Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Ok posłuchałem znowu tego Technicsa, nie jest źle, ale wolę jednak Grado. Technics tak jak pamiętałem gra bardziej górą, grado całym pasmem z naciskiem na średnice i bas. Jednak na dłuższą metę wolę grado, gdyż jest bardziej wyrozumiałe dla różnie nagranych płyt.

Za to znalazłem jeszcze jedną wkładkę. Shure M75B z oryginalną igłą. Nie wiem czy jest sprawna igła na pewno do wymiany, warto się nią pobawić? Jak ma się ta wkładka do GRADO BLACK i SHURE M97xE?

I jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś może używał Pro-Ject Vinyl Clean? Zastanawiam się czy nie fajniejsze rozwiązanie od szczoteczki, ale boję się czy nie zostaje jednak trochę tej masy w rowkach...

Mam pytanie. Gram na pro-ject 1 xpression z wkladką ortofon 2m red. Regulację Nacisku robie sam wagą elekroniczną i nie ma z tym problemu -ustawiam tak jak podał producent w specyfikacji , ale w Voice doradzają że do tych wkładek potrzebna jest większa przeciwwaga. Czy jest sens ją kupować skoro nie ma problemu z właściwym ustawieniem siły docisku ? Mam wrażenie że ta wkladka nie gra tak jak powinna ale może tokwestiazuzycia, bo ma już 4 latka

Wkładka się nie zużywa- nie ma W niej żadnych ruchomych części, jedynie cewki. Elementy zużywalne są dwa- oba w module wymiennyn: igła i jej zawieszenie, czyli gumowy element jej zawieszenia. O ile zużycie igły jest jasną sprawą, to niektórzy zapominają, ze guma może z czasem zmienić swe właściwości sprężyste.

Mam pytanie. Gram na pro-ject 1 xpression z wkladką ortofon 2m red. Regulację Nacisku robie sam wagą elekroniczną i nie ma z tym problemu -ustawiam tak jak podał producent w specyfikacji , ale w Voice doradzają że do tych wkładek potrzebna jest większa przeciwwaga. Czy jest sens ją kupować skoro nie ma problemu z właściwym ustawieniem siły docisku ? Mam wrażenie że ta wkladka nie gra tak jak powinna ale może tokwestiazuzycia, bo ma już 4 latka

A przeciwwaga blisko czy daleko łożyska głównego ?

Najlepiej daj fotki Dupci :)

Oto dupka :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez chick

Oto dupka :-)

Jest za daleko od łożyska głównego .

Więc warto by było tą dociążyć i sprawdzić czy jest lepiej

No cztery lata na igłę to sporo :)

Czyli cza kupić wiekszą przeciwwagę tak jak prawił gościu z Voice. A najlepiej i igłę. chodzi mi po głowie 2m blue. Dziękuję za poradę.

Edytowane przez chick

Technice robi dokręcany obciaznik dodatkowy. Jeśli znasz dobrego tokarza, może Ci dotoczyć dodatkowy obciążnik w formie kubka, pasującego na oryginalny.

Czyli cza kupić wiekszą przeciwwagę tak jak prawił gościu z Voice. A najlepiej i igłę. chodzi mi po głowie 2m blue. Dziękuję za poradę.

Przyklej na Uhu tack lub Blue tack jakiś ciężarek tak by przeciwwaga doszła bliżej łożyska . Takim prostym sposobem sprawdzisz czy jest efekt , nie trzeba od razu cięższej kupować :)

Jak ci granie Reda odpowiada to z Blue powinno być jeszcze lepiej .

Właśnie red kiedyś mi spasował, ale czuję teraz fizycznie jakiś brak dociążenia dźwięku. Był u mnie koleś z tangencjonalnym revoxem wyciągnietym chyba ze śmietnika i mnie zawstydził. Ramię nie było regulowane, wkładka stara jak świat ale bas i dół pasma był świetny. Mój red gra jakos tak płasko i za lekko...

Właśnie red kiedyś mi spasował, ale czuję teraz fizycznie jakiś brak dociążenia dźwięku. Był u mnie koleś z tangencjonalnym revoxem wyciągnietym chyba ze śmietnika i mnie zawstydził. Ramię nie było regulowane, wkładka stara jak świat ale bas i dół pasma był świetny. Mój red gra jakos tak płasko i za lekko...

Tylko ta stara wkładka mogła być z wyższej półki :) Edytowane przez Bartek Bartoszewski

nie dziwota , że revox zawstydził pj-ta. To co najmniej klasa wyżej gramofonu .

Zmieniłem trochę zdanie o redzie i sądzę , że jak na budżetówkę , gra całkiem fajnie , ale nawet na dobrym ramieniu brakuje mu powietrza pomiędzy instrumentami i głębokości sceny. Nie wiem czy w blue jest tego na tyle więcej , żebyś był zadowolony. Różnica jest , ale nie tak duża jak można sądzić patrząc na cenę. Może warto pozbierać i kupić browna , lub posłuchać silvera , który ponoć gra inaczej.

Co do Red to zgoda, nic powyżej nie sluchałem na tym gramofonie. Chodzi za mną jeszcze Nagaoka MP-110, ale nie wiem jak w lekkich ramionach sie sprawuje.

nagoka podaje trwałość igły na 200 h , użytkownicy jej sądzą , że wytrzymuje dłużej . Ja ją omijam szerokim łukiem , właśnie z tego powodu.

Powinni je jednorazowe robić

Myślę że z tą trwałością nie jest tak źle. Sam wiesz jak jest z samochodem np wymianą , filtrów, olejów. Zalecają wymianę częściej niż trzeba. Na stereo i kolorowo Pan pieje z zachwytu nad Nagaoką , ale tam zawsze jest Hura Optymizm

o red-ach też są ochy i achy . Reklama dźwignią handlu :)

Dużo ludzi nagokę chwali , ja jej nie miałem , wiec nic mądrego nie powiem.

• 2 tygodnie później...

Witajcie Melomani!

Wczoraj po raz kolejny zostałem właścicielem Daniela.

Aktualnie szukam sobie do niego kolumn i wzmacniacza. Jeżeli chodzi o kolumny to spodobały mi się Bowers & Wilkins Vision DS4,

w przypadku wzmacniacza równiez mam dylemat. Początkowo chciałem zakupić cos polskiego - majchętniej Merkurego (miełam kiedyś i tak z sentymentu...) lub jakąś starszą yamahę np.: A-760, A-520. Wyczytałem gdzieś, że seria A jest znacznie lepsza od serii AX...

Słucham głównie muzyki klasycznej, trochę rocka i poezji śpiewanej. Ale zdarza się blues i jazz. Nie zdarza się hip-hop, metal ani disco. Pokój to około 30 m2.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Kuba

• 2 tygodnie później...

Cześć, interesuje mnie zakup nowego zestawu gramofon + dobra wkładka + pre amp. Budżet ok 4000 pln. Całość zagra z nad 316 i B&W CM5. Ktoś może coś polecić, zaproponować ?

Jak mieszkasz w okolicach i nie przeszkadza ci używany to bierz tego

Ukryta Zawartość

A pre na początek to za 700 już dobry kupisz (używany) .

Ukryta Zawartość

Gorączka na vinyle powoli zaczyna udzielać się i mnie.

Szukam czegoś godnego w okolicach 5-6k, rzecz jasna w internecie jest całe mnóstwo modeli gramofonów.

Ważny dla mnie jest aspekty wizualny, który musi zaakceptować niestety też Żona

Cześć wszystkim.

Odnalazłem ostatnio u siebie stary gramofon Unitra G 8010 oraz radio Unitra Sobótka. Dlatego zastanawiam się, czy da radę to jakoś do kupy złożyć i używać. W samym gramofonie na pewno pasek napędu jest do wymiany oraz trzeba by nową wkładkę zakupić (może polecicie coś). Czy reszta działa, tego jeszcze nie wiem, w każdym razie lampy świecą, a silnik kręci przy zdjęciu ramienia.

Samo radio jest sprawne.

Nic wiecej na chwilę obecną nie jestem w stanie o tym powiedzieć, gdyż jestem zupełnie początkujący w tych sprawach.

Pozdrawiam

O radiu zapomnij, natomiast gramofon jest b. dobrym materiałem na start. Wymaga on jednak sporo pracy, by należycie co dopieścić. Nie chodzi tu tylko o sprawność, wymianę paska, lecz także bezpieczeństwo dla płyt. Chcesz mieć spokojną głowę, musisz go wyczyścić, przesmarować, dobrze skalibrowac ramię z wkładką- opisy wszystkich tych zabiegów są na Audiostereo. Na początek polecam coś z iglą sferyczną, np Audiotechnica AT91, czy Ortofon OM 5E.

Mając wzmacniacz tylko z wejściami liniowymi, musisz też zaopatrzyć się w przedwzmacniacz gramofonowy (zewnętrzny odpowiednik wejścia PHONO we wzmacniaczu).

Jak już przez to przebrniesz, czeka Cię sporo zabawy.

Powodzenia.

Witam serdecznie,

Dołożę do tematu moje pytanie.

Czy zestaw:

- Lenco L90

- NAD C326BEE

- BOSTON ACOUSTICS A 25

ma sens na początek przygody?

Dziękuję z góry za odpowiedź,

pozdrawiam.

Jak najbardziej - MA.

Teraz kupować płyty, umyć, wysuszyć i słuchać do upojenia.

Pozdro.

Gorączka na vinyle powoli zaczyna udzielać się i mnie.

Szukam czegoś godnego w okolicach 5-6k, rzecz jasna w internecie jest całe mnóstwo modeli gramofonów.

Ważny dla mnie jest aspekty wizualny, który musi zaakceptować niestety też Żona

Trafiłem ostatnio na model EAT, bodaj b-sharp. W miarę klasyczny wygląd + pokrywa w zestawie czyli to czego szukam. Słuchałem muzyki kilka ładnych minut i dźwięk w sumie przypadł mi do gustu.

Opinii o tej firmie jest jak na lekarstwo. Zazwyczaj pochodzą zza granicy i są raczej ok.

Dotarłem do informacji że spokojnie mogę podmieniać wkładki więc chyba w prosty sposób da się zmienić brzmienie.

Dobry wybór? Ktoś wie jakich wkładek używa producent i czy są w pakiecie?

Pozdrawiam!

oddaj żonie pieniądze niech wyjdzie coś se kupi , a ty zajmij się sprzątaniem i więcej nie wydziwiaj.

tak to jest , że nie ma gramofonów w kwiatki , ani różowych. Niestety :)

ewentualnie to

na filmie kobieta skacze z radości to chyba jej się podoba.

A teraz czas zawiesić firanki.

• Pokaż nowe odpowiedzi