Mi się Extremy nawet podobają. Z resztą, znam też ludzi, którym Utopie się nie podobają. A że część z nich w ogóle ich nie słyszała, to cóż - norma na forum.

https://www.audiostereo.pl/topic/88961-sf-extrema/page/7/#findComment-2411663

Tak to się w skrócie odbywa i nie ma nad czym się tutaj rozwodzić za bardzo :)

No tak powinno być ale od 15 postów powtarzasz w kółko dlaczego i dlaczego Extremy są tak

drogie i kosztują 25 tys..Jeśli cena jaką chcesz zapłacić 12 - 15 tys.zł to obawiam się że nigdy nie staniesz się ich właścicielem.Ale powodzenia.

https://www.audiostereo.pl/topic/88961-sf-extrema/page/7/#findComment-2411668

No tak powinno być ale od 15 postów powtarzasz w kółko dlaczego i dlaczego Extremy są tak

drogie i kosztują 25 tys..Jeśli cena jaką chcesz zapłacić 12 - 15 tys.zł to obawiam się że nigdy nie staniesz się ich właścicielem.Ale powodzenia.

No to podejrzewam ze Extremy beda bardzo dlugo szukaly nowego wlasciciela bo 25000kzł nie ma szans zeby ktos kto ma poukladane w łepetynie tyle za nie zaplacil,a szkoda bo moze by znalazly za uczciwa cene jakiegos uczciwego melomana ktory cieszyl by sie ich widokiem i dzwiekiem dlugie lata a tak beda sie kurzyc w jakiejs piwnicy chciwego handlarzyny ,odpowiedz dlaczego Extremy sa takie drogie jest bardzo prosta i kazdy ta odpowiedz zna

https://www.audiostereo.pl/topic/88961-sf-extrema/page/7/#findComment-2411685
Gość jamówię

(Konto usunięte)

Natomiast niemieckie Audio oceniło Extremy na 66pkt. w skali 100-punktowej (np: B&W Matrix 805H dostały 65pkt.). Wiem, że to tylko rankingi, ale jednak troszkę mówią o wartościach sonicznych sprzętu i lubimy się nimi posiłkować, oczywiście z rozsądkiem.

Dlatego właśnie z taką przyjemnością gram na Matrix 805 które w doskonałym stanie hulają po 2,5 koła a w dobrym to i za dwa wyrwiesz.Wartość soniczna tych monitorów jest ze trzy razy większa, ale jakoś nikt nie pierdzieli o legendach,skrzypcach i inwestycji w sztukę żądając za nie 10kzł-taki live,choć są to monitory wybitne i zdecydowanie lepiej zaprojektowane niż przereklamowane 805D Analogicznie z Extremami jest to świetny monitor co kompletnie nie oznacza,że można za niego żądać wziętych z Jowisza cen udjąc przy tym marchanda z paryskich salonów.Ale może jest to jakiś pomysł?Moje Bowersy są w stanie NOS,mają wszystkie papiery,pomiary ba nawet paragon fiskalny,oraz pudło w nienagannym stanie,może powinienem wystawić je za dychę dopisując do tego stek farmazonów wygolić jakiegoś idiotę a potem spokojnie kupić sobie 3 kolejne pary aby dożywotnio dysponować dawcami organów, bo paczek z takim dzwiękiem nie zmienię....

https://www.audiostereo.pl/topic/88961-sf-extrema/page/7/#findComment-2411690

drogie i kosztują 25 tys..

To Ty chyba masz coś z oczami, bo ja wcale nie o to pytam dlaczego i dlaczego one są tak drogie i kosztują 25.000

tylko pytam o to dlaczego i dlaczego nikt ich nie kupił w cenie o 50% niższej, skoro to taka mega okazja.

A powtarzam w kółko, bo w kółko czytam jakieś duperele o skrzypcach, obrazach, słupkach na audiogonie i o wszystkim,

tylko nie o tym o co pytam, a to przecież proste pytania są i język chyba też dla wszystkich zrozumiały, więc?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
https://www.audiostereo.pl/topic/88961-sf-extrema/page/7/#findComment-2411723

Mini Utopie (podaję akurat te dla przykładu)

I to jest bardzo dobry przykład, bo kogo nie zapytasz o cenę używanych Mini w Polsce,

to każdy bez zastanowienia Ci powie "plus minus dziesięć klocków" bez szukania po internecie,

gdzie i kiedy za ile się sprzedały czy nie sprzedały, każdy to wie, bo w takich cenach Mini chodzą.

Obojętnie czy to było pięć lat temu, wczoraj czy będzie za na przykład półtora roku,

to za dychę można było Mini spokojnie kupić i za dychę będzie można spokojnie je sprzedać.

I tak jest z większością kolumn na rynku, obojętnie jak starych i obojętnie jak drogich,

to rynkowa wartość jest mniej więcej stała i każdemu mniej więcej znana.

A że o czasu do czasu się zmówi paru przypałów i narobi zamieszania, żeby pchnąć jakiegoś rupiecia

za bóg wie jakie pieniądze, to też każdy o tym wie i nie jest to żadne wielkie odkrycie ani wymysł,

a opisywać podobne przypadki i to tylko z naszego forum można po blady świt, tylko po co

jak do jednych to nie dociera, a inni robią wielkie oczy, bo przecież pierwsze słyszą, akurat...

https://www.audiostereo.pl/topic/88961-sf-extrema/page/7/#findComment-2411741
Gość jamówię

(Konto usunięte)

Tak zrób, ale proponuję 9.999,00

Jak będę chciał taki hajec za nie zgarnąć, to wystawię za 12kzł poproszę paru cmokierów o pomoc to może i na audiogonie ktoś się zainteresuje.Nevermind

Nie ma co sprawy ciągnąć,kto" gupi niech kupi" a reszta jak kto chce.

https://www.audiostereo.pl/topic/88961-sf-extrema/page/7/#findComment-2411748

Po co sie emocjonowac doskonale wszyscy wiemy kto te glosniki sprzedaje i jakie metody ten pan praktykuje , np stolik o nazwie ptaka defakto złodzieja cztery stalowe pospawane rurki, dwa ochydne granitowe blaty nie majace nic wspolnego z audio cena 5000kzł Okazja!!!! ,podkladki antywibracyjne z kulka od łozyska ze stali kosmicznej 700zł komplet w sumie 6 podkladek i 3 kulki (kupiłem w celu skopiowania) ,szwagier zalatwil kosmiczna stal i wykonal te podkladki w cenie 15zł w sumie 45zł efekt ten sam zadnego wpływu obcych nie stwierdzono, mozna by jeszcze długo i dużo wymieniac a frajerów nie brakuje...

https://www.audiostereo.pl/topic/88961-sf-extrema/page/7/#findComment-2411763

Uprasza się o nie łączenie mojej osoby ze sprzedażą tych kolumn :)

Nie wiem i zupełnie mnie to nie interesuje kto je sprzedaje, jak długo, nie śledzę ceny, i w ogóle - mam gdzieś czy je sprzeda czy wyrzuci na śmietnik ...

Chciałem tylko zwrócić uwagę, że obie strony tego sporu sięgają do zupełnie absurdalnych argumentów.

Jeżeli sprzedający faktycznie czyta to forum, to mam dla niego jedną radę - niech wystawi je za granicą. Sprzeda szybciej, i za znacznie większe pieniądze niż u nas. Dodatkowym bonusem będzie brak takich dyskusji jak ta na forum i brak telefonów od nawiedzonych, w stylu 'daję 7kzł i kończymy tę aukcję' *

_____

* Miałem kiedyś taki telefon w odpowiedzi na moje ogłoszenie o sprzedaży MBL 1531 na hifi.pl - podkreślam słowo ogłoszenie, nie aukcję z Allegro. Odtwarzacz 9 miesięczny, stan oczywiście fabryczny, wystawiony za 50% detalu czyli 15kzł. Dzwoni jakiś jegomość i mi oświadcza - 'daję 7kzł i kończymy tę aukcję', LOL. Telefonów z propozycjami z przedziału 10-12kzł jakie otrzymałem nawet nie liczę ... jak i niekończących się rozmów telefonicznych, w których 'zainteresowani' próbowali przekonać mnie dlaczego powinienem sprzedać za 10kzł, sprzedać na raty które zobowiązują się solennie uregulować do roku czasu lub wziąć w rozliczeniu ich sprzęt z epoki dynastii Ming. Ostatecznie sprzedał się 2 tygodnie później z pocałowaniem w rękę do UK za 16kzł ... To doświadczenie ostatecznie uświadomiło mi, że rynek używanego hi-endu w PL to najzwyklejsza strata czasu.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

https://www.audiostereo.pl/topic/88961-sf-extrema/page/7/#findComment-2411786

Nie wiem i zupełnie mnie to nie interesuje kto je sprzedaje, jak długo, nie śledzę ceny, i w ogóle - mam gdzieś czy je sprzeda czy wyrzuci na śmietnik ...

Chciałem tylko zwrócić uwagę, że obie strony tego sporu sięgają do zupełnie absurdalnych argumentów.

Jeżeli sprzedający faktycznie czyta to forum, to mam dla niego jedną radę - niech wystawi je za granicą. Sprzeda szybciej, i za znacznie większe pieniądze niż u nas. Dodatkowym bonusem będzie brak takich dyskusji jak ta na forum i brak telefonów od nawiedzonych, w stylu 'daję 7kzł i kończymy tę aukcję' *

_____

* Miałem kiedyś taki telefon w odpowiedzi na moje ogłoszenie o sprzedaży MBL 1531 na hifi.pl - podkreślam słowo ogłoszenie, nie aukcję z Allegro. Odtwarzacz 9 miesięczny, stan oczywiście fabryczny, wystawiony za 50% detalu czyli 15kzł. Dzwoni jakiś jegomość i mi oświadcza - 'daję 7kzł i kończymy tę aukcję', LOL. Telefonów z propozycjami z przedziału 10-12kzł jakie otrzymałem nawet nie liczę ... jak i niekończących się rozmów telefonicznych, w których 'zainteresowani' próbowali przekonać mnie dlaczego powinienem sprzedać za 10kzł, sprzedać na raty które zobowiązują się solennie uregulować do roku czasu lub wziąć w rozliczeniu ich sprzęt z epoki dynastii Ming. Ostatecznie sprzedał się 2 tygodnie później z pocałowaniem w rękę do UK za 16kzł ... To doświadczenie ostatecznie uświadomiło mi, że rynek używanego hi-endu w PL to najzwyklejsza strata czasu.

Mialem to samo, sprzedawalem np Accupchase E-450 i dostalem maila z oferta 4500kzł bo i tak drozej nie sprzedam ,rece opadaja, ale kto wie moze to sa wlasnie tel. i maile od takich panow jak pan Extrema.Elb te Extremy sa wystawione za granica ale tez nikt ich jeszcze nie kupil, ale mysle ze jakis znudzony kryzysem Grek napewno je kupi w Grecji to maja sprzeta oj .. :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/88961-sf-extrema/page/7/#findComment-2411794
Gość jamówię

(Konto usunięte)

_____

To niech wystawia i w Gabonie pewnie szybko zejdzie, a że z telefonami tam krucho to obędzie się bez niedogodności jak w Twoim przypadku.

To ,że Polski rynek jest mocno wykoślawiony jest wiadomością tak samo "świeżą" jak to,że od dawna z jednej i drugiej strony trwa polowanie na frajera i odwoływanie się do własnych doświadczeń nie zmienia faktu,że koleś od Extrim usiłuje zrobić idiotów z dość sporej populacji, skoro uważasz inaczej mogłeś swojego MBL-a wystawić za 20kzł i potem utyskiwać ,że za granicą to z pewnością byś sprzedał i to w try miga-LOL

https://www.audiostereo.pl/topic/88961-sf-extrema/page/7/#findComment-2411798

A niech i za 60kzł wystawia i niech z nimi po wsze czasy zostanie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

https://www.audiostereo.pl/topic/88961-sf-extrema/page/7/#findComment-2411815

S.F.Extrema miałem okazję słuchać dość długo, to głośniki wymagające nawet powiem wybrednie wymagające, prądożerne, ale jak spełni się wszystko czego zażądają oddają z nawiązka .

Skannings A.T, są do naprawy jeśli coś się z nimi dzieje , choć z tego co wiem tak skonstruowanemu głośnikowi nic raczej b nie zaszkodziło , to podstawkowe monstrum wytrzyma nie jedno więc życzyć tylko sobie można kupić je w dobrej cenie.

audiomagia.blogspot.com

https://www.audiostereo.pl/topic/88961-sf-extrema/page/7/#findComment-2411937

* Miałem kiedyś taki telefon ...

No i właśnie o to chodzi, co próbuję Tobie i pozostałym "obrońcom" wytłumaczyć.

Co z tego że te kolumny dla kogoś "są warte 2-3 razy tyle" a dla kogoś innego "grają siedem razy lepiej"

kiedy zwyczajnie nie można ich sprzedać bez straty co najmniej połowy tej ich niby wartości, o której piszecie.

I tu jest największy ból, a nie w opowiastkach gdzie z czym i jak one grały, bo jak już pisałem nieco wcześniej

żadne kolumny za ćwierć bańki żadnej łaski nie robią, że grają, bo niby dlaczego miałyby nie grać.

Druga sprawa jest taka, że skoro sam sprzedawca był skłonny te kolumny puścić za +/- 15.000 złotych,

to powiedz ile sam mógł za nie komuś wcześniej zapłacić 10.000? 12.000? Na pewno nie więcej, bo niby po co by miał?

A skoro za tyle je od kogoś kupił, to ten ktoś za tyle musiał mu sprzedać, bo tak to chyba działa, czy nie?

Czyli opowieści o wartości "2-3 razy tyle" podobnie jak te o tym, że nikt tych kolumn nie sprzedaje (a stoją dwie pary)

można sobie między bajki włożyć razem ze słupkami z audiogona, na którym ktoś od kogoś używane kolumny kupuje

w cenach bliskich lub nawet wyższych niż te same kolumny kosztowały nowe w salonie kilkanaście lat temu, kto w to uwierzy?

Tym bardziej w dobie powszechnego dostępu do internetu, kiedy każdy może dowolną rzecz sobie "kupić" albo "sprzedać"

dowolną ilość razy w dowolnej cenie, nawet jeśli widział ją tylko na obrazku w tym samym internecie zresztą,

a zagrania pod tytułem wystawię na audiogonie kabelek za 4.000 żeby ten sam kabelek w Polsce spuścić za 2.500 albo 3.000

są na porządku dziennym tak samo jak nagłe uszkodzenia sprzętu w przypadku niemrawej licytacji na pół godziny przed jej końcem.

Przecież to nie są żadne nowo odkryte tajemnice ani prawdy objawione, tylko powszechnie panujące "reguły" w e-handlu czymkolwiek,

zwłaszcza używanymi gratami, których realną wartość trudno oszacować, bo odpowiednio wcześniej ktoś się o to odpowiednio postarał.

https://www.audiostereo.pl/topic/88961-sf-extrema/page/7/#findComment-2412335

No i właśnie o to chodzi, co próbuję Tobie i pozostałym "obrońcom" wytłumaczyć.

Co z tego że te kolumny dla kogoś "są warte 2-3 razy tyle" a dla kogoś innego "grają siedem razy lepiej"

kiedy zwyczajnie nie można ich sprzedać bez straty co najmniej połowy tej ich niby wartości, o której piszecie.

I tu jest największy ból, a nie w opowiastkach gdzie z czym i jak one grały, bo jak już pisałem nieco wcześniej

żadne kolumny za ćwierć bańki żadnej łaski nie robią, że grają, bo niby dlaczego miałyby nie grać.

Druga sprawa jest taka, że skoro sam sprzedawca był skłonny te kolumny puścić za +/- 15.000 złotych,

to powiedz ile sam mógł za nie komuś wcześniej zapłacić 10.000? 12.000? Na pewno nie więcej, bo niby po co by miał?

A skoro za tyle je od kogoś kupił, to ten ktoś za tyle musiał mu sprzedać, bo tak to chyba działa, czy nie?

Czyli opowieści o wartości "2-3 razy tyle" podobnie jak te o tym, że nikt tych kolumn nie sprzedaje (a stoją dwie pary)

można sobie między bajki włożyć razem ze słupkami z audiogona, na którym ktoś od kogoś używane kolumny kupuje

w cenach bliskich lub nawet wyższych niż te same kolumny kosztowały nowe w salonie kilkanaście lat temu, kto w to uwierzy?

Tym bardziej w dobie powszechnego dostępu do internetu, kiedy każdy może dowolną rzecz sobie "kupić" albo "sprzedać"

dowolną ilość razy w dowolnej cenie, nawet jeśli widział ją tylko na obrazku w tym samym internecie zresztą,

a zagrania pod tytułem wystawię na audiogonie kabelek za 4.000 żeby ten sam kabelek w Polsce spuścić za 2.500 albo 3.000

są na porządku dziennym tak samo jak nagłe uszkodzenia sprzętu w przypadku niemrawej licytacji na pół godziny przed jej końcem.

Przecież to nie są żadne nowo odkryte tajemnice ani prawdy objawione, tylko powszechnie panujące "reguły" w e-handlu czymkolwiek,

zwłaszcza używanymi gratami, których realną wartość trudno oszacować, bo odpowiednio wcześniej ktoś się o to odpowiednio postarał.

Parantulla proszę daj już spokój bo piszesz tak jakbyś był na permanentnym haju od kilku

dni.Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/88961-sf-extrema/page/7/#findComment-2412364

Parantulla proszę daj już spokój

Chciałbyś, he he ;)

Pomimo uporczywych i wielokrotnych próśb z mojej strony o prostą odpowiedź na jedno proste pytanie, nadal jakoś jej nie widzę.

Dla przypomnienia chodziło o to, dlaczego nikt tych świetnych kolumn w jeszcze bardziej świetnej cenie nie kupił,

kiedy stały sobie nieniepokojone przez nikogo w cenie o połowę niższej niż stoją dzisiaj z dopiskiem OKAZJA

Albo może się pokusisz o wyjaśnienie innych zagadkowych historii aukcji, na których stoją kolumny w cenach niemal dwukrotnie wyższych

niż ich normalna wartość rynkowa w obrocie, albo na przykład mi powiesz dlaczego te wszystkie "kontrowersje" dotyczą zwykle

sprzętów wystawianych przez zawodowych handlarzy, a nie normalnych ludków sprzedających od czasu do czasu to czy inne owo.

Ci ostatni dziwnym trafem zazwyczaj doskonale się orientują ile co może być warte, za ile co gdzie można kupić i za ile komu sprzedać,

tylko nasze szemrane biznesmeny które w końcu z tego głównie żyją, nie wiedzieć czemu mają jakiś z tym problem, żeby realnie wycenić sprzęt,

którym handlują, ot bidulki :) Odpowiedz chociaż na jedno pytanie i masz mnie z głowy, słowo harcerza.

https://www.audiostereo.pl/topic/88961-sf-extrema/page/7/#findComment-2412446

Dla przypomnienia chodziło o to, dlaczego nikt tych świetnych kolumn w jeszcze bardziej świetnej cenie nie kupił,

kiedy stały sobie nieniepokojone przez nikogo w cenie o połowę niższej niż stoją dzisiaj z dopiskiem OKAZJA

Przypomnij mi jeszcze jaka była ta świetna, o połowę niższa cena ? 15kzł ?

Jeżeli tak, to ci odpowiadam. Bo w PL nie ma rynku s/h hi-end. Na pewno nie można wyciągać z tego wniosku, że cena 15kzł była przesadzona.

Dam ci przykład. Ktoś w PL próbował sprzedać Pucciniego. Wołał 28kzł, co jest ceną śmiesznie niską (nowy kosztuje 68kzł, a obserwując ceny tych urządzeń za granicą, nigdzie s/h nie chodzą one za mniej niż 50-60% detalu).

Ja wystawiłem swojego za granicą, i na pniu (w przeciągu jednego tygodnia) sprzedałem za 34kzł. Ba, chętnych było tak wielu, że w następnym tygodniu, z tego samego ogłoszenia, pomogłem jeszcze sprzedać dwie sztuki - jedną naszego forumowego kolegi i jedną mojego znajomego. I gdybym miał jeszcze ze dwie sztuki, to też by się sprzedały bo dalej byli chętni ! Za 34kzł. Bez targowania. A u nas za 28kzł nie mogły się sprzedać ...

Tak więc widzisz, idąc dalej twoim tokiem rozumowania, trzeba by stwierdzić, że cena 28kzł była po prostu za wysoka, bo ... nikt w PL nie kupił. A jest to guzik prawda. Nikt nie kupił, bo u nas nie było osoby z pieniędzmi, nawet w tak śmiesznie niskiej jak na Pucciniego cenie. I wracamy do punktu wyjścia - czyli braku rynku używanego hi-endu w Polsce ...

https://www.audiostereo.pl/topic/88961-sf-extrema/page/7/#findComment-2412476

Jeżeli tak, to ci odpowiadam. Bo w PL nie ma rynku s/h hi-end. Na pewno nie można wyciągać z tego wniosku, że cena 15kzł była przesadzona.

Dam ci przykład. Ktoś w PL próbował sprzedać Pucciniego. Wołał 28kzł, co jest ceną śmiesznie niską (nowy kosztuje 68kzł, a obserwując ceny tych urządzeń za granicą, nigdzie s/h nie chodzą one za mniej niż 50-60% detalu).

Ja wystawiłem swojego za granicą, i na pniu (w przeciągu jednego tygodnia) sprzedałem za 34kzł. Ba, chętnych było tak wielu, że w następnym tygodniu, z tego samego ogłoszenia, pomogłem jeszcze sprzedać dwie sztuki - jedną naszego forumowego kolegi i jedną mojego znajomego. I gdybym miał jeszcze ze dwie sztuki, to też by się sprzedały bo dalej byli chętni ! Za 34kzł. Bez targowania. A u nas za 28kzł nie mogły się sprzedać ...

Tak więc widzisz, idąc dalej twoim tokiem rozumowania, trzeba by stwierdzić, że cena 28kzł była po prostu za wysoka, bo ... nikt w PL nie kupił. A jest to guzik prawda. Nikt nie kupił, bo u nas nie było osoby z pieniędzmi, nawet w tak śmiesznie niskiej jak na Pucciniego cenie. I wracamy do punktu wyjścia - czyli braku rynku używanego hi-endu w Polsce ...

Zadziwiajacy ten popyt na Puccini jest za granica, jak naliczylem to 5 sztuk mozna by sprzedac w ciagu tygodnia za 34 tys. zl. Imponujace. Ale w Polsce juz wszyscy sie pozbyli rozumiem, czyli to jednak jakis niewypal raczej, w relacji do ceny oczywiscie?

https://www.audiostereo.pl/topic/88961-sf-extrema/page/7/#findComment-2412485

Zadziwiajacy ten popyt na Puccini jest za granica, jak naliczylem to 5 sztuk mozna by sprzedac w ciagu tygodnia za 34 tys. zl. Imponujace. Ale w Polsce juz wszyscy sie pozbyli rozumiem, czyli to jednak jakis niewypal raczej, w relacji do ceny oczywiscie?

Wręcz przeciwnie. Genialny odtwarzacz. Dla mnie i mojego znajomego był to wstęp do tego co oferują droższe klocki dCSa - obaj weszliśmy w topowego Scarlattiego. Nasz forumowy kolega, od kiedy 2 lata temu wprowadził do swojego systemu cyfrową zwrotnicę, używał Pucciniego tylko jako transportu, więc trzymanie tak drogiej integry nie miało większego sensu. ZTCW intensywnie poszukuje teraz dedykowanego transportu.

https://www.audiostereo.pl/topic/88961-sf-extrema/page/7/#findComment-2412495

Wręcz przeciwnie. Genialny odtwarzacz. Dla mnie i mojego znajomego był to wstęp do tego co oferują droższe klocki dCSa - obaj weszliśmy w topowego Scarlattiego. Nasz forumowy kolega, od kiedy 2 lata temu wprowadził do swojego systemu cyfrową zwrotnicę, używał Pucciniego tylko jako transportu, więc trzymanie tak drogiej integry nie miało większego sensu. ZTCW intensywnie poszukuje teraz dedykowanego transportu.

Dzieki za wyjasnienie. Tak czytalem o tym ze uzywal jako transportu swojego Pucciniego.

https://www.audiostereo.pl/topic/88961-sf-extrema/page/7/#findComment-2412499

Ale ja nigdy nigdzie nie twierdziłem, że była przesadzona, tylko przypominam "zapominalskim" kolegom,

że za taką cenę ten sam sprzedawca te same kolumny dwa miesiące temu był skłonny bez szemrania oddać

czyli logicznie rozumując ktoś musiał wcześniej te same kolumny odpowiednio taniej jemu sprzedać, tak? No chyba tak.

A skoro tak, to jak się do tego wszystkiego mają opowieści, że 25 koła zeta to jest bardzo dobra cena, bo gdzieś tam ktoś tam coś tam?

Jakiś kaleka z porażeniem mózgowym te kolumny za bezcen mu sprzedał? A może on sam jest jakiś nienormalny i za bezcen chciał je oddać?

Czy może po prostu taka jest w chwili obecnej realna wartość rynkowa takich kolumn, a te 25.000 komuś tylko po pijaku się przyśniło?

https://www.audiostereo.pl/topic/88961-sf-extrema/page/7/#findComment-2412593

Ale ja nigdy nigdzie nie twierdziłem, że była przesadzona, tylko przypominam "zapominalskim" kolegom,

że za taką cenę ten sam sprzedawca te same kolumny dwa miesiące temu był skłonny bez szemrania oddać

czyli logicznie rozumując ktoś musiał wcześniej te same kolumny odpowiednio taniej jemu sprzedać, tak? No chyba tak.

A skoro tak, to jak się do tego wszystkiego mają opowieści, że 25 koła zeta to jest bardzo dobra cena, bo gdzieś tam ktoś tam coś tam?

Jakiś kaleka z porażeniem mózgowym te kolumny za bezcen mu sprzedał? A może on sam jest jakiś nienormalny i za bezcen chciał je oddać?

Czy może po prostu taka jest w chwili obecnej realna wartość rynkowa takich kolumn, a te 25.000 komuś tylko po pijaku się przyśniło?

Ciągle nie rozumiem o co tu jest bicie piany?

W ogóle po co jest ten wątek?

Co to kogo obchodzi za ile ten handlarz kupił te kolumny?

A może kupił je bardzo okazyjnie bo ktoś pilnie,szybko potrzebował kasy?

Później dołożył do nich mały narzut i sam chciał je równie szybko ożenić więc wystawił za 15tys.

A potem wpadła mu inna gotówka i stwierdził że nie ma już ciśnienia i nie musi się

spieszyć z tymi kolumnami tym bardziej że może akurat mu fajnie grają.

Wystawił więc wyższą cenę i czeka na lepszego klienta.

Jego prawo, wolny kraj. Wystawił za np 25tys żeby potem konkretnemu klientowi zjechać do 20tys.

Całkiem logiczne jest. Klient bedzie zadowolony a on zarobi trochę wiecej za to że zamroził gotówkę

na dłużej.

Ja tu nie widzę nic złego ani głupiego.

Przecież nikt nie jest zmuszany żeby te kolumny kupić za taką cenę jaką chce oferent!

O co więc bicie piany?

Pewnie ktoś tu chciał je kupić i teraz nie może przeboleć że cena zamiast spaść to wzrosła.

Chyba o to chodzi ? Bo o co innego ?

Trzeba było się szybciej decydować póki była dobra cena i tyle.

https://www.audiostereo.pl/topic/88961-sf-extrema/page/7/#findComment-2412612

Sly30,

Tylko nasza"wątkowa legenda"upiera się przy pytaniu,dlaczego te cuda"nie poszły"za niższą,wcześniej wystawiana kwotę,bo jego-parantulli-zdaniem,owe cuda winny zejść niczym ciepłe bułeczki.

Parantulla.Niepotrzebnie filozofujesz,a do tego opierasz się na poszlakach,ponieważ nie wiesz za jaką kwotę aktualny sprzedawca je nabył i dlaczego je sprzedaje i w ogóle,czym się kieruje.

Powiem Ci dlaczego imo extremy nie schodzą jak świeże bułeczki.

IMO,to wymagające monitory i z byle piecem nie zagrają.Potrzebny do ich napędzenia jest np.Antileon,który na wtórnym osiąga ceny w okolicach 8-10 k euro,a do tego pre(chyba ,że alternatywnie Wadia lub inny),ale z pre czy nie,to i tak kawał pieniądza.Sumując; Extrema+Antileon to kwota w okolicach +- 12-14 k euro,a to już jest pieniądz za który można spojrzeć na inne produkty.Jezeli potencjalny kupiec jest tego świadomy tj.tego,ze extrema z byle piecem nie zagra,to zacznie się co najmniej zastanawiać i może(?) poczekać,odłożyć na coś innego.

Sumując;Parantulla,same Extremy nie zagrają.Potrzeba sporo hajcu na resztę toru i może być jedną z przyczyn dla których nie sprzedają się jak świeze bułeczki.

Dalej..,oprócz walorów dźwiękowych jest jeszcze wygląd,który nie każdemu i wszędzie pasuje.

Zatem powodów(prócz tych ,które wymienił np.Elb,Sly) dla których nie sprzedają się jak świeże bułeczki moze być wiele.

https://www.audiostereo.pl/topic/88961-sf-extrema/page/7/#findComment-2412685

O co więc bicie piany?

Pewnie ktoś tu chciał je kupić i teraz nie może przeboleć że cena zamiast spaść to wzrosła.

Pewnie tak i teraz włosy z nosa rwie, że taka życiowa okazja przeszła mu pod nosem.

Wyskoczyć z 25 klocków za stare padliny, które może ktoś kiedyś odkupi za 20 albo chociaż za 15,

toż to tylko kretyn skończony by nie skorzystał, to niech teraz żałuje i dobrze mu tak.

Taki to miał być cud miód i orzeszki, a teraz się okazuje, że ani to nie gra, ani się nie sprzedaje

i panowie nadal uparcie twierdzą, że zakup takich kolumn w cenie z sufitu, to niebywała atrakcja.

No i fajno jest. Acha, opla sprzedam.

https://www.audiostereo.pl/topic/88961-sf-extrema/page/7/#findComment-2412786

Parantulla zachowuje się jak dziecko, któremu mama nie chce kupić zabawki z wystawy.

Może sobie tylko pooglądać przez szybkę... Obejść się smakiem. A dziecku nie wytłumaczysz. Che mieć i tupie nóżkami, jeśli nie dostanie. Wszyscy wokoło są źli, głupi i podejrzani o spisek.

Do tego wtóruje mu "chór specjalistów" od ustalania wartości rynkowej kolumn. Z czego niejeden Extremy... widział jedynie w sieci:)

Czekam na następny, solenny post, pełen żalu, zarzutów, pomówień i pretensji do świata.

Żałosne.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

https://www.audiostereo.pl/topic/88961-sf-extrema/page/7/#findComment-2412799
Gość jamówię

(Konto usunięte)

Parantulla zachowuje się jak dziecko, któremu mama nie chce kupić zabawki z wystawy.

Może sobie tylko pooglądać przez szybkę... Obejść się smakiem. A dziecku nie wytłumaczysz. Che mieć i tupie nóżkami, jeśli nie dostanie. Wszyscy wokoło są źli, głupi i podejrzani o spisek.

Do tego wtóruje mu "chór specjalistów" od ustalania wartości rynkowej kolumn. Z czego niejeden Extremy... widział jedynie w sieci:)

Czekam na następny, solenny post, pełen żalu, zarzutów, pomówień i pretensji do świata.

Żałosne.

No i widzisz parantulla dołączyliśmy do chóru specjalistów bo nie wyrywa nas z bloków aby kolesiowi 25 patyczków przelać i oprócz legend zyskać jeszcze nieśmiertelną chwałe u zuka-LOL

https://www.audiostereo.pl/topic/88961-sf-extrema/page/7/#findComment-2412831
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.